Gátak veszélyeztetik az Amazonas erdeit és halait

Több
8 éve 11 hónapja #1 Írta: Mátéfi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
9 éve 2 hete #2 Írta: halőrxxl
Még egy kis érdekesség,ha már annyira energiaéhesek vagyunk.Hajnali merengéseim közepette olvasgattam az IPM egy régebbi számát,és ott bizony igen érdekes kis cikket találtam.Címe:"Hány napelemre lenne szükség...."
A teljesség igénye nélkül:világosan leírja,hogy Európát három megyényi napelemmel totálisan el lehetne látni elektromos árammal...a világot pedig az országunk területénél valamivel nagyobb területűvel.
Akkor most kinyírjuk magunkat és az élővilágot pár gigavállalkozás hasznáért?Nem kellene inkább a mostani energiákat erre fordítani?
Másik halálom a hőerőművek..a gázos fűtés..meg hasonlóak:(.
A rozzant Ladám után elektromosra váltok-kb 20 év múlva ha élek addig;)
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
9 éve 2 hete #3 Írta: halőrxxl
Megint én..agylobot kaptam,de ígérem ma ez az utolsó:
www.guardian.co.uk/environment/gallery/2...re=388811252&index=7
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
9 éve 2 hete #4 Írta: halőrxxl
Belo Monte....bárcsak szó se esett volna róla:S
think.transindex.ro/?tag=belo-monte

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
9 éve 2 hete #5 Írta: halőrxxl
Itt egyáltalán semmiféle jó szándékról szó nincs....a magam részéről fel sem tételezek semmiféle segítő szándékú segítséget a fejlett országoktól.Csak a profit,a mának való élés motiválja őket,miközben a jövő egyáltalán nem.
Belo Monte..rémálom,mint ahogy annyian meg is erősítik-és most nem a magamfajta tucatemberre gondolok.De azért van isten..miközben olvastam,azonnal beugrottak a hazai vízi erőművek,és azok hatásai az ökoszisztémára.
De csak röviden:miért kell pontosan a Föld tüdejét,és legjelentősebb folyamrendszerét meggyalázni?Kikötözném magam az első dózer elé-ha megoldás lenne!
Hol vannak az árapály,és a hullám mozgási energiáját hasznosító projektek?Értem én..az nem annyira nyereséges,meg még gondolkozni kellene rajta.Ez megy nekünk embereknek..a rombolás,vagy az oktalan építés:(.
Megjegyzem hogy a kép már igen régi lehet,hiszen azóta sokkal több út,rettentően agresszív fakitermelés csúfítja azt el amit lehet évmilliókon át a természet kialakított.Tudom-tudom...kell az a fránya szója,meg a szarvasmarháknak a hely...hogy aztán még egy kört futhassunk a mai élelmiszerek minősége miatt.
Kipusztulunk magunk miatt...meg is érdemeljük,csak minél hamarabb!Elnézést..

T.:Gábor:blush:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
9 éve 2 hete #6 Írta: szotyika

Az elkövetkező húsz évben a folyókon 151 erőmű építését tervezik, amelyek mindegyike több mint két megawatt áramot fog termelni. Ezek a beruházások mind az Amazonas-medence folyóhálózatát, mind az esőerdőket veszélyeztetik - állapították meg a washingtoni Center for Environmental Law kutatói a Die Welt című német lap internetes kiadásának ismertetése szerint.

Egyelőre mindössze 48 ilyen léptékű duzzasztógát létezik az Amazonas andokbeli vízgyűjtőjében. Az újonnan tervezett erőművek a hat legnagyobb mellékág közül ötöt érintenek, elsősorban Peruban és Ecuadorban, valamint Bolíviában és Kolumbiában. A legnagyobb terhelés a perui Maranón folyón várható 81 tervezett erőművel, amelyek közül hat több mint ezer megawatt áramot hivatott előállítani.

A világ legbővízűbb folyamának fő mellékágai közül csak a kolumbiai Putumayo folyót nem érintik a tervek. A kutatók értékelése szerint az energetikai beruházások 47 százaléka fokozott hatást fog gyakorolni a környezetre. Negyven erőművet közvetlenül őslakosok települései mellé terveztek. A halak a folyón felfelé tartó vonulása várhatóan zavart szenved, ahogy az üledék víz által szállítása is. Az erdők területét nemcsak az elárasztás csappantja majd meg, hanem a közlekedési utak és villamos vezetékek építését bevezető irtások is.

Amazonas

(Fotó: NASA/GSFC/JPL, MISR Team)

Ecuador, Peru és Bolívia 2020-ig összesen 7000 megawatt kapacitással rendelkező erőmű építését tervezi. Az Amazonas-medence esése Brazíliában csekélyebb, ezért ott nem annyira kifizetődő duzzasztógátakat létrehozni. Ezt ellensúlyozandó Brazília azzal támogatja építésüket a szomszédos országokban, hogy majd energiát vásárol tőlük. Brazília maga is tervez gátakat az Amazonasra, mint amilyen például a Belo Monte: a mai napig vitatott erőmű a világ harmadik legnagyobbja lesz, ha megépül. Több tízezer embert kellene még addig áttelepíteni.

A kutatók szerint - akik észrevételeiket a PLoS One című internetes folyóiratban fejtették ki részletesen - sürgős feladatnak mutatkozik, hogy a duzzasztógátakat globálisan, nemzetközi szinten tervezzék meg a folyóhálózatra gyakorolt hatást is figyelembe véve. Úgy vélik, hogy a gátak "környezetbarát" renoméját is felül kellene vizsgálni. Szerintük az a nemzetközi finanszírozási rendszer, amelynek keretén belül az ipari országok klímavédelmi céljaik egy részét a szegényebb államokban végrehajtott klímabarát projektek által teljesítik, a jó szándék ellenére, veszélybe sodorhatja az esőerdőket és a trópusi folyókat.


Tommy

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Oldalmegjelenítési idő: 0.495 másodperc