A minap épp betértem egy díszállat kereskedésbe itt szombathelyen és érdeklődve nézegettem a halakat, majd láttam szép kis fekete fantomlazacokat. Meglepődtem, hogy 300 ft az ára. No nem azért, mert sokallanám, hanem mert 2003-ban még Komáromban dolgozva 260-ért adtuk a fekete fantomlazacot. Nem hiszem el, hogy a közben eltelt 6 évben 40 forintot emelkedett az ára. Hisz folyamatosan arról hallunk, hogy a gáz, villany, víz s egyéb szolgáltatások, használati cikkek ára emelkedik. Hgy-hogy a díszhalak ára nem, vagy csak igen csekély mértékben változik?

A kereskedők és a nagykeresek próbálnak a költségeken faragni. Áremelésre nem is gondolnak. Nem csak most, korábban sem, féltik a piaci pozíciójukat a versenytársaktól. Így egyetlen megoldásként a halak beszerzési árainak leverése jelentheti. Erre remek eszköz a távol-keletről tucatszám beáramló tenyésztett hal.

Ez látszólag a vevőknek kedvez, hisz a jól megszokott ár marad. Viszont a minőség? Ez az egyik sarkalatos pontja a dolognak. Hisz olcsón bejönnek a halak, de ezekből mennyi fog fél év múlva is úszkálni valamely lelkes haltartó akváriumában? Hát nem sok! És ez nem minden esetben a haltartó hibája!

Nézzük meg miért is olcsóbb a távol-keleti, több ezer km-re tenyésztett hal, mint a szomszéd falubeli. Ezeken a vidékeken a klimatikus viszonyok kedveznek a haltartásnak, hisz sok díszhalunk ezen területről is származik. Állandó 25°C körüli hőmérséklet, a csapból sok hal ikráztatására, tartására megfelelő igen lágy víz folyik. Sok farmer a csekély termőföldjén medencéket alakit ki, ahol tízezer szám nevelik a halakat. A javarészt szabadtéri tartás következtében a világításra se sok gondjuk van. Gondolhatjuk, hogy az ottani viszonyoknak megfelelően nem olyan áron szerzik be a táplálékot sem, mint mi. A halak egyszerre, nagy mennyiségben érkeznek Európába, így az egy halra levetített borsos repülőút is töredéke egy hazai teherautós szállításnak.

Egy hazai tenyésztőnek meg kell küzdeni a hazai bürokráciával, fizetnie kell a víz, villany, gázszámlát, a tevékenységéhez kapcsolódó adókat. A szállítást is gyakran saját gépkocsival történik, aminek költségeit kénytelen beépíteni a hal árába. Persze a táplálék sajátkezű beszerzését, tenyésztését sem tudja megoldani sok tenyésztő olyan mennyiségben, amire szüksége van a halai táplálásához.

Különféle fórumokon egyre gyakrabban lehet olvasni olyan hirdetéseket, hogy 3-4 vagy több 10ezer liternyi akvárium, tenyészet eladó. Sok esetben a megfontolatlan üzleti kockázatvállalások vezetnek a tenyészet becsődöléséhez. De mindezek mellett igen nagy mértékben érinti őket a díszhalak árainak leverése a nagykereskedések által. Szerencsétlen tenyésztő felvevőpiac híján kénytelen bagóért odaadni az általa tenyésztett halat vagy becsukhatja a boltot.

Hogy ez miért is baj? Emberek megélhetése esik kútba. Mondhatjuk, hogy ez áldozat azért, hogy olcsóbban vehessünk halat. Elvégre is értünk, vevőkért épült ki ez az üzletág. Nekünk nem kell foglalkozni a benne zajló változásokkal, folyamatokkal.

Ennek a folyamatnak mi vagyunk a látszólagos nyertesei. De valóban? Hisz így akváriumaink telis tele lesznek ázsiai import halakkal. Sajnos sok nagykereskedő, kereskedő tisztában van azzal, hogy ezek a halak teljesen más körülmények között nevelkedtek, mint amik itt várják. Sok halat már a tenyészetekben is gyógyszerekkel tartanak életben, így májuk is károsodik, valamint csak a legjobb esetben élnek el fél évet, de legalább addig életben maradnak, míg a vevő haza nem viszi, nála pusztuljon el. Ilyenkor persze megy a kutakodás a rejtélyes betegség, nem megfelelően karbantartott akvárium okozta gondok után. Próbálunk okot keresni a halak halálára.

A hazai viszonyok között nevelkedett hal, ellenállóbb, jobban alkalmazkodik a Magyar akváriumok paramétereihez. Azok vannak szerencsés esetben, akik hazai tenyésztésű halakat vásárolhatnak, hisz nekik van esélyük arra, hogy valóban sokáig örömüket leljék az akvarisztikában.

ezek a saját, szubjektív gondolataim, nem biztos, hogy minden esetben helytállóak. ha valóban így van, szívesen veszem az észrevételeket, javításokat.
Bejelentkezés a hozzászóláshoz