Egy keleti púpos delfint (Sousa chinensis) kaptak lencsevégre Hongkong partjainál. A helyi delfinfigyelő szervezet, a Hong Kong Dolphinwatch beszámolói szerint a városhoz közeli vizek annyira szennyezettek, hogy az amúgy is ritka és kevéssé ismert faj rövid időn belül teljesen eltűnhet erről a területről.

Az óriási méreteket öltött ipar, a tengeri forgalom, valamint az illegális delfinvadászat miatt a Dél-kínai-tenger Hongkongnál egyre veszélyesebb élőhely a faj számára - mutat rá a Hong Kong Dolphinwatch. A tengert emellett súlyos szennyezettség is terheli: a Gyöngy-folyó torkolatánál naponta megközelítőleg 190 ezer köbméternyi szennyvíz ömlik bele tisztítatlanul. A keleti púpos delfinek szűk élőhelyükhöz kötődnek, csak igen ritkán távolodnak el territóriumuktól, a szennyezés ezért fokozottan érinti őket.

A keleti púpos delfinekről igen keveset tudunk: az Indiai- és a nyugati Csendes-óceán sekély parti vizeit kedvelik, de egyedszámuk és elterjedésük sem pontosan ismert. A felnőtt állatok rendszerint fehér vagy világosszürke színűek. A Kína partjai mentén élő populáció bőre azonban a többitől eltérően rózsaszín - ez nem valamiféle pigmentáció eredménye, a bőr felszínén átsejlő vérerek festik rózsásra a delfint, amely így hűti testét.

Egy kifejlett példány 2-2,5 méteres, és 150-230 kilogramm súlyú. A keleti púpos delfin akár a 40 éves kort is elérheti.

Forrás: [origo] Tudomány rovat

Az [origo] engedélyével!

Log in to comment