- Köszönetek: 1127
Csirkemell zöldségágyon
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Az, hogy valamit jó étvággyal megesznek a halak, az még nem jelenti azt, hogy élettani szempontból jó is. Az ételspecifikus halfajok kivételével szinte minden halfaj megcsipeget és megeszik mindent amihez hozzáfér. Az a jó, ha ezek dolgok a lehető legközelebb állnak a természetes élőhelyükhöz. Tanultunk még iskolában az élelmiszerláncról, hát abba kell belehelyezni a halainkat is, mert a természet úgy találta ki a dolgokat, hogy a tápanyagok egymásra épülve hasznosuljanak. Ez általában az egyszerűtől halad az összetettebb irányba. Persze vannak kivételek.
De ez már okoskodás a részemről, ne is vedd figyelembe.
Azt hiszem, hogy bizonyos ételek megemésztéséhez, szükség van bizonyos vízhőmérsékletre és adott mennyiségű oldott oxigéntartalomra. A melegvérű állatok húsa túl nehezen emészthető a halaknak és túl sok telített zsírt tartalmaz még a szívizom is. Ez hosszú távon elhízáshoz, májkárosodáshoz vezethet, de még reprodukciós szempontból is zavarokat okozhat, akár meddőséget is. Az egyetlen előnye a melegvérű állatok húsának a fehérje forrás, azonban szerintem nem mindegy, hogy abból mennyi tud hasznosulni és a halak metabolizmusát hogyan befolyásolja. Nem azt mondom, hogy alkalmilag nem lehet vele etetni, de szerintem inkább más fehérje forrás után lenne célszerű kutakodni. Szerencsére van választék. Pl. különféle tengeri halak húsa, tengeri herkentyűk, giliszták (szerintem ez nagyon jó lehet), rovarok és az ezekből készült mixek. A halainknak az lenne a jó, ha könnyen emészthető fehérjéhez és aminosavakhoz jutnának, mivel a természetben is ezekkel táplálkoznak. A növények közül is lehet, hogy szerencsésebb lenne puha vízi növényeket használni a mixekhez. Ezért is keresek pl. Wolffiát. Már azon is gondolkodtam, hogy a melegvérű állatok húsa és a csalán, spenót kombináció mennyire nyerő együtt, hiszen a kettő emésztéséhez elképzelhető, hogy eltérő időtartamra van szükség. Kétségtelenül érdemes keresni a könnyen hozzáférhető táplálékforrást, de közben figyelni kell a hosszú távú előnyöket és hátrányokat amit okozhatnak. A hosszú távú tapasztalat nagyon fontos. Jó lenne ha egyszer elhatároznánk és kitárgyalnánk valamennyi szóba jöhető alternatív táplálékforrás előnyeit és hátrányait. Összeszednénk az elérhető tudományos munkákat.
A rám nem annyira jellemző szóáradat után, azt mondom, hogy figyeld a halaid fejlődését és hosszabb távon kiderül, hogy a csirkemell mennyire ok a coryk táplálásához. Lehet-e fő vagy csupán kiegészítő táplálékként használni. Ha a csirkemell árát nézzük nem a legolcsóbb fehérje forrás bár kétségtelenül rendelkezésre áll korlátlan mennyiségben. Ja és a zselatinnal be lehetne vinni egy kis vitamint is. Vannak akik a csirkék számára készült vitaminokat csepegtetnek a tápra, mert az olcsóbb mint a halasmárkás.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Bár rengeteg kategóriával-sőt más "ligában inkább-anno B.Gábor receptjének is voltak követői.Érdekes hogy volt akinek piszokul bevált,volt akinek egyáltalán nem...ez már a múlt része sajnos,az általam is mélyen tisztelt kolléga nem aktív már a netes berkekben.Azért sosem lehet tudni...hátha egyszer a régi nagyok is visszatérnek ha látják hogy érdemes.
T.:Gábor
Ui.:Zilzol köszönöm a támogatásod!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- zilzol
- Látogató
-
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Ezért úgy érzem mindenki aki kissé jobban ismeri halainak az emésztését mint az átlag akvarista fontolja meg mit-mivel etet.Nem baj ha nem hallelujázunk egy újabb recept okán,hiszen ki-ki maga dönti el halainak mit a jó-a halakat pedig figyelni kell hogy az valóban jó-e nekik!ezt az eleséget csak időhiányban alkalmazom,de max.hetente egy alkalommal....nem véletlen hogy a fent vázolt adag bőséggel kitart egy hónapig-de nem figyeltem még meg hogy menyi idő alatt fogy el.egyszerűen arról van szó,hogy amikor látom a fagyasztóban hogy valamely eleség fogyóban van akkor beszerzek,vagy készítek belőle.
Azért csak próbáljátok bátran...igaz nem márkás,meg nem dizájnos.
- zilzol
- Látogató
-
Bár mollynál láttam olyat hogy átment rajta a tubi és a dánió simán megette.
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Tegnap a chaten beszélgettem erről egy kollégával.Az ő tapasztalata szerint csak melegvérű állatok húsát érdemes etetni,mert ettől nem/vagy csak lassan nőnek a halak.Kérlek vedd ezt figyelembe ha követni szeretnéd a receptet!
Lehet azonban hogy létezik melegvérű tubi is?Nőnek tőle mint a gomba az tuti..vagy a részletekben rejtőzik az ördög,és a táplálék emészthetősége összefüggésben áll vele?Ezt kellene megtudnunk..
Öhmm..hallottam én már olyat is hogy a Drosophilák is emésztetlenül hagyták el a halak szervezetét,ezért nem tartja jónak egy másik kolléga...nálam meg a lazacok megőrülnek érte,és bizony még nem találkoztam az akvárium alján "érintetlenül áthaladt" muslincával.
- zilzol
- Látogató
-
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-