Melanochromis cyaneorhabdos maingano (Bowers & Stauffer 1997)

ImageA kelet-afrikai Malawi-tóból akváriumainkba került halacska nevét származási helyéről (egy folyóról Likoma- szigeténél), Mainganoról kapta. Endemikus faj, lelőhelyén kívül másutt nem található meg. A köves, sziklás görgetegzónában él, 3-15 méteres mélységig. 1996-ban került Európába, majd rövid idő alatt hazánkba is bekerült.



Rovarlárvákkal, planktonnal és kisebb rákokkal táplálkozik. A mbuna sügérek közzé és a közepes méretű Melanochromis-okhoz tartozik.
Kifejlett kori testméretük: a hím 10, a nőstény 8 cm. A nemek színezete teljesen megegyező, világoskék alapon, sötétebb kék vagy fekete hosszanti csíkok láthatók. Az úszók színe a farok úszókkal együtt sötétkék, a hát és a has alatti úszók, világoskékkel szegettek. Az ikrafolt mindkét nem esetében előfordulhat.
Melanochromis cyaneorhabdos maingano testfelépítése nagyon hasonló a Melanochromis johannii-ra. Az ivadékok színe már a kiúszáskor megegyezik a szülők színével.

ImageTartásukhoz minimum 200 literes, vagy ennél nagyobb medence javasolt, ahol sok, kövekből épített búvóhelyre van szükség. Több hím együtt tartása esetén állandóan rivalizálnak. Ez rossz hatással van az ikrázásra, lehet, hogy az ikrázás teljesen el is marad. Állandó reviert tartó hal, ami kb.0,5 négyzetméter. Ide csalogatja a beikrásodott nőstényt, mely elhalványodott színeivel jelzi az ikrázásra való hajlandóságát.

Az ikrarakás a már megszokott módon megy végbe; a hím és a nőstény állat egymás után körbe-körbe úszik. Minden fordulatnál a nőstény ikrákat bocsát ki, amit azonnal a szájába vesz. Az előtte úszó hím spermiumot enged a vízbe, a nőstény azáltal, hogy a hím farok alatti úszóján lévő, ún. ikrafoltot is be akarja kapni, a vízben lévő spermát is bekapja. Így már a nőstény szájában lévő ikrát megtermékenyíti.
Az ikrázás befejeztével a nőstény félre vonul és megkezdi a szájköltést. Az inkubációs idő 20 napig tart, 26 °C. vízhőmérséklet mellett. Ha nagyobb számú ivadék felnevelése a célunk, úgy a 18. napon vegyük ki a nőstényt a többi hal közül. Az ivadékokat köpessük ki, egy előre elkészített, a tartó akvárium vizével azonos minőségű és hőmérsékletű vízzel feltöltött, nevelő akváriumba. A nőstény állatot ezután visszatehetjük eredeti helyére.
ImageAz elúszó ivadékok könnyen fogyasztják frissen keltetett sórák (artemia salina) lárváit, de a Cyclops nauplius-lárvái is megfelelőek a táplálásukra. Szívesen fogyasztják a grindal-t (Enchitraeus bukholzi) is. Nevelésük során kerülni kell a zsúfoltságot. Elengedhetetlenül fontos a heti egyszeri kétharmados vízcsere és a nevelőmedence erőteljes szűrése.

Fejlődésük megfelelő táplálás és jó tartási körülmények mellett gyors. Már hathónaposan ikrázhatnak. A nőstények az első pár próbálkozás sikertelensége után megbízhatóan forgatnak. Eleinte az ivadékok száma 6-8 darab, de később elérheti a 30-40 darabot is.

Ez idő tájt sajnos csak két kereskedésben kaphatóak, de remélhetőleg a közeli jövőben jobban elterjed, amit kellemes természete mellett, szép színezete is indokoltá tesz.

Szöveg és fotó: Fodor László (egoist)
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

May 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Bejelentkezés