6 augusztus 2020

ImageA jövő hét elején az üzletekben az Akvárium  Magazin 73. száma. Ezzel belekezdünk az újság 12. évfolyamában. Sok munkával jár, de örömmel csináljuk, mert lépten nyomon tapasztaljuk, hogy szeretitek a Magazint és türelmetlenül várjátok mindig az új lapot. Hogy fokozzuk az izgalmakat, íme a 73. szám előzetese.

 

 .

Image Édesvízi ráják az akváriumban
Ki ne vágyott volna már arra, hogy édesvízi rájákat tartson? Most itt az alkalom, hogy egy lengyel akvaristától megtudjuk, milyen feltételekre van szükség ahhoz, hogy e csodálatos formájú és érdekes viselkedésű halakat otthonunkba vigyük, esetleg tenyésszük.

.

 

Image Tanganyika-tavi üvegsügér
A Tanganyika-tóból származó kis üvegsügér igazi szenzációnak számít, hiszen mind a hazai mind a nemzetközi akvarisztikában nagy újdonság, és ilyen részletes beszámoló a sikeres tenyésztéséről – képekben gazdagon illusztrálva – még sehol nem jelent meg erről a halról.

.

 

Satanoperca daemon
Különleges ékszere a nagytestű sügérgyűjtők kincstárának. Van, akinek semmit sem mond e név, és van, akinek mindent. Egy valami biztos: csak a fanatikusok tudják, miért rajonganak e kiemelkedő színkavalkáddal nem rendelkező, lapos hasú, „kacsafejű” jószágért. Éppen ezért egy kis segítséget szeretnénk nyújtani, hogy a kedves Olvasó is megismerje ezt a csodálatos dél-amerikai sügérfajt.

ImageHogyan váljunk akvakertésszé?
Az előző Akvárium Magazinban bemutatott Takashi Amano munkássága rám is igen nagy hatással volt. Bátran állíthatom, hogy az ô akváriumai hozták meg ismét a kedvem az akvarisztikához. Pár éve, amikor először megpillantottam egy, a Mester keze által kreált akváriumot, éreztem, hogy elvesztem. Azóta módszeresen tanulmányozom a japán típusú naturál akváriumokról szóló összes fellelhető irodalmat. Ezek alapján, lassan elkészülni látszik a saját növényes akváriumom...

AM Novella - Az üvöltő hal
Állok a bolt közepén, kezemben kávé, a piros tehenes bögrémben. Szegényt végig kísértem már jó néhány munkahelyen, nem bírta sokáig sehol. Megjön az első vevő, meglát, és erőltetett magabiztossággal közeledik felém. – Tudna segíteni?... A novella folytatása a magazinban!

Néhány gondolat a zanzibári tarkacsuka elterjedésével kapcsolatban Zanzibár szigetén
A magyar elnevezéstől eltérően a faj eredeti élőhelye a Seychelle-szigetek. A szigetállam az Indiai-óceánban, Afrika keleti partjától 1500 km-re, míg Madagaszkártól 1000 km-re északkeletre található. A szigeteken viszonylag kevés az édesvizet tartalmazó élőhely, ahol egyébként ez az egyetlen őshonos halfaj. Mindezidáig a Mahé, Praslin és Silhouette szigetek patakjaiban találtak tarkacsuka példányokat.

ImageVilágító kékrák
Amikor először találkoztam ezzel a lénnyel, nagyon megtetszett és addig mentem, míg be nem szereztem 3 gyönyörű példányt. Hallottam, olvastam róluk jót, rosszat vegyesen, de ez nem tartott vissza a beszerzéstől, sőt kihívás volt számomra.

Északi kardfarkúak (1. rész)
Ahogy a cím is mutatja, a Mexikóban honos kardfarkú Xiphophorus fajok közül a legészakibb képviselők kerülnek most bemutatásra. Ezek a halak Mexikó északi részén, a Rio Panuco medencében honosak. Tőlük délebbre is találunk még kardfarkúakat, de a jobb átláthatóság kedvéért őket is külön kell tárgyalni...

ImageKét óceán közt
A világon mindenki olyan helyen szeretne lakni, ahol a hőmérséklet télen-nyáron 20 fok fölött van, süt a nap, és mosolyognak az emberek. Sok város büszkélkedhet ezzel, ha nem is kis hazánkban. De melyik a legszebb? Szűkítsünk: álljon óceán partján. A lista feleződött. Na de legyenek hegyei is, mégiscsak úgy szép a látkép, és máris csak néhány maradt. De hogyan válasszuk ki a legjobbat? Álljon még egy óceán partján! Ez elég abszurdnak hangzik, de van ilyen is. Fokvárosnak hívják.

Dániók 2. rész
Az utóbbi években elkezdtek érdekelni olyan halfajok Dél-Kelet Ázsiából, amelyek még egyáltalán nem kaphatók a kereskedelemben, illetve csak az utóbbi időben váltak elérhetővé. Ezek közül is a dániók és a velük rokon fajok tetszettek meg leginkább. Számos új fajt importáltak Európába a Távol-Keletről, de elég kevés új dánió faj található közöttük. Azok a fajok, amelyek elérhetők akár hazánkban is számos esetben téves elnevezéssel kerülnek a boltokba és sokszor össze is keverik őket...

Vázépítő anyagok adagolása
Sok akvarista társam kérdezett a Ca és KH megfelelő szinten tartásáról, ezért úgy gondoltam, hogy ebben a számban kitárgyaljuk ezt a témát. Azzal kezdem, hogy miért van szükség ezeknek az elemeknek, és persze sok más elemnek is a pótlására akváriumainkban. A tengerekben nagyon sok olyan állat és algafaj él, melyek mészvázat építenek.

Természetes savanyítási és vízszínezési eljárások az akvarisztikában (3.) - Tebang levél
Vannak olyan díszhalak, melyek tartásához illetve tenyésztéséhez természetes élőhelyének megfelelő vízminőséget kell előállítani. Ilyen vízre leggyakrabban a lágy, enyhén savas, csersavban gazdag, sötét vízben élô halaknak van szükségük. Az előző számokban megismerkedhettünk az égertobozzal és a tőzeggel. Ebben a számban egy érdekes trópusi fa levelének használatáról lesz szó.

Image

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet