22 november 2017

Mátéfi Gyula házi haltápja

Több
5 éve 5 hónapja #1 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Mátéfi Gyula házi haltápja
Szerintem más halfajok sem fognak megsértődni....

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 5 hónapja #2 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Mátéfi Gyula házi haltápja
Na, akkor már tudom, mitől forr a víz felszíne, amikor a Tőled kapott kaját adom a guppykank.

Március közepén kaptam "kóstolót", és igazolhatom, hogy nagyon szeretik a halak.
Nálam hetente kétszer kapják, de most majd le fogok állni, amikor elkezdem a "rideg haltartást" az udvari medencékben.

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 5 hónapja #3 Írta: pecajoco
pecajoco válaszolt Mátéfi Gyula házi haltápja
Nagyon köszönjük a receptet Gyula. Rajta vagyok a projekten .

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 5 hónapja #4 Írta: Mátéfi
Mátéfi létrehozta Mátéfi Gyula házi haltápja

A Giganteán többen kértétek tőlem a házi haltápom receptjét. Nem küldözgetem mindenkinek külön-külön, inkább itt a blogban teszem közkincsé, ha egyáltalán megérdemli ezt a titulust. Általam régóta kipróbált és hasznosított házi haleleségről van szó, amit elsősorban a szivárványos Guppiknak (Poecilia reticulata) állítottam össze. A halaim szépen és egészségesen fejlődnek tőle, nagyon elevenen vetik magukat rá. Kb. 2-3 hetes koruktól kezdik kapni és nem kizárólagosan, bár azzal sem lenne gond. Én jobb szeretem, ha minél változatosabb a menü, ugyanazt az ételt max. kétszer kaphatják egy héten. Ezt a „pástétomot” minden második nap adom nekik nagy sikerrel. Változatlan összetevőkkel sok elevenszülő és mindenevő halfajnak jó alternatíva lehet a gyári száraz tápokkal szemben. Kis változtatásokkal, sügérféléknek, lazacféléknek, harcsaféléknek, stb. is közel teljes értékű táp lehet.

Szóval, ahogyan én csinálom:

(nincsenek szigorú megkötések és titkos összetevők)

250 gramm pulykaszív

250 gramm pulykamáj

250 gramm tenger gyümölcsei (főleg tintahalkarikás, garnélás legyen)

250 gramm zsírszegény fagyasztott tengeri halhús

4 szál hámozatlan, de jól megmosott sárgarépa

1 db. cékla

1 jó érett banán húsa

100 gramm spenót levél

100 gramm zsenge csalán levél

50 gramm zsenge pitypanglevél (opcionális)

2 egész tojás (nyers, sárgája és fehérje is)

1 teáskanál tejpor

1 mokkáskanál virágpor

2 evőkanál zabkorpa (újabban őrölt száraz daphniával helyettesítem)

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál jó magyar édes-nemes paprika

1 zselatin vagy agar-agar

nagyon jó ha van egy evőkanál csukamájolaj

 

Elkészítése:

A pulyka szívet és a májat jól meg kell tisztítani az inaktól és zsíroktól és ezt követően a tenger gyümölcseivel és a szálkamentes tengeri halhússal simára kell pépesíteni. Én ezt egy 550 wattos késes konyhai aprítógéppel csinálom. Olyan állaga lesz ha elkészül, mint a krémnek. Ezt egy sűrű szűrőn átpasszírozom, hogy az esetlegesen benne maradt inakat vagy nagyobb darabokat kiválogathassam. A pépet egy rozsdamentes tálban folyamatos kevergetés mellet kb. 10-15 percig melegítem, amíg a fehérje kissé koagulál. A melegítést úgy kell csinálni, hogy egy edényben vizet forralsz és annak a gőzére helyezed a tálat. Azaz a fazék tetején gőzölöd.

A sárgarépát és céklát kb. 10 perces erős főzéssel meg kell puhítani, majd a végén 2-3 percre beledobni a spenót és pitypang leveleket is, hogy megpuhuljanak. Ha kész, akkor ezt is pépesíteni kell teljesen.

Pépesíted a tenger gyümölcseit, a halhúst, a banánt, a fokhagymát, majd minden eddig elkészült összetevőt jól összekeversz, vagy turmixolsz, közben hozzáadod a többi összetevőt is.

Akkor jó az állaga, ha olyan pástétomszerű. Ha esetleg hígabb, akkor adj hozzá még egy kis őrölt daphniát, de nem kell túlzásba vinni mart ha hígabb az sem túl nagy probléma ugyanis a tojás és a zselatin is összetartja, meg a fagyasztás is. Egyébként meg magadtól is rájössz majd, ha csinálsz pár adagot. Ha esetleg úgy döntesz, hogy teszel a keverékbe vitamint is, akkor azt a legvégén mikor már kissé kihűlt a massza. Az elkészült tápot kis szilikon formákba öntve vagy nylon zacskóban ellapítva lefagyasztod, és szükség szerint felhasználod.

Jó munkát és sok sikert!

(fotók nincsenek, de nem is kell egy ilyen egyszerű dologhoz)

Mátéfi Gyula

AME tag

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Moderátorok: Koka
Oldalmegjelenítési idő: 0.165 másodperc
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
    • Az akvárium szûrése
    • A lebegtetett vagy bugyogtatott homokszűrésről szintén érdekelne a tapasztalatok! Méretezésekkel, kialakításokkal ,hatékonysággal...
    • 3 napja 4 órája
    • AM Nyomtatott kiadás
    • Bocs, a múltkor elfeleljtettem rákérdezni, de most beszéltem Pasával, hetekkel ezelőtt feladta a megadott ózdi címre... Lehet, hogy már ott...
    • 4 hete 4 órája