A Corydoras nanus tartása és tenyésztése
Corydoras nanus (Nijssen & Insbrücker, 1967)

Corydoras NanusSurinam, a Surinam és a Gran Rio folyó a hazája ennek a 4,5 cm-re megnövő páncélosharcsa fajnak. A hal testének alapszíne ezüstszürke, a fejformája rövid, tömzsi.A testén három fekete sáv húzódik a fejtől egész a farokúszó tövéig. A test elülső, felső felén, a „nyak” tájékán hálóminta található, a hálószemeket kitöltő fényes foltokkal. Az úszók sárgásan csillogóak, a hátúszóban fekete mintázattal. Az ivarok felnőtt korban könnyen megkülönböztethetők, a nőstények sokkal teltebbek, felülről nézve sokkal vastagabbak, mint a vékonyabb, karcsúbb hímek.

Corydoras Nanus
Corydoras Nanus, nőstény

A Corydoras nanus a Corydoras napoensis és a Corydoras undulatus fajok nagyon hasonlítanak egymásra. A Corydoras nanus sárgás úszóiról és a mintázat nélküli farokúszójáról ismerhető fel.
Mint minden páncélosharcsát, a Corydoras nanust is érdemes kis csapatban (4-10 fő) tartani, mert így érzik igazán jól magukat. Nálam egy 50 literes medencében jávai moha bokrok között úszkál egy 6 fős csapat. A víz kémhatására, keménységére nem érzékenyek, jól bírják a csapvizet. Medencéjüket egy szivacsszűrővel szűröm, a hőfokot 22-26 ?C fok között tartom.
Táplálékuk 90 százalékát nálam a tubifex teszi ki. Így tudom a harcsákat a legjobb tenyészkondícióban tartani. Adható még nekik grindál, fagyasztott szúnyoglárva, cyclops és jó minőségű száraz táp.
Az előzőleg csapvízben tartott halak vizének felét tiszta esővízre cserélve biztosak lehetünk benne, hogy halaink néhány napon belül leikráznak.

Corydoras Nanus
Corydoras Nanus, hím

Egy erős tubifex „diétán” tartott nőstény ilyenkor úgy néz ki, mint egy golyó, annyira be van telve. Ezen nem is lehet csodálkozni, hisz 2-300 darab ikrát raknak, sőt vannak olyan idősebb nőstények, amelyek akár 500 darabot is. A várható ikra mennyiségéből adódóan is érdemes, az ikrázáskor egy nőstényre 3 hímet számolni. Így sokkal kevésbé kell tartanunk attól, hogy ikráink egy része terméketlen lesz, elpenészesedik.
Az ikrák 2-3 nap alatt kelnek ki és további 3 nap után úsznak el a kishalak Az ivadékok felnevelése nem okoz gondot. A sórák frissen kelt naupliuszával kicsi mérete ellenére is azonnal etethető. Fontos, hogy lehetőleg a peteburok ne kerüljön a kishalak vizébe, mert ettől könnyen megfulladhatnak. Egy-két hét után a növendék harcsák elfogyasztják a grindált és a vágott tubifexet is.

Corydoras Nanus
Corydoras Nanus, csapat

A Corydoras nanus "nagybani" tenyésztéséhez a következőket javasolom: az ivarokat az ikráztatás előtt 1-2 hétig tartsuk külön csapvízben. A nőstényeket a szokottnál erősebben etessük tubifexszel. A külön tartott halakból 1 nőstényt és 3 hímet tegyünk egy 20 literes lágy vízzel (esővízzel) feltöltött medencébe, melybe egy tő széles levelű növényt is tehetünk. Tapasztalataim szerint a levelek fonákjára rakott ikrák nagyobb százalékban lesznek termékenyek, mint az üvegfalra rakottak. Az ikráztató medence vizének felét -egészen addig, míg le nem ikráztak- naponta, kétnaponta cseréljük le hideg, 12-15 C fokos vízzel. Ez a halakra semmilyen veszélyt nem jelent, ikrázásra serkenti őket. Az így külön tartott és intenzíven etetett állatok kéthetente ikráztathatók.
A Corydoras nanust ajánlom mindenkinek, aki már a foltos és aranysávos páncélosharcsával sikeresen megbirkózott és újabb Corydoras fajok tartására, tenyésztésére kívánja adni a fejét!

Sepsi Péter

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Bejelentkezés