Hosszasan Nézi a kopasz-tengerimalacot, majd előkap a zsebéből egy papír húszezrest, finoman elkezdi dörzsölgetni közbe, figyeli malacka reakcióját. Vajon mire gondolhat közben? Senki nem lát bele az agyába, de talán jobb is, nagy zavar lehet benne, ha azt hiszi, hogy civilizációnk legnagyobb rákfenéje hatással lehet egy ilyen kicsi állatkára. És láss csodát, malacka boldogan elkezd ugrálni. Azt hiszi szegény, hogy a jutalom falatos papírzacskó hangját halja. Emberünk boldog. Újra bebizonyította: pénzel mindent el, lehet érni! Mosolyog is rendesen.

Száguldok a szokásos Bécsi börzém felé és rossz szokásomhoz híven, gondolkodom.Pénzel tényleg mindent el, lehet érni?Felépítettem magamnak egy gyönyörű gyémántokkal kirakott arany mókus kereket. Beleléptem!Na most taposhatom, amíg élek. Senki nem mondta, ne lépj bele, mert nincs rajta vészkijárat, sőt mindenki irigyelte. Nézték, csodálták, mondták: Ez egy életművész!Most kívülről nézik, ahogy egyre fáradtabban kicsit fanyar mosollyal taposom kerekem. Olyan gyönyörű nevet találtatok a mókuskerekemnek: Jól menő vállalkozás! Bravó!Keményen hasit agyamba a GPS lelketlen hangja

-Újratervezés!

Kicsit elkalandozott agyam, és íme egy csöpp kis gép a legfinomabb módon közli, hogy pancser vagyok, hiába az útmutatása, én mégse fordulok, ahol kéne.Nézem a gyorsan haladó köd, lepte tájat, szomorúnak tűnik minden. Vagy lehet én, vagyok szomorú? Mér is?Eszembe jut fiam síró szeme - Apu, muszáj menned?- Hát, persze hogy muszáj. Kisgyerek még nem értheti! Pénz, kell!     Fáradt vagyok. Egész éjjel a halakat csomagoltam. Nem segített senki. No nem baj. Jó sok pénzel, jövök haza, remélem.Mi van az asszonnyal? Mostanában néha kicsit furcsa. Sokszor sir. Mi baja lehet? Hisz megkap mindent! Tavaly is elutaztunk egy hétre görögbe. Ha jól megy jövőre is, elviszem. Bár ha jobban belegondolok nem lesz rá pénz. Most nagyon kéne az új boltra!

-Újratervezés!

Na megint elcsesztem! Kicsit jobban oda kéne figyelnem, El fogok késni! Megint rossz asztalt kapok.Mi lehet ez a furcsa érzés, ami nem hagy nyugodni? Hisz mindenem meg van!? Jól menő vállalkozás, ház, autó, gyönyörű feleség, gyerkőcök.Az élet tényleg csak erről szól? Egy nagy mókus kerék? Gondolataimat próbálom erőszakosan pozitív irányba terelni, nem túl sok sikerrel! Fáradt vagyok, nagyon fáradt!

-Újratervezés!

Hirtelen a fejemhez kapok! Hát persze! Újratervezés!A mögöttem jövő autós valószínűleg soha nem fogja meg érteni, hogy miért csináltam ilyen bravúros, amerikai filmeket megszégyenítő kézifékes megfordulást. Padlógázzal rohanok vissza felé! Haza! A feljövő nap első sugara megcsillan azon a könnycseppen mely, most hagyta el szememet, gyorsan le is törlöm. Nem érek rá, sietnem kell vár a fiam.  

Zábrácki László

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Bejelentkezés