Az alábbi blogban egy cseh típusú légátemelőről szeretnék írni.  A legegyszerűbb légátemelő egy csőből áll amibe egy levegőcsövön keresztül levegőt vezetünk be, ami a vizet a cső egyik végéről a másikra továbbítja. A módszer a buborékok nagy mérete miatt nem hatékony és még hangos is. A hatásfoka javítható, ha a levegőbeömlő részhez egy porlasztókövet teszünk. Így már halkabb, de a hatásfoka még mindig nem az igazi, valamint a vízkő miatt rendszeresen tisztítani kell a porlasztókövet. A harmadik megoldás a cseh típusú légátemelő. Ennél a módszernél a csőbe egy perforált, kisebb átmérőjű csövet teszünk és két „O” gyűrű közbeiktatásával légkamrát képezünk. A levegő a perforált cső és a nagyobbik cső közötti légkamrából jut át a nagyobba ahonnan magával viszi a vizet. Ezzel a légátemelővel, sokkal nagyobb áramlást lehet elérni, mint a hagyományos illetve a porlasztókővel működő légátemelővel. Az alábbi típust egy AME szervezésű kiránduláson láttam Szankon, Magyarország egyik legnagyobb díszhal tenyésztőjénél. Ennek a megvalósításnak a lényege, hogy nem kell hozzá a drágán és nehezen beszerezhető „O” gyűrű, hanem helyette 2 különböző átmérőjű PVC villamossági védőcsövet használunk.


Az ábrán robbantott nézetben illetve összeszerelve látszik az átemelő. A piros színnel (1.) ábrázolt cső belső átmérője 23mm, a külső 24 mm. A kékkel ábrázolt (2.) belső átmérője 19 mm, a külső 20 mm. A kettő közti (1-2.) átmérőkülönbséget úgy hidaltam át, hogy a Ø24-as csőből vágtam kettő egyforma szélességű gyűrűt (3.). Az egyik gyűrűből egy kisebb cikket kell kivágni, úgy hogy a 1. csőbe éppen beleilleszkedjen. Ez után a másik gyűrűből is ki kell vágni egy akkora darabkát, hogy az előző gyűrűbe pont belepasszoljon. Ha ügyesen szabdaltunk, akkor a második gyűrűbe passzosan belefér a 2. cső. A két gyűrűt össze kell ragasztani és beléjükragasztani a Ø20-as csövet. A ragasztáshoz én aqua szilikont használtam, ez nem a legjobb erre a célra, de nem volt otthon vinilfixem. A ragasztás nélküli összerakást nem javaslom, mert az illesztéseknél szökhet a levegő, ami rontja az átemelő hatásfokát.


 

 


Ezek után a 2. csövet körben ki kell lyuggatni két sorban. Én forrósított szöggel csináltam erősebb tű illetve ár híján. Ha ezzel meg vagyunk, következhet 1. cső méretre szabása, illetve egy megfelelő melegített vascső segítségével 2. cső első néhány centijének átmérőjének megnövelése, méghozzá úgy hogy rálehessen húzni a másik Ø24-as csőre. Ezen a csövön még ki kell alakítani egy lyukat ahhoz, hogy a levegőcsövet hozzá tudjuk csatlakoztatni. A csatlakoztatás történhet egy levegőcső-toldó segítségével is, de így nagy ívben lehet csak meghajlítani a levegőcsövet, ami problémás, ha az átemelőt egy szivacsra akarjuk ráhúzni. A másik megoldáshoz kell egy HOBBY Ø5 mmes műanyag cső (5.), amit derékszögre hajlítunk. A hajlátás során történő belső átmérő torzulást úgy küszöbölhetjük ki, hogy az egyik végét ledugózzuk, homokot töltünk bele majd a másik végét is lezárjuk, utána melegítve meghajlítjuk a kívánt szögre. Ezt a kis csövet a másikra (4.) fúrt lyukba kell beleragasztani, de úgy hogy minél kevésbé lógjon ki a másik cső belső falának a síkjából, hogy az összeszerelés után a levegő ki tudjon jönni.

 


Az átemelő (1.) kimeneti végét az alkalmazás módjától függően hagyhatjuk egyenesen, de homokkal töltve, melegítve meg is hajlíthatjuk, illetve egy gyári könyök-idomot is ráragaszthatunk. A legalsó képen működés közben látható. A kiáramló víz mennyisége a levegő mennyiségével állítható, de nem lehet korlátlanul növelni a légáramot, mert egy bizonyos mennyiség fölött már nem szállít több vizet, sőt kevesebbet.

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 8 éve 10 hónapja
Ez jól esik...Gondoltam hogy az Üllői út a közeledben van Toist;)!Ezek szerint akkor te a "T" elágazós verziót szeretnéd megépíteni ugye?Már azóta annak is van turbósított változata,mert úgy vettem észre hogy szükséges átgondolni a szivacs helyzetét,variálhatóságot stb..A barkácsbulira való invitálásod példaértékű-én részletesen el fogom mondani mit hogyan csináljatok.Tudom hogy értékes lesz nektek még a legkisebb szakmai fogás is,ezért a végletekig részletekbe menő lesz írásom..szeretném ha ti is gördülékenyen,és egyszerűen meg tudnátok oldani!Örülök hogy felajánlod a szerszámaidat a többieknek is...nagyon kérlek hogy amikor majd készítitek,egy pár fotót illessz be!:)
Mátéfi kolléga:nem tudom az enyém hatékonyabb-e,de mindenesetre kissé másabb:)!Természetesen az alapötlet a légkamrával ugyan az..csupán a "felépítmények",tartozékok variálhatósága másabb.A blog alapismereteket tartalmazó első része már készülőben...véleményem szerint jó lesz igazi magyarsággal olvasható írás is a témában.Aztán:a neten található még olyan megoldás is,melynek megépítését nem látom célszerűnek-viszont nem olcsón árulják:(.
Lényeg a lényeg:most hozzá fogok fogni még pár emelő építéséhez,és fotókkal is dokumentálom majd...nyilván nem két perces dolog,de ha megígértem,most le is írom-be is mutatom!:)Az én "készülékem" nem puccos..sőt minimál.De meggyőződésem hogy egyszerűen kivitelezhető,otthon is boldogulni lehet vele-és nevetséges áron megvalósítható!:)Pont ilyen kell nekünk hobbistáknak...köszönöm valamikori linkedet amivel Killert inspiráltad!
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #2 8 éve 10 hónapja
Gábor! Hálásan köszönöm, hogy megosztod velünk a részleteket erről a rengeteg munkával megalkotott és tökéletesített eszközról! Nem tudom lustaságom túlmutat-e az egészségesen, de ha már látok jól bevált dolgokat, szeretek azokból kiindulni és a készterméket továbbgondolni az alap kialakításhoz szükséges kísérletezés helyett... :) Nagyon köszönöm, hogy konkrét helyeket is kerestél, de tényleg az is maximálisan elég lett volna, ha az összetevőket leírod - bár így már azt is elmondhatod, hogy ~"hazai" pályán vertél el anyagbeszerzésben! :D (O gyűrű biztosan onnan lesz, amit írtál, csövek valószínűleg innen: https://fenyaruhaz.hu/hu/category/table/6561 ) A készítésről szóló blogot nagyon várom és örömmel olvasnám!

A DIY fesztiválhoz gyűjtögessétek a rakétakupakokat, a vinilfixet már beszereztem, a csöveket és az O gyűrűket jövő hét elején intézem, barkácseszközök vannak, már csak azt kell kitalálni, hogy a levegőbeömlőt miből csináljuk és indulhat a buliiii! :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 8 éve 10 hónapja
Én pedig igérem hogy a mostani kényszerhosszú hétvégémen megkezdem egy blog írását nektek erről...képekkel,mindennel;)Elképzelhető hogy több részre osztom majd,hiszen könnyebb lenne képekkel bővebben ellátott dologról beszélnem-nektek pedig segítség lenne az elképzelésében.
Ha esetleg van ötletetek,kérésetek szivesen figyelembe veszem...főleg a több kép elhelyezésének lehetősége érdekelne.
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #4 8 éve 10 hónapja
Mikor rendezzük meg a DIY Cseh típusú léátemelős szűrő DIY fesztivált?
Nekem még van 16-os csövem (valamivel rövidebb, mint egy teljes szál), lelkesedésem annál több. :cheer:
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #5 8 éve 10 hónapja
Kupakot tudok adni, mert a ház előtti kertet rendszeresen teledobálják vele. :(
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #6 8 éve 10 hónapja
Ki sem látszom a melóból..de a nekem oly kedves témában nem állhatom meg a hozzászólást;)!
Legelőbb is el kell mondanom:igen tetszik ez a fajta humor,ahogy előadod..méghogy kész emelő nem volt!:D
Nézzük a "szakmai részt",ahol tisztába kell tennünk egy dolgot:az eredeti cseh emelőre való hivatkozást Mátéfi kollégánk találta a neten való böngészés közben,és erre fel is hívta Killer barátom figyelmét.Krisztiánnal azóta egyszer a Sajó parton osztottam meg grindáljaim egy részét,aztán közös blog is született erről egy másik honlapon.Csak hogy tisztán lássuk:egy igazi hobbitársi kapcsolat eredménye az,hogy én ennyire beleszerelmesedtem ezekbe a levegős emelőkbe..Mindkét kollégámat agyon zavartam az ezzel kapcsolatos kérdéseimmel,gondolataimmal..:)Máig rabja vagyok..de ezt már írtam;)
Nos:sajnos nem támogatom azt az elképzelésed,hogy előbb az O gyűrűt vedd meg..igazándiból a csövek sokkal egyszerűbben beszerezhetőek,és azokhoz a gyűrűk megvétele gyerekjáték.Azt mondják,amit New Yorkban nem lehet kapni,azt nem is gyártják..nos kis hazánkra vonatkoztatva ez igaz a fővárosra!A soproni cím csupán azért nagyon jó,mert ott gyártják..így aki postán nagyobb mennyiségben rendel fajlagosan olcsóbban jön ki,mintha ugyanezt egy viszonteladótól kérné postázni.Anno 80 darab klf.méretű gyűrűt hozattam..nekem tehát így volt jobb;)
De a mostani kérdésedre válaszolva:roppant módon számít a csövek mérete-ezek közül is a belső-ún.vízvető-cső a lényeges.Neten való barangolásom közben számos táblázatot tanulmányoztam,sőt nem riadtam meg a matematika-fizika törvényszerűségeinek érvényesülését is figyelembe venni..nem hittem el,hogy egy ilyen kis egyszerű valami ezt tudja!:D
Számszerűen,és egyszerűsítve-mivel nem kívánnálak túlzottan megvárakoztatni:a belső csőhöz vásárolj 16-os Műa.II.-es csövet balintkft.unas.hu/spd/unas_368919/MU_II_...yag_vedocso_tokos_eg
a kamrához pedig ugyanebből a fajtából a 25mm-es változatot!A két cső közé halálosan szépen beilleszthető az alábbi O gyűrű..és poénként azonnal olvashatod is a címet a kapcsolat fülre kattintva;)
www.szimering.com/product_info.php/info/...ng-15x4---nbr70.html
Ha esetleg giga nagy teljesítményre szeretnéd méretezni,akkor javaslom a 20-as Műa. II-es csövet,a kamrához pedig a 32.-es átmérőjűt!Közéjük éppen megfelelő lesz a 19.99X5.33 méretű O gyűrű....De ez a "vízágyú" már igen komoly vízmennyiséget szállíthat helyes kivitelezés esetén.
Átlag akvaristának -a saját példámat említve-a 140-160 literes medencékhez biológiai szűrés tekintetében bőséggel megfelelő a 16-os cső....sőt,még fullon sem kell hajtani.Erre a csőre pontosan rápattintható az emlegetett "ampulla" kis kupakja..
Meg kell mondanom:anno én bizony háromféle csőpárosításhoz is megvettem a gyűrűket,csöveket..aztán elegendő mindezidáig a 16-os csőből készített emelő teljesítménye:)!
Ha bármiféle-esetleg triviálisnak tűnő-dologban segíthetek,bátran kérdezz...öröm ha megoszthatom a tapasztalati tudásom.
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 8 éve 10 hónapja
Szia!:)
Én éppen most ebédelek,de ígérem hogy estefelé bővebben megválaszollak!:)
T.:Gábor
toist profilkép
toist válaszolt #8 8 éve 10 hónapja
Végre ma ebédidő utáni pihenőben bejutottam egy villanyszerelési boltba, alapanyag beszerzési céllal! Mivel kész légátemelőt nem tudtak adni, gondoltam körbekérdezek milyen csövek vannak, de kicsit elbizonytalanodtam...Félek, hogy gombot veszek a kabáthoz, és előbb az O gyűrűt kéne beszerezni - abból valószínűleg nincs akkora választék Budapest boltjaiban, mint Sopronban a gyártónál :)
Gábor! Megtennéd, hogy felsorolod a felhasznált átmérőket/vastagságokat és típusokat az általad készített emelőhöz? Csak pozitívumot hallottam a teljesítményével kapcsolatban, biztosan nálunk is jól teljesítene és persze, mindegyikbe kézzel gravíroznánk a ©halőrxxl feliratot, a szerzői jogok tisztelete miatt! ;) Tudom, hogy erősen hajlamos vagyok túlméretezni a dolgokat, ezért is lenne nagyon hasznos némi szamárvezető, jobban belegondolva, azok a csövek, melyeket jónak sejtettem, bőven vastagabbak, mintsem rájuk férne egy kupak... a kupakról jut eszembe: a felénk "rakáténak" és "patronnak" is nevezett - kőműveseknek kötelező - reggeli falatka kupakjához sajnos saját felhasználás útján én sem jutok hozzá, de a megoldás zseniális! :D Attól félek, hogy ezek után már nem csak az erdőben fogom figyelni az égertobozt/mohát/tölgylevelet stb, hanem már az utcán is a kupakokat... :D
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #9 8 éve 11 hónapja
Beszélgettünk a klf.furatokról,és azok készítésének módozatairól...Nos,mint az animáción látható,az én matten mögötti cseh emelőimen fúróval készített,és gondosan sorjázott kis levegőbevezető furatkák vannak..mégis idővel eltömődnek,megtelepszik a biofilm rajtuk-ilyenkor tisztítani szüksége!.De nézzük csak azt a gif-et:


Közel 8 secundumos váltást állítottam hogy jobban megszemlélhető legyen-így kis türelmet kérek:)!
Mint látjátok itt bizony elkél majd egy akvarisztikai fogkefe segítsége..de utána ismét legalább fél évet zavartalanul megy ismét.Az O gyűrűk igen könnyen szerelhetővé teszik,azokon semmiféle jele nincs öregedésnek...nyilván "time life"kitartanak.:)
Ez a kis emelő mintegy 450L/h teljesítményen szalad kb-és kitűnően,halkan simítja vissza a levegővel dúsított vizet-megfelelő áramlást kelt,és nagyon baráti áron elérhető;)!
Szóval:megint csak ajánlom őket..nem bírok nem hálálkodni a kiagyalójának,és a figyelmünket erre irányító kollégának!
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #10 8 éve 11 hónapja
Tóist, a mai nap nem jó, helyette a péntek jobb lenne. de erről email ment. :)

A csövek böködésével kapcsolatban, a 23-as cső az vékonyabb, azt egy árral simán átlehet lyukasztani, viszont a 20-as csövet csak nagyobb falvastagságúban tudtam beszerezni. Ezeket a villanyszerelési védőcsöveket 3 osztályba sorolják (MŰ I-III), az egyesnek a legnagyobb a falvastagsága, a hármasnak pedig a legkisebb.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 8 éve 11 hónapja
Toist:imádlak!:D
Felfigyeltél arra,amire eleddig egyetlen kolléga sem,nevezetesen a véglezáró kupakokra..azonnal megírom hogy milyen profeszionális célra készül eredetileg-de megbocsáss most tartok pár perc szünetet/e célból::D:D:D/
Szóval..magam ugyan nem élek vele,de-ebben az esetben-szerencsére embertársaink nagy többsége igen..Az alkoholról van szó!Még nem ugrott be?Akkor nincs más,elmondom:a hajnali munkába igyekvő fizikai állomány nagy része még bevesz egy "munkába menő ampullát"-nos,én ennek a kupakját használtam föl a 16-os csöveim lezárására;)Szerencsére vannak kollégáim akik minden további nélkül rendelkezésemre bocsájtják ezt az értéktelen kis műanyagdarabot,mely tökéletesen rápattintható a csőre!
De:ragasztó nem fogja-meg minek is fogná..tisztításkor így pillanatok alatt szétszedhető,és annak végeztével ismét használható!
Gondolom most már a te szád szélén is halovány mosoly jelent meg..mint minden megoldásnál,itt is a legköltséghatékonyabb megoldást választottam;)
A "T" elágazót pedig magam ragasztottam...mindössze egy pár csepp pillanatragasztó,és egy kisebb enyvező csipesz segítségére volt szükségem ahhoz,hogy pozícióba hozhassam a szivacsokat majdan hordozó,és az áthatással ellátott csatlakozó "csöcsöt".Mikor valóban pár pillanattal később elvégeztem a vinilfixes körberagasztást,már csak annak megkötésére kellett várnom.Tipp:a Vinilfix felületi bebőrösödését meggyorsíthatjuk ha ráfújunk....ezáltal egy felületi hártya keletkezik rajta,mely már jobban tartja a ragasztót..ergo nem folyik szanaszét;)
Mint látod a részletekben bújik a kisördög...de készséggel segítek ha kell,bátran szóljatok,oks?:)
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #12 8 éve 11 hónapja
Teleírjuk Halivadék?:)
Bizony ám..minél hamarabb szeretném ha ti is élveznétek a cseh emelőből nesztelenül kiáramló víz látványát-halaitok pedig a hatását!
A linkeden megtalálható még a tapadókorongok tárháza is..de én biztosan borzongva adnék ki ennyit egy pár tapadókorongért...Íme hát az újabb "szorgalmi"feladat:keressetek a létező legolcsóbb lehetőséget erre magatoknak! A csöved esetleg nem polikarbonát?Eben az esetben nem vagyok biztos benne hogy a Vinilfix jó megoldás lenne...utánanézni szükséges!
Halivadék:köszi hogy dicséred a kis szűrőcskémet..de igazság szerint nem vagyok maradéktalanul elégedett vele,ezért ezt a variációt továbbfejlesztem!A T elágazás marad...de fordíthatóan lesz rá újabb elágazás téve azért,hogy ha akarom felállíthassam függőlegesen is.Sajnos az a tapasztalatom,hogy amennyiben az aljzattól nem emelem meg 2 centire,akkor pillanatok alatt összeszedi kis coryjaim csemegéit is...A szűrőmédia növelése is szükséges..hatékonysága folytán sűrűn kel bolygatnom.
A képen látható emelő teljesítményére én nem mértem rá,de már 60%-on is hátratolja a corykat egy 45-ös nevelőben..Tehát felvetődött bennem a gondolat,hogy talán kisebb dimenziójú csőből is készíthető ilyen kis akváriumokba-vagy mindenképpen javasolt a fojtás.
Aztán egy kis biztonsági óvás:bármilyen ügyes legyen is bármelyikőnk,én nem javaslom az árral való "csőböködést"..már a 16-os csőnek is 1.1 mm a falvastagsága,és ellenfél!nem kellene piercing a tenyerünkbe;) persze kalapáccsal is beverhető..értem én,csak óvnálak benneteket!:)Legjobb lenne egy ismerősnél felkutatnotok egy oszlopos-akár gagyi barkács is jó-fúrógépet..és egy kis gépsatut,vagy legalább házi készítésű prizmát..ezekkel pillanatok alatt csodás hatékonysággal elvégezhető a fúrás.a furatok átmérője-helyzete mindig ok lesz..és nem fáradtok bele sem!;)
Jól érzed:a ragasztó a legdrágább a dologban-de egy tubussal az összes nektek kellő emelőt elkészítitek-ezért is javaslom a közös összefogást..bárcsak veletek dolgozhatnék!
Mielőtt nekifogtok mindent beszéljünk meg-élvezem ha segíthetek..és ahogy látom más is így van ezzel!:)
T.:Gábor
Ui:jah a fórószárak.."haggyámá"..max egy százas a Mátéfi által említett méretben!És már írtam:műanyagban-ha el nem töritek-örök élet+3 nap az élettartama! www.gepesszerszam.hu/termek/73/329/0/5
toist profilkép
toist válaszolt #13 8 éve 11 hónapja
A múltkor izzadtam egy kicsit spanyolviaszért, azt már látom, de legalább frissen tartom az elmém...
Nagyon szépen köszönöm a linkeket Mátéfi kollegának és a képet! A linkekkel kicsit úgy vagyok, mint 3 éves a mesekönyvvel: a képek tetszenek, a szöveget nem annyira értem, de felolvasva azért be tudok azonosítani dolgokat (kicsit sok bennük a német szó és kevés az angol/magyar, de persze ez ízlés kérdése) :)

Gábor! Te valamit elhallgatsz előlünk.. :) az O gyűrűn kívül olyan lezáró kupakokat és T elágazást látok a képen, hogy a megoldás ránézésre veri a bolti/gyári minőséget! Írd meg nekünk kérlek a további alapanyagokat, mert ha a saját ötletek alapján történő barkáccsal nem tudnánk nagyon újat alkotni, ez biztosan egy jó "B terv" lesz! A skicc spirálos felokosításával kapcsolatban kis türelmed kérem, itt még eszembe jutott egy-két dolog - lehet több verzió lesz...

Mátéfi! A Ø0,8-1 mm lyuk valóban könnyen kivitelezhetőnek tűnik, ha kisolló hegye is elég lehet - nem ismertem a cső keménységét ezidáig - viszont az ár-szerű csavarhúzószettes szerszámmal kapcsolatos véleményemet lehet felül kell vizsgálnom, befelé nyomásnál a cső besejében biztosan sorja képződik, amit onnan igazán nem egyszerű kiszedni. Okozhat ez szerintedszerintetek problémát? Úgy értem a nyomás miatt a levegő(buborék) formájára elvileg nem kéne hasson, annyit változtathat, hogy beljebb szivárog be a levegő és némileg csökken a víz áramlására alkalmas csőátmérő (nameg "rücskösebb" lesz)... kilogikáznom nem sikerül most, hogy ez okozhat-e (és ha igen, miért) problémát.

halivadek! A héten mindenképpen kell mennünk, mert jövő héten éhen halnának a mézek! (Írok mailt, ránézésre szerda estefelé jó, esetleg pecával egybekötve)
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #14 8 éve 11 hónapja
ok, köszi a tanácsot.

Egy linkel adós maradtam, a kis oldalpipát én ilyen csőből hajlítottam: www.aquadepo.hu/product_info.php/hobby-m...lash-mm-meter-p-7764
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #15 8 éve 11 hónapja
A tapasztalatok szerint a Ø 0,8 - Ø 1 mm átmérő a legideálisabb, amit fúró hiányában akár egy árral is megoldhatsz, főleg ha köszörülsz egy kis élet neki. Ha nincs fúrószárad, sok minden szóba jöhet lukasztáshoz, hiszen alapvetően egy viszonylag lágy anyagot kell fúrni. Akár kisolló hegye is ha körbefogatod és van némi kézügyességed. Kétségtelen azonban, hogy jó munkát egy éles fúrószárral tudsz elvégezni. A képződő sorját, vagy egy nagyobb méretű fúró hegyével, vagy egy kifejezetten sorjázásra készült kúpos célszerszámmal tudod elvégezni a külső felületen. Belső sorjázásra is vannak célszerszámok, azonban ilyen kis méretben ritkán lehet készen hozzájutni, azt magadnak kell megcsinálnod. De ha egy finom csiszolóvászonnal kicsit megdörzsölöd, már az is sokat segít.

Azt a csövet amelyre a szivacsot húzod, egy fémfűrészlappal is írdalhatod több oldalról, minél sűrűbben tudod csinálni annál hatékonyabb. Ha fúrod, akkor is az jó ha a lehető legtöbb furatot készíted, amit az anyag merevsége még elbír.
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #16 8 éve 11 hónapja
1 hétvégét kihagyok is így teleírjátok a fórumot :), nagyon helyes csak így tovább. Köszi Halőr hogy feltetted a te verziódat, már majdnem úgy néz ki mint egy bolti kütyü, hozzá képest at enyém elég kezdetleges :)

Azokon a fránya lyukakon tényleg szűkíteni kell! Mekkora lyuk az ideális?

Az egészben a legdrágább a ragasztó, de ha leosztjuk hogy mennyit lehet belőle csinálni, akkor nem is olyan drága. Nekem is vennem kéne mert a szilikon nem igazán köt a PVC-hez.

Mátéfi, köszönjük a sok hasznos linket, érdemes szemezgetni közülük. :)

Toist, planktonozni kéne, már fogytán van a fagyóban a cyclopsz.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #17 8 éve 11 hónapja
Tisztelettel!
Mikor olvasgattok majd a cseh emelőkről nézegessétek meg a katalógusáraikat is..a legolcsóbbak is 10€ körüli áron vannak,és erre ugye még rájönnek a postai stb. költségek:(.
Nem akarok én anyagiaskodni-vagy inkább mégis!:)
Szóval..ma lent jártam a "világvárosban"és eszembe jutott hogy meghesszeljem az árakat,már ami a cseh emelőhöz köthető kiadásokat illeti.Mivel azonban itt alig van valami,inkább tekintsétek meg ezt a linket:http://balintkft.unas.hu/spl/312632/MU_II_muanyag_vedocso
Érdekes,hogy itt Ózdon úgy emlékszem mintha a cső drágább,de az ív olcsóbb lett volna...nem gáz,mert amint látjátok elhanyagolható pénzekről van szó!:)Ráadásul a "kanyarhoz" nem is kell vennetek semmiféle ívet,mert ha szeretnétek videón is megmutatom hogy hogyan lehet másodpercek alatt csodás ívet hajlítani ezen a csövön melegen...
Ha a postomban lévő képre pillantotok,megláthatjátok azt miről is beszélek..szerintem szépen-ráncmentesen kivitelezett hajlításról van szó-és ennek szerepe igenis fontos a cseh emelőnél.Amint lassan bizonyára elolvassátok a linkeket,úgy körvonalazódik bennetek is a dolgok megértése..nem bonyolult dolgokról van szó,bárki kivitelezheti!
O gyűrűt én egy igen jó barátom segítségével közvetlenül a gyártótól szereztem be..de ha megnézitek ezen a linken,láthatjátok hogy a postai szállítás is nevetséges összeg-főleg hogy többen összefogva akár együtt is rendelhettek..Tehát a link:http://www.ktt.hu/?l=termekek&id=9&start=300
Aztán szükségetek lesz még Vinilfix ragasztóra..ezt bárhol meg lehet venni,1300 körül van egy kis tubussal-de rengeteg mindenre elég,többetek emelőihez is bőséggel kifutja..
A kis oldalpipa-a levegő bevezetéshez-kis kreativitást igényel,nálam régi alu kábelek szigetelése volt...Halivadék mást használt,kérem nyomass be linket Sanyikám!:)
Fúrószárak:szükségetek lesz több méretre is..de én is olyan 50-100Ft közötti árakon veszegettem őket-tehát nem kiadás!A műanyagban szinte örökéletűek,ha a befogással gond lenne vannak ötleteink;)-sok fúrógép tokmánya nem tudja megfogni a 1.5mm-től kisebb fúrókat,és nekünk milyenek is kellenek!
Mit felejtettem ki....nem is tudom!:)
Jah..igen:egyeztessetek...figyelemmel kísértem a téli planktonozásaitokat is,így tudom hogy ismerősök-hobbibarátok vagytok.Beszéljetek meg "randit",és valamelyikőtöknél egyszerre jöjjetek össze egy kis barkácsolásra:)
Ha kérdés van,bátran szóljatok...a legapróbb,vagy nevetségesnek tűnő dolog is fontos-és nem vagyok szűkmarkú a szöveggel;):D!
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #18 8 éve 11 hónapja
Megállapítom,hogy mint máskor is,Mátéfi barátunk linkjei aranyat érnek...olvassatok mindent,én valósággal tobzódom bennük!:)
Azt javaslom,hogy ha már ilyen szépen erre a témára terelődött a beszélgetés,akkor ebben a rovatban beszéljünk meg mindent ami csak felmerül bennünk a cseh emelőkről..a német és más külföldi kollégák már "agyonírták" a témát,most rajtunk a sor!Magyarok vagyunk..tegyük hozzá a mi gondolatainkat is,ok?:silly:
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #19 8 éve 11 hónapja
Ígérhettem én az esti post-ot.."elchateltem"este az időmet..
Javaslom,hogy önállóan olvassatok utána a cseh típusnak,hiszen már rengeteg infó van róla a neten..de nem a mi nyelvünkön.Ezt a keresőszót üssétek be:Tschechische luftheber.
Most pedig jöjjön egy kis párbeszéd:
Toist:olyan rajzot rittyentettél,hogy elámultam...tökéletesen értettelek egyébként,viszont az előző postomnál nem neked kellett volna mondanom a ráhúzott szivacsos dolgokat,hanem Halivadék kollégának..:)Ebből adódott egy kis kavar..Sajnos ha utánaolvasol akkor látni fogod azt,hogy ezzel a módszerrel nem használod ki a benne lévő lehetőségeket,hiszen a levegő belépés már meglehetősen felül van...
A Halivadékkal folytatott lezáratlan légkamra ügyében tökéletesen egyetértünk,nála azért nem bugyoghat ki alul a levegő,mert a szöggel szúrt lyukak időközben elengedik azt a kis nyomáskát..véleményem szerint nagyon kevés,és nagyon nagy átmérőjű lyukakat készített a kolléga-de lesz ez jobb is!:)
Én "fizikus"vagyok..azaz kétkezi melós:D-így inkább a gyakorlati tapasztalataimmal tudok segíteni nektek...ám mint mondtam,már annyi mindent leírtak kollégáink,hogy valóban értelmetlen nekünk ismételgetni őket.Ajánlott link:http://translate.google.com/translate?hl=hu&ie=ASCII&langpair=auto|hu&rurl=translate.google.com&tbb=1&twu=1&u=http://www.aquaristik-normal.de/html/luftheber.html
Viszont kiemelkedő az ötleted a tetejére illesztendő terelő kúppal!Rém egyszerű az elkészítése:a cső palástjából melegítéssel lapot készítünk-abból korongot vágunk ki...egy gyűrűre helyezzük a kis korongocskát,és alulról adunk a közepének egy kis meleget!Mikor kellően "ellágyult",egyszerűen lenyomjuk egy kis tompa végű segédeszközzel a közepét-és hagyjuk kihűlni;)!Már csak a pozícióban történő tartásához kell kis lábakat ragasztanunk,és annyi..
Megkérnélek hogy a Mátéfi kolléga által vázolt spirálcsöves dologról készíts egy rajzot ha időd engedi..aztán kivesézzük azt is!:)
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #20 8 éve 11 hónapja
És ez már a következő generáció!

http://www.gn-luftheber.de/
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #21 8 éve 11 hónapja
Itt egy nagyon hasznos oldal, amely kifejezetten a cseh légemelő és hozzá csatlakoztatható szűrőkről szól. A felső témasorból legördülő menü segítségével könnyen megtalálod amit keresel.

http://www.tlh-info.de/tlh/tlh_00.html
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #22 8 éve 11 hónapja
Egy gyors kép a saját kreálmányról:

Már szerepelt a fórum egy másik rovatjában..nem sok érdeklődés volt:(Estefelé jövök a saját észrevételeimmel;)
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #23 8 éve 11 hónapja
Ha csupán a szűrőfelület növelése céljából szeretnél T elágazású emelőt, akkor hatékonyabb az egy nagyobb szűrő két cseh típusú emelővel, sokkal nagyobb vízmennyiséget tudsz megforgatni, nagyobb szűrőfelületen. Itt van néhány példa:

http://www.hmfshop.de/index.php/cat/c10_HMF-ProfiLine-Filter.html
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #24 8 éve 11 hónapja
toist profilkép
toist válaszolt #25 8 éve 11 hónapja
ui.: elfelejtettem írni, de a "Halőrxxl-féle T-elágazásos" megoldás engem is nagyon érdekelne! Gábor, ha van rá kis időd, oszd meg velünk kérlek ilyen irányú tapasztalataid! :) Biztos vagyok benne, hogy vagy tökéletes, vagy nagyon sokat lendít egy halak számára minél optimálisabb megoldás kialakításában!