Interjú a világjáró akvaristával

ImageAz Akvárium Magazinban is publikáló nemzetközi hírű rák és garnéla szakértővel, Chris Lukhaup-pal készítettünk interjút - köszönet érte Bukovácz Tamásnak. Itt olvashatjátok!

 


AM: Chris Lukhaupot elsősorban kiváló fotóiról ismeri a közönség. Honnan jött az indíttatás, hogy ilyen képeket készíts?
Chris: Az internetes honlap összeállítása közben szembesültem azzal, hogy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű, és minőségű fénykép. Így aztán úgy döntöttem, magam kezdek neki. 8 évvel ezelőtt az első cikkem egy magyar újságban is megjelent, amelyet már saját fotóimmal illusztráltam. Az az óta eltelt időben nagyon sokat fényképeztem, rákokat, garnélákat, a képek minőségén látszik a különbség.

AM: A fotók elkészítése részben technikai feladat. Fotóidon a legkülönfélébb fajokkal találkozunk. Honnan szerzed a fajokat, amelyeket fényképezel?
Chris: Eddig 450-500 fajt fotóztam le. Ilyen nagy mennyiségnél nem tudom a gyűjtést kizárólag magam kezelni. A fotózást a magam által gyűjtött fajokkal kezdtem. Amikor az együttessel turnéztunk mindig találtam időt a helyi fajok fotózására. Így ausztrál, mexikói, és dél-amerikai fajok kerültek lencsevégre. Az utóbbi 3 évben közel 60 országba jutottam el az együttessel, így az ottani forrásokban, patakokban élő állatokról jó néhány képet láthattak az érdeklődők. Később megbízásokat is kaptam a szövetségi kormánytól, illetve a Tenessy Aquariumtól, de nemrég a chilei kormány megbízásából jártam fotózni a helyi fajokat.

ImageAM: Az ilyen túrák alkalmával gyűjtesz is, vagy csak fotózol?
Chris: Általában gyűjtök is. A fotózott állatok egy részét kereskedelmi csatornákon kapom, nagykereskedőktől. Ilyenkor elkészítem a képeket, majd továbbadom a megfelelő helyekre az állatokat.

AM: Azt gondolom, hogy jelentős mennyiségű helyet tartasz fent kedvenceid számára!
Chris: Nem! A legtöbb ember azt gondolja, hogy a lakásom tele van akváriummal, vagy külön helyen akvarizálok. De csak 3 akváriumom van. Az egyik egy fotó akvárium. A másik kettőben tartom a rendszeresen érkező példányokat. A fotózást követően továbbadom az állatokat. Egyszerűen nem lehetne a fajok sokaságát megtartani, mivel nincs rá hely. A fajok egy részét gyerekeknek ajándékozom.

AM: Említetted hogy számodra fontos a fiatal korosztály bevonása az akvarisztikába.
Chris: Igen. Számomra nagyon fontos hogy az információtechnológiával elárasztott környezetben be tudjam mutatni a gyerekeknek a természet szépségét, a természeti összefüggéseket, és felkeltsem érdeklődésüket iránta.

AM: Foglalkozol a fajok szaporításával?
Chris: Korábban mikor elkezdtem foglalkozni a rákokkal, és garnélákkal néhány fajt szaporítottam. Most is láthatsz néhány képen kicsiket, és petés nőstényeket. Az utóbbi években azonban nem foglalkozom szaporítással, elsősorban új fajok megismerésére, leírására, és fotózására koncentrálok. Legközelebb Pápuán próbálok néhány újabb példányt begyűjteni.

AM: A képek mellett ismertek könyveid, a nyomtatott és elektronikus médiában megjelent cikkeid, írásaid. Hogyan tudsz mindenre időt szakítani?
Chris: Valóban sok munka. Nagyon fontosnak érzem, hogy a lehető legszélesebb közönséget elérjék az írások, cikkek. Ezért nagyon fontos a Ti munkátok is, mivel – ismereteim szerint – magyarul nem érhető el a szakkönyvek jó része. Nagyon fontos – különösen a fiatalabb korosztálynak – hogy a szükséges információkhoz, és személyekhez az anyanyelvükön hozzáférjenek. A megfelelő akvarisztikai kultúrának része a szakirodalom. Ez így működik Németországban is. Az internettel számos információ válik elérhetővé, azonban itt nagy probléma a publikált anyagok minősége és megbízhatósága. Az interneten mindenki azt ír, amit akar, általában szakmai kontroll nélkül. Ezért nagyon fontos a kontrollált minősített internetes információforrások szerepe. Természetesen a legfontosabb forrás, azt gondolom ma is a szakkönyv.

AM: Az akvarisztika iránt érdeklődők mind valós, mind internetes közösségeket hoznak létre. Hogyan látod a közösségek helyét a hobbiban, és milyen fejlődési irányokat látsz?
Chris: Sajnos a közösségekbe bevonható nagy tapasztalatú akvaristák, kutatók köre igen szűk. A szakma egy része olyan területeken dolgozik, és kutat, amelynek kevés kapcsolata van a hobbival. A rákok, és garnélák iránt érdeklődők száma dinamikusan növekszik, gomba módra szaporodnak az on-line közösségek. Az akvarisztikai szakágak közül egyre nő a népszerűsége. A közösségek egyre több fiatalt vonnak be aktívan, és jó színteret biztosítanak a tapasztalatcserére. Az új generáció átalakítja az információcserének a viszonyát. Az akvarisztika nagy öregjei jellemzően kevéssé élnek az internet nyújtotta lehetőséggel, míg az új generáció kihasználja azt.

AM: Mi a véleményes az internetes honlapokról?
Chris: Számos kiváló honlap elérhető. Az internetes fórumok is jó tájékozódási pontok, azonban fontos, hogy olyan fórumokat látogassanak az olvasók, amelyeken rendszeresen megjelennek profik, akik érdemben képesek tanácsot adni. Részünkről is kialakult egy olyan szakértői csapat, ahol az egyes résztvevők, a maguk szakterületén moderálnak, és próbálnak minél jobb tanácsokat adni. Ezek a fórumok jelenleg németül elérhetőek(www.crusta10.de, www.wirbellose.de, stb.).

ImageAM: A rákok, garnélák népszerűsége folyamatosan nő. Hogyan látod, milyen hatásokkal kell számolnunk a természetes élőhelyek és populációk kapcsán?
Chris: A megnövekedett népszerűség jelentős hatással van a környezetre. A környezettudatosságban kevéssé fejlett országokban nagy mennyiségekben gyűjtik be az állatokat, mellőzve a biológiai egyensúly megtartását. Sajnos a szakágra fokozottan jellemző a természetes élőhelyes begyűjtés. Egyelőre még alacsony a tenyésztett állomány részesedése a kereskedelemben. Mindez anyagi okokra vezethető vissza, és a fajnak otthont adó országok hiányos környezetpolitikájára. Egyelőre még nincs olyan adatgyűjtés, amely alapján konkrét veszélyeztetett fajokról tudnék beszámolni. Fontos megemlíteni a globális kereskedelem másik aspektusát, azaz hogy az importált állatok esetleges elterjedése a fogadó országok vizeibe az őshonos fajokra jelent nagy veszélyt.

AM: Hogyan látod, milyen konkrét lépéseket lehet tenni a fajok megőrzése érdekében?
Chris: Nemzetközi összefogással éppen most állítunk össze egy olyan listát, amely összefoglalja, hogy melyek azok a fajok, amelyek az egyes kontinensek élővilágára jelentős veszélyt gyakorolhatnak, és így a kereskedelmi forgalomba kerülésük nem ajánlott.

AM: Milyen tanácsokat tudnál adni az AME-nek, hogyan tudná minél hatékonyabban megvalósítani a céljait?
Chris: A legfontosabb a minőségi információkhoz való hozzáférés biztosítása mind internetes, mind hagyományos formában. Nagyon fontosak azok a közösségszervező rendezvények, amelyek népszerűsítik a hobbit. Fontos, hogy a végrehajtásba legyenek érdekelve a gyártók, és forgalmazók. Személyesen is tapasztalom, hogy a saját előadásaimra is folyamatosan egyre többen kíváncsiak, és a társadalmi élet különböző területeiről kapok támogatást. Nálatok az egyik legfontosabb lépés a minőségi kiskereskedelem kialakítása lenne. A hobbi akkor tud minél szélesebb tömegekhez elérni, ha az érdeklődő minőségi boltokban tud vásárolni, és információkat kapni.

ImageAM: Rákokat kutatva bejártad a világot. Melyik volt a legérdekesebb hely, ahová szívesen visszamennél?
C. L.: Nehezen tudnék egy helyet megnevezni, hiszen Ausztráliában, Pápuán, Mexikóban, USA-ban, Európában is jártam, minden hely más-más felfedeznivalót hozott. Chile nagy hatással volt rám, a rákok mellett gazdag faunát találtam ott.

AM: Az eredményes közösségszervezés egyik alapeleme hogy megfelelő kapcsolatot alakíts ki a tudományos élettel. Te hogyan oldottad meg ezt a kérdést?
Chris: A legfontosabb, amit tudnod kell, amikor egy kérdéssel találkozol, hogy ki az az ember, aki pontosan képes rá válaszolni? Ha egy közösség tagja vagy, biztos, hogy ismersz olyan embert, aki meg tudja mondani, hogy az egyetemen, vagy a múzeumban pontosan ki az adott szakterület vezetője. Ezután én személyesen szoktam felkeresni a szakértőket, akikkel beszélgetünk, és kialakul az a kapcsolati háló, amely a szakmai bázisát jelenti a közösségnek. Persze ez sok időt és pénzt emészt fel. Amikor még csak elkezdtem a témával foglalkozni nagyon sokat költöttem utazásra, és szállásra, hogy eljussak azokhoz az emberekhez, akiket kerestem. A személyes ismeretség egy olyan közvetlen kapcsolati formát biztosít, ami nagy segítségemre van a munkámban.

AM: Köszönjük az interjút Chris!

Bejelentkezés a hozzászóláshoz