AME logo 150Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete 2015. december 5-én a Lurdy Házban tartotta évi rendes Közgyűlését.
A meghirdetett napirendi pontok a következők voltak:
1. beszámoló a 2015. évről,
2. Felügyelő Bizottság beszámolója,
3. 2016-os költségvetés,
4. 2016-os tagdíj mértéke,
5. 2016-os tervezett programok, egyebek.

A jelenlévők meghallgatták a 2015-ös évi beszámolót az év programjairól és azok költségeiről.
2015 eseménydús volt, hiszen ennyi szervezett program nem volt az utóbbi években.
Részt vettünk négy budapesti és egy győri TerraPlazán, valamint az első debreceni börzén, amelyeken kiállíthattunk, reklámozhattuk az Egyesületet és az Akvárium Magazint. Mindezt díjtalanul, az Egyesületi tagok e rendezvényeket belépődíj nélkül látogathatták.
A tervezett tenyészet-látogatások is megvalósultak. Többek között jártunk Hajdú Imrénél Szankon, ahol az ország legnagyobb díszhaltenyészete működik. Meglátogattuk Sárközi Lacit (Törpöst) Püspökladányban, ahol szintén szívélyes fogadtatásban volt részünk. Pilisen is nagy szeretettel –és bográcsozással- vártak minket Ági és Laci a CsigaFarm telepén. Mezőkeresztesen Bazsa Gábornál is megfordultunk, ahol élő-eleségszedési és etetési bemutatót láthattunk. A bográcsban elkészített töltött káposzta is fantasztikus volt!
Tavasszal feltöltöttük az ELTE Botanikus-kertjében lévő akváriumokat, majd ősszel, a nyári nagy melegben bealgásodott medencéket kipucoltuk és a halállományt pótoltuk.
Sikeres esemény volt a Tropicarium látványtermében –a GreenAqua céggel közösen- megrendezett Dennerle Konferencia, amelyen meghívott előadóként üdvözölhettük régi barátunkat, Chris Lukhaupot és a Dennerle képviselőjét, Alex Verest. Izgalmas előadásokat hallhattunk –szinkrontolmács segítségével- Chris gyűjtőútjairól, valamint a Dennerle koncepciójáról.
Júniusban kirándultunk Bécsbe, a Guppi-versenyre, ahol lehetőség volt új változatok vásárlására is.
Ellátogattunk Poroszlóra, a Tisza-tavi Ökocentrumba, ahol egy egész napot töltöttük. Végigjártuk a belső helyiségeket, de a szabadtéri telepen is nagyot sétáltunk.
A növénykedvelőket se hagytuk ki. Egész napos kirándulást szerveztünk Szentesre, az AquaFloris vízinövény-telepére. Végigjártuk az üvegházakat, ellestük a szaporítási eljárásokat és megcsodáltuk a gyönyörű szárazföldi- és vízinövényeket.
Az Egyesület Győri szervezete több előadást is szervezett. Meghívták Lukács Lászlót az Afrikai Nagytavak ismerőjét, aki a tavak „végveszélyéről” számolt be. Szentgyörgyi István Szabolcs pedig kedvenceit, a garnélákat mutatta be az érdeklődőknek.
Az Egyesület tagjai az Akvárium Magazint a tagdíjuk fejében térítésmentesen kapták.

2015-ben az Egyesület bevételi oldalán az alábbi tételek szerepeltek:
2014-ről megmaradt 600 ezer Ft, 2015-ben befolyt tagdíjak 425 ezer Ft, az 1%-okból közel 155 ezer Ft, jegyeladásból 75 ezer Ft. Mindösszesen 1.255 ezer Ft.
A kiadási oldalon a Dennerle Konferenciára elköltöttünk 150 ezer Ft-ot, a tenyészetlátogatások alkalmával 20 ezer Ft-ot, terembérletre 250 ezer Ft-ot, valamint a tagok részére kiadott Akvárium Magazinokra 200 ezer Ft-ot, és 7000 Ft bankköltséget.
Mindösszesen: 628 ezer Ft. Az év végén megmaradt 627 ezer Ft-unk a bankszámlánkon.
A Felügyelő Bizottság megállapította, hogy 2015-ben az Egyesület az Alapszabályban foglaltaknak megfelelően működött, valamint a rá vonatkozó pénzügyi követelményeknek megfelelt.

A 2016-os költségvetési tervben az alábbiak szerepelnek:
bevételi oldalon:
az áthozat 2015-ről 620 ezer Ft, a tagdíjakból várhatóan 450 ezer Ft, az 1 % -okból 160 ezer Ft. Ez így 1.230.000.- Ft. Ezzel gazdálkodhatunk 2016-ban. A kiadási oldalon: 50 ezer Ft dologi (ügyviteli) kiadásokra (bankköltség 10 ezer Ft, tagkártyák 10 ezer Ft, postaköltség 20 ezer Ft), 50 ezer Ft AME-t népszerűsítő anyagokra, 100 ezer Ft kiállításokra és felszerelések vásárlására, 200 ezer Ft terembérletre, 80 ezer Ft szakirodalom vásárlására, előfizetésre, 200 ezer Ft újság előfizetési támogatásra a tagok részére, 250 ezer Ft utazási támogatásra, busz-bérlésre, 300 ezer Ft tartalékképzésre. Így a kiadási oldalon is 1.230.000.- Ft szerepel.

A Közgyűlés 2016-ra a tagdíj mértékét minimálisan 9000 Ft-ban határozta meg, cégeknek az éves pártoló tagság díja minimum 15.000.- Ft.

A 2016-ra tervezett programok az előző évihez hasonlóan sűrű lesz. A 2015-ös tenyészetlátogatásokat megismételjük, illetve kiegészítjük újabbakkal. A tagokat rendszeres hírlevél kiküldésével tájékoztatjuk az aktuális eseményekről.

Pasaréti Gyula
elnök
Akvaristák Magyarországi Egyesülete
Bejelentkezés a hozzászóláshoz