26 szeptember 2020

A német hatóságok első alkalommal foglaltak le génmódosított díszhalakat. A Glofish  - fluoreszkáló  hal - elnevezéssel árusított díszhalak az Egyesült Államokban már évek óta kaphatók.

 A Der Spiegel című német hetilap online kiadásában beszámol arról, hogy Amerikában darabonként 5 dollárért lehet a halakat beszerezni, és még színt is lehet választani, a halak a génmanipuláció nyomán piros, zöld, vagy narancs színben fluoreszkálnak.Az állatok tenyésztését és árusítását Európában mindenütt tiltják. A világító halak most először bukkantak fel Németországban, egy kieli díszhal-üzletben kobozták el őket. Lengyelországon keresztül érkeztek Németországba, és valószínűleg Ázsiából származnak.

A tartományi agrártárca szóvivője elmondta, hogy most vizsgálják, milyen hálózat jött létre a tiltott halakkal való kereskedelemre. Mindenesetre a résztvevőket igen komoly büntetés fenyegeti, a pénzbírság elérheti az 50 ezer eurót, de kiszabható 5 év börtön is.

A halakat szingapúri tudósok eredetileg azért tenyésztették ki, hogy környezeti károkat derítsenek fel velük. Egy amerikai cég hamar felismerte, hogy a halakkal pénzt lehet keresni, és megszerezte a kizárólagos amerikai értékesítési jogokat. A Yorktown Technologies nevű vállalat nem látott kockázatot a dologban, mert a Glofish állítólag nem marad életben a trópusi vizeken kívül. A szingapúri kutatócsoport vezetője is hangsúlyozta, hogy a fluoreszkáló halak ártalmatlanok, és a szaporodás során sincsenek előnyösebb helyzetben szabadon élő társaiknál.

Amerikai környezetvédők megpróbálták megakadályozni a világító halak kereskedelmét, de nem jártak sikerrel.

A német szakértők azonban úgy vélik, szigorúan kell eljárni, nehogy a folyamat megállíthatatlanná váljon - olvasható a Der Spiegel online kiadásában.
Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet