Csirkemell zöldségágyon ...avagy mit tegyünk ha kevés az a kedveskedés amit halainknak adunk? Készítsünk nekik saját kezűleg valami finomat.....valamit amit mi is megennénk-na persze fenntartásokkal csak.A házi eleségek készítésekor olvassunk nyitott szemmel utána az összetevőknek,hiszen használni akarunk halainknak,nem problémát okozni.E rövid bejegyzésben nem követem a szokott "Gáboros" mentalitást,tömör leszek;):D Nem szeretjük a csirkemellett...így volt ez pár évvel ezelőtt is már,amikor ennek a receptnek a kigondolásán okoskodtam.Számos coryt tartottam már akkor is-mára kezd elvadulni a hobbi,de e család még jobban érdekel!Persze hogy minden tőlem telhetőt megadok nekik-sőt kicsit többet is igyekszem-mégis szeretek a mai napig a konyhában "peszterkedni"...jöjjön hát egy húsos eleség melyet ajánlok figyelmetekbe. Hozzávalók: -egy egész csirkemell filé -4db közepes tojás -20dkg csalán/fagyasztott is lehet!/ -fél zacskó zselatin/Horvát Rozi,de bármelyik jó../ -egy teáskanál édesnemes fűszerpaprika őrlemény Ennyi...a hozzávalókat megfőzzük-párolva még jobb!-és megvárjuk amíg kihűl.Ameddig ez megtörténik én kiengedtem a fagyasztva tárolt párolt csalánt,és elfogyasztottam egy kávét....volna,ha kisebbik fiam kaják iránt érzett olthatatlan vágya nem kényszerít az eleség alkotórészeinek azonnali mentésére.Gergő olyan mint én voltam az ő korában...mindegy hogy mi,csak jó illatú/ízű legyen,és meg tudjam kaparintani.:) A csirkemellet daraboljuk a hús rostirányára merőlegesen 1-2mm hosszúságúra-a szike élességű kés segítségünkre lesz,ujjainkkal szorosan fogjuk a húst,hogy ne tudjon szétmorzsolódni.Közben persze a végéből csipegethet a segédünk ha mellettünk sertepertélne véletlenül...A felvágott "pipijavát" egy keverőtálba téve rávagdossuk a főtt tojást-sárgája is mehet,elegendő ha 6-7 darabra vágjuk.A kiengedett-vagy ha friss akkor a párolt csalánt is betéve megkezdjük a mix készítését.A csalán levéből csak keveset adagoljunk....Manapság már jó erős botmixerek vannak,de előbb alacsony fordulaton dolgozzunk.Amint érzékeljük a konzisztenciát még adjunk hozzá csalánlevet addig,amíg egy sűrűbb főzelék állagát el nem érjük.Időközben már hozzáadhatjuk a paprika őrleményt is,ezzel alaposan homogenizáljuk el a halaknak szánt finomságot. Amint elértük azt hogy az alkotórészek még éppen hogy megkülönböztethetőek -max egy milliméteres darabok!-már csak egy dolgunk maradt.A zselatint nagyon kevés meleg vízben olvasszuk föl,és alaposan keverjük el a mixben-kész!Öntsük ki tálcákra úgy.hogy 2-3mm vastagságú legyen,majd fagyasszuk le. Pár szót még erről a kajáról-ez tényleg ehető,hiszen a csalán is emberi fogyasztásra alkalmas gyógyhatású növény-begyűjtésekor azonban az "Ancibrikett"-nél taglaltakat tartsuk be.A kész mixnek fenséges illata van -semmi baj nem lesz ha megkóstolod kollégám.De a gyermekedre figyelj ha olyan torkos mint az enyém....folyton belenyújtogatja a kis ujjait mondván hogy csak azt nézi meleg-e...aztán persze hogy lenyalja!:D Finom..komolyan mondom ha nem tudnám mi ez én simán belaknék belőle....na hagyjuk!:) Az illatok előcsalják a család több tagját is-ezért mielőbb tudatosítsuk hogy ez halkaja! Fagyasztóból kivéve így néz ki: A tálcáról leválasztva törjük megfelelő darabokra,és egy külön kis edénykében tároljuk halkajáink között....etetéskor ez az eleség rátapasztható az akvárium üvegére,ott aztán rövid időn belül fogyasztásra készen aláhullik. A zselatin mint egy hajlékony lapot egyben tartja,és reménykedhetünk benne hogy halainknak is tetszeni fog-de még jobban hogy ízleni is!Én nem vetődtem árnyékra..nézzétek: Bocsi ha egy kézzel és régi géppel nem tudtam gyönyörködés közben nyugton maradni.... Ezt a fajta eleséget ajánlom minden olyan halnak mely elfogyasztja....nem specializált,viszont a szűrést illendő kikapcsolni-mint egyébként is szokásos.aggasztó a tojástartalom?Semmi baj nem lesz ha megfelelően keveset adsz belőle halaidnak...a biológiai szűrés rendben legyen ám!Mint látod olvasóm én coryknak adom-de minden halam csipeget belőle annyit hogy főétkezés gyanánt használjam,még lazacaim is kockahasat eresztenek tőle.De hangsúlyozom:keveset adj belőle ameddig ki nem tapasztalod a megfelelő mennyiséget.Ha halaid hamar elteltek vele a maradékot-remélem nem lesz ilyen;)-távolítsd el..legközelebb kevesebbet adj nekik. Ha kellően finomra aprítottad ,és megfelelően homogénre is készült már a másfél centis ivadékok is kaphatják.Nálam reggelre általában tükörvíz fogad és a halak éhesek megint-de ezt a kaját nem adom nekik csak heti egy alkalommal-a többi eleségnek is sorra kell kerülnie! Sok sikert-ha csak a videó tetszett már akkor is megérte írnom e rövidke bejegyzést.
Log in to comment


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 4 éve 6 hónapja
Tudod hogy sok házilagosan készült fagyi kajában nem főzik meg az összetevőket.Vannak aki a szívet is csak a'la natur a fagyasztóból belereszelik a vízbe,és kész...
A főzéssel bizonyosan ártunk minden alkotónak....egyetlen előny az lehet hogy talán könnyebben emészthető-bár csökkent értékű eleség.A legigazibb az lenne ha semmiféle hőkezelésnek nem vetnénk alá-a fagyasztást is ideértem.Nem lehetünk azonban teljesen bizonyosak az élelmiszerek parazita mentességéről..ez egy másik aggályom.
A fagyasztás azonban megoldja-a mi lassú fagyasztásunkra gondolok-a rostok megtörését a keletkező makrokristályok által-így jobbára most hirtelen itt abba is hagynám gondolataim továbbfűzését!:)
Ez a téma is érdekelne..folytassuk!
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #2 4 éve 6 hónapja
Halőr, miután igen messzire elvitt már megint a gondolatom az általad közzétett recepttől, ma visszakanyarodok, mivel azon gondolkodtam ma, hogy a hőkezelés milyen hatással van a fehérjére (csirkemell). A hőkezeléstől valószínűleg átalakul a fehérje, csak az a kérdés, hogy az jó-e halemésztési szempontból, avagy hasznosabb lenne nyers formában anélkül, hogy a hő hatására "megalvadna". Én az utóbbira tippelek, azaz a nyers formára. Te vagy ti, ezt a kérdést hogyan gondoljátok?
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 4 éve 7 hónapja
Mátéfi:)
Értelek-de megvallom nekem semmi problémám nem is lenne a vérliszttel ha a származási helyében biztos lehetnék.Horgászom,és vannak fenntartásaim a horgászati célú összetevők felhasználását illetően-persze lehet alaptalanul.
Számomra a béltartalom sem mondana semmit-és te is ezt fogod gondolni ha saját postjaidat végigolvasod.Mivel mindent megesznek-ahogy írjátok is-így nem lehetünk bizonyosak abban hogy amit béltartalom vizsgálat során találnak az a legjobb nekik,és azt hasznosítják legjobban.Anno olvastam kölyökharcsák-Silurus glanis-béltartalmának vizsgálatáról...azok tele voltak erjedt kukoricával.:sick: Nyilván azt találták,és kénytelenek voltak azt megenni...jah,tógazdaságból kifogott példányok voltak,mert némely ilyen helyen nemkívánatosnak bélyegzik őket-persze lehet hogy azok is.ebből is láthatod:nem mérvadó az ha megnézzük hogy adott napon mit tartalmaz az emésztőrendszerük-de folytathatnánk a menyhallal is.Nyáron is fogtam már-szerintem csak odavágott a gilisztának reflexből/külső akadás/mert totálisan üres volt.Pár nappal később viszont már több darabot is elcsíptem egy zivataros éjjelen,szabályosan szájba akasztva kishallal:)
Sosem fogjuk megtudni mi az ami a legjobban hasznosul,vagy azt hogy a hal mit szeretne enni...mi az amire neki fáj a foga?Korántsem biztos hogy az a legjobb neki amit meg is eszik-vagy az nem jó amire habitusa/életmódja folytán következtetnénk.Az sem biztos hogy olyan rosszul emésztik a melegvérű származékukat-lehet hogy egy olyan szakaszban vizsgálták amikor szervezetüknek nem volt szüksége az általad említett összetevőkre.Hmm...komolyan:annyi számunkra ismeretlen összetevő lehet a dologban,hogy azt hiszem mi amatőrök ebben a kérdésben csak bekötött szemmel tapogatózunk a sötétben.Messzemenő következtetéseket nem szabad levonnunk-az összefüggéseket mi nem biztos hogy pár link alapján megértjük.Szerintem egyezzünk meg egyben:ha olyannal etetünk ami nem káros,már jól jártunk..persze ez egyértelműen vicc csupán.
Említed a szárazakat-és mi mindannyian tudjuk hogy a gyártók teljes tudásukat,millió dolláros projekteket áldoznak azért hogy a létező legjobb száraz eleségekkel lássák el a hobbit.Becsülöm érte őket,és én is alkalmazok párféle szárazat.Viszont ők sem tudják megerőszakolni a dolgokat....azon fehérjék melyek kéntartalommal is rendelkeznek bizony nagyobbrészt károsodnak a hőtől.Ezek pedig tudásom szerint rendkívül fontosak a halaink növekedéséhez,ami az élőkben-fagyasztott természetes eleségekben megvannak.Íme a magyarázat egy kis cikkelye ara,hogy miért is jobb az élő eleség..és mi egyre többen törekszünk arra,hogy ilyenekkel etethessünk.:)
Viktor is említi:a táplálék összetevői során a fehérjék mellett nagyobb figyelmet kell fordítanunk az energiát adó szénhidrátra.A félreérhető helyzet abból adódhat hogy amíg ő kifejlett halakról beszél,én egyértelműen a még növésben lévő halakra utaltam.:)Kinek-kinek a saját "keresztje" ugye?
Én úgy érzem nem is kell nekünk annyira foglalkoznunk az összetevőkkel ha házi kaját csinálunk-úgyis csak táblázatokból tájékozódhatunk/ezt viszont tegyük meg!/.A házilagos eleségeket mindenki csak nagy odafigyeléssel alkalmazza,és igenis egyetértve veled én is azt mondom:ha úgy veszi észre hogy az káros-vagy nagyrészt emésztetlenül távozik-akkor azonnal szüntesse be annak etetését.Beláthatatlan következményei lehetnek egy elrontott mixnek,egy túladagolt összetevőnek-és íme a magyarázat másik fele arra hogy miért alkalmaztam csalánt!;)Nagy rosttartalma miatt "védi" a halat..egyszerűen nem tud annyit behabzsolni belőle amennyit szeretne-mert szeretne nagyon,én meg féltem őket-,hiszen visszajelez neki a bélrendszer:elég,ennyi volt,ne egyél többet!Nyilván be is csapom őket kicsikét,mert növényi összetevőket is beviszek-ez azonban eddigi megfigyeléseim szerint nem károsak-az ellenkezőjét az előzőekben taglaltak miatt viszont nem tudom felelősséggel állítani.Netszerte olvasható számos koktél-recept-mix....ez csak egyike azoknak,egy amatőr készíti halainak nagyon alkalomszerű etetés céljából.De legalább már van vele pár éve tapasztalat,és nem "hasraütésszerűen" összedobott a recept.
Védeném is a szárazakat ugyanakkor:a gyártók az előzőekben vázoltakat messzemenően betartják-hiszem-ezért hát a hobbistákat maximálisan kielégítik,halaikat megfelelő kondícióban tartják.Én megértem azt is ha nem szeretnének élőzni..még jobban azt ha házi kajákkal nem kísérleteznek.Be kell látnunk hogy éppen a házilagos mixek a legtöbb aggályra okot adó eleségek-ezért csak a kicsit már rutinosabbaknak ajánlanám.A rengeteg összetevőt tartalmazó házi eleségeket ellenőrizhetetlennek gondolom:ha baj lenne sosem tudnánk meg hogy mi okozhatta.
Még pár szót a marha,és a pulykaszívről:számomra totálisan elérhetetlenek:(Nem tudom mi a magyarázata,viszont nem is bánom igazán....ez a receptem kielégíti azt az elvárásomat hogy ha rohannom kellene csak bedobom,"oszt jól van".Sajnos manapság már idáig jutottunk-egyre kevesebb időnk van magunkra,családunkra,és hobbijainkra.Talán a szárazak nagy térhódításának is ez az egyik magyarázata....ki érne rá mostanság naponta pepecselni pár tégely élővel,ki az aki a mindennapi robot után erőt/és mentálisan kedvet/érez még a planktonozáshoz is?Sajnos egyre kevesebben...felénk igazi jó planktonozó hely sincs már.Olyan meg főleg nincs amit a mai üzemanyagárak mellett jónak tarthatnék.Éppen ezért én kimondhatatlanul örülök annak ha mégis vannak olyan jó értelemben vett elvetemültek akik mégis megteszik-és reménykedem még benne hogy egyszer visszazökkenünk egy nyugodtabb mederbe életünk során.
Nagy jövőt látok viszont az otthon tenyészthető eleségállatkákban-nem kell utazni,akár pár perc alatt is "szüretelhetőek"-halaink pedig oda vannak értük!De hogy kicsit "gonoszkodjak" is:már rengetegszer megfigyeltem hogy ők sem annyira emészthetőek ám-van mulm bőséggel etetésük után:)Ez sem baj..a hal szervezete kivette belőle ami kellet..a többi már a szűrés dolga,vagy az enyém ha leszippantom.Van olyan halam ami rá sem hederít a fagyi cyclopsra-másnap hajnalra egy vattacsomó szerű valami fogad ha mégis ezt erőltetném.
Szóval amatőr szemmel nehéz dolgok ezek-téged pedig csak további kutakodásra,ismerősök/ismeretek szerzésére biztatlak Gyulánk!Azt is messzemenően megértem ha te a csodás guppijaidnál nem preferálod az újabb ismeretlen eleségeket-az a japán kék kardos valami csoda!-,én a harcsáimmal viszont állandó kemény életet élek.Nem teljesen egyeznek a céljaink ami nem is baj...én szeretném ha halaim minél jobban az ős habitusra/erőnlétre hajaznának,nálatok viszont az újabb formák rögzítése a cél.ez persze nem azt jelenti hogy bármelyikünk hala többet érne egy másiknál.
T.:Gábor
Ui.:már nem tudom honnan indultam el a post írása során-remélem csapongásomat elnézitek.
saluosi profilkép
saluosi válaszolt #4 4 éve 7 hónapja
Elgondolkoztam azon a véleményen,hogy a halak szinte egyáltalán nem tudják hasznosítani a meleg vérű állatok fehérjéit...talán ezt el kellene mondanunk a cápáknak is,hogy ne egyenek annyi fókát,pingvint,embert vagy a piranháknak is,akik szívesen fogyasztják a vízi-madarakat.
Az is eszembe jut,hogy a holdhalaimnak is adtam rendszeresen,bár kiegészítésként,próbaként csirkehúst,imádták,semmi bajuk nem lett tőle.
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #5 4 éve 7 hónapja
Gábor, a vérlisztet nem ajánlottam, hanem egy beszélgetés kapcsán említettem, hogy régebben divat volt azzal etetni, legalábbis mifelénk.....akkor ugyanis szárított vízibolhán kívül semmilyen más díszhaleleség nem volt a kereskedelemben. Sőt, még vízibolha sem mindig. Az ember ilyenkor meg kreatív, főleg télen. Viszont a halliszt - ha jó minőségű és valódi halhúsból készül - az jó lehet a házi mixekbe. De annál akkor már jobb a halhús.

A száraz eledelek? Hm...vannak jók és rosszak. A jók drágák a rosszakat meg nem érdemes. De a jók sem tekinthetők teljesnek, sőt szerintem inkább csak kiegészítőként kellene velük számolni. Persze a gyártónak erről más véleménye van.

Ne problémázz azon, hogy kipróbálgatsz ezt-azt, én is ezt teszem. Csak mostanában egyre több időt szentelek a kutakodásnak ami a halaink természetes táplálkozás módját illeti és keresem azt a lehetőséget, hogy lehetőleg olcsón de a lehető és elérhető legjobbat nyújtsam. Ezen törekvésem során jutottam olyan információkhoz, hogy a halak a melegvérű állati fehérjéből nem sokat tudnak hasznosítani. Sőt elég nagy problémákat is okozhat. Véleményem szerint a puding próbája már nem is az evés, hanem a melegvérű állati fehérjével való etetés hosszabb távú hatásának megfigyelése és a következtetések levonása.

Szóval összetett és rendkívül izgalmas kérdés ez és elvezet vele foglalkozni. Sajnos alig találok olyan tudományos munkát, melyben a terepmunkát végző kutatók, megfigyelik egy adott halfaj táplálkozási szokását, vagy leírják a kifogott hal béltartalmát. Van pár spanyol és portugál nyelvű cikk, de nem sok. Az angol nyelvűek jórészt fizetősek és nem is biztos, hogy az van benne amit én keresek. Gyűlt már így is némi anyagom, de többször át kellene olvasni és értelmezni őket. A múltkor már elkezdtem értekezni egy venezuelai kutatóval filmessel a FB-n, csak még folytatnunk kellene, mert nekem iszonyú sok kérdésem van, amire neki is meg kellene találni a választ, mert nem tudja a választ. Pedig szó szerint nyakig benne van a halas világban.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #6 4 éve 7 hónapja
Egyébként már kicsikét bánom hogy e blognál megemlítettem a halaimnak adott "off" eleségeket...de végül is hiába minden.Már belevágtunk-beszéljük végig.
Van egy pár mentett hozzászólásom,amit végül nem mertem elküldeni-lehet szép lassan elő kell szedegetnem?
Elnézést hogy újabb post-ot pocsékolok,de a téma nagyon izgalmas...elöljáróban csak annyit:én bármivel etetném is halaimat nem azért tenném hogy aktiváljam az immunrendszerüket-sőt!Kétségtelen viszont hogy nem látok bele a szervezetükbe,így csak a viselkedésükből,a szaporodásukból,és többek között a vitalitásukból nyerhetek némi visszajelzést.
Többször említve van a keletkező melléktermék káros hatása-szerintetek aki házi kaját készít és alkalmaz-netán mint én aki nem elfogadott eleségekkel is etet annak probléma a szűrés?Félünk az ammóniától-félhetünk is-,de ha halaink kirobbanóan egészségesek akkor mi a pálya?Lenne szintén rég a memóriámba égett jelzés a szárazakkal kapcsolatosan is-de az olyan hogy hivatkozást kell rá keresnem a fórumszabályzat szerint-lehet ezt hanyagolom.
Chaten a vérliszt lett ajánlva M.Gyula által-az hidegvérűektől ered,és egy horgászáruházban kellene vennem?
Mondom:van pár erőteljesen "Gáborosra vett" hozzászólásom..:D Semmi személyeskedés részemről ez tuti!
T.:Gábor
imperatore profilkép
imperatore válaszolt #7 4 éve 7 hónapja
Gyula által belinkelt értekezésben, minden fontos információ le van írva a halak immunrendszeréről.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #8 4 éve 7 hónapja
Viktor,én kérnék linket vagy anyagot amely ezt mondja...
Jól értelek:nyirokcsomó,csecsemőmirigy nincs a halaknál?De veséjük csak van...
Ez hihetetlen,vagy félreértelek.:( Segíts a tisztánlátásban.
T.:Gábor

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
imperatore profilkép
imperatore válaszolt #9 4 éve 7 hónapja
Ezek szerint tévedtem abban, hogy a halak nem rendelkeznek csecsemőmiriggyel. Elnézéseteket kérem.
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #10 4 éve 7 hónapja
imperatore profilkép
imperatore válaszolt #11 4 éve 7 hónapja
Gyula!

Igazad van abban, hogy a halak nem rendelkeznek olyan enzimtermelő rendszerrel, mint mondjuk egy szárazföldi emlős, e helyett úgy fejlődött a szervezetük, hogy a táplálékban lévő (kagylók, férgek, gerinctelenek stb..) autolitikus enzimek segítségével emésztik meg azokat. Tehát, ha az adott táplálék nem tartalmaz bizonyos enzimeket, amelyek elősegítenék a táplálék emésztését, az kiürülve a hal szervezetéből, a vizet szennyezi és elősegíti az ammónia keletkezését a bomlása során.
imperatore profilkép
imperatore válaszolt #12 4 éve 7 hónapja
A nyirokcsomó, mint perifériás immunszerv, valamint a csecsemőmirigy (Thymus) a halak esetében nincs. Gyakorlatilag a halak máját, lépét és a vérben található fagocitákat tekinthetjük a immunrendszerük alapjának.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #13 4 éve 7 hónapja
Viktor ez tuti így van?Az én tudásom azt mondatja velem hogy ha nem is olyan immunrendszerük van-azért nem csak a kültakaró tekinthető védekező szervnek.Egyébként egyetértünk,mert annak sérülése esetén a hal sokkal sebezhetőbb..de immunrendszerüknek több szerve is van-vagy nem?:)
Te tanultál frissen erről-mesélhetnél:)
T.:Gábor
imperatore profilkép
imperatore válaszolt #14 4 éve 7 hónapja
Toist! Elnézést a megszólításért, sajnos nem tudom a keresztnevedet.
A halak gyakorlatilag nem rendelkeznek olyan immunrendszerrel, mint a magasabb rendű gerinces élőlények. Többnyire a testfelületükön termelődő nyálkával, illetve a nyálkában található zsírsavak, enzimek segítségével, valamint fagocitózissal próbálnak meg védekezni az adott kórokozó, kórokozók ellen ellen. Ezért is nagyon fontos, hogy a szállítás, vagy kihalászás során, ne sérüljön a halak testfelülete, illetve az azt borító nyálkaréteg, mert ennek sérülése esetén a kórokozók könnyen bejutnak a hal szervezetébe.
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #15 4 éve 7 hónapja
Jól mondod Imperatore, nem mindegy, hogy milyen fehérjét kapnak a halaink. Olyan kell nekik amit meg is tudnak nagy százalékban emészteni, egyrészt a hasznosítás miatt és élettani szempontból, másrészt pedig a meg nem emésztett fehérje - miután elhagyja a hal emésztőrendszerét - a legjobb ammónia generátor. Úgy gondolom, hogy a halak nem rendelkeznek olyan emésztő enzimekkel melyek képesek lebontani a melegvérű állatokból származó fehérjét, ezért annak nagy része emésztetlen marad ami aztán táptalaja lehet mindenféle érdekes dolognak. (Valahogy úgy képzelem ezt is mint amikor a teheneket kukoricával etetik. Az is növény, de mégsem az kellene legyen a tehén tápláléka, hanem a legelt fűfélék. Mi emberek ezt jobban tudjuk mi kell neki, ezért aztán ketrecekben tartjuk és kukoricával és szójával etetjük őket. Szegények, vajon min kérődznek?)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #16 4 éve 7 hónapja
Elnézést-lehet így is lehet érteni azt a hozzászólásomat.Nem csipkelődés volt..
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #17 4 éve 7 hónapja
Gábor! Kérlek a halasok egyik "kasztjával" kapcsolatban se fogalmazzunk meg általános véleményt, a diszkoszosok is többféleképpen csinálják, több megfontolásból! Valahol félreértettél, vagy szándékosan csipkelődsz :P Dehogy írtam olyat, hogy a tengeri jószágokkal etetést hagyjuk el, pont a zöldséges tyúk mellett érveltem, hogy mivel szerintem túlzottan kicsi a változatosság amit produkálunk, ugyan fontos lenne a természetesség, de a változatosság kárára nem érdemes.

Miért is gondolom ezt? Sokan képesek egyetlen "teljes értékű" táppal etetni folyamatosan halaikat, pedig a természetben jól tudjuk hogyan működik a dolog: ami a hal száján befér és "táplálékszerű", azt megpróbálja betuszkolni, ha mégsem jó, kiköpi (akváriumban is megfigyelhető, hogy az az ivadék nő leggyorsabban, amelyik még a kiköpés után is többször újrapróbálkozik, akár ehetetlen dologgal is), tehát nagyon széles körét fogyasztják a vízben található élőlényeknek és egyéb dolgoknak, persze éhségtől és alapvető táplálkozási szokásoktól, valamint az elérhető táplálékok skálájától függően. Faevő, dögevő stb vadvizekben is preferenciát, nem pedig kizárólagosságot jelent, ez szerintem nagyon fontos.
Mátéfi felvetése kapcsán felmerült bennem egy alapvető kérdés, amin már többször elgondolkoztam: aki tartott már kint nyáron hosszabb-rövidebb ideig halat, illetve először etette őket pl élő cyclopssal, valószínűleg észrevette már hozzám hasonlóan a rövid idő alatt fellépő hangulati- és színváltozást. Ugyan szélsőségesebb, nehezebb körülmények közé kerültek, mivel nagyobb a hőingadozás és jobban kell keresgélni az eleséget, ill cyclops vs száraz vagy nem menekülő élő esetében el kell kapni a kaját, mégis jobban néztek ki és gyorsabban fejlődtek tőle. Mivel mi nem csak a pár legerősebbet és legéletrevalóbbat neveljük fel, mint a természet, annak érdekében, hogy halaink mégis hosszú életűek és egészségesek legyenek tényleg minél több dolognak kéne kitenni őket. Megkockáztatom: a hazai halak húsa és egyéb potenciális veszélyforrásokat is inkább bevinni kéne és segíteni a halakat legyőzni őket különböző furmányokkal, mint messzire elkerülni! Ez persze nyilván nagyobb-megélhetési tenyészeteknél nem jön szóba, de hobbisták kicsiben bíbelődhetnénk vele és biztosan "beton" halaink lennének... Nehéz kérdés ez és talán már ki is csúsztam az etetés témakörből, úgyhogy be is fejezem.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #18 4 éve 7 hónapja
Faevők hát...életük a rost!Bár megjegyzem hogy halból származó szálkát-gerincmaradványt sem találtam még sosem.
Totálisan egyetértünk azonban szerintem abban,hogy ki kell szolgálnunk a halaink igényeit-pár blogom éppen ilyen indíttatásból született.Kísérletező kedvű vagyok...nálam is elpereg pár hal persze..de szó szerinti hullást még sosem tapasztaltam.Ezért gondolom hogy kicsit avatottabbak talán merészkedhetnek olyan utakra is ahol nem tudni kik jártak már-mert az istennek el nem mondanák.
Sok a sztereotípia is..a dogma is.
T.:Gábor
saluosi profilkép
saluosi válaszolt #19 4 éve 7 hónapja
Bocsánat,rosszul hivatkoztam...imperatore helyesen...még egyszer elnézést kérek.
saluosi profilkép
saluosi válaszolt #20 4 éve 7 hónapja
Nem vagyok szakértő a témában,de a welsfans.de oldalon,amit elég hozzáértőnek gondolok,számtalan olyan L-es harcsa van,amelyikre egyértelműen,és félreérthetetlenül azt írják,hogy "holzfresser",azaz
faevő.
Ezzel csak Imperátor megállapítására reagálok,miszerint a Dél-amerikai fenéklakó harcsák dögevők...
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #21 4 éve 7 hónapja
E...nem mondod hogy a végén még nem is olyan rossz a blogom címében szereplő kajcsi?:D
Imádom amikor szakmázol Viktor,de megvallom a felénél már fonalvesztés alapos oka miatt csak a betűket olvastam.
Hát tudod a harcsákkal kapcsolatban valahogy azt gondolom hogy amellett hogy dögöt is esznek kell azért nekik a zöld is-már amelyiknek!Corydorasaimnál például megfigyeltem némely fajnál hogy kifejezetten igénylik a zöldet-akár fő étkezésként is.De mindent űberel az az anci,aki valami véletlen folytán bekerült a növendék pandákhoz...igen kevés zölddel szoktam nekik kedveskedni-inkább a csigák kedvéért-ezért hát ez az egy Ancistrus nem igazán zöld eleségen nevelkedett.A testvérei másik akváriumban igen.Ez lassan ivarérett lánnyá serdült,a testvérei pedig éppen ma haladták meg a 4cm-t.Hmm...nem értek hozzá! :D
Ha annak idején azt mesélem el ahogy tubival nyomatom meg az ivarérett ancjaimat,vagy éppen halszelettel kedveskedem nekik a bőségesebb ikrázást célzandó,hát nem is tudom....
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #22 4 éve 7 hónapja
Kérném hogy olvass el figyelmesebben...nem a döntögetésről beszéltem.
Ha hőkezelem sem biztos hogy mindenféle cisztát-ami am. magyarul megfelelhet spórának is-elpusztítok.Viszont mivel a fagyasztás nem megoldás-pedig de szerették ezt is mondani anno-az lesz a következő ellenérv,hogy szétfőztem a húst-mi maradt benne?
Egy másik postodban beszélsz az immunrendszerről-baj ha aktivitásra serkentem?
Készült e hozzászólásomból egy "long version" is-de annak mondandója miatt inkább átfogalmaztam.Etessünk tengerivel...
T.:Gábor
imperatore profilkép
imperatore válaszolt #23 4 éve 7 hónapja
Sziasztok!


Végigolvasva a hozzászólásokat, azt látom, hogy mindannyian említettétek a halainknak szánt táplálék fehérjetartalmát. Természetesen, ez nagyon fontos, azonban egy magas fehérjetartalmú eledellel való etetés, akár a halak pusztulását is okozhatja. A fehérje bomlása során ammónia keletkezik, mely, mint tudjuk az egyik legveszedelmesebb vegyület halainkra nézve. A természetes vizekben keletkező ammónia nagymértékben felhígul, ezért nem okoz problémát, viszont egy akváriumba komoly problémák adódhatnak, még a leghatékonyabb szűrés mellet is, ha például, proteinben gazdag tápokkal, vagy saját készítésű eledelekkel etetünk. Az sem mindegy, hogy az adott eledel, milyen jellegű fehérjetartalommal rendelkezik, ha a halak azt nem tudják hasznosítani, akkor tovább szennyezi az akvárium vízét és ezzel is az ammónia keletkezését segítjük elő. A jelenleg kapható haleledelek nagy része, komoly fehérjetartalommal bír, amely nem előnyös. A halak számára felkínált eledelnek tartalmaznia kellene azokat az esszenciális aminosavakat (arginin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, fenilalalin, triptofán, valin, metionin, treonin), melyek elengedhetetlenek az egészséges fejlődésükhöz. Azonban eltérő vélemények vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyi az a fehérje, amely feltétlenül szükséges a halak fejlődéséhez. Tény, hogy a magasabb fehérjetartalmú eledelek, gyorsabb fejlődést generálnak, amelyet az intenzív haltartásban alkalmaznak is, de ezt, akváriumi körülmények között szigorúbban kellene venni. A fehérjeszükséglet halfajonként, valamint az adott faj korától is nagyban függ. Nyilván egy ivadéknak nagyobb mennyiségben van szüksége a minőségi proteinre, mint egy felnőtt egyednek. Egyes információk szerint, egy akváriumi körülmények között nevelt, tartott, trópusi hal számára, a napi fehérje bevitel, nem haladhatja meg a 37 %-ot. A túlzott fehérjebevitel helyett, a szénhidrát bevitelt kellene előtérbe helyezni, természetesen ésszerű keretek között, hiszen a szénhidrát az elsődleges energiaforrás az élőlények többsége számára. A zsírsavak fontosságának tekintetében is komoly kutatások folynak, azzal kapcsolatban, hogy egy-egy adott halfaj számára, milyen zsírsavösszetétellel kell rendelkeznie a tápláléknak. A források különbséget tesznek a hideg vizi, a trópusi és a tengeri halfajok zsírsavszükséglete között. Azonban kijelenthetjük, hogy a halak táplálása, kizárólag olyan élelmiszerekkel történhet, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3, és omega-6 zsírsavakat (halhús), továbbá a kevésbé zsíros, fehér húsokat (szárnyas).

Gábor: Az ichtiológusok szerint, a fenéklakó, dél-amerikai harcsa-félék dögevők, gyakorlatilag felesleges őket sütőtökkel, cukkinivel stb... etetni!
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #24 4 éve 7 hónapja
Milyen dogmákat kell döntögetni? Szerintem mindenhol azért helyezik a hazai halhúst tiltó listára mert fennáll a fertőzés közvetítés veszélye. És valóban fennáll. De szerintem el is kerülhető, csak tudni kell a módját. Nem csupán külső élősködőkre gondolok ám, hanem sok olyanra is amely a hal húsában van ciszta formában. Hőkezelés nélkül az minden további nélkül életképes maradhat még fagyasztás után is.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #25 4 éve 7 hónapja
:woohoo: Nem vártam ezt a fajta beszélgetést a blognál-de igen lelkesítő!
Bizony-bizony..erőteljesen ellentmondunk minden komoly és elismer forrásnak akkor ha hazai halak húsával etetünk.Egy igen jó ismerősöm a legkomolyabb-és általam nem mindenben követendő- gyakorlata az amikor a fagyasztott halat egyenesen bereszeli az akváriumba....komoly.A hal egészben van lefagyasztva-belsőségekkel/pikkelyekkel együtt.Hmm...ez még igen nagy "expozíció" hazai halas körökben,és felhívom a figyelmeteket a következőkre:a barátom gyakorlata nem követendő esetként lett említve általam,csak példaként.Egyébként halai mint az atom-de én egy kicsit lefinomított verziót találnék jobbnak.
Mátéfi köszönöm a téma felvetését...el kel mondanom hogy az édesvízi halakat is anno kényszerből vetettem be,mert kiürült a hobbikassza.Gondoltam teszek egy próbát,maximum ha balul ütne ki tanulok belőle-ez még a 90'-es évek legelején volt,tehát netről,fórumokról szó sem volt.Csak miután már rég használtam,és beregisztráltam akvarisztikai honlapokra,csak ekkor derült ki számomra hogy mennyire nem elfogadott,és mennyire extrémnek számít a gyakorlatom.Hallgattam volna is róla-ha a nagy szám,és a lelkesedésem ezt nem gátolja meg..:D .Az a lassan három év amit a ti köreitekben töltöttem viszont meggyőzött arról,hogy nem szabad hallgatni..mindent meg kell beszélni,őszintén,és szókimondóan!Ahogy egyre többet olvastam sokfelé meggyőződtem arról hogy vannak dogmáknak tekinthető,és lassan már megkövesedő hozzászólások.Én nem ellentmondani szeretnék ezeknek-mert sok igenis helytálló-hanem minden célzat nélkül csak felvetni más aspektusból is dolgokat.Dolgokat,melyeket én sem úgy csinálok ahogy kellene,és ebből baj,vagy valamiféle siker ér.Az itteni fórum életem erről szól-és ahogy megfigyelem egyre többen követjük ezt az irányt.Beszéljünk mindenről nyíltan-vesszünk össze,haragudjunk...pár percig,aztán gyerünk,és elő a tapasztalatokkal!:)
Nos,ahogy említettem én a snecit használom a hazai halak közül.Egyrészt azért,mert a folyón könnyen elérhető kis fineszes hal ez,másrészt mert imádok keszegezni!:)Húsa szálkás...de egyszer olyan olajos halat készítettem sneciből,hogy hmmm!:)Egyébként egyáltalán nem zsíros-ezt szeretném a továbbiakban hangsúlyozni!A továbbiakban ejtek mér pár szót ebbéli gondolataimról ha meg nem előztök..
T.:Gábor