Halál az Amazonasra?

 

2012. május 14. 11:40

Halál az Amazonasra?

A világ három legnagyobb természetvédelmi és érdekképviseleti szervezete összefogott, hogy egy korábban soha nem látott méretű, 22 millió embert maga mellé állító kezdeményezést hívjon életre az Amazonas őserdejének megmentéséért. A WWF, a Greenpeace és az Avaaz petícióban szólítja fel Dilma Rousseff brazil elnököt az ország kormánya által elfogadott erdőtörvény vétójára.

A három szervezet egybehangzó véleménye, hogy az erdőtörvényben tervezett változtatások drámai hatással lehetnek az amazonasi őserdőre nézve. Az Avaaz által indított petíciót eddig 1,7 millió ember írta alá, azonban ez a szám percről percre növekszik. A cél, hogy 22 millió csatlakozóval megmutassák, az Amazonas védelme globális kérdés.

Rousseff elnök asszony eddig nem nyilatkozott arról, milyen lépést tervez a törvénymódosítással kapcsolatban. A természetvédelmi szakemberek szerint kizárólag egy teljes vétó jelentene védelmet a brazíliai erdőknek, ami a globális éghajlat szempontjából is kulcsfontosságú. Az elnök április 25-én kapta meg a törvényjavaslatot, és május 25-ig van lehetősége teljes, vagy részleges vétóra vagy a legrosszabb esetben arra, hogy jóváhagyja a törvény módosítását.

„Az elmúlt évtized során Brazília elképesztő eredményeket ért el az erdőirtások mértékének csökkentésében. Tisztában vagyunk vele, hogy Rousseff elnök asszonyra nagy politikai nyomás nehezedik azok részéről, akik a rövid távú hasznot szem előtt tartva felégetnék az egész őserdőt, de arra kérjük, álljon ki határozottan az erdő védelme mellett, amely létfontosságú Brazília és a világ jövője számára is.” – mondta Jim Leape, a WWF International igazgatója.

A Brazíliai Alkalmazott Gazdaságtudományi Kutató Intézet becslése szerint, ha a törvényjavaslatot elfogadják, az 76,5 millió hektár erdőveszteséget jelentene, ami további 28 milliárd tonna szén-dioxid légkörbe jutását eredményezné.

„A brazil lakosság több mint 80 %-a ellenzi a törvény elfogadását, és világszerte emberek milliói támogatják őket a petíció aláírásával. Rousseff elnök asszonynak döntenie kell, aláírja az Amazonas halálos ítéletét, vagy megmenti a Föld tüdejét, és ezzel szinte nemzeti hőssé válik.” – mondta Ricken Patel, az Avaaz igazgatója.
A három szervezet azt is kifogásolja, hogy az új törvényben nem szerepel még az illegális fakitermelés büntetése sem.

Ha támogatni szeretné a három szervezet kezdeményezését, írja alá a petíciót itt:
http://www.avaaz.org/en/veto_dilma_global/?slideshow

Forrás: WWF

Én csatlakoztam ehhez a peticióhoz mert ugyebár nem kéne enyhiteni a törvényeket a fakitermelés , és a haszon miatt, és azért aki ezt a törvényjavaslatot kitalálta megkérdezném hogy ugyanmár mennyit ér meg neki a föld tüdejének kiirtása és hogy mennyivel tömték meg a zsebeit .

Sajnos ha ez igy folytatodik tovább azon kivül amik nálunk akvaristáknál vannak mind vadonbefogott mint akváriumban szaporitott halak , teljesen eltünnek a szabad természetböl.

Ezt az egész erdőirtást nem mi hanem az unokáink és talán ha nekik lesznek gyerekei azok fogják meginni a levét , mi emberek saját magunk teszük tönkre földünket és miért is? Miért van több jogunk itt élni mint azoknak az élőlényeknek amiket napi szinten pusztitunk és sodrunk a kihalás szélére. Ezen sok embernek elkéne gondolkoznia és nem csak jókedvűen eldobálni mindenféle vegyi és egyébb hulladékot. A 88 -as AME lapszámba található egy  igen hasznos cikk ami engem lelkes akvaristát is még jobban inspirál a környezet tudatosságra.

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #1 8 éve 6 hónapja
Aláírtam de sajnos nem hinném, hogy bármi is érdemben változna. Legalábbis radikálisan biztosan nem. Az illegális természetrablók és fosztogatók olyan hatalmas bűnszervezetekben működnek, melyek ellen nagyon nehéz bármit is tenni. Ameddig a természet kincseire van kereslet, addig kínálat is lesz. Ami a biokalózkodást illeti első kézből és egy olyan embertől vannak megbízható információim aki hivatásosként fegyverrel harcolt ellenük. Most itt él Európában, mert az ő és a családja élete is komoly veszélybe került. Mindenkit eltakarítanak aki veszélyeztetné az üzleti érdekeiket. Sokat beszélgettünk erről, fotókat is mutatott. A képlet egyszerű: befut a megrendelés Amerikából, Európából, Ázsiából mondjuk xy halfajra, hüllőre stb. Egy kis részét a megrendelésnek teljesítik törvényes keretek között, nagy részét pedig illegálisan. Mert úgy nincs kvóta, nem kell adózni és így nagyobb a profit is. Senki nem ellenőrzi a vadon élő populáció fogyatkozását és sérülékenységét. Mindenki azt hiszi, hogy kimeríthetetlen forrásról van szó és ezért a legtöbbet akar szakítani a tortából. Ennek az egész őrületnek mi megrendelők vagyunk az okozói! Ha nem akarnánk mindenáron vadon fogott halakat, gyíkokat, kígyókat stb. akkor nem lenne ez a fosztogatása a természetnek.

Az ismerősöm elmondása szerint, egy őr (policia ahogyan ő mondja) kb. egy millió hektár ellenőrzését végzi, ezt kellene felügyelnie. Amit csak a vízi utakon tudnak némileg megvalósítani. Elmondása szerint az esély szinte a nullával egyenlő. Találtak olyan kiirtott erdőrészt ahol már több mint egy évtizede szántottak/vetettek/arattak szóját külföldi cégek. Természetesen illegálisan. Megveszik a politikusokat kilóra, majd a megszerzett "engedélyek" birtokában mehet a szabad rablás. Mindig csak egy kisebb részt (pár ezer, százezer) hektárt szakítanak ki az erdőből, ami sajnos többé már nem lesz erdő. Az erdők lassan el fognak fogyni. Vajon a máshol már betiltott peszticidek - amit ezeken a területeken használnak - mikor fogják teljesen megmérgezni a folyamrendszereket? A sok higanytól amit az aranymosók használnak, mikor omlik össze a vízi ökoszisztéma? Én úgy gondolom, hogy hamarosan! Elvész a biodiverzitás és majd néhány cég etet bennünket a génmanipulált monokultúrában termesztett/tenyésztett és a teljes ellenőrzésük alatt tartott szabadalmi díjakkal megterhelt technológiával.
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #2 8 éve 6 hónapja
Én is "aláírtam" a petíciót, már csak azért is mert kedvenc halaim ( Loricariidae-k nagy része) ott él.

Köszi Szotyi, hogy felhívtad a figyelmemet!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 8 éve 6 hónapja
A legmélyebben egyetértek veled-és a kezdeményezéssel is.Sajnos az emberi gondolkodás korlátoltsága már igen sok -talán visszafordíthatatlan-kárt okozott eddig is a "Kék bolygónak",és ezután is folytatódni fog ez a tendencia..de tegyünk mi is ez ellen!
a kisördög bennem bújik..olyannyira keveset hallani Szibériáról,a tundrák világáról.Vajon ott mi lehet a helyzet környezetvédelmileg?Talán ez a vidék hasonlítható legjobban az Amazonas környékéhez-már megközelíthetetlenség,gyér lakottság tekintetében.Bár itt az éghajlat totálisan más természetesen-de vajon mi a helyzet az Ob-Irtis-Jenyiszej környékén?
Mi halazók pedig olyan szemmel is kövessük az Amazonas melletti történéseket,hogy bár hihetetlenül messze van tőlünk,de az ottani természetrombolás minden bizonnyal kihatással lesz a mi világunkra-Európára-is!
Megvallom igen sajnálom az ottani embereket..gondolom a saját fenntartásuk érdekében is kénytelenek mikropénzért elherdálni a jövő kincseit.DE:egyáltalán nem vagyok toleráns..sőt önző módon azt mondanám:keressenek más pénzkereseti lehetőségeket,és most jön a java:semmiképpen ne engedjék meg hogy külföldi tőkés csoportok a könnyen jövő profitjuk érdekében saját környezetük hosszú távú tönkretételét eszközöljék ki!Lapátra a felelőtlenekkel...
Azt hiszem még a Greenpeace is elcsodálkozna a bennem lévő indulatok láttán.
Csodás hogy kiteregeted a szennyest Szotyika...mi emberek a legbutábbak vagyunk-saját életünket tesszük lassan lehetetlenné:blush: :blush: .
T.:Gábor