17 január 2019

Megszületett a világ legnagyobb tengeri menedéke

Phoenix-szigetek Védett Terület (Phoenix Islands Protected Area, PIPA) néven Óceániában, az Egyenlítő mentén 33 korallszigetből álló, 95 ezer lakosú köztársaság területén Magyarországhoz képest közel négy és félszer nagyobb tengeri rezervátumot hoztak létre. A mintegy 410 500 négyzetkilométeres körzetben nyolc korallzátony található. A rezervátum létrehozására az ENSZ 2006-os riói találkozóján tett ígéretet Kiribati, és az akkori vállaláshoz képest végül kétszerte nagyobb területet vont védelem alá.

"A korallzátonyok és a szigetek madárvilága a világon egyedülálló és jóformán érintetlen" - mondta Tetapo Nakara, Kiribati környezetvédelmi minisztere a tengeri rezervátum létrehozásának csütörtöki bejelentésekor. A szigetvilágban tengerbiológusok csak 2000 óta 120 korall- és 520 halfajt azonosítottak, köztük több addig ismeretlen volt a kutatók számára. A szigetek a költözőmadarak csendes-óceáni útvonalán számos faj számára fontos pihenő- és fészkelőhelyet jelentenek, és kivételes bőségben adnak otthont a halrajoknak és teknősöknek.

A nemzeti park kialakítása költségekkel is jár: a hatóságok a térségben betiltották a kereskedelmi halászatot, ami évente 3 millió dollár (538 millió forint) bevételkiesést jelent a kiribati kormánynak. A kieső bevételeket a rezervátum kapcsán fellendülő turizmusból szeretnék pótolni. A helyi közösségek számára továbbra is engedélyezik a halászatot.
A terület védelmének kialakításában Kiribatinak az amerikai Conservation International és a New England Aquarium segít. "A költségek legnagyobb részét az állandó ellenőrzés teszi ki. Már kaptunk egy hajót Ausztráliától, amit az őrszolgálat használ majd" - nyilatkozta Tebwe Ietaake, a kiribati környezetvédelmi minisztere. Még folynak a tárgyalások Ausztráliával és Új-Zélanddal a térség légi ellenőrzéséről.

A túlhalászat megszüntetésétől Kiribati azt reméli, hogy a korallzátonyok fellélegezhetnek, és visszanyerik korábbi épségüket. A rezervátum élővilágát azonban nem egyedül a túlhalászás tizedeli, ennél is nagyobb károkat okoz a globális klímaváltozás: a tengervíz melegszik, a korallzátonyok elhalnak és kifehérednek, miközben a szigeteket a tengerszint emelkedése fenyegeti - a partokat az erózió pusztítja, és a sós tengervíz elárasztja a helyieknek édesvizet adó területeket.

A Phoenix-szigetek Védett Terület létrejöttével a világ legnagyobb tengeri menedéke jött létre, lekörözve a Hawaii-szigetek és a Midway-szigetek között közel 355 ezer négyzetkilométeren elterülő Papahanaumokuakea tengeri rezervátumot és a körülbelül 345 ezer négyzetkilométeres ausztráliai Nagy Korallzátony védett részeit.

Forrás: [origo] Tudomány rovat

Az [origo] engedélyével!

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • AM Nyomtatott kiadás
  • Meglett, köszi! Sőt, azóta eltelt egy teljes év, s elvileg már a következő előfizetésnek is itt az ideje. A család azonban nekem sem a...
  • 1 napja 13 órája
  • L-es harcsák
  • Üdv a kedves Fórumtársaknak! Kérdezni szeretnék, remélem, a megfelelő topicban vagyok ehhez. A kérdéshez némi háttértörténet: hozzám...
  • 1 napja 14 órája
  • Algaevõ harcsák
  • Szervusz! Köszönöm a gyors választ! Amennyire én meg tudtam saccolni (nem vagyok sturisoma-szakértő), ezek talán aranyszakállúak (Sturisoma...
  • 6 napja 15 órája