A rövidfarkú („C”) főkategória második változatának bírálási szempontjai következnek - a kategóriának megfelelő farokformájú halakat magyarul lándzsa- vagy hegyesfarkú guppiknak nevezzük.


IKGH Logo 2015 web 150A farokúszó formája lándzsahegyre emlékeztet, hosszúsága a testhossz 8/10-e, magassága a farokúszó hosszának
6/10-e. A hátúszó kezdetben meredeken emelkedik, majd kifelé görbülve (a hátvonalától felfelé távolodva), hegyben végződve fednie kell a farokúszó első harmadát.

A farokúszó hosszának értékelése:
A testhossz 5/10-e  10 pont 
 A testhossz 4/10-e  7 pont
 A testhossz 3/10-e  3 pont
 A testhossz 3/10-énél kevesebb  0 pont
 A testhossz 5/10-énél több  maximum 3 pont levonása

Példák a farokúszó alakhibái miatti pontlevonásokra:
Magassága kisebb, mint a farokhossz 8/10-e   maximum 5 pont levonása
 A felső és alsó farokszélek nem párhuzamosak  maximum 3 pont levonása
 Hátsó szegmens alaki hibái  maximum 5 pont levonása
 A hátsó farokélek eltérő szöge  maximum 3 pont levonása
 A hátsó farokélek által bezárt szög túlságosan hegyes  maximum 10 pont levonása
 A hátsó farokélek által bezárt szög túlságosan tompa  maximum 2 pont levonása
 Egyéb hibák, pl. fogazottság  maximum 5 pont levonása
A farokúszó magassága szemmel láthatóan kisebb, mint a legnagyobb testmagasság 0 pont (tehát automatikusan 20 pont levonása – ilyen hal jó esetben már az előszűrés során kiesik, jobb esetben be sem nevezik)
Összesen maximum 20 pont vonható le (mivel a farokúszó alakja összesen 20 pontot kaphat, ezáltal utóbbi kijelentés csak annyit tesz, hogy erre a tulajdonságra se lehet negatív pontszámot adni).A hátúszó hosszának értékelése:

 A farokúszó első harmadának végéig tart 5 pont 
 A farokúszó első harmada előtt véget ér  a hossz függvényében maximum 4 pont levonása
 A farokúszó első harmadán túlér  a hossz függvényében maximum 4 pont levonása

Példák az alakhibák miatti pontlevonásokra hátúszóra vonatkozóan:
 Nem emelkedik meredeken az elején  maximum 3 pont levonása
 Erős fogazottság vagy hiányosságok  maximum 2 pont levonása
Eltérés az ideális alaktól  maximum 7 pont levonása
Összesen maximum 8 pont vonható le.Örömmel jelenthetem, hogy "lándzsában" igazán komoly génállomány áll rendelkezésre itthon, az elmúlt években több tenyésztőnk is foglalkozott velük hosszabb-rövidebb ideig. 2019-ben, az utolsó "teljes" évben nem volt páros EC verseny, ahol top 3-ban ne végzett volna magyar hal (jellemzően több is) és győzelmek is becsúsztak. Az idei kissé féllábas évben is nagyon szép pontszámok és hazai győzelem született a kategóriában az itthoni versenyen, Varsóban is csak Grzegorz Prusinowski halai bizonyultak erősebbnek, aki szintén a kategória nagy kedvelője és évek óta elszánt tenyésztője. A lengyeleken kívül a franciáktól és ritkán az olaszoktól és a szlovákoktól szokott erős hal érkezni a versenyekre, más országokban nem jellemző a farokforma verseny minőségű tenyésztése. Mivel viszonylag kevés tenyésztő foglalkozik velük aktívan, a bírálatnál is érik néha meglepetések a tenyésztőket, mert némi eltérés van az ideális farokforma megítélésben. A cikk elején látható illusztrációs rajzon is szerepel a szabványból kiemelt ideális alak, a farokúszóra mégis egyes bírák a hosszabb, elnyújtott formát tartják kívánatosnak (ahogy a fotókon is szerepel), ezért néhány "teszt" után tenyésztőink is főként ezt az irányt követik. Itt a nemzetközi bírálati szokások úgy érzem nem követik elég pontosan az írott szabvány betűjét (vagy a szabványban nem sikerült tökéletesen lekövetni a nemzetközi szemléletet). Ezt figyelembe véve érdemes tehát felkészülni a farokforma versenyszerű tenyésztésére.

Aki ezzel a törzzsel kezd, egy közepesen nehéz fába vágja fejszéjét. A farokformába tartozó halak elég élénk, fürge mozgásúak, farokrothadásra nem igazán hajlamosak. Test és úszó színezetre is többségük nagyon erős, igazán mutatósak, ezzel ritkán van probléma. Cserébe szelektálási igényük a farokformára elég nagy: tiszta törzsből, jól szelektált alomból is kis számú (0-5) versenyképes halat dob, ezért fokozottan figyelni kell rá, hogy a megfelelő farokformájú hímek genetikáját vigyük csak tovább. Gyakran jelentkező úszóhiba a farokúszó aszimmetria, jellemzően a felső íve a lándzsának jóval hosszabb és teltebb, mint az alsó. Gyakori testhiba továbbá a gonopódium rugószerű nyúlványa/kinövése (mely hímek jellemzően nem is tudnak termékenyíteni, csak a kinövés eltávolítása után), ez azonban enyhe test hibának számít.

A farokformához hasonlóan némi változatosság mutatkozik nemzetközi színtéren a nőstények úszóinak megítélésében is. Egyes vélemények szerint a nőstényen is jellemző "lándzsásodás" úgy a farokúszón, mint a hát- és néha még a farok alatti úszón is, nem kívánatos, "ázsiai" törzsekből hozott jellemző. Én hazai tenyésztőink (akik részben egyaránt bíratársaim is) véleményét kell osszam, hiszen európai szinten kiemelkedően mélyedtek el a farokforma jellemzőiben, mivel szerintük ez természetes módon benne van a genetikában, és szinte minden jó lándzsa törzsben előjön. Sajnos a nőstények pontszámát egyébként is nagyon jelentősen csökkentették a 2020-as szabvány változtatásnál, így ezen nézeteltérés jelentősége csökkent, de korábbi tapasztalataim alapján a többség szintén ezen nézettel ért egyet.

Kissé nehéznek és helyenként bizonytalannak tűnhet a farokformába tartozó halak bírálata, de nem áll szándékomban ezzel senkit elrettenteni, úgy gondolom az összes buktatót kiemeltem és senkit le nem beszélnék a farokformába tartozó törzsek tenyésztéséről, igazán szemet gyönyörködtető, ritka, különleges változatokat találhatnak köztük az erre fogékonyak!

Ahogy az utolsó számban is írtam: a versenyguppizást az AME keretein belül gőzerővel folytatjuk tovább, így akár az Egyesületben, akár a Hungarian Guppy Club 2014 facebook csoportban, akár személyesen örömmel várom a leendő versenyguppi tenyésztők megkereséseit!

Szöveg: Toma István

IKGH C1 szabvány
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Bejelentkezés