16 október 2018

Planktonozás, planktonozó háló készítése

 

Az enyhe tél után kicsit korábban jött el a planktonozás ideje. Irány ki a természetbe és örvendeztessük meg a halainkat eme remek élő eleséggel. Megéri, hiszen az izgő-mozgó eleség előhozza halainkból az ősi vadászösztönt, valamint kiváló vitalitással és káprázatos színekkel hálálják meg a törődés eme formáját. Nem utolsósorban Nekünk is jólesik ilyenkor kimenni a természetbe, kiszakadni a szürke hétköznapokból, élvezni a napfényt.

A planktonozáshoz néhány dolog azért szükséges: planktonozó hely, plankton, egy vagy több vödör, osztályozó háló, planktonozó háló

 

Planktonozó hely: A hely megtalálása nem kis feladat, főleg azért, mert ahol ma rengeteg plankton van, ott lehet, hogy holnap nem fogunk találni semmit. Érdemes minél több környékbeli vizet felderíteni, hogy mindig legyen honnan élőkaját szedni. A folyóvizek alapból kilőve, hiszen ott nem maradnak meg. A nagyon lassan folyó illetve állóvizek, öblök az ideálisak, de nyáron akár egy időszakos pocsolya is tartogathat nagyobb meglepetéseket. Az időjárás és a napszak sem teljesen mindegy, mert szakadó esőben vagy nagy szélben szinte nincs is esélyünk. Sötétedés után és kora hajnalban leginkább cyclopszot, míg nappal inkább vízibolhát lehet nagyobb arányban fogni, de a fogás összetétele több más paramétertől is függ. A lenti képen egy késő tavaszi tipikus planktonozó hely látható. Látszik, hogy a bőséges tápanyagtól és a sok fénytől erős algamező fedi a tetejét, de ennél ideálisabb környezet nem is lehetne a dapniáknak. Sajnos a hely tükrözi a magyar viszonyokat, látszik, hogy 1-1 flakon és egy bevásárlókocsi is be van dobva a vízbe. Ha nincs is időnk összeszedni a mások által szétszórt szemetet, de legalább a természet iránti tiszteletből mi ne dobáljuk szét semmit!

 

Plankton: Azért az sem árt, ha van a vízben, bár kirándulásnak a nélkül sem rossz időtöltés. Sokan félnek attól, hogy valamilyen fertőzést vagy kártevőt hurcolnak be velük a vízbe. Először is ez egy kicsit túl van misztifikálva, hiszen a természetben a halaink eredeti élőhelyükön sem steril vízben úsznak. Másodszor megfelelő óvintézkedéssekkel minimálisra csökkenthetjük a korokozók, élősködők akváriumba való bejutásának esélyét.

Vízibolha rengeteg J

 

Vödör: Minél nagyobbat vagy többet vigyünk, még ha csak kevés planktont is viszünk haza, mert oxigénigényesek, minél több vízben szállítsuk őket, de akár egy elemes légpumpa is jó segítséget nyújthat, ha sokat utazunk velük.

Zsákmánnyal teli vödör

 

Osztályozó háló vagy -szita: Ha nem csak nagyobb halakat szeretnénk vele etetni, hanem vannak ivadékaink is, akkor érdemes beszerezni, vagy készíteni egy osztályozóhallót. Az egész lényege az, hogy a planktont átöntjük az egymás fölé helyezett, folyamatosan csökkenő lyukméretű háló/szövet sorozaton. A legfölső rész célszerűen egy szúnyogháló, amin a falevelek, növényi részek, és külön bőző nagyobb Vizi rovarok, lárvák fennakadnak. Ha jól választjuk meg az ezután következő szövetek lyukméretét akkor a legalsóban csak naupiluszok fognak maradni, amik az ivadékhalak egyik legtáplálóbb elesége. Az alábbi képen egy csibor lárva található az osztályozó háló legfelső tagján, de könnyen találkozhatunk szitakötőlárvával, viziskorpióval vagy búvárpoloskával is. A közös ezekben, hogy mindegyik szereti a szusit, ezért még véletlenül se kerüljenek az akváriumba, mert könyörtelenül levadásszák féltett kedvenceinket.

 

Planktonozó háló: A legutolsó szükséges elem maga a planktonozó háló, amiről tulajdonképpen az írásom szól. Nagyon sok féle módon és anyagból lehet csinálni ki-ki az ügyességének vagy pénztárcájának és a rendelkezésre álló anyagoknak megfelelőt készítse el.

Nekem a Pasa által készített teleszkópos, kompozit nyeles hálóm van, ami tulajdonképpen egy horgássz szákból lett átalakítva. Történt egy kis baleset vele ezért a végét újra kellet építenem, de ez így pont kapóra jött, mert így be tudom mutatni, hogy hogyan, lehet időtálló masszív nyelet készíteni.

 

A baleset: A végén lévő záró kupakra vigyázzatok, mint a szemetek fényére, főleg az összecsukásnál, nehogy kitörjétek, mint Én egyszer az összecsukásnál. Egy darabig így használtam, próbáltam rá másmilyen kupakot ragasztani, de nem találtam megfelelőt. Ennek az lett a következménye, hogy a tavalyelőtti utolsó planktonozáskor, már sötét volt és elkezdett esni, ezért gyorsan kellett összepakolni és nem vettem észre hogy a 3 tagból a legelső, amin a menet van kicsúszott és ott maradt a parton. A hiány következő szezon első planktonozásáig fel sem tűnt, amikor is néztem a vízparton, mint borjú az új kapura hogy hogy fogok így bármit is fogni.

 

Ezután Pasát kifaggattam, hogy is kell menetet varázsolni a nyél végére. A menetes rész egy sima csavar műgyantával rögzítve a nyélbe. P1100997.JPG

A csavar

 

Ha új nyelet csinálunk, akkor a legutolsó tagból le kell vágnunk egy darabot, mert a nyél vége túl vékony és könnyen törik, valamint a  csavar sem fér bele. (Meg lehet próbálkozni a nyél végén lévő finomendes persely használatával is. Viszont akkor a háló keretéhez be kell szerezni egy drágán és ritkán beszerezhető finommenetes csavart is.)  Ha ez megvan, akkor a  nyél végét kitömjük szorosan papírral, hogy a gyanta ne folyón tovább.

P1100996.JPG

A papírozás

A papírra ráállítjuk a csavart, úgy hogy az rá merőleges legyen, ezután kis üreget felöltöttjük kétkomponensű (epoxi) ragasztóval. P1110001.JPG

Epoxi

 

Hagyjuk 1 napot száradni, ami után egy kicsit összeesik, ekkor rátöltünk még egy kis ragasztót, hogy a nyél pereméig érjen és várunk még egy napot.
P1110009.JPG

Az első réteg utáni szintcsökkenés


P1110011.JPG

A rátöltés

 

A nyél az elveszett tag miatt rövidebb lett, ezért ki kellet pótolnom, erre a legalkalmasabbnak a vastag falú szürke víz/lefolyó csövet találtam. A száknyél végét körbetekerve néhányszor szigetelőszalaggal így pont eléggé rászorul. Erre a pótlásra új háló készítésénél nincs szükség, csak ha valaki nagyon távolra is be akar érni a vízbe. Már lassan egy éve használom és semmi baja, nagyon masszív lett a ragasztás és a toldás is.

 

Viszont a planktonozó háló nem csak nyélből áll hanem kell valami a végére ami megfogja az élőkaját. A háló keret valamilyen lapos vagy kör vasból legyen, amihez hozzá tudunk hegeszteni egy anyacsavart,  amit rá tudunk tekerni a nyél mentes részére. Ha lötyögne egy másik anyával, vagy egy pillangóanyával kontrázzunk rá.

Az anya

 

A keretre sűrű szövésű, műszálas anyagból kell öblös hálót varrni.  Azért fontos hogy műszálas anyagból legyen, illetve e varró cérna is, mert a pamut megdagad, a vízben ezáltal változik a háló szemmérete. Túl sűrű anyagot se használjuk, mert akkor meg nem tudjuk a nyelénél fogva kiemelni a vízből, hanem a keretet is meg kell fogni, mert a víznek még percek kellenek, hogy kiürüljön a hálóból.

Összetekerés

 

Két különböző méretű keretet használok az egyik a Pasa féle kb. 35-40 cm átmérőjű, kb. 80-100 cm hosszú szövettel, illetve egy Toist féle 20 cm átmérőjű 20-30 cm hosszú szövettel. Az előbbi nagyobb vizekhez pl. Duna öblökhöz jobb, ahol van helyünk nagy 8-asokat írni a vízben. Az utóbbi a kisebb vizekhez való (mint a legfelső kép), ahol sűrű a növényzet, sok az alga és kicsi a hely.

Keretek

Mindkettő elé lehet csíptetni valamilyen merev anyagból, nagyobb lyukméretből készült hálót, ami praktikus, ha sok falevél van a vízben. Sajnos a lebegő alga ellen hatástalan, mert az rátapad és beleragad az össze plankton.

 

Ha valami nem lenne teljesen világos, akkor szólj nyugodtan és kifejtem bővebben. Remélem segítettem ezzel a cikkel a leendő planktonozóknak! Próbáljátok, ki megéri!

 

Képek: Toist, Halivadék

 Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #1 2 éve 9 hónapja
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #2 2 éve 9 hónapja
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #3 2 éve 9 hónapja
Reflektálva egy korábbi hozzászólásra, melyben akkumulátoros légpumpát mutattak:

Egy Coca kólás 0,5l-es pet palack, és csak ez a jó, ez bírja ki sokszor hogy megnyomják, másfajta forma nem alkalmas. A kupak két helyen kifúrva egy svájci bicska bőrvarró tűjével, melyen egy hosszanti él is van, így forgatva körbe-körbe anyagot farag le a lyuk faláról. Egyik lyukban egy rövid levegőzőcső darab, belső vége ferdén levágva, másik lyukba hosszú levegőcső porlasztóval.
A rövid cső belső, ferdén levágott részére rá kell gumizni egy uzsonnás zacskóból kivágott darabkát, majd a ferde levágás hátoldala felől felhasítani.
Így beszíváskor ez a kis nejlonhólyag felfújódik és a hasítékon besüvít a levegő, kifújáskor pedig nekitapasztja a nyomás a ferdén levágott felületnek, így a levegő csak a porlasztón távozhat. Ez elhagyható egy visszacsapó szelep használatával, mely elegánsabb megoldás. Én ezt akkor készítettem, mikor vettem egy halat Budapesten, és utána haza kellett mennem. Keveselltem a levegőt a hal zacskójában, így vettem egy csövet és egy porlasztót is mellé, a többit összekukáztam.
A nagyobbik kupak pedig egy Cappi-s palacké, melyben a hal volt a kabátom belső zsebében. Már van visszacsapó szelepem, de nem cseréltem ki, mert ez a tákolmány rendületlenül működik. Már planktonozáshoz is használtam a nyáron, előtte pedig nagy szerepet kapott a nagy akváriumom és lakóinak hazaköltözésekor. A vödör tetejét ugyanígy kilyukasztottam és befűztem a porlasztót. Ki fogom próbálni mini cseh emelővel is B) .
Előnye, hogy szükség esetén ad-hoc jelleggel összeüthető, nem fogyaszt áramot, hátránya, hogy szorgalmasan nyomogatni kell a kis palackot. Azért szoktam vinni magammal egy kis hálózati légpumpát, van amelyik vonaton van áram.
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #4 4 éve 6 hónapja
Épp most akartam felrakni néhány képet csak a feltöltésnél kifagyott ez a vacak, de akkor kiszedem azokat amiket már feltöltöttél:
Persze hogy a a kettőnk vödreit Nekem kell tele töltenem, hogy megduplázzam az esélyem a vízbe borulásra. De még így is kevesebb az esélyem mint Toistnak :D
Munka közben
toist profilkép
toist válaszolt #5 4 éve 6 hónapja
Bár Sanyi tiltakozott kissé a fotózásnál, azért készült pár kép! Gondolom ide a blogba nem fogod beszerkeszteni, úgyhogy fel is rakok párat (telefonnal készült minőség, elnézést) :) Annyira nem látszik a képen, de Daphnia és Diaptomus volt a "fogás".

Valamelyik éjszaka szétkapom az elemes pumpám kis kedvcsinálónak! Egyébként évekkel ezelőtt szereztem be és eddig egyszer használtam, úgyhogy nem mondom, hogy gyorsan térülő befektetés (legalábbis nálam)...
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #6 4 éve 6 hónapja
Szerencsére közel vannak a planktonozó helyek, a legtávolabbi is max félórára van (Háros). De már én is elgondolkoztam rajta hogy jól jönne egy lyen : www.ebay.com/itm/Car-battery-Dry-Battery...&hash=item43c78ec5e4

Ha nem feltétlenül muszáj az élő, akkor a fagyi ára még mindig lehet olcsóbb mint a benzinköltség ha messzire kell menni. Persze a messzi út is megéri ha annyit szedsz hogy fagysztani is tudj belőle.

Zöld alga itt is van, mint az a bejegyzés legelső képén látszik. Valamennyi kijön a planktonnal azt általában kiszárítom és megy a garniknak nasinak.

azt a húzóhálós képet már Én is láttam csak nem tudom hol :( Na az már eleséggyűjtő szerkezet a javából!


Elvileg a nagyobb halgazdaságokban is úgy csinálják, hogy először trágyázzák a vizet, hogy felszaporodjon benn a plankton és utána engedik tele ivadékhallal.

Vannak képeid a kois látogatásról? Ha igen akkor tudod a mail címemet ;)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 4 éve 6 hónapja
Mindkét dolog igaz...egy "utazó légpumpa amúgy is nagyszerű dolog,ideje lenne már beszereznem!
Egyébként mivel ugye harcsás vagyok nekem tökéletesen jó a fagyi plankton is-ne félj ha lenne itt valami lehetőség már "telezúztam volna" képekkel a blogodhoz szóló postjaimat! ;)
Azonban még nem adom fel a dolgot-amint a büdzsé engedi kissé távolabbra is teszek utakat,bár a gazdaságosság így...szóval mai benzinárak mellett komoly a dolog.
Anno mikor elkezdtem ancizni bizony szűrtem a zöld algát bőven-eutrofizálódott víz volt a közelben,na akkor használtam nagyon sűrű hálót!Aztán raktam szorgosan a köveket "algásítani",de még később már áttértem a párolt levelekre inkább..aztán jött pl. az ancibrikett.
Remekül mutatna a blogodban egy számomra rendkívüli mód évek óta tetsző kép-egyeztess a mesterrel,őt ábrázolja népes táborban amint valami ipari nagy hálót húz éppen...;)
T.:Gábor
Ui.:fagyasztott eleségeket fogyasztanak halaim számottevő mennyiségben.A pénztárcám rettentő érzékeny is,ezért ha a közelben valami alkalmas hely lenne én még trágyáznám is hidd csak el! Februárban egy rendkívül komoly tavi és koi centrumban jártam,a tulaj ott is kiemelte a planktonok fontosságát!Najo kollégánk pedig szerintem egyenesen ódákat tudna zengeni a planktonozásról,a planktonnal való nevelésről,tenyésztésről.
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #8 4 éve 6 hónapja
Azért egy elemes vagy szivargyújtóról hajtott légpumpa életben tudná tartani őket :)

Sajnálom hogy ennyire nincs felétek semmilyen planktonozóhely :( pedig Én is elnézegetném a Te képeidet :)

Azért a Nagyon sűrű hálónak is megvolt ám az előnye, olyan apró jószágokat is kifogott amit imádnak az ivadékhalak is.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #9 4 éve 6 hónapja
Nagyon szépen köszönöm-de mire hazaérnék velük "kapa" lenne!Azért mégiscsak szörnyű ez hogy itt a hegyekben ilyen alacsony a talajvízszint-a patakokban is alig csordogál már víz,bezzeg 2010-ben a pincénkben(a domboldalban lakunk)is 102 centi jött össze egy esőzéskor!: :(
Nagyon jól esik az invitálásod Sándor...felül kell bírálnom az örökké rohanós tempómat,és legkésőbb az őszi börze előtt igenis szakítanom kell két napot hogy fenn lehessek a barátaim körében!Erre időben visszatérünk..
A planktonháló dolgához egy meglátásom:emlegettétek hogy a nagyon sűrű sem jó-ez pontosan igaz!Anno nekem is több szembőségű hálóm volt,még a hőskorban-mikor itt is volt víz bőven!-én egy nyitható keretet,de több megvarrott hálót hordtam magamnál.A hálók pontosan úgy néztek ki hellyel-közzel mint amit a szakirodalomban néhol látni:mindegyik fém gyűrűkkel volt ellátva a szélén,így könnyedén cserélhettem!Emlékszem volt egy anyagja édesanyámnak valahonnan Csehszlovákiából(akkor még az volt),amit egy az egyben rekviráltam tőle...rendkívül szépen dolgozott a vízeben,de sajnos nem műszálas volt így a planktonozás végér már érezhetően nehezebb volt húzni.Gyorsan(pár hónap alatt)szét is ment,de akkora már jött a nyár,és vele a nagyobb szemű hálók idénye:szedtem a fekete szúnyoglárvát mint a gép!Mára már tényleg borzasztó a szitu:komolyan mondom még víz sincs szinte sosem azokon a helyeken ahol rég szinte az életemet a sárban tapickolva éltem le..vagy éppen olyan zárógátat építettek a mederbe ami teljesen megváltoztatta a kis patakocska életét.
Hmm...tudom hogy sokszor borongtam már ezen-ígérem ez volt az utolsó!Ami azonban még így is nagy örömet okoz az az hogy megosztjátok velem képeken is a planktonozásotok történéseit,és meséltek az élményekről!Így legyen a jövőben is...nagyon köszönöm nektek!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #10 4 éve 6 hónapja
A háló sűrűséggel csak annyira van összefüggésben a törés esélyével hogy, a Gyula féle módszerrel készítettből egy kicsit le van vágva a száknyél végéből, ezért bár kicsit rövidebb, de erősebb is a vége mint a gyári perselyesnél amiből nincs levágva.

Jaja, hányszor törtük a jeget, de ugyanaz volt minduntalan az eredménye :(

Toist majd küld át a szombati képeket és feldobom azokat is a bloghoz :)

Takker ha hétvégén jössz akkor megmutatom milyen sűrűségű haló kell Neked, illetve azt a túl sűrűt is megtudom mutatni amit Toist emlegetett. Egyébként sima méteráru boltban tudsz venni, a Ferenc körúton 200m-en belül van 3 is.

Gábor ha felénk jársz akkor tudtunk mutatni egy pár tuti helyet, ahol akár az összes vödrödet színültig tudod tölteni :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 4 éve 6 hónapja
lucius profilkép
lucius válaszolt #12 4 éve 6 hónapja
Szia!

Méterárú boltban sima függöny anyag.
Takker profilkép
Takker válaszolt #13 4 éve 6 hónapja
Nos,csak találtam egy ígéretes helyet,már csak a hálót kéne beszereznem,telós nyelem az van kettő is fölös úgyhogy úgy fest,menni fog a dolog.Legalábbis néha csak le tudok menni kicsit hálózni.:)
Már csak arra lennék kíváncsi,magát a háló anyagát hol szereztétek be?
Konkrét hely megjelölést is szívesen vennék,mert tippem sincs,merre keressem.Akár privátban is.
Kösz előre is!
Üdv:Takker
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #14 4 éve 6 hónapja
",Nyomó rúdat félkezével kapta vala,
Buda felé azzal utát mutatja vala.‘"
.
.
.
"Hej! ha én is, én is köztetek mehetnék,
Szép magyar vitézek, aranyos leventék!” "
/Az idézetek Arany János:Toldi c. művéből kerültek ide.Nagyon-nagyon idevágnak.)

Hhh..de mennék planktonozni a fenébe is!Errefelé egy kicsinyke vízállás sincs,sőt a "titkos planktonozómban" két éve víz sem volt!:( Sőt-a télen errefelé egyetlen egyszer esett valamirevaló hó,eső meg éppen annyi hogy elverte a port...de hátha ez is változna!
Toist:istenuccse szívesen eltördelném én is diribdarabra az összes nyelemet csak lenne rá alkalmam...
T.:Gábor
Ui.:ha lehet készítsetek pár képet mikor planktonoztok! :)
toist profilkép
toist válaszolt #15 4 éve 6 hónapja
Azért a jégtörési próbálkozásunk sem volt egyszerű! :D Látott ezt-azt az az öböl már.

Ha túl sűrű hálót varrsz, mindegyik nyél eltörik, ez nem tudom hogyan van összefüggésben a fej rögzítési megoldásával :)

Nyilván ragaszkodom a gyári perselyhez, ha már van egy 5 m-es nyelem, nem veszek még egyet horgászathoz (bolognai botnál egy-egy komolyabb halat nem húzhatsz be magad alá), ha eggyel is teljesíthetem a horgászati és planktonozási igényeket is... Azért "csak úgy" nem esett le egyszer sem, a túlterhelésnek voltak előjelei, először mély zavarosban lazult le, de nem kellett halászni. Meg persze, ha tudtam volna, hogy nem érdemes FBS-sel ragasztani, egy kört úgy is megspórolhattam volna. A második perselylazulás után sajnos a bot is megrepedt, így aztán belülről is rögzítettem, nade rakok be pár képet is, így néz ki a persely kétkomponensűvel rögzítve:a cső belsejébe egy méretre csiszolt parafadugót is beragasztottam, mert a persely felfekvése elég csekély, így kevésbé tudja a nagy erőkar a cső felületét deformálni (további megrepedés megelőzése).

Meg persze itt vannak a hálók is:Van egy sűrűbb szövésűm is, ami ráadásul hosszú is, az volt az első háló, de alkalmi használatú lett (nincs is a kocsiban), mert nagyon sűrű szövésű, csak a keretnél fogva, türelmesen lehet kiemelni a vízből. Az, hogy első alkalmakkal ezt használtam valószínűleg gyorsított azon, hogy a gyári nyél gyengeségei előjöjjenek :)
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #16 4 éve 6 hónapja
A hozzászólásoknál még egész használható a képbeszúrás, de a blogoknál katasztrofális. Várom a változást :D

Pont Rékával olvastuk amit írtál, egyből az ugrott be mindkettőnknek amikor a Francia öbölnél dobtál egy seggest a parton :D Mozgalmas hely ez a Francia én is ott törtem el a kupakot. :)

Tényleg olcsóbb megoldás, de több odafigyelést igényel mert ha túl sűrű hálót varr valaki a végére és túl erősen húzza, akkor el is törheti a nyelet.

És még mindig makacsul ragaszkodsz a gyári perselyeshez :) Az volt a szerencséd hogy nem valamelyik Duna öbölben este le a végéről, mert ott gyorsan eltűnt volna a mély, zavaros vízben.

Takker, merre felé laksz? Nincs a környéketeken semmilyen öböl, vagy állóvíz?
Takker profilkép
Takker válaszolt #17 4 éve 6 hónapja
Én is nosztalgiával olvastam,amikor még volt időm,meg lehetőségem planktonozni,ráadásul még messzire sem kellett mennem.
Volt egy kis 5x6-os gödör,na abban 2 nyolcas húzás után volt kb 2dl vizibolha,cyclops,meg minden mi halszájnak ingere.Sajnos aztán betemették,pedig ha még meglenne azért időnként csak kiugranék...;)
Üdv:Takker
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #18 4 éve 6 hónapja
Gratulálok!Köszönet a blogért,és a nagyon hangulatos szövegért is!
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #19 4 éve 6 hónapja
Sajnos a blogmotor része az oldalnak ilyen szempontból kb használhatatlan, az internetre máshova feltöltött képeket tudod csak itt beszúrni, de azt is eléggé szétdobálja... Van rá ötlet, hogy hogyan fog ez a remélhetőleg nem túl távoli jövőben egészen máshogy működni, de erről majd a maga idejében!

Köszi a blogot, nagyon jó lett, kár, hogy arról az alkalomról, amikor a kupakot eltörted nem készült videó, most is elkap a röhögés, ha visszaemlékezem arra a lendületes mozdulatodra! :laugh:

"Meg lehet próbálkozni a nyél végén lévő finomendes persely használatával is. Viszont akkor a háló keretéhez be kell szerezni egy drágán és ritkán beszerezhető finommenetes csavart is." itt azért érdemes az egyszerűbb megoldást is említeni: ha vesz az ember egy olcsó szákfejet (keszegre használt damilos fejek vannak már 2000 Ft alatt), arról levágja a halkiemelésre szánt hálót és felvarrja a planktonozót, kevesebbet kell vele pepecselni. Ettől függetlenül az olcsóbb (?) nyelek gyári perselye kevésbé bírja a kiképzést, mint a blogban bemutatott megoldás, ha nem együtt mentünk volna, hogy ki tudd halászni a másik nyéllel, 1-2 alkalommal elhagytam volna már a hálót... :D
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #20 4 éve 6 hónapja
Már megint szétdobta a szöveget, a képeket macerás feltölteni, használhatatlan az egész. :( Itt hiánytalanul, az eredeti elrendezésben megtekinthető: halivadek.wordpress.com/2014/03/21/plank...nozo-halo-keszitese/

Az újév sok újdonságot hozott a halodám vagy, ahogy mi hívjuk „halas szoba” történetében. Karácsonyra megérkezett a várva várt két új hegesztett 4 polcos állvány. Ez az esemény indította el az újítások lavináját :D

Az állványok

Az állványok elég masszívak lettek, ahogy apósom mondta, amikor felhozta Pestre őket „ez még az unokáimat is ki fogja szolgálni”. Igaza volt, mert mint utóbb kiderült az oldalt lévő keresztmerevítések fölöslegesnek bizonyultak, sőt akvárium takarításkor még néha útban is vannak.  A képen látható, a sok-sok módosítás után megszületett végső terv:


A két ünnep között a pincében szépen lefestettem őket OBI-s Hammeright utánzattal, ami a leírása alapján mehetett volna közvetlenül a rozsdára, de azért nem bíztam a véletlenre és előtte szép fényesre csiszoltam a vasat. Toist segítségével felcipeltük az egyiket a lakásba és fel is fúrtuk a falra. Kb. 1 hét volt mire telipakoltam akváriumokkal, időközben lefestettem a másik állványt is. Az ember azt hinné, hogy az első után a második már meg sem kottyan, de nem így lett sokkal többet küzdöttünk vele mire felvarázsoltuk a falra. Állványonként 6-6 darab 12 mm-es acél dübelelt használtunk (már megint túlbiztosítottam…). Az állványoknak a hátsó lábuk fix, az első egy villáskulcs segítségével állítható. Teljesen feltöltve, a lábakat feltekerve és erőből megrángatva, meg sem rezzen az akváriumokban a víz. Utólag azért néhány dolgot másképp terveztem volna rajta, ugyanis, a csavarok furatai a függőleges vasakon lettek elhelyezve, ezért volt olyan dübel (a másodiknál a legtöbb) amiből flexel le kellet vágni hogy az anya beférjen és rá lehessen tekerni.

Leflexelt dübel

A furatok helyét sem lehetett előre fúróval megjelölni, mert a fránya keresztmerevítéstől nem fért oda. A polcokra 18 mm-es bútorlapokat vágattam az obiban. Mint kiderült rosszul mértem le őket, mert nem vettem figyelembe a varratok szélességét, ezt később otthon egy dekopírral a korrigáltam. A bútorlapokra vékony hungarocellt tettem. Ezek után elkezdtem az feltölteni akváriumokkal átpakolva a régi salgó jellegűről az újra. Jelenleg mind a két állvány van teljesen feltöltve, de most készülök módosítani az akváriumok elrendezésén.

A levegőrendszer

Levegőrendszer híján a kompresszortól a levegőcsövek az akváriumokhoz, pókhálóra emlékeztető módon voltak vezetve, sok-sok T elosztóval szétosztva hogy mindenhova jusson. Ennek a megoldásnak az átláthatatlanságon kívül az volt a hátránya, ha az egyik kis csapon állítottam, akkor az összes többit, után kellet állítani, hogy megfelelő legyen a nyomás. Az állványok feltöltése után, elérkezetnek láttam az időt a régóta tervezgetett levegőrendszer kiépítésének. A rendszer lényege hogy a táplálás hurokban legyen, ne legyenek, olyan csőszakaszok ahová csak 1 irányból jut el a levegő. Erre azért van szükség, hogy a nyomás mindenütt egyforma legyen, mert ha ez nem így lenne, akkor ugyanott tartanék, egy-egy csap állítása után az összes beállítását módosítani kellene.

„Kezdőpont”

 Két lehetséges változatot vettem górcső alá. Az egyik a fix kiépítésű, a másik a szétszedhető kiépítésű. Az első verzió szálakban kapható vízvezetékcsövekből, könyök és elágazó idomok összeragasztásával épül ki, aminek az a hátránya, hogyha új állvány kerül beállításra vagy átrendezésre kerül a helyiség, akkor meg kell bontani a ragasztást és ki kell várni az 1 napos száradási időt. Persze ha előre tudjuk, hogy hová fog kerülni későbbiekben az új állvány, akkor egy elzárható leágazással elő lehet készíteni a helyét, a ragasztó megszáradása után csak ki kell nyitni a csapot. Ennek a verziónak az előnye, hogy olcsó mind a csövek, mind az idomok.  A másik verzió is vízvezeték csövekből kerül kiépítésre, de ehhez már a tekercsben kapható KPE csöveket és a hozzá kapható gyorskötő idomokat kell felhasználni. Az előnye, hogy néhány perc alatt szétszedhető és újra összeilleszthető, ezért akár „üzem” közben is variálható. A hátránya hogy a cső egy hajszálnyival drágább (ez a kisebbik gond), sajnos az idomok viszont sokkal drágábbak. Mivel már jó néhányszor változtatattam a haloda elrendezésén (és várhatóan még fogok is), ezért a szétszedhető verziót választottam. Ez után következhetett a tervezés: egy papírlappal beálltam a szoba közepére és sávosan megrajzoltam, hogy hogyan nézne ki a rendszer. A rajzot ezután tovább egyszerűsítettem, kitöröltem a fölösleges hurkokat.  A legvégén a könyök idomokat is lehúztam a tervről a borsos áruk miatt. A képen látható a végeredmény (Pirossal a KPE csövet jelöltem, zölddel az idomokat):

A tervezés után megvettem a szükséges 30 méter 20mm-es csövet és a 8 db mind a 3 elágazásán „TOKOS” T elemet, valamint a két végén tokos a 3. végén pedig külsőmenetes csatlakozású elemet a kompresszor csatlakozásához. Ezután jöhetett az összeállítás. A KPE cső (kemény poli-etilén), nem hazudtolta meg a nevét, kemény és rideg anyagból van, nagyon nehéz vele egyenes nyomvonalat prdodukálni. A legkisebb hajlítási sugara 30-40cm. Ha valaki megteheti, használjon könyök elemeket is, főleg ha kis ívekben kell hajlítani, de meg lehet oldani anélkül is, csak akkor nem olyan szép a látvány. A csöveket gyorskötözővel a legegyszerűbb az állványhoz rögzíteni, a falhoz pedig létezik befúrható rögzítő bilincs is. A munka nagy részét nem is a fúrás és a vágás tette ki, hanem a merevsége miatti helyretuszkolás, rögzítés.

Hajlítási sugár

A vágásához vettem egy „körbetekerős” csővágót, de kis kitartással, egy fűrészlappal is darabolható. Viszont a metszőollóra hasonlító műanyagcső-vágót nem javaslom, mert ovális lesz a cső vége a vágástól, ami az idomba való betolását megnehezíti. A vágási felületet le kell sorjázni, illetve a csövet egy kicsit kúpozni kell, hogy könnyebben be tudjuk nyomni az idomba, a tömítő gumigyűrűn át. A gyorskötő idom szerelése itt látható: http://www.poliext.hu/technologia-17.html

A csövön a levegő „kiállások”-hoz 4,5-ös furatokat készítettem, amikbe egy fogóval csak bele kell tolni a levegőcső toldókat. Kézi fúróval 4,5-ös fúrószárat használjunk, de ha valakinek van fúróállványa, bártan meg lehet próbálni a 4,8-ast is. A levegőcső toldókat nem kell ragasztani, mert rendesen beleszorulnak a furatba. Ha esetleg egy-egy furatban mégis lötyögne a toldó, akkor teflonszalaggal körbetekerve tudunk segíteni a helyzeten. A kiállásokra ezután az egyéni ízlés és az állványok adottságai alapján levegőcső darabokat kell szabni. A végükre pedig egy-egy kis piros csap kerül, amiknek segítségével akváriumonként állítható a szállított levegő mennyisége.

Levegőkiállás

Az első bekapcsolás után jó néhány másodpercbe telik, míg telítődik a rendszer levegővel és megjelennek a buborékok. Ez idő alatt az ember frászt kap, hogy ennyit küzdött vele és meg sem mukkan az egész. A beindítás után az összes akváriumnál be kell állítani a levegő mennyiségét, mert „alapértelmezésben” mindenütt cunamit csinálna, ha elég erős lenne a kompresszor. Az enyém az alapkiépítést még döcögve, de bírta, de további akvárium rákötését már nem, ezért a Haelia ACO-318-ast időközben lecseréltem egy ACO328-asra. 

Új kompresszor, dupla hűtéssel

Egyelőre úgy tűnik, hogy elég lesz a teljesítménye, bár még nem töltöttem fel minden polcot akváriummal. Sok előnnyel járt a rendszer kiépítése, leegyszerűsítette a dolgokat, eddig szerencsére hátrányát még nem tapasztaltam, bátran ajánlom a megépítését bárkinek, még annak is, aki egyébként nem szokott barkácsolni. Ha valakinek kérdése lenne a levegő rendszerrel-, vagy a megvalósítással kapcsolatban annak szívesen segítek.

Köszönettel: Halivadék

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halivadek profilkép
halivadek válaszolt #1 5 éve 2 hónapja
Valami hiba lehet mert nem szóltam hozzá a témához... :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #2 5 éve 2 hónapja
??

Tavaly augusztusban beruháztam egy nagyobb dugattyús kompresszorra, mert a tervezett halas szobába sok levegő kellet az akváriumok szűréséhez. Kis légpumpákkal is meglehetett volna csinálni, de árban, teljesítményben és zajban így jobban jöttem ki.

  • Teljesítmény: 3.600 l/h
  • Nyomás:0,02MPa
  • Fogyasztás: 30W fogyasztás
  • Maximális zajszint 60dB

Mivel egy év után kompresszor egyre hangosabb lett és a levegőleadása sem volt mindig egyenletes, azt a tanácsot kaptam, hogy bizony lassan megérett a membráncserére. A gyári membránok csak 1-2 évet húznak ki. Ekkor kezdtem el kutatni a neten, hogy vajon hogyan nézhet ki belülről a gépezet és persze maga a membrán. Elég nehéz róla olyan képet találni ahol rendesen meg vannak nevezve a belső alkatrészei, ezért szerepeltetek itt egyet, de sajnos ezen sincs minden egyes alkatrész nevesítve.

A következő kérdés az volt, hogy miből lehetne új membránt készíteni, mert nem akartam gyárit venni az ára és az élettartama miatt. Szerencsére lehet venni szilikongumi lemezt ami megfelel a célnak: http://bolthely.hu/szilikongumi/lista/4d0e0d900bf11_Szilikon_lemez

Én egy 200x200x1mm-es lapot vettem (345 Ft), de a szétszedés után kiderül elég lett volna a 0,5 mm-es is. Ebből a lapból még sok-sok membránt tudok majd készíteni a későbbiekben.

Kezdődjön hát a csere! :D

Kíváncsi voltam mennyi por került bele egy év alatt, ezért először a hátsó levegőszűrő résszel kezdtem.

Szerencsére nem sok por volt benne, valószínűleg azért mert a levegőbeömlő csövére ráhúztam egy sűrű szűrő szivacsot. Természetesen mindent portalanítottam egy nedves ronggyal, a szivacsokat meg folyó csapvíznél jól kinyomkodtam.

Ezután a kicsavaroztam a képen látható három csavart is, ami a kis műanyag fedelet tartotta. A fedél mögött egy csapágygolyó és a dugattyú rugója található. Az összeszerelésnél a csapágygolyót a kellemetlenségek elkerülése végett a műanyag kis fedélben lévő mélyedésbe helyezzük vissza!

Ezek után jöhetett a kompresszor elején található fedél. A csavarok kitekerése után egy kicsit csavarhúzóval rá kellet segíteni, mert nem akart lejönni a kompresszor házáról.

Kompresszorház, középen a dugattyúval

A levegőkiömlő csövön keresztül a kicsavaroztam a membrán házat és el akartam választani a takarófedélről, de kézi erővel nem sikerült, mert annyira össze volt gyógyulva. Végül egy csillagcsavarhúzó és egy gumikalapács segítségével a levegőkiömlő nyíláson keresztül sikerült kiütnöm a fedélből a membránházat.

membránház, rögzítő alátét, membrán, takaró ház

A kis fekete membránlapot rátettem a szilikon lemezre, filccel körberajzoltam, utána ollóval kivágtam. Majd a közepére is vágtam egy kis lyukat a rögzítő csavarnak.

Az új és a régi

Ebből még kijön néhány :D

Ezután jöhetett a második membrán, mert egy másik a dugattyúra van rácsavarozva.

Dugattyú

Így néz ki a dugattyú az új membránnal

Azért csináltam egy képet a kompresszur belsejéről is. A legalján középütt látszik a csapágy. Két oldat pedig a tekercselések.

A végén a portalanítás után összeszereltem a gépet és visszacsavaroztam a polcára. A levegőkiömlő csövet egy kis dróttal hozzászorítottam a kimeneti csonkhoz, mert a gumi egy év alatt megkeményedett és nem zárt tökéletesen. A bekapcsolást követően, azt tapasztaltam, hogy sokkal csendesebb lett, mint volt és szemmel láthatóan több levegőt is produkált, mint előtte.

A kompresszorok azért vannak bordázva, hogy a leadják a keletkezett hőt. Gyakorlatilag egyfolytában forró volt a masina, ezért egy kis PC ventillátorral folyamatosan hűtőm, aminek a segítségével, már a kezem is elállja a kompresszor hőmérséklettét.

Remélem hasznos ez a hiánypotló bejegyzés! Jó barkácsolást mindenkinek!

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 2 éve 1 hónapja
Igen! / Nálam Atman HP 12000, Air Pump 8000/.
T. :Gábor
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #2 2 éve 1 hónapja
Látom, hogy a gép a blog írásakor(több mint 4 éve) 1 éves volt, tehát az élettartamása vonakozó tapasztalatok is rendelkezésre állhatnak már. Megy még a gép? Kellett mást is cserélni azóta?

Az igazság az, hogy venni szeretnék egy nagyobb légpumpát a komám potykáinak és vacillálok, hogy mi éri meg jobban, egy membrános, vagy egy dugattyús gép? A membrános gépekről tudom, hogy évtizedekig használhatóak, és membráncserével gyakorlatilag majdhogynem elölről kezdődik a kifáradási ciklus. Ezzel szemben mi az eddigi tapasztalat a dugattyús légpumpákkal?
Számolgattam hatásfokot a gyári adatokkal:
Resun aco-001 kb egyezik az atman hp 4000-rel mindkettő 42% körüli.Mit gondoltok, megéri többet fizetni a membrános gépért?
szotyika profilkép
szotyika válaszolt #3 5 éve 2 hónapja
Én ezt használtam a zörgés és súrlódás ellen , és bevált, a hangja nem nagyobb egy Tetra 400 asnál, sőt nem is melegszik nagyon.
www.neosil.hu/katalogus/den-braven/tecta...ne-teflonspray-500ml
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #4 5 éve 2 hónapja
Ma kénytelen voltam én is dolgozni a szilikonzsírral-igaz mosógép szerelés okán.Tapasztalatom hogy igen jó anyag-még ivóvíz csapoknál is szoktuk használni-,remélem semmi nem kerülhet be így a medencékbe!
A hasonló pumpáknál mindig is a súrlódás lesz sajnos a probléma-ha elkezdenek kopni javítani kell.Igaz ugyan hogy a pumpák ára olyan kedvező hogy nem okozhat gondot a javítás sem....
Sokáig tartó élményteli halazást kívánok nektek!:)
T.:Gábor
pecajoco profilkép
pecajoco válaszolt #5 5 éve 2 hónapja
Nekem is ugyan ez a légpumpám van.A dugattyú és a henger súrlódását és kopás csökkenését szilikon zsír vékony felhordásával oldottam meg .
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #6 6 éve 1 hónapja
Köszi a felajánlást, de szerintem nem lesz szükség cserepumpára :) Nálam jelenleg csak porfogó funkciót lát el, nem hiszem hogy abban helyettesíteni kéne :D
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 6 éve 1 hónapja
Kolléga..ahogy gondolod!Ameddig dolgozom majd a gépeddel-fotózás,leírás-igényed esetén cserepumpát adok oda neked..Sera,Eheim..válogathatsz!:)
Sőt..ez az ajánlatom minden kedves hozzám látogatóra vonatkozik aki akkor jön..igen érdekel a dolog!:)
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #8 6 éve 1 hónapja
Nálam is csak gyűlnek a régi pumpák, meg a fűtők, de sajnálom kidobni vagy eladni őket, mert még jó lehet valamire. Ha lesz egy kis időm akkor szétkapom az atmant és lefotózom, de ha másnem elviszem hozzád.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #9 6 éve 1 hónapja
Ciklon van nekem is egy,de sajnos nem a legrégebbit hagytam meg:(
Az Atmant szeretném majd halálra fotózni ha jöttök!Nem is az a lényeg hogy melyik a legszuperebb,hanem hogy melyikben milyen megoldást használnak!
Te biztosan ismered a pumpákkal foglalkozó két blogomat,készül majd egy harmadik is...célom hogy bemutassam őket belülről,és az esetleges meghibásodások javításait,tisztítást "elregéljem".Megvallom a régi "kacatnak" számító hobbi kellékektől igen nehezen válok meg..talán nosztalgia,talán értelmetlen dolog.Ám már volt példa rá hogy egy 20 éve pihenő dolog volt a megoldás...
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #10 6 éve 1 hónapja
Nekem van egy ciklonom, meg egy Atman AT-701 légpumpám amit esteleg megtudok mutatni belülről, bár egyik sem valami nagy szám.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 6 éve 1 hónapja
Jól mondod...inkább az egyszerűbb kivitelű és "egyszerűbb árú" készülékek jelentik a megoldást a többségünknek.Ezekből viszont hozzuk ki a maximumot....Erre jó példa a te blogod is,hiszen így megértjük a működést,és egy későbbi karbantartáskor nem esünk zavarba.
A magam részéről a csöndes téli napokon újból átbogarászom az évek során felgyülemlett pumpáimat,és bár ezek a kisebb -pár száz literes-teljesítményűek közé tartoznak újabb blogot fogok írni az eddig nem ismertetettekről.Szeretem a műszaki megoldásokat tanulmányozni...
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #12 6 éve 1 hónapja
Figyelemre méltó a nagy teljesítményéhez képest az elhanyagolható hangja :)
Ez jópár évre előre megterhelné a hobby kasszát, úghogy marad a nyálcsorgatás :(
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #13 6 éve 1 hónapja
A Hiblow-t nem ismered?Vágyálom kategória azt gondolom sokunknak...sajna még a 20-30 ezres pumpák is megterhelik a hobbikasszát,nemhogy ez!:)
Egyébként hogy te is vágyakozz rá itt egy link:
www.tropus-szeged.hu/akvarisztika/levego...a-hiblow-modell-100/
Magyar link...érdemes a "hangerejére" is figyelni.
Egyébként megérzésem szerint egy kollégánk nemrégiben vett kísértetiesen hasonlót potom pénzért...talán kiegészíti hozzászólásom pár adattal.
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #14 6 éve 1 hónapja
Okos kis szerkezet ez :)
A villanyszámlámat nem növeltem olyan sokkal csak az éjszakai üzemmel, mert napközpen ugyanarról az adapterről megy a világítás egy része is.

Nem ismerem a márkát, de sejtem hogy valami neves termékről van szó.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #15 6 éve 1 hónapja
Szia!
Annak hogy műanyagból készítették több oka is lehet.Gondolom a készüléked aluházas,így ahol csak lehetett spóroltak a költségen.Egy műanyagot olcsóbb előállítani,akár fröccsöntéssel is pillanatok alatt kész lehet.A tiédnek forgácsolva vannak a csatlakozó felületei,ez tisztán látszik..lehet hogy nem készült akkora szériában hogy gazdaságos lett volna egy fröccsöntő szerszámot készíteni hozzá.Aztán még az is lehet hogy a műanyag tudatosan van beépítve,hiszen ha gáz lenne,ez elektromosan elválasztja a dugattyút a külső burkolattól-hasonlóan mint pl. az elektromos fűrészeken is.Ez eddig csak spekuláció a részemről,viszont ha alumíniumból készítették volna azt a kis deklit akkor is kellene a golyó!A rugó ugye a frekvenciának megfelelően együtt dolgozik a dugattyúval,és a terhelés megszűntekor megfigyelhető a rugó összeugrása a nyugalmi állapothoz képest is.Magyarán:ha hirtelen elengedsz egy rugót az hosszirányban még rengeteg mikrorezgést produkálhat-pl. gépjárműveken ezért is kellenek a lengéscsillapítók-mire a visszatérő rugó ismét megterheli annyira,hogy az bele-illetve esetünkben rá-feszül a helyére.Mikor összenyomásra kerül a sor,akkor a rugó "megnyugszik"-és felveszi a terhet.Attól függően,hogy mennyire van eltalálva egy rugó előfeszítése a káros mozgások minimalizálhatóak..de szerintem ez esetben nem végeztek ilyen előrehaladott gépészeti tervezést.:)
Egy másik dolog a rugók radiális irányban való méretváltozása is...ha összenyomod minimálisan bár de nő az átmérőjük,kontrollálatlan fesztelenítéskor pedig hirtelen méret alá is ugorhat..mindezt az anyag rugalmassága milliárdszor elviseli-de nem biztos hogy az irtózatosan keményre edzett szívós rugó nem vájja bele magát egy gyengébb fémbe.Ez a magyarázata -még mindig csak részben-a csatlakozó résznek-esetünkben egy feltehetően csapágy golyó jelenlétének.
Ha jobban megfigyeled a műanyag felületét a golyó felfekvésének helyén,magad is láthatod:a műanyag szépen ki van simulva...nem csoda,egy éve folyamatosan veri a golyó!:)
Öröm hogy érted az észrevételeimet,hogy nem a készüléked "lemondása" volt a cél,hanem szakmai szemmel elmondtam gondolataimat.:) Mindezek mellet én szívemből kívánom neked hogy igen hosszú időn át zavartalanul használhasd,és közben maximum a membránok időnkénti cseréje miatt álljon pár percet!
Ügyesen növelted a villanyszámládat a hűtéssel-:D-de tudom hogy nevetséges fogyasztása van a hasonló kis ventilátoroknak.Az hogy kínai semmit nem jelent....ők már önerőből is jártak az űrben!Egyetértünk abban maximálisan,hogy sokszor a hatalmas márkanév drágább,mint a benne lévő technika... A pénz idővel csak "megkerül" majd egy HiBlow 100-ra ;)
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #16 6 éve 1 hónapja
Mac: Elballagtam érte, de a gyári membrán olyan vastag volt mint egy biciklibelső, szerintem azzal is nyugodtan lehet helyettesíteni, ha nem működne akkor még mindig meg lehet venni a szilikonlapot.

Halőr: Jobban belegondolva tényleg elég hamar szétkopna az a kis műanyag fedél ha nem lenne ott a golyó, de akkor miért nem csinálták a fedelet is fémből és akkor elhanyagolható lenne a golyó. Egyenlőre marad benne az 1 mm-es membrán, mert mint ahogy írtam a teljesítménye jobb lett a hangja meg halkabb, ha eljön a következő membráncsere ideje akkor lehet megpróbálkozom vékonyabb anyaggal.
Mivel kínai ezért nem lepődök meg a minőségén, de az ára is ezt tükrözi. Ha 3-4 évet kibír akkor is jobban járok mintha valamelyik neves gyártó drága termékét venném meg, ami nem feltétlen jelent hosszú élettartamot.
A melegítés hatását kiküszöböltem egy sima PC ventillátorral, ami a hangján is segít egy picit, mert csökkenti az alaktrészek hőtágulását.
Ha valaki tud kölcsöndani egy fogyasztásmérőt én szívesen lemérem mennyit fogyaszt valójában.

Lucius: hogyan javítható, vagy lehet hozzá venni pót dugattyút?
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #17 6 éve 1 hónapja
Szia!
Ok..ebben bíztam.:)
T.:Gábor
lucius profilkép
lucius válaszolt #18 6 éve 1 hónapja
Gábor!
10évet simán elmegy, és utána is javítható a teflonozás.
üdv
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #19 6 éve 1 hónapja
Igen...működhet is,mert a gép konstrukciója ezt lehetővé teszi.Nagyon jó ez a blog,mert bemutatja azt a kis szerkentyűt ami számos érdeklődőre tarthat igényt.Ára barátságos,szerelése egyszerű...
Műszaki szemmel nézve viszont khmmm....szóval nem nagy "pukk":(
Nem leszólni akarom,hiszen teszi a dolgát,viszont az élettartama korlátozott a sok súrlódó alkatrész miatt.A dugattyú-bár teflonozott nyilván-szárazon fut,és ahogy blogírónk említette erősen melegszik.Van olyan megérzésem,hogy ez a hő nem használ semminek-ráadásul a súrlódás idővel tönkreteszi a dugattyú teflonozását,a henger falát...ekkor pedig elvész a levegő nagy része,a nyomás pedig erősen redukálódik.
Tehát a membráncsere csak időleges segítség lehet sajnos.Aztán azt is gondolom,hogy a hevesen csapkodó membránlapocska egyáltalán nem mindegy hogy milyen anyagból van!Bár a gumilabdától a gumikesztyűig minden alkalmasnak tűnik,szerintem nem szabadna rontani a hatásfokot.Ha merevebb gumit tesz be az ember esetleg nem zár időben a membrán,és a dugattyú már előre lendül-sűrítene-mikor a membrán még nem zár.."levegő hátra fuss",és már nincs is olyan nyomás,léghozam mint amire képes lenne!Ha túl lágy lappal helyettesítjük,akkor viszont fennáll annak a veszélye,hogy túl korán kikopik ott,ahol maga a légtömör zárás szükséges..szóval nem egyszerű!
Magának a dugattyúnak is tekintélyes holt tömege van,szerintem ezért effektíve sok energiát fordít a berendezés ennek a tehetetlenségi nyomatéknak a leküzdésére..még szerencse hogy a hátsó rugó segít valamit!
Érdemes lenne rámérni hogy mennyi a valós fogyasztása...
Aztán még:ha megkopik a dugattyú,és a henger fala is erodálódik akkor tuti kuka...javíttatni értelmetlen,újat kell vásárolni.Nem akarom minősíteni a gyártót,de Sanyi átküldött képeinek nagyítása után én rácsapnék a forgácsolók kezére az tuti.:evil:
Mindezek figyelembe vételével mégis ajánlható..pontosan az olyan kollégáknak mint mi vagyunk:a hobbijára kevesebbet áldozni tudó,de sok levegőt használó akvaristáknak.
Meg szeretném jegyezni,hogy nem a készülék lehúzása volt a célom..csupán a technika iránti érdeklődésem íratta velem a hozzászólást.Sajnos a hő-súrlódás-gravitáció sosem kedvez a gépészeti alkatrészeknek..ez itt is mutatkozni fog-de szeretném ha nagyon sokáig használhatnátok hasonló elven működő pumpáitokat!:)
T.:Gábor
Ui.:Valaha csak álmodtam arról,hogy de jó lenne megismerni mindenfajta légpumpát...ezért ismét köszönöm kollégánk munkáját,én pedig ígérem hogy minden kezem ügyébe kerülő technikát apróra szedek-bemutatok nektek..aztán ha sikerül össze is rakom!:)
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #20 6 éve 1 hónapja
Kasimatyitól most tudtam meg, hogy Ő biciklibelsővel oldotta meg, és szuperül működik.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #21 6 éve 1 hónapja
Azt hiszem megvan a megoldás golyó tekintetében...először arra gondoltam,hogy visszacsapó szelepként alkalmazzák-hasonlóan a permetőkhöz-de már úgy gondolom hogy a szerepe a következő:a dugattyú rúgója van ráültetve!
Ennek áldásos szerepe ott mutatkozik amikor belegondolunk:fajlagosan nagy tömegű dugattyút rángat-szó szerint- a hálózati frekvencia,a dugattyú hátsó végpontra érkezését lágyítani kellett.Itt ugyanis nincs ugye a nyomás ami tompítaná,hiszen a kimenetnél mindvégig dolgozik az ellenerő..a dugattyú sűrít.Amikor viszont visszafelé repül nagy sebességgel a dugattyú a membránlapocskák szabad utat biztosítanak a levegő beáramlásának..a fázis hullámvonala ellenkező irányba vált,a dugattyú előrelendül.Mindezt secundumonként a frekvenciának megfelelően...
A dugattyú "farán"elhelyezett rúgó szénacél,edzett kivitelben..keménysége mint az üveg,de bizonyára eléri a 45 Rockwellt!Ez az anyag képes lenne a milliárd működési ciklus alatt az illeszkedő felület kimarására,és igen gyorsan helyet csinálna saját számára.Ezért a rugó belső átmérőjénél nagyobb edzett acél golyót helyeztek mögé-ezen helyezkedhet a rugó...:)
Aranyos példát mondanék valamikori maszekolásomra:kalapácsos darálókat gyártottunk fusiban...én a kalapácsokat martam-gyalultam-fúrtam.Anno a kohászatban észvesztő anyagok voltak elérhetőek hulladékként-mi egy visszaeresztett laprúgó köteget daraboltunk fel kalapácsnak...forgácsolás után újból beedzettük.A múlt évben kértek segítséget,mert egy terményesnél már nem aprított megfelelően a darálónk-25 év múltán.Miután szétbontottam,megdöbbenve vettem észre,hogy azóta még csak egy élt használtak a kalapácsokon-a miénk négyélű-így megfordítottam azokat..talán újabb 25 évre.:)elképzelhető mennyi búzával,és kukoricával találkozott már ez az edzett rúgóacél-mégis csak most kellett fordítani.Ezt tudják a megfelelő helyre alkalmazott megfelelő anyagok....
Visszatérve még a te kompresszorodhoz lenne még mondandóm,azonban most megpihentetem a két "gépelő ujjamat" :D
Mit szólsz....jól gondolhatom a golyó szerepét?
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #22 6 éve 1 hónapja
Csúcs a blog, Sanyi!

Ha túlleszek a nagy generálozásomon, és in neki fogok esni, és meghesszelem, mennyi mocsok gyűlt össze a kütyüben.

Ja, a lapot neten vetted kiszállítással (nekem most ez lenne a legjobb), vagy elkutyagoltál érte?
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #23 6 éve 1 hónapja
Küldöm őket :)
Nem tudok rájönni mi szerpe annak a golyónak :(
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #24 6 éve 1 hónapja
Szia! A képekért hálás lennék..és kiderítjük mit csinál a golyó,ok?:)
Ahogy hazajöttem ismét rákattantam a képeidre..várom akkor a továbbiakat!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #25 6 éve 1 hónapja
Így szétszedve tényleg világos a működése, viszont a csapágygolyóra nem tudtam rájönni hogy miért kell. :(
Jó kis boltócska nagyon sok minden van nálluk, de a szilikon levegő cső drága.
Egy féléve már rátaláltam a honlapjukra, de akkor nem membránt kerestem hanam a tőzhelyhez hőálló szilikon tömítést, akkor még meg sem fordúlt a fejemben hogy membránnakvaló lemez is lehet náluk.
Ha szeretnéd, akkor e-mailban átküldöm a szerkesztés nélküli összes képet!
Szívesen!
Forgólapátosat még csak egy helyen, Szankon láttam, de végigondolva, annak lehet hogy még egyszerűbb a fizikája :)

Az alábbi blogban egy cseh típusú légátemelőről szeretnék írni.  A legegyszerűbb légátemelő egy csőből áll amibe egy levegőcsövön keresztül levegőt vezetünk be, ami a vizet a cső egyik végéről a másikra továbbítja. A módszer a buborékok nagy mérete miatt nem hatékony és még hangos is. A hatásfoka javítható, ha a levegőbeömlő részhez egy porlasztókövet teszünk. Így már halkabb, de a hatásfoka még mindig nem az igazi, valamint a vízkő miatt rendszeresen tisztítani kell a porlasztókövet. A harmadik megoldás a cseh típusú légátemelő. Ennél a módszernél a csőbe egy perforált, kisebb átmérőjű csövet teszünk és két „O” gyűrű közbeiktatásával légkamrát képezünk. A levegő a perforált cső és a nagyobbik cső közötti légkamrából jut át a nagyobba ahonnan magával viszi a vizet. Ezzel a légátemelővel, sokkal nagyobb áramlást lehet elérni, mint a hagyományos illetve a porlasztókővel működő légátemelővel. Az alábbi típust egy AME szervezésű kiránduláson láttam Szankon, Magyarország egyik legnagyobb díszhal tenyésztőjénél. Ennek a megvalósításnak a lényege, hogy nem kell hozzá a drágán és nehezen beszerezhető „O” gyűrű, hanem helyette 2 különböző átmérőjű PVC villamossági védőcsövet használunk.


Az ábrán robbantott nézetben illetve összeszerelve látszik az átemelő. A piros színnel (1.) ábrázolt cső belső átmérője 23mm, a külső 24 mm. A kékkel ábrázolt (2.) belső átmérője 19 mm, a külső 20 mm. A kettő közti (1-2.) átmérőkülönbséget úgy hidaltam át, hogy a Ø24-as csőből vágtam kettő egyforma szélességű gyűrűt (3.). Az egyik gyűrűből egy kisebb cikket kell kivágni, úgy hogy a 1. csőbe éppen beleilleszkedjen. Ez után a másik gyűrűből is ki kell vágni egy akkora darabkát, hogy az előző gyűrűbe pont belepasszoljon. Ha ügyesen szabdaltunk, akkor a második gyűrűbe passzosan belefér a 2. cső. A két gyűrűt össze kell ragasztani és beléjükragasztani a Ø20-as csövet. A ragasztáshoz én aqua szilikont használtam, ez nem a legjobb erre a célra, de nem volt otthon vinilfixem. A ragasztás nélküli összerakást nem javaslom, mert az illesztéseknél szökhet a levegő, ami rontja az átemelő hatásfokát.


 

 


Ezek után a 2. csövet körben ki kell lyuggatni két sorban. Én forrósított szöggel csináltam erősebb tű illetve ár híján. Ha ezzel meg vagyunk, következhet 1. cső méretre szabása, illetve egy megfelelő melegített vascső segítségével 2. cső első néhány centijének átmérőjének megnövelése, méghozzá úgy hogy rálehessen húzni a másik Ø24-as csőre. Ezen a csövön még ki kell alakítani egy lyukat ahhoz, hogy a levegőcsövet hozzá tudjuk csatlakoztatni. A csatlakoztatás történhet egy levegőcső-toldó segítségével is, de így nagy ívben lehet csak meghajlítani a levegőcsövet, ami problémás, ha az átemelőt egy szivacsra akarjuk ráhúzni. A másik megoldáshoz kell egy HOBBY Ø5 mmes műanyag cső (5.), amit derékszögre hajlítunk. A hajlátás során történő belső átmérő torzulást úgy küszöbölhetjük ki, hogy az egyik végét ledugózzuk, homokot töltünk bele majd a másik végét is lezárjuk, utána melegítve meghajlítjuk a kívánt szögre. Ezt a kis csövet a másikra (4.) fúrt lyukba kell beleragasztani, de úgy hogy minél kevésbé lógjon ki a másik cső belső falának a síkjából, hogy az összeszerelés után a levegő ki tudjon jönni.

 


Az átemelő (1.) kimeneti végét az alkalmazás módjától függően hagyhatjuk egyenesen, de homokkal töltve, melegítve meg is hajlíthatjuk, illetve egy gyári könyök-idomot is ráragaszthatunk. A legalsó képen működés közben látható. A kiáramló víz mennyisége a levegő mennyiségével állítható, de nem lehet korlátlanul növelni a légáramot, mert egy bizonyos mennyiség fölött már nem szállít több vizet, sőt kevesebbet.

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 6 éve 3 hónapja
Ez jól esik...Gondoltam hogy az Üllői út a közeledben van Toist;)!Ezek szerint akkor te a "T" elágazós verziót szeretnéd megépíteni ugye?Már azóta annak is van turbósított változata,mert úgy vettem észre hogy szükséges átgondolni a szivacs helyzetét,variálhatóságot stb..A barkácsbulira való invitálásod példaértékű-én részletesen el fogom mondani mit hogyan csináljatok.Tudom hogy értékes lesz nektek még a legkisebb szakmai fogás is,ezért a végletekig részletekbe menő lesz írásom..szeretném ha ti is gördülékenyen,és egyszerűen meg tudnátok oldani!Örülök hogy felajánlod a szerszámaidat a többieknek is...nagyon kérlek hogy amikor majd készítitek,egy pár fotót illessz be!:)
Mátéfi kolléga:nem tudom az enyém hatékonyabb-e,de mindenesetre kissé másabb:)!Természetesen az alapötlet a légkamrával ugyan az..csupán a "felépítmények",tartozékok variálhatósága másabb.A blog alapismereteket tartalmazó első része már készülőben...véleményem szerint jó lesz igazi magyarsággal olvasható írás is a témában.Aztán:a neten található még olyan megoldás is,melynek megépítését nem látom célszerűnek-viszont nem olcsón árulják:(.
Lényeg a lényeg:most hozzá fogok fogni még pár emelő építéséhez,és fotókkal is dokumentálom majd...nyilván nem két perces dolog,de ha megígértem,most le is írom-be is mutatom!:)Az én "készülékem" nem puccos..sőt minimál.De meggyőződésem hogy egyszerűen kivitelezhető,otthon is boldogulni lehet vele-és nevetséges áron megvalósítható!:)Pont ilyen kell nekünk hobbistáknak...köszönöm valamikori linkedet amivel Killert inspiráltad!
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #2 6 éve 3 hónapja
Gábor! Hálásan köszönöm, hogy megosztod velünk a részleteket erről a rengeteg munkával megalkotott és tökéletesített eszközról! Nem tudom lustaságom túlmutat-e az egészségesen, de ha már látok jól bevált dolgokat, szeretek azokból kiindulni és a készterméket továbbgondolni az alap kialakításhoz szükséges kísérletezés helyett... :) Nagyon köszönöm, hogy konkrét helyeket is kerestél, de tényleg az is maximálisan elég lett volna, ha az összetevőket leírod - bár így már azt is elmondhatod, hogy ~"hazai" pályán vertél el anyagbeszerzésben! :D (O gyűrű biztosan onnan lesz, amit írtál, csövek valószínűleg innen: https://fenyaruhaz.hu/hu/category/table/6561 ) A készítésről szóló blogot nagyon várom és örömmel olvasnám!

A DIY fesztiválhoz gyűjtögessétek a rakétakupakokat, a vinilfixet már beszereztem, a csöveket és az O gyűrűket jövő hét elején intézem, barkácseszközök vannak, már csak azt kell kitalálni, hogy a levegőbeömlőt miből csináljuk és indulhat a buliiii! :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 6 éve 3 hónapja
Én pedig igérem hogy a mostani kényszerhosszú hétvégémen megkezdem egy blog írását nektek erről...képekkel,mindennel;)Elképzelhető hogy több részre osztom majd,hiszen könnyebb lenne képekkel bővebben ellátott dologról beszélnem-nektek pedig segítség lenne az elképzelésében.
Ha esetleg van ötletetek,kérésetek szivesen figyelembe veszem...főleg a több kép elhelyezésének lehetősége érdekelne.
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #4 6 éve 3 hónapja
Mikor rendezzük meg a DIY Cseh típusú léátemelős szűrő DIY fesztivált?
Nekem még van 16-os csövem (valamivel rövidebb, mint egy teljes szál), lelkesedésem annál több. :cheer:
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #5 6 éve 3 hónapja
Kupakot tudok adni, mert a ház előtti kertet rendszeresen teledobálják vele. :(
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #6 6 éve 3 hónapja
Ki sem látszom a melóból..de a nekem oly kedves témában nem állhatom meg a hozzászólást;)!
Legelőbb is el kell mondanom:igen tetszik ez a fajta humor,ahogy előadod..méghogy kész emelő nem volt!:D
Nézzük a "szakmai részt",ahol tisztába kell tennünk egy dolgot:az eredeti cseh emelőre való hivatkozást Mátéfi kollégánk találta a neten való böngészés közben,és erre fel is hívta Killer barátom figyelmét.Krisztiánnal azóta egyszer a Sajó parton osztottam meg grindáljaim egy részét,aztán közös blog is született erről egy másik honlapon.Csak hogy tisztán lássuk:egy igazi hobbitársi kapcsolat eredménye az,hogy én ennyire beleszerelmesedtem ezekbe a levegős emelőkbe..Mindkét kollégámat agyon zavartam az ezzel kapcsolatos kérdéseimmel,gondolataimmal..:)Máig rabja vagyok..de ezt már írtam;)
Nos:sajnos nem támogatom azt az elképzelésed,hogy előbb az O gyűrűt vedd meg..igazándiból a csövek sokkal egyszerűbben beszerezhetőek,és azokhoz a gyűrűk megvétele gyerekjáték.Azt mondják,amit New Yorkban nem lehet kapni,azt nem is gyártják..nos kis hazánkra vonatkoztatva ez igaz a fővárosra!A soproni cím csupán azért nagyon jó,mert ott gyártják..így aki postán nagyobb mennyiségben rendel fajlagosan olcsóbban jön ki,mintha ugyanezt egy viszonteladótól kérné postázni.Anno 80 darab klf.méretű gyűrűt hozattam..nekem tehát így volt jobb;)
De a mostani kérdésedre válaszolva:roppant módon számít a csövek mérete-ezek közül is a belső-ún.vízvető-cső a lényeges.Neten való barangolásom közben számos táblázatot tanulmányoztam,sőt nem riadtam meg a matematika-fizika törvényszerűségeinek érvényesülését is figyelembe venni..nem hittem el,hogy egy ilyen kis egyszerű valami ezt tudja!:D
Számszerűen,és egyszerűsítve-mivel nem kívánnálak túlzottan megvárakoztatni:a belső csőhöz vásárolj 16-os Műa.II.-es csövet balintkft.unas.hu/spd/unas_368919/MU_II_...yag_vedocso_tokos_eg
a kamrához pedig ugyanebből a fajtából a 25mm-es változatot!A két cső közé halálosan szépen beilleszthető az alábbi O gyűrű..és poénként azonnal olvashatod is a címet a kapcsolat fülre kattintva;)
www.szimering.com/product_info.php/info/...ng-15x4---nbr70.html
Ha esetleg giga nagy teljesítményre szeretnéd méretezni,akkor javaslom a 20-as Műa. II-es csövet,a kamrához pedig a 32.-es átmérőjűt!Közéjük éppen megfelelő lesz a 19.99X5.33 méretű O gyűrű....De ez a "vízágyú" már igen komoly vízmennyiséget szállíthat helyes kivitelezés esetén.
Átlag akvaristának -a saját példámat említve-a 140-160 literes medencékhez biológiai szűrés tekintetében bőséggel megfelelő a 16-os cső....sőt,még fullon sem kell hajtani.Erre a csőre pontosan rápattintható az emlegetett "ampulla" kis kupakja..
Meg kell mondanom:anno én bizony háromféle csőpárosításhoz is megvettem a gyűrűket,csöveket..aztán elegendő mindezidáig a 16-os csőből készített emelő teljesítménye:)!
Ha bármiféle-esetleg triviálisnak tűnő-dologban segíthetek,bátran kérdezz...öröm ha megoszthatom a tapasztalati tudásom.
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 6 éve 3 hónapja
Szia!:)
Én éppen most ebédelek,de ígérem hogy estefelé bővebben megválaszollak!:)
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #8 6 éve 3 hónapja
Végre ma ebédidő utáni pihenőben bejutottam egy villanyszerelési boltba, alapanyag beszerzési céllal! Mivel kész légátemelőt nem tudtak adni, gondoltam körbekérdezek milyen csövek vannak, de kicsit elbizonytalanodtam...Félek, hogy gombot veszek a kabáthoz, és előbb az O gyűrűt kéne beszerezni - abból valószínűleg nincs akkora választék Budapest boltjaiban, mint Sopronban a gyártónál :)
Gábor! Megtennéd, hogy felsorolod a felhasznált átmérőket/vastagságokat és típusokat az általad készített emelőhöz? Csak pozitívumot hallottam a teljesítményével kapcsolatban, biztosan nálunk is jól teljesítene és persze, mindegyikbe kézzel gravíroznánk a ©halőrxxl feliratot, a szerzői jogok tisztelete miatt! ;) Tudom, hogy erősen hajlamos vagyok túlméretezni a dolgokat, ezért is lenne nagyon hasznos némi szamárvezető, jobban belegondolva, azok a csövek, melyeket jónak sejtettem, bőven vastagabbak, mintsem rájuk férne egy kupak... a kupakról jut eszembe: a felénk "rakáténak" és "patronnak" is nevezett - kőműveseknek kötelező - reggeli falatka kupakjához sajnos saját felhasználás útján én sem jutok hozzá, de a megoldás zseniális! :D Attól félek, hogy ezek után már nem csak az erdőben fogom figyelni az égertobozt/mohát/tölgylevelet stb, hanem már az utcán is a kupakokat... :D
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #9 6 éve 4 hónapja
Beszélgettünk a klf.furatokról,és azok készítésének módozatairól...Nos,mint az animáción látható,az én matten mögötti cseh emelőimen fúróval készített,és gondosan sorjázott kis levegőbevezető furatkák vannak..mégis idővel eltömődnek,megtelepszik a biofilm rajtuk-ilyenkor tisztítani szüksége!.De nézzük csak azt a gif-et:


Közel 8 secundumos váltást állítottam hogy jobban megszemlélhető legyen-így kis türelmet kérek:)!
Mint látjátok itt bizony elkél majd egy akvarisztikai fogkefe segítsége..de utána ismét legalább fél évet zavartalanul megy ismét.Az O gyűrűk igen könnyen szerelhetővé teszik,azokon semmiféle jele nincs öregedésnek...nyilván "time life"kitartanak.:)
Ez a kis emelő mintegy 450L/h teljesítményen szalad kb-és kitűnően,halkan simítja vissza a levegővel dúsított vizet-megfelelő áramlást kelt,és nagyon baráti áron elérhető;)!
Szóval:megint csak ajánlom őket..nem bírok nem hálálkodni a kiagyalójának,és a figyelmünket erre irányító kollégának!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #10 6 éve 4 hónapja
Tóist, a mai nap nem jó, helyette a péntek jobb lenne. de erről email ment. :)

A csövek böködésével kapcsolatban, a 23-as cső az vékonyabb, azt egy árral simán átlehet lyukasztani, viszont a 20-as csövet csak nagyobb falvastagságúban tudtam beszerezni. Ezeket a villanyszerelési védőcsöveket 3 osztályba sorolják (MŰ I-III), az egyesnek a legnagyobb a falvastagsága, a hármasnak pedig a legkisebb.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 6 éve 4 hónapja
Toist:imádlak!:D
Felfigyeltél arra,amire eleddig egyetlen kolléga sem,nevezetesen a véglezáró kupakokra..azonnal megírom hogy milyen profeszionális célra készül eredetileg-de megbocsáss most tartok pár perc szünetet/e célból::D:D:D/
Szóval..magam ugyan nem élek vele,de-ebben az esetben-szerencsére embertársaink nagy többsége igen..Az alkoholról van szó!Még nem ugrott be?Akkor nincs más,elmondom:a hajnali munkába igyekvő fizikai állomány nagy része még bevesz egy "munkába menő ampullát"-nos,én ennek a kupakját használtam föl a 16-os csöveim lezárására;)Szerencsére vannak kollégáim akik minden további nélkül rendelkezésemre bocsájtják ezt az értéktelen kis műanyagdarabot,mely tökéletesen rápattintható a csőre!
De:ragasztó nem fogja-meg minek is fogná..tisztításkor így pillanatok alatt szétszedhető,és annak végeztével ismét használható!
Gondolom most már a te szád szélén is halovány mosoly jelent meg..mint minden megoldásnál,itt is a legköltséghatékonyabb megoldást választottam;)
A "T" elágazót pedig magam ragasztottam...mindössze egy pár csepp pillanatragasztó,és egy kisebb enyvező csipesz segítségére volt szükségem ahhoz,hogy pozícióba hozhassam a szivacsokat majdan hordozó,és az áthatással ellátott csatlakozó "csöcsöt".Mikor valóban pár pillanattal később elvégeztem a vinilfixes körberagasztást,már csak annak megkötésére kellett várnom.Tipp:a Vinilfix felületi bebőrösödését meggyorsíthatjuk ha ráfújunk....ezáltal egy felületi hártya keletkezik rajta,mely már jobban tartja a ragasztót..ergo nem folyik szanaszét;)
Mint látod a részletekben bújik a kisördög...de készséggel segítek ha kell,bátran szóljatok,oks?:)
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #12 6 éve 4 hónapja
Teleírjuk Halivadék?:)
Bizony ám..minél hamarabb szeretném ha ti is élveznétek a cseh emelőből nesztelenül kiáramló víz látványát-halaitok pedig a hatását!
A linkeden megtalálható még a tapadókorongok tárháza is..de én biztosan borzongva adnék ki ennyit egy pár tapadókorongért...Íme hát az újabb "szorgalmi"feladat:keressetek a létező legolcsóbb lehetőséget erre magatoknak! A csöved esetleg nem polikarbonát?Eben az esetben nem vagyok biztos benne hogy a Vinilfix jó megoldás lenne...utánanézni szükséges!
Halivadék:köszi hogy dicséred a kis szűrőcskémet..de igazság szerint nem vagyok maradéktalanul elégedett vele,ezért ezt a variációt továbbfejlesztem!A T elágazás marad...de fordíthatóan lesz rá újabb elágazás téve azért,hogy ha akarom felállíthassam függőlegesen is.Sajnos az a tapasztalatom,hogy amennyiben az aljzattól nem emelem meg 2 centire,akkor pillanatok alatt összeszedi kis coryjaim csemegéit is...A szűrőmédia növelése is szükséges..hatékonysága folytán sűrűn kel bolygatnom.
A képen látható emelő teljesítményére én nem mértem rá,de már 60%-on is hátratolja a corykat egy 45-ös nevelőben..Tehát felvetődött bennem a gondolat,hogy talán kisebb dimenziójú csőből is készíthető ilyen kis akváriumokba-vagy mindenképpen javasolt a fojtás.
Aztán egy kis biztonsági óvás:bármilyen ügyes legyen is bármelyikőnk,én nem javaslom az árral való "csőböködést"..már a 16-os csőnek is 1.1 mm a falvastagsága,és ellenfél!nem kellene piercing a tenyerünkbe;) persze kalapáccsal is beverhető..értem én,csak óvnálak benneteket!:)Legjobb lenne egy ismerősnél felkutatnotok egy oszlopos-akár gagyi barkács is jó-fúrógépet..és egy kis gépsatut,vagy legalább házi készítésű prizmát..ezekkel pillanatok alatt csodás hatékonysággal elvégezhető a fúrás.a furatok átmérője-helyzete mindig ok lesz..és nem fáradtok bele sem!;)
Jól érzed:a ragasztó a legdrágább a dologban-de egy tubussal az összes nektek kellő emelőt elkészítitek-ezért is javaslom a közös összefogást..bárcsak veletek dolgozhatnék!
Mielőtt nekifogtok mindent beszéljünk meg-élvezem ha segíthetek..és ahogy látom más is így van ezzel!:)
T.:Gábor
Ui:jah a fórószárak.."haggyámá"..max egy százas a Mátéfi által említett méretben!És már írtam:műanyagban-ha el nem töritek-örök élet+3 nap az élettartama! www.gepesszerszam.hu/termek/73/329/0/5
toist profilkép
toist válaszolt #13 6 éve 4 hónapja
A múltkor izzadtam egy kicsit spanyolviaszért, azt már látom, de legalább frissen tartom az elmém...
Nagyon szépen köszönöm a linkeket Mátéfi kollegának és a képet! A linkekkel kicsit úgy vagyok, mint 3 éves a mesekönyvvel: a képek tetszenek, a szöveget nem annyira értem, de felolvasva azért be tudok azonosítani dolgokat (kicsit sok bennük a német szó és kevés az angol/magyar, de persze ez ízlés kérdése) :)

Gábor! Te valamit elhallgatsz előlünk.. :) az O gyűrűn kívül olyan lezáró kupakokat és T elágazást látok a képen, hogy a megoldás ránézésre veri a bolti/gyári minőséget! Írd meg nekünk kérlek a további alapanyagokat, mert ha a saját ötletek alapján történő barkáccsal nem tudnánk nagyon újat alkotni, ez biztosan egy jó "B terv" lesz! A skicc spirálos felokosításával kapcsolatban kis türelmed kérem, itt még eszembe jutott egy-két dolog - lehet több verzió lesz...

Mátéfi! A Ø0,8-1 mm lyuk valóban könnyen kivitelezhetőnek tűnik, ha kisolló hegye is elég lehet - nem ismertem a cső keménységét ezidáig - viszont az ár-szerű csavarhúzószettes szerszámmal kapcsolatos véleményemet lehet felül kell vizsgálnom, befelé nyomásnál a cső besejében biztosan sorja képződik, amit onnan igazán nem egyszerű kiszedni. Okozhat ez szerintedszerintetek problémát? Úgy értem a nyomás miatt a levegő(buborék) formájára elvileg nem kéne hasson, annyit változtathat, hogy beljebb szivárog be a levegő és némileg csökken a víz áramlására alkalmas csőátmérő (nameg "rücskösebb" lesz)... kilogikáznom nem sikerül most, hogy ez okozhat-e (és ha igen, miért) problémát.

halivadek! A héten mindenképpen kell mennünk, mert jövő héten éhen halnának a mézek! (Írok mailt, ránézésre szerda estefelé jó, esetleg pecával egybekötve)
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #14 6 éve 4 hónapja
ok, köszi a tanácsot.

Egy linkel adós maradtam, a kis oldalpipát én ilyen csőből hajlítottam: www.aquadepo.hu/product_info.php/hobby-m...lash-mm-meter-p-7764
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #15 6 éve 4 hónapja
A tapasztalatok szerint a Ø 0,8 - Ø 1 mm átmérő a legideálisabb, amit fúró hiányában akár egy árral is megoldhatsz, főleg ha köszörülsz egy kis élet neki. Ha nincs fúrószárad, sok minden szóba jöhet lukasztáshoz, hiszen alapvetően egy viszonylag lágy anyagot kell fúrni. Akár kisolló hegye is ha körbefogatod és van némi kézügyességed. Kétségtelen azonban, hogy jó munkát egy éles fúrószárral tudsz elvégezni. A képződő sorját, vagy egy nagyobb méretű fúró hegyével, vagy egy kifejezetten sorjázásra készült kúpos célszerszámmal tudod elvégezni a külső felületen. Belső sorjázásra is vannak célszerszámok, azonban ilyen kis méretben ritkán lehet készen hozzájutni, azt magadnak kell megcsinálnod. De ha egy finom csiszolóvászonnal kicsit megdörzsölöd, már az is sokat segít.

Azt a csövet amelyre a szivacsot húzod, egy fémfűrészlappal is írdalhatod több oldalról, minél sűrűbben tudod csinálni annál hatékonyabb. Ha fúrod, akkor is az jó ha a lehető legtöbb furatot készíted, amit az anyag merevsége még elbír.
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #16 6 éve 4 hónapja
1 hétvégét kihagyok is így teleírjátok a fórumot :), nagyon helyes csak így tovább. Köszi Halőr hogy feltetted a te verziódat, már majdnem úgy néz ki mint egy bolti kütyü, hozzá képest at enyém elég kezdetleges :)

Azokon a fránya lyukakon tényleg szűkíteni kell! Mekkora lyuk az ideális?

Az egészben a legdrágább a ragasztó, de ha leosztjuk hogy mennyit lehet belőle csinálni, akkor nem is olyan drága. Nekem is vennem kéne mert a szilikon nem igazán köt a PVC-hez.

Mátéfi, köszönjük a sok hasznos linket, érdemes szemezgetni közülük. :)

Toist, planktonozni kéne, már fogytán van a fagyóban a cyclopsz.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #17 6 éve 4 hónapja
Tisztelettel!
Mikor olvasgattok majd a cseh emelőkről nézegessétek meg a katalógusáraikat is..a legolcsóbbak is 10€ körüli áron vannak,és erre ugye még rájönnek a postai stb. költségek:(.
Nem akarok én anyagiaskodni-vagy inkább mégis!:)
Szóval..ma lent jártam a "világvárosban"és eszembe jutott hogy meghesszeljem az árakat,már ami a cseh emelőhöz köthető kiadásokat illeti.Mivel azonban itt alig van valami,inkább tekintsétek meg ezt a linket:http://balintkft.unas.hu/spl/312632/MU_II_muanyag_vedocso
Érdekes,hogy itt Ózdon úgy emlékszem mintha a cső drágább,de az ív olcsóbb lett volna...nem gáz,mert amint látjátok elhanyagolható pénzekről van szó!:)Ráadásul a "kanyarhoz" nem is kell vennetek semmiféle ívet,mert ha szeretnétek videón is megmutatom hogy hogyan lehet másodpercek alatt csodás ívet hajlítani ezen a csövön melegen...
Ha a postomban lévő képre pillantotok,megláthatjátok azt miről is beszélek..szerintem szépen-ráncmentesen kivitelezett hajlításról van szó-és ennek szerepe igenis fontos a cseh emelőnél.Amint lassan bizonyára elolvassátok a linkeket,úgy körvonalazódik bennetek is a dolgok megértése..nem bonyolult dolgokról van szó,bárki kivitelezheti!
O gyűrűt én egy igen jó barátom segítségével közvetlenül a gyártótól szereztem be..de ha megnézitek ezen a linken,láthatjátok hogy a postai szállítás is nevetséges összeg-főleg hogy többen összefogva akár együtt is rendelhettek..Tehát a link:http://www.ktt.hu/?l=termekek&id=9&start=300
Aztán szükségetek lesz még Vinilfix ragasztóra..ezt bárhol meg lehet venni,1300 körül van egy kis tubussal-de rengeteg mindenre elég,többetek emelőihez is bőséggel kifutja..
A kis oldalpipa-a levegő bevezetéshez-kis kreativitást igényel,nálam régi alu kábelek szigetelése volt...Halivadék mást használt,kérem nyomass be linket Sanyikám!:)
Fúrószárak:szükségetek lesz több méretre is..de én is olyan 50-100Ft közötti árakon veszegettem őket-tehát nem kiadás!A műanyagban szinte örökéletűek,ha a befogással gond lenne vannak ötleteink;)-sok fúrógép tokmánya nem tudja megfogni a 1.5mm-től kisebb fúrókat,és nekünk milyenek is kellenek!
Mit felejtettem ki....nem is tudom!:)
Jah..igen:egyeztessetek...figyelemmel kísértem a téli planktonozásaitokat is,így tudom hogy ismerősök-hobbibarátok vagytok.Beszéljetek meg "randit",és valamelyikőtöknél egyszerre jöjjetek össze egy kis barkácsolásra:)
Ha kérdés van,bátran szóljatok...a legapróbb,vagy nevetségesnek tűnő dolog is fontos-és nem vagyok szűkmarkú a szöveggel;):D!
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #18 6 éve 4 hónapja
Megállapítom,hogy mint máskor is,Mátéfi barátunk linkjei aranyat érnek...olvassatok mindent,én valósággal tobzódom bennük!:)
Azt javaslom,hogy ha már ilyen szépen erre a témára terelődött a beszélgetés,akkor ebben a rovatban beszéljünk meg mindent ami csak felmerül bennünk a cseh emelőkről..a német és más külföldi kollégák már "agyonírták" a témát,most rajtunk a sor!Magyarok vagyunk..tegyük hozzá a mi gondolatainkat is,ok?:silly:
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #19 6 éve 4 hónapja
Ígérhettem én az esti post-ot.."elchateltem"este az időmet..
Javaslom,hogy önállóan olvassatok utána a cseh típusnak,hiszen már rengeteg infó van róla a neten..de nem a mi nyelvünkön.Ezt a keresőszót üssétek be:Tschechische luftheber.
Most pedig jöjjön egy kis párbeszéd:
Toist:olyan rajzot rittyentettél,hogy elámultam...tökéletesen értettelek egyébként,viszont az előző postomnál nem neked kellett volna mondanom a ráhúzott szivacsos dolgokat,hanem Halivadék kollégának..:)Ebből adódott egy kis kavar..Sajnos ha utánaolvasol akkor látni fogod azt,hogy ezzel a módszerrel nem használod ki a benne lévő lehetőségeket,hiszen a levegő belépés már meglehetősen felül van...
A Halivadékkal folytatott lezáratlan légkamra ügyében tökéletesen egyetértünk,nála azért nem bugyoghat ki alul a levegő,mert a szöggel szúrt lyukak időközben elengedik azt a kis nyomáskát..véleményem szerint nagyon kevés,és nagyon nagy átmérőjű lyukakat készített a kolléga-de lesz ez jobb is!:)
Én "fizikus"vagyok..azaz kétkezi melós:D-így inkább a gyakorlati tapasztalataimmal tudok segíteni nektek...ám mint mondtam,már annyi mindent leírtak kollégáink,hogy valóban értelmetlen nekünk ismételgetni őket.Ajánlott link:http://translate.google.com/translate?hl=hu&ie=ASCII&langpair=auto|hu&rurl=translate.google.com&tbb=1&twu=1&u=http://www.aquaristik-normal.de/html/luftheber.html
Viszont kiemelkedő az ötleted a tetejére illesztendő terelő kúppal!Rém egyszerű az elkészítése:a cső palástjából melegítéssel lapot készítünk-abból korongot vágunk ki...egy gyűrűre helyezzük a kis korongocskát,és alulról adunk a közepének egy kis meleget!Mikor kellően "ellágyult",egyszerűen lenyomjuk egy kis tompa végű segédeszközzel a közepét-és hagyjuk kihűlni;)!Már csak a pozícióban történő tartásához kell kis lábakat ragasztanunk,és annyi..
Megkérnélek hogy a Mátéfi kolléga által vázolt spirálcsöves dologról készíts egy rajzot ha időd engedi..aztán kivesézzük azt is!:)
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #20 6 éve 4 hónapja
És ez már a következő generáció!

http://www.gn-luftheber.de/
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #21 6 éve 4 hónapja
Itt egy nagyon hasznos oldal, amely kifejezetten a cseh légemelő és hozzá csatlakoztatható szűrőkről szól. A felső témasorból legördülő menü segítségével könnyen megtalálod amit keresel.

http://www.tlh-info.de/tlh/tlh_00.html
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #22 6 éve 4 hónapja
Egy gyors kép a saját kreálmányról:

Már szerepelt a fórum egy másik rovatjában..nem sok érdeklődés volt:(Estefelé jövök a saját észrevételeimmel;)
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #23 6 éve 4 hónapja
Ha csupán a szűrőfelület növelése céljából szeretnél T elágazású emelőt, akkor hatékonyabb az egy nagyobb szűrő két cseh típusú emelővel, sokkal nagyobb vízmennyiséget tudsz megforgatni, nagyobb szűrőfelületen. Itt van néhány példa:

http://www.hmfshop.de/index.php/cat/c10_HMF-ProfiLine-Filter.html
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #24 6 éve 4 hónapja
toist profilkép
toist válaszolt #25 6 éve 4 hónapja
ui.: elfelejtettem írni, de a "Halőrxxl-féle T-elágazásos" megoldás engem is nagyon érdekelne! Gábor, ha van rá kis időd, oszd meg velünk kérlek ilyen irányú tapasztalataid! :) Biztos vagyok benne, hogy vagy tökéletes, vagy nagyon sokat lendít egy halak számára minél optimálisabb megoldás kialakításában!
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
    • Guppi
    • Szia! Amennyiben a guppihoz hasonló mértékű leépülésre gondolsz, az endlereknél nem ennyire súlyos a helyzet az én tapasztalataim szerint....
    • 2 hete 2 napja