A Blue Reef Aquarium - 2. rész

Image Ez volt a "sand"-tank (sand=homok), ami azért volt furcsa, mert kagylótörmelék volt az aljzat. Szóval ott lakott 6 féle helyi rája és 3 különböző cápafaj. A halakat itt nem szabadott megsimogatni -nem úgy, mint a Tropicariumban-, de a látogatók azért sűrűn próbálkoztak.

Egyszer az egyik "papa" a legnagyobb tüskésrája -amelyik kb. vele egykorú, 70 éves volt- szájába akarta betuszkolni az ujjait, merthogy annak nincsenek fogai. ImageElmondtam neki, hogy a rája lehet, hogy nem harap, de zúz (kagylót, rákot, stb.), így ha még szüksége van az ujjára, akkor inkább ne kísérletezzen. Amúgy teljesen békések voltak, amikor be kellett mennem közéjük a lábaim között szlalomoztak. A látogatók persze hüledeztek, meg fényképeztek ezerrel. (A párom is féltette becsesebb részeimet...)
Naponta egyszer kaptak enni tintahalat, sprotnit meg homoki angolnát. Kézből is elvették a kaját, de ezt a másik főakvarista (aki mellesleg nő volt, de fafejűségben vetekedett Pinokkióval) nem szerette, mondván, hogy az nem természetes, hogy a ráják a vízfelszínről táplálkozzanak. Én meg mondtam neki, hogy az sem természetes, hogy üvegfal korlátozza mozgásukat, és lámpafény világítsa meg őket...

Image Image 

A rájákat elhagyva értünk a "hűűűűű!" (ez volt az általános reakció) akváriumhoz, amiben a feketeúszós szirticápák és társaik, két dajkacápa, Imageegy bambusz- és egy Epaulette-cápa, néhány tűzhal, rája és fűrészessügér laktak. A cápák általában nagyon nyugisak voltak s nem zabáltak ész nélkül. A többi hal már javában falatozott, mikorra ők elkezdték. Hetente kétszer kaptak vitamint, amit tintahalba rejtve, manipulátorral adtunk nekik. Sokszor órákat kellett "cápahorgászattal" tölteni, mire elvették a fogóból a fejenkénti 4 tintahalat.   Persze, ha igazán éhesek voltak, 5 perc alatt letudtam a vitaminozást. A nagy dajkacápa -Dagi volt a beceneve- viszont folyamatosan ott lebzselt körülöttem, hátha el tud csípni egy-két jó falatot.Image A többi halat nem bántották -kivéve, ha megsérültek-, az új jövevényeket azonban nem szívlelték: a szemem láttára szedték darabokra a két nappal korábban betelepített tüskésráját. Az egész nem tartott 10 másodpercig.

A cápabirodalom után következett a sorban 10 "kisebb" (500-2000 literes) akvárium, amelyekben különféle trópusi - s egy kivételével - tengeri halak s egyéb jószágok éldegéltek.

Image 

Két halfaj osztozott a legkisebben: csikóhalak és kardinálishalak. Az aprók mellett voltak az óriások: néhány méretes muréna. (Persze nem egy akváriumban a kicsikkel!) Őket a párom nem nagyon kedvelte, én viszont szívesen elnéztem őket. Volt egy nagy zöld muréna meg néhány kisebb leopárdmuréna.Image A zöld muréna bőre egyébként kék, csak sárga nyálka van rajta, ezért tűnik zöldnek. A murénák társbérlője egy félszemű sünhal volt, akit - a Trafalgári-ütközet évfordulója tiszteletére - Nelsonnak neveztek el. A sünhal ezt egykedvű puffadással vette tudomásul, mivel az egyik muréna összekeverte a farokúszóját az eleséggel.

A zöld íjhalak akváriuma nem volt ilyen mozgalmas, mivel egész nap a sarokban gubbasztottak . Aki ismeri az íjhalakat az tudja, hogy ez nem annak a jele, hogy jól érzik magukat. Röpke 7 hónap alatt sikerült is erről meggyőznöm a "főfejeket", így átkerültek a hullámmedencébe, ahol - láss csodát - már másnaptól boldogan úszkáltak fel s alá és "zabáltak"! (Előtte külön szám volt, ha valamelyikük kettőnél több falatot evett.)

Image Volt egy sötét akvárium is, ahol világító halak (Photoblepharon) , mókushalak meg katonahalak laktak fordított megvilágítás mellett (azaz napközben sötétben, éjszaka világosban). Megérkezésüktől kezdve kiemelt figyelmet fordítottam rájuk (oda adtam nekik a kaját, ahol tartózkodtak, mivel elég territoriálisak voltak), ezért nem is volt velük semmi gond. A távozásom óta azonban a "gondos" ápolás következtében elfogytak, legutóbb már csak két katonahal élt...

ImageA sok hal között érdekes színfolt volt a Nautilusok akváriuma . Első ránézésre csigának nézné őket az ember, pedig a tintahalak rokonai. Nem véletlen, hogy Verne róluk nevezte el Némó kapitány tengeralattjáróját, mivel úgy működnek, mint egy mini tengeralattjáró. A házukban 30 kamra van, amit süllyedéskor vízzel töltenek meg. Ha emelkednének, akkor a vérükből nemesgázt pumpálnak a víz helyére. És még sugárhajtóművük is van! Amúgy meg a legősibb élőlények közé tartoznak. Nagyon jó szaglásuk van, mihelyst megérzik az eleség szagát, azonnal felébrednek és vadászni indulnak, s tapogatóikkal gyorsan meg is találják az élelmet.ImageEgyébként kisebb csoda, hogy életben maradtak, mivel eredetileg mélyvízi lakosok. A víz oxigéntartalmára különösen érzékenyek (s érdekes módon elsősorban a túl magas oxigéntartalomra!), ezért a levegőztetést mindig nagyon óvatosan kellett beállítani.

Mellettük laktak a dominóhalak változó létszámú és fajösszetételű pillangóhalak , valamint gébek társaságában.

 

ImageA pillangóhalakkal szemben állt a "mangrove" akvárium. Ebben brakkvízi halak -lövőhalak , árgushalak, négyszemű gébek, üvegharcsák és zöld gömbhalak- éldegéltek sima csapvízben. Só az nem volt a vízükben, de nagyon jól elvoltak. A négyszeműek szaporodtak is, de sajnos nem kaptam az ivadékokból (amik mellesleg már születésükkor igen nagyok). A lövőhalak (Toxotesek - a névrokonaim :)) nagyon szerettek lövöldözni, az oldalüvegre tapasztott eleséget elég hamar lemosták, a látogatók nagy örömére.

ImageA következő akvárium a gyerekek kedvence volt. Amikor meglátták a benne úszkáló kék doktorhalakat, messziről kiabálták, hogy "Doriiiiiii - Doriiiiiii" (itt ugyanis ez a neve Szenillának, a Némó nyomában c. filmben szereplő jószágnak). Örömüket csak fokozta a sepregető garnéla (Jaques) felfedezése . Nem véletlen, hogy ez volt mindig a legmaszatosabb akvárium.

ImageInnen általában mindenki átrohant a Némót rejtő korallos akváriumhoz, így kihagyták az "érdekes lények akváriumát". Igaz, nem voltak benne rikítóan színes állatok, de szerintem a bőröndhalakra , tűhalakra , tengeri sünökre, kék tengeri csillagokra meg az üveggarnélákra érdemes volt néhány percet szánni.

Folytatjuk!

Horváth Gábor (Toxotes)

Az első részt itt megtekinthető.

Bejelentkezés a hozzászóláshoz