Sultan Qaboos díj a természet megőrzéséért

Az elmúlt héten adták át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében az idei Sultan Qaboos díjat a természet megőrzéséért. A díjat Őfelsége Qaboos Bin Said Al-Said ománi szultán alapította, és a természeti környezet megőrzéséhez és irányításához való kiemelkedő hozzájárulásért ítélik oda minden második évben. A díjról az UNESCO Ember és Bioszféra Programja (Man and the Biosphere Programme) dönt.

ImageIdén a Nagy-korallzátony Tengeri Park Hatósága (Great Barrier Reef Marine Park Authority (Australia)), az ausztrál kormányzat kiemelt tanácsadó testülete kapta a díjat, a Nagy-korallzátony, mint egy kritikus globális érték megőrzéséhez való hozzájárulásával. A Nagy-korallzátony a föld legnagyobb védett tengeri területe, 2,000 km hosszú, 344,400
négyzetkilométer területű. A GBRMPA egy innovatív keretrendszert honosított meg, amely amellett, hogy lehetővé teszi az embereknek a korallzátony használatát, biztosítja a parti és tengeri ökoszisztéma egészséges megőrzését. Zónákra osztották a területet, és különböző zónákat rendeltek a más-más tevékenységekhez, így kerülve el az egymásnak ellentmondó használatot. Eredményeképp létrejött a világ legnagyobb hálózata a magasan védett, érintetlen tengeri területeknek, melyek a 70 biorégió mindegyikét tartalmazzák a Park területén.
Image10 évvel ezelőtt is akvarisztikai vonatkozású szervezet kapta a díjat. Akkor a Malawi-tavi Nemzeti Parknak ítélték, a helyi közösségekkel nagymértékben együttműködve végrehajtott igényes vezetési programjáért.
A Park 1984 óta a Világörökség része, a tónak a déli részén terül el. A tó tiszta és mély vizében jobbára endemikus halfajok százai élnek. A programnak köszönhetően a Malawi-tavi Nemzeti Park nemcsak a körzet gazdag biodiverzitásának megőrzéséhez járult hozzá, de a környéken élők
boldogulását is elősegítette.

AM


Bejelentkezés a hozzászóláshoz