18 január 2019

Fluoreszkáló "halak"

Több
8 éve 2 hónapja #1 Írta: sakran
sakran létrehozta Fluoreszkáló "halak"

A német hatóságok első alkalommal foglaltak le génmódosított díszhalakat. A Glofish  - fluoreszkáló  hal - elnevezéssel árusított díszhalak az Egyesült Államokban már évek óta kaphatók.

 A Der Spiegel című német hetilap online kiadásában beszámol arról, hogy Amerikában darabonként 5 dollárért lehet a halakat beszerezni, és még színt is lehet választani, a halak a génmanipuláció nyomán piros, zöld, vagy narancs színben fluoreszkálnak.Az állatok tenyésztését és árusítását Európában mindenütt tiltják. A világító halak most először bukkantak fel Németországban, egy kieli díszhal-üzletben kobozták el őket. Lengyelországon keresztül érkeztek Németországba, és valószínűleg Ázsiából származnak.

A tartományi agrártárca szóvivője elmondta, hogy most vizsgálják, milyen hálózat jött létre a tiltott halakkal való kereskedelemre. Mindenesetre a résztvevőket igen komoly büntetés fenyegeti, a pénzbírság elérheti az 50 ezer eurót, de kiszabható 5 év börtön is.

A halakat szingapúri tudósok eredetileg azért tenyésztették ki, hogy környezeti károkat derítsenek fel velük. Egy amerikai cég hamar felismerte, hogy a halakkal pénzt lehet keresni, és megszerezte a kizárólagos amerikai értékesítési jogokat. A Yorktown Technologies nevű vállalat nem látott kockázatot a dologban, mert a Glofish állítólag nem marad életben a trópusi vizeken kívül. A szingapúri kutatócsoport vezetője is hangsúlyozta, hogy a fluoreszkáló halak ártalmatlanok, és a szaporodás során sincsenek előnyösebb helyzetben szabadon élő társaiknál.

Amerikai környezetvédők megpróbálták megakadályozni a világító halak kereskedelmét, de nem jártak sikerrel.

A német szakértők azonban úgy vélik, szigorúan kell eljárni, nehogy a folyamat megállíthatatlanná váljon - olvasható a Der Spiegel online kiadásában.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Moderátorok: Koka
Oldalmegjelenítési idő: 0.146 másodperc
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • AM Nyomtatott kiadás
  • Meglett, köszi! Sőt, azóta eltelt egy teljes év, s elvileg már a következő előfizetésnek is itt az ideje. A család azonban nekem sem a...
  • 3 napja 2 órája
  • L-es harcsák
  • Üdv a kedves Fórumtársaknak! Kérdezni szeretnék, remélem, a megfelelő topicban vagyok ehhez. A kérdéshez némi háttértörténet: hozzám...
  • 3 napja 2 órája
  • Algaevõ harcsák
  • Szervusz! Köszönöm a gyors választ! Amennyire én meg tudtam saccolni (nem vagyok sturisoma-szakértő), ezek talán aranyszakállúak (Sturisoma...
  • 1 hete 1 napja