Kitüntették Lukács Lászlót
2014. március 7-én futótűzként terjedt a hír, miszerint a 69. évében járó Lukács László az akvarisztika és a díszhaltenyésztés területén több évtizeden át végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként a MAGYAR ARANY ÉRDEM KERESZT kitüntetésben részesült.

 

Amieti fogasponty
Afrikából, mégpedig Kamerunból származik ez a különösen szép ikrázó fogasponty. Színezete kimondottan tetszetős: a hímek háta kékben fénylik, majd egy piros csík a testet megfelezi, és élénk citromsárgára színezi, ami áthúzódik a farokúszóra is.

Együtt a MAMAT-tal!
A magyar akvaristák és malakológusok kapcsolatának vizsgálata megérdemelne egy külön tudománytörténeti cikket. Az elmúlt fél évszázadból mindenekelőtt Dr. Lányi György (1923–2013) és Dr. Wiesinger Márton (1924–2002) nevét kell kiemelni. Utóbbi vízi és szárazföldi (!) fajokat magába foglaló puhatestű gyűjteménnyel is rendelkezett – tehát malakofaunista is volt.

A törpesügérek tartásáról
Ebben a témában már jelent meg cikk az Akvárium Magazin 90. számában. Mivel a probléma ma is fennáll, úgy gondoljuk, újfent vissza kell térnünk rá. Sajnos több alkalommal tapasztalható az akvaristák körében, hogy ezeket a halakat ugyanúgy a „rettegett sügér” kategóriába sorolják, mint nagyobb testű rokonaikat.

Az akvarisztika, mint veszélyes üzem 2.
Az Akvárium Magazin 94. számában publikált cikkem folytatásaként, engedje meg Kedves Olvasó, hogy egy kevéssé lélekemelő téma megismerésére kalauzoljam. Sajnos, mi emberek gyakran esünk abba a hibába, hogy ha valamit megszeretünk, vagy fontossá válik számunkra, esetleg megkönnyíti az életünket, annak a dolognak az árnyoldalairól, veszélyeiről hajlamosak vagyunk elfelejtkezni, vagy a szükségesnél kisebb mértékben figyelünk oda rá.

Akvaristák egységben
Akvarizálni csodálatos hobbi, ezzel bizonyára egyet ért a kedves Olvasó. Szemet gyönyörködtető halakat tartani, azoknak megfelelő körülményeket teremteni, az akváriumot számukra előnyösen berendezni alapvető igénye a lelkiismeretes akvaristának. Aztán ha a hobbi szeretete kreativitással, szépérzékkel is párosul, és az a néhány kő, fa és növény elkezd valami formával párosulni, bizony tényleg magával tudja ragadni mind az alkotót, mind a laikus szemlélődőt.

Tropheus mutációk
„A mutáció a DNS (genetikai kód) megkettőződésekor keletkező másolási hiba, amely során a vad típusútól eltérő, mutáns öröklődés keletkezik.”

H.A.C. 2013 – Magyar Akvakertész Verseny
Immáron ötödik alkalommal került megrendezésre, a hazai akvakertész társadalom legrangosabb eseménye, a H.A.C. Akvakertész Verseny. Az akvarisztika ezen ágának töretlen fejlődése jól látszik a beérkezett nevezések növekvő számában. 2013-ban 95 (!) nevezés érkezett, három kategóriában.

Hibridek a négyzeten
A történet 2013 márciusában kezdődött, amikor újratelepítettem egy 375 literes akváriumot. A szűrésről egy 1000 l/h teljesítményű belső szűrő és egy 1300 l/h-s külső szűrő gondoskodott. Az oxigént egy egyszerű 25 cm-es porlasztókő szolgáltatta, a víz hőmérsékletét 100 W-os vízmelegítővel szabályoztam, mellyel téli időszakban is tartani tudtam a minimális 25 °C-os hőmérsékletet. Aljzatként apró szemű fehér homokot használtam, az akvárium hátoldalán dekorációként belülről mesterséges sziklautánzat szolgált. Az akvárium tetején elhelyezkedő tetőben egy 36 W-os fénycső biztosította a világítást.

Eisen fogasponty
Cikkünkben az Eisen fogaspontyot mutatjuk be, mely a fogaspontyalakúak (Cyprinodontiformes) rendjén belül a magashegyi fogaspontyok (Goodeidae) családjába tartozik. Jelenleg érvényben lévő tudományos elnevezése Xenotoca eiseni, de egyesek genusnevét idézőjelben említik.

Bíborszegélyes fogasponty
Ezen faj 2008-ban Omar Domínguez, Perez Rodriguez, illetve Doadrio nevű tudósok által került elkülönítésre, ezzel a legújabb Goodeidae-nak, sőt, az egyik legújabb fogaspontyfélének minősül. A fajnévvel (purhepechus) az állat származási helyére szerettek volna visszautalni. Domínguez munkásságában arra jutott, hogy halunk eredeti származási területe mindenképp valaha volt tavi területekhez köthető, így a Chapala, Sayula, Magdalena, Zacoalco-Ameca nevű részekhez. Jellegzetes volt még a La Luz nevű forrás, ám ennek vizét manapság már csupán öntözésre használják.

Kirándulás a Haus des Meeresben
A KLG Goodeid Projekt egyik fő támogatója és a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium partnere a Haus des Meeres (HdM). Michael Köck 2013 októberében járt iskolánkban, átadva a HdM ajándékait projektünk számára, és biztosított minket arról, hogy a tenyésztéshez szükséges halállományt is rendelkezésünkre bocsátják, ugyanis a Goodeid-fogaspontyok legnagyobb európai tenyésztő-központja a Haus des Meeres alatti pincében kapott helyet. Michael meghívott minket egy látogatásra a bécsi akváriumba, ahonnét természetesen halakkal (13 faj) és további 10 felszerelt akváriummal tértünk haza. E fotóriportban a kirándulást mutatjuk be.

Óriás ragadozó sügérek
Mi is az a guapotes? Ezt a kifejezést Közép-Amerikában használják a nagyszájú, nagyra növő, ragadozó sügérekre. A csoportba hat faj tartozik. A Parachromisok (managuensis, motaguensis, loisellei), illetve a Petenia splendida. Ezen ragadozók legkisebbje is eléri a 25 cm-es nagyságot (P. loisellei), a legnagyobb (P. dovii) viszont elérheti a 70-75 cm-es teljes testhosszt.

Óriás édesvízi tűhal
Sok évvel ezelőtt két hazai nagykereskedésben találkoztam ezzel a hallal. Az egyikben a teljes szállítmány már a zacskóban elpusztult, és vitték volna ki a szemetesbe, de elkértem a mintegy 60 db halat és kiszárítottam későbbi előadások számára. A másikban viszont szerencsével jártam, mert ott az akkor érkezett – kifejlett – halakat csomagolták ki, így hozzájuthattam egy éppen „ellés” előtt álló hím példányhoz.

Levél a vízbe(n)!
A fák a vízi élettér részét képezik, fellelhetők szinte mindenütt az édesvizek partján, gyökerükkel búvó- és ikrázóhelyül, leveleikkel búvóhelyül és táplálékul szolgálva egyes halfajoknak és egyéb vízi élőlényeknek. A falevelek a hazai akvarisztika méltánytalanul elhanyagolt területén helyezkednek el, a tebang levelet még viszonylag sokan ismerik és használják, azonban a hazánkban fellelhető falevelek gyűjtéséről, vízre gyakorolt hatásaikról, ezáltal felhasználhatóságukról csak nagyon kevés akvaristának van pontosabb ismerete.

Díszhalak értékesítésének adózása
Évek óta kérdéses, hogy a hobbi díszhaltartás „melléktermékének” tekinthető szaporulat, növényfelesleg, esetleg tenyésztett haleleség értékesítésére milyen adózási szabályokat kell irányadónak tekinteni. Hasonlóan kérdésként merülhet fel, ha valaki felszámolja a díszhal-tartási tevékenységét, az értékesített felszerelési tárgyak (akváriumok, levegőztető- és fűtő berendezések, hálók, világítótestek stb.) értékesítésére milyen szabályok vonatkoznak.

Alszanak-e a halak?
Egy átlagos felnőtt alvásigénye napi 7-9 óra, ami a kor előrehaladtával csökken. Rengeteg kutató feszegette már a témát, és több vizsgálat is igazolta, hogy aki a napi alvásigénytől eltér, az kevésbé teljesít jól, mind a szellemi feladatokban, mind pedig a fizikai munkában. Az alvás nagyon fontos funkciója, hogy regenerálja (helyreállítsa) testünket és egy hosszadalmas nap után általa új energiával töltsön fel.

Ritka dánió fajok
A hajnalpír dánió egyike a legszínpompásabb, kisebb termetű Devario fajoknak (a Devario nembe ugyanis általában az ún. óriás dániókat sorolják, mint amilyen a malabári dánió is), nem is csoda, hogy korábban a Danio és a Brachydanio nemekbe is besorolták.

Interzoo 2014. beharangozó
Május 29. és június 1. között kerül megrendezésre a szakmai közönség számára Nürnbergben az Interzoo 2014, a világ legnagyobb nemzetközi kedvtelésből tartott hobbiállat-felszerelés kiállítása és vására. 12 kiállítói csarnokot, több mint 110 ezer m2 kiállítóhelyet tölt meg 50 ország mintegy 1700 gyártó, kis- és nagykereskedő, valamint szolgáltató cége.


Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 10 éve 3 hete
Oltári figyelmetlen és felületes vagyok...de hiszen már a tartalomjegyzékben is megtalálhattam volna még egy olyan témát amiért minimum a fele véremet adnám!!
Levél a vízben...istenem hát cikk lesz ismét a témában??? Nem jutok szóhoz,főleg ha arra is bátorságot gyűjtök hogy végigolvassam e kis "beharangozót"!
Azt gondolom-most még csak a tartalomjegyzéket olvasva-hogy minden idők legkomolyabb tartalmú magazinja lesz ez is!A folytatásos bibliánk újabb tagját megint nagyon várom, a postaládánk zárját ellenőriztem:abban a pillanatban olajozottan tudom nyitni ahogy benne Akvárium Magazint sejtek..olyan jó hogy van egy saját akvarisztikai magazinunk!
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #2 10 éve 4 hete
Én türelemmel várom mint szoktam is-utána viszont habzsolom az infókat!
Az adózással foglalkozó cikknek nagyon örülök, tisztába kell kerülnie végre a hobbinak azzal hogy mi vonatkozik ránk! Mi mindent be szeretnénk és akarunk tartani, de eddig azt se tudtuk mi az amit be kellene tartanunk...
Kiemelkedő szerepet vállaltál mint elnökünk, és mint magánember is- nyilvánosan megköszönöm ezért neked, és a témában fáradozó szakértőknek is! De ugyanakkor a fórumtársaimnak is hálás vagyok hogy a témát nem hagyták nyugodni, és ha kisebb-nagyobb szünetekkel is de visszatértünk rá mindig!
Reményemet fejezem ki hogy hobbink művelőiben tudatosul e cikk fontossága- nem kisebb a tét mint a kis eladásaink, a börzézésünk, és a mikroméretű "bizniszelgetéseink" jövője. Bennem mindig feszültséget keltett ha akár csak pár forint bevételem is lett..most munkátoknak köszönhetően megtudom/megtudjuk hogy mit és hogyan kell tennünk azért hogy ez legális is legyen.
Nagyon várom a magazin megjelenését-már a tartalomjegyzék is igen élvezetes újabb lapot jelent, de én azt sejtem hogy ez a cikk teszi fel a koronát számomra a 96.számnál!
Köszönöm, köszönjük...várom-és remélem ezt a számot minden eddiginél jobban várják a többiek is!
Szeretnék még nagyobb érdeklődést generálni- ezért ezt a párbeszédünket maradéktalan formában megjelentetem a FB idővonalamon,és abban a csoportban ahol mostanság egy igen nyitott és jó kedélyű társasággal találkoztam! :)
Mesterünk:köszönjük nektek...a TP-n találkozunk!
T.:Gábor
Pasa profilkép
Pasa válaszolt #3 10 éve 4 hete
Szerintem sokan vannak így, mivel a hobbi adózására vonatkozó -érthetően megfogalmazott- jogszabályokat tartalmazza.
Évek óta kérdéses, hogy a hobbi díszhaltartás „melléktermékének” tekinthető szaporulat, növényfelesleg, esetleg tenyésztett haleleség értékesítésére milyen adózási szabályokat kell irányadónak tekinteni.
A terrarisztikai hobbira is ezt kell figyelembe venni!
Akikkel találkozok a hétvégén, azoknak oda is tudom adni, de postázni csak a következő héten fogom.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #4 10 éve 4 hete
Alig várom..:)
T.:Gábor

Naptár

May 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés