21 november 2017

Csirkemell zöldségágyon

Több
4 éve 7 hónapja - 4 éve 7 hónapja #41 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Csirkemell zöldségágyon
Gábor, a 4-es posztodban szereplő: "Az ő tapasztalata szerint csak melegvérű állatok húsát érdemes etetni,mert ettől nem/vagy csak lassan nőnek a halak." megjegyzésed - amennyiben a közös beszélgetésünkre céloztál - így nem helyes. Ha rám hivatkoztál volna....akkor én azt mondtam, hogy a melegvérű állatok húsát nehezen és csak részben emésztették meg a halaim, ezért lassabban is fejlődtek tőle. Ha kutakodni akarsz e témában, akkor a magyarázatot abban keresd, hogy a melegvérű állatok zsírjának olvadási pontja jóval magasabb mint amit a halaink testhőmérséklete valaha is el fog érni károsodás nélkül. Továbbá túlnyomó részt telített zsírsavak és nem telítetlenek. A telítetlen zsírsavak - melyek alacsonyabb hőmérsékleten szilárdulnak - inkább a halakban és a növényekben találhatók meg. És ez csupán a zsír része a dolognak. Az esszenciális aminosavakkal is számolni kell, mert fontos része a tápláléknak, ezeket nem tudja előállítani a halacskánk, azt a táplálékkal kell biztosítanunk számukra. A jelenlegi tapasztalatok szerint a legjobban hasznosított melegvérű fehérjeforrás a pulyka vagy a marha szív tiszta izomrostja. Figyelembe kell venni továbbá, hogy milyen halfajról beszélünk, mivel az sem mindegy. A húsevő halak gyomra nagyobb és bélrendszere rövidebb, a növényevőké fordítva. A mindenevőké valahol a kettő között van. Általában a tápok, a házi gyártású eledelek inkább póteledeleknek minősülnek, amit azért használunk, mert kényelmesebb és mivel nem igazán vagy csak részben tudjuk biztosítani a természetest. Szerintem a póteledelek esetében fontos valamilyen ballaszt anyag (rostok) hozzáadása, hogy ne okozzon bélrendszeri problémákat.

Az, hogy valamit jó étvággyal megesznek a halak, az még nem jelenti azt, hogy élettani szempontból jó is. Az ételspecifikus halfajok kivételével szinte minden halfaj megcsipeget és megeszik mindent amihez hozzáfér. Az a jó, ha ezek dolgok a lehető legközelebb állnak a természetes élőhelyükhöz. Tanultunk még iskolában az élelmiszerláncról, hát abba kell belehelyezni a halainkat is, mert a természet úgy találta ki a dolgokat, hogy a tápanyagok egymásra épülve hasznosuljanak. Ez általában az egyszerűtől halad az összetettebb irányba. Persze vannak kivételek.

De ez már okoskodás a részemről, ne is vedd figyelembe.

Azt hiszem, hogy bizonyos ételek megemésztéséhez, szükség van bizonyos vízhőmérsékletre és adott mennyiségű oldott oxigéntartalomra. A melegvérű állatok húsa túl nehezen emészthető a halaknak és túl sok telített zsírt tartalmaz még a szívizom is. Ez hosszú távon elhízáshoz, májkárosodáshoz vezethet, de még reprodukciós szempontból is zavarokat okozhat, akár meddőséget is. Az egyetlen előnye a melegvérű állatok húsának a fehérje forrás, azonban szerintem nem mindegy, hogy abból mennyi tud hasznosulni és a halak metabolizmusát hogyan befolyásolja. Nem azt mondom, hogy alkalmilag nem lehet vele etetni, de szerintem inkább más fehérje forrás után lenne célszerű kutakodni. Szerencsére van választék. Pl. különféle tengeri halak húsa, tengeri herkentyűk, giliszták (szerintem ez nagyon jó lehet), rovarok és az ezekből készült mixek. A halainknak az lenne a jó, ha könnyen emészthető fehérjéhez és aminosavakhoz jutnának, mivel a természetben is ezekkel táplálkoznak. A növények közül is lehet, hogy szerencsésebb lenne puha vízi növényeket használni a mixekhez. Ezért is keresek pl. Wolffiát. Már azon is gondolkodtam, hogy a melegvérű állatok húsa és a csalán, spenót kombináció mennyire nyerő együtt, hiszen a kettő emésztéséhez elképzelhető, hogy eltérő időtartamra van szükség. Kétségtelenül érdemes keresni a könnyen hozzáférhető táplálékforrást, de közben figyelni kell a hosszú távú előnyöket és hátrányokat amit okozhatnak. A hosszú távú tapasztalat nagyon fontos. Jó lenne ha egyszer elhatároznánk és kitárgyalnánk valamennyi szóba jöhető alternatív táplálékforrás előnyeit és hátrányait. Összeszednénk az elérhető tudományos munkákat.

A rám nem annyira jellemző szóáradat után, azt mondom, hogy figyeld a halaid fejlődését és hosszabb távon kiderül, hogy a csirkemell mennyire ok a coryk táplálásához. Lehet-e fő vagy csupán kiegészítő táplálékként használni. Ha a csirkemell árát nézzük nem a legolcsóbb fehérje forrás bár kétségtelenül rendelkezésre áll korlátlan mennyiségben. Ja és a zselatinnal be lehetne vinni egy kis vitamint is. Vannak akik a csirkék számára készült vitaminokat csepegtetnek a tápra, mert az olcsóbb mint a halasmárkás.
Utolsó szerkesztés: 4 éve 7 hónapja Írta: Mátéfi.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
4 éve 7 hónapja #42 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Csirkemell zöldségágyon
Erről van szó-próbálkozás nélkül nincs siker.ezt már használom pár éve,kizárólag azért mertem elétek tárni mert káros hatást nem tapasztaltam...a videó lehet hogy meggyőző!
Bár rengeteg kategóriával-sőt más "ligában inkább-anno B.Gábor receptjének is voltak követői.Érdekes hogy volt akinek piszokul bevált,volt akinek egyáltalán nem...ez már a múlt része sajnos,az általam is mélyen tisztelt kolléga nem aktív már a netes berkekben.Azért sosem lehet tudni...hátha egyszer a régi nagyok is visszatérnek ha látják hogy érdemes.
T.:Gábor
Ui.:Zilzol köszönöm a támogatásod!:)

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

  • zilzol
  • zilzol profilkép
  • Látogató
  • Látogató
4 éve 7 hónapja #43 Írta: zilzol
zilzol válaszolt Válasz: Csirkemell zöldségágyon
A puding próbája úgy is az evés, meg nincs két egyforma akvárium, szerintem próbálkozni kell és ami beválik az marad. A bátrabbak mint te is, kísérleteztek,mi meg majd lemásoljuk.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
4 éve 7 hónapja #44 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Csirkemell zöldségágyon
A teljes igazsághoz tartozik,hogy elevenszülő specialista a kolléga,így simán el is fogadom az ebbéli tudását.Igazándiból néha privilegizáltnak érzem a hobbimat,mert az én coryjaimnak tényleg nehéz olyat adni amit ne ennének meg!
Ezért úgy érzem mindenki aki kissé jobban ismeri halainak az emésztését mint az átlag akvarista fontolja meg mit-mivel etet.Nem baj ha nem hallelujázunk egy újabb recept okán,hiszen ki-ki maga dönti el halainak mit a jó-a halakat pedig figyelni kell hogy az valóban jó-e nekik!ezt az eleséget csak időhiányban alkalmazom,de max.hetente egy alkalommal....nem véletlen hogy a fent vázolt adag bőséggel kitart egy hónapig-de nem figyeltem még meg hogy menyi idő alatt fogy el.egyszerűen arról van szó,hogy amikor látom a fagyasztóban hogy valamely eleség fogyóban van akkor beszerzek,vagy készítek belőle.:)
Azért csak próbáljátok bátran...igaz nem márkás,meg nem dizájnos.
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

  • zilzol
  • zilzol profilkép
  • Látogató
  • Látogató
4 éve 7 hónapja #45 Írta: zilzol
zilzol válaszolt Válasz: Csirkemell zöldségágyon
Nem is értem ezt a melegvérű dolgot. Ha megnézzük miket esznek természetes élőhelyeiken, akkor azok sem melegvérűek. Nem mindenki vöröshasú piranha :laugh:
Bár mollynál láttam olyat hogy átment rajta a tubi és a dánió simán megette.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
4 éve 7 hónapja #46 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Csirkemell zöldségágyon
Szia!
Tegnap a chaten beszélgettem erről egy kollégával.Az ő tapasztalata szerint csak melegvérű állatok húsát érdemes etetni,mert ettől nem/vagy csak lassan nőnek a halak.Kérlek vedd ezt figyelembe ha követni szeretnéd a receptet!:)
Lehet azonban hogy létezik melegvérű tubi is?Nőnek tőle mint a gomba az tuti..vagy a részletekben rejtőzik az ördög,és a táplálék emészthetősége összefüggésben áll vele?Ezt kellene megtudnunk..
Öhmm..hallottam én már olyat is hogy a Drosophilák is emésztetlenül hagyták el a halak szervezetét,ezért nem tartja jónak egy másik kolléga...nálam meg a lazacok megőrülnek érte,és bizony még nem találkoztam az akvárium alján "érintetlenül áthaladt" muslincával.
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

  • zilzol
  • zilzol profilkép
  • Látogató
  • Látogató
4 éve 7 hónapja #47 Írta: zilzol
zilzol válaszolt Válasz: Csirkemell zöldségágyon
Örömmel láttam hogy nem sikerült kiirtani a csalánt a kertből, így majd ki is próbálom ezzel is meg a salátás recepttel. :)

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
4 éve 7 hónapja #48 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Csirkemell zöldségágyon
Képek-videó beillesztése nem sikerült-másolni az eredeti helyről nem ok!:( Ha mégis megnéznéd nem ajánlhatok mást:ismered a blogom.
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: zilzol

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
4 éve 7 hónapja #49 Írta: halőrxxl
halőrxxl létrehozta Csirkemell zöldségágyon
Csirkemell zöldségágyon ...avagy mit tegyünk ha kevés az a kedveskedés amit halainknak adunk? Készítsünk nekik saját kezűleg valami finomat.....valamit amit mi is megennénk-na persze fenntartásokkal csak.A házi eleségek készítésekor olvassunk nyitott szemmel utána az összetevőknek,hiszen használni akarunk halainknak,nem problémát okozni.E rövid bejegyzésben nem követem a szokott "Gáboros" mentalitást,tömör leszek;):D Nem szeretjük a csirkemellett...így volt ez pár évvel ezelőtt is már,amikor ennek a receptnek a kigondolásán okoskodtam.Számos coryt tartottam már akkor is-mára kezd elvadulni a hobbi,de e család még jobban érdekel!Persze hogy minden tőlem telhetőt megadok nekik-sőt kicsit többet is igyekszem-mégis szeretek a mai napig a konyhában "peszterkedni"...jöjjön hát egy húsos eleség melyet ajánlok figyelmetekbe. Hozzávalók: -egy egész csirkemell filé -4db közepes tojás -20dkg csalán/fagyasztott is lehet!/ -fél zacskó zselatin/Horvát Rozi,de bármelyik jó../ -egy teáskanál édesnemes fűszerpaprika őrlemény Ennyi...a hozzávalókat megfőzzük-párolva még jobb!-és megvárjuk amíg kihűl.Ameddig ez megtörténik én kiengedtem a fagyasztva tárolt párolt csalánt,és elfogyasztottam egy kávét....volna,ha kisebbik fiam kaják iránt érzett olthatatlan vágya nem kényszerít az eleség alkotórészeinek azonnali mentésére.Gergő olyan mint én voltam az ő korában...mindegy hogy mi,csak jó illatú/ízű legyen,és meg tudjam kaparintani.:) A csirkemellet daraboljuk a hús rostirányára merőlegesen 1-2mm hosszúságúra-a szike élességű kés segítségünkre lesz,ujjainkkal szorosan fogjuk a húst,hogy ne tudjon szétmorzsolódni.Közben persze a végéből csipegethet a segédünk ha mellettünk sertepertélne véletlenül...A felvágott "pipijavát" egy keverőtálba téve rávagdossuk a főtt tojást-sárgája is mehet,elegendő ha 6-7 darabra vágjuk.A kiengedett-vagy ha friss akkor a párolt csalánt is betéve megkezdjük a mix készítését.A csalán levéből csak keveset adagoljunk....Manapság már jó erős botmixerek vannak,de előbb alacsony fordulaton dolgozzunk.Amint érzékeljük a konzisztenciát még adjunk hozzá csalánlevet addig,amíg egy sűrűbb főzelék állagát el nem érjük.Időközben már hozzáadhatjuk a paprika őrleményt is,ezzel alaposan homogenizáljuk el a halaknak szánt finomságot. Amint elértük azt hogy az alkotórészek még éppen hogy megkülönböztethetőek -max egy milliméteres darabok!-már csak egy dolgunk maradt.A zselatint nagyon kevés meleg vízben olvasszuk föl,és alaposan keverjük el a mixben-kész!Öntsük ki tálcákra úgy.hogy 2-3mm vastagságú legyen,majd fagyasszuk le. Pár szót még erről a kajáról-ez tényleg ehető,hiszen a csalán is emberi fogyasztásra alkalmas gyógyhatású növény-begyűjtésekor azonban az "Ancibrikett"-nél taglaltakat tartsuk be.A kész mixnek fenséges illata van -semmi baj nem lesz ha megkóstolod kollégám.De a gyermekedre figyelj ha olyan torkos mint az enyém....folyton belenyújtogatja a kis ujjait mondván hogy csak azt nézi meleg-e...aztán persze hogy lenyalja!:D Finom..komolyan mondom ha nem tudnám mi ez én simán belaknék belőle....na hagyjuk!:) Az illatok előcsalják a család több tagját is-ezért mielőbb tudatosítsuk hogy ez halkaja! Fagyasztóból kivéve így néz ki: A tálcáról leválasztva törjük megfelelő darabokra,és egy külön kis edénykében tároljuk halkajáink között....etetéskor ez az eleség rátapasztható az akvárium üvegére,ott aztán rövid időn belül fogyasztásra készen aláhullik. A zselatin mint egy hajlékony lapot egyben tartja,és reménykedhetünk benne hogy halainknak is tetszeni fog-de még jobban hogy ízleni is!Én nem vetődtem árnyékra..nézzétek: Bocsi ha egy kézzel és régi géppel nem tudtam gyönyörködés közben nyugton maradni.... Ezt a fajta eleséget ajánlom minden olyan halnak mely elfogyasztja....nem specializált,viszont a szűrést illendő kikapcsolni-mint egyébként is szokásos.aggasztó a tojástartalom?Semmi baj nem lesz ha megfelelően keveset adsz belőle halaidnak...a biológiai szűrés rendben legyen ám!Mint látod olvasóm én coryknak adom-de minden halam csipeget belőle annyit hogy főétkezés gyanánt használjam,még lazacaim is kockahasat eresztenek tőle.De hangsúlyozom:keveset adj belőle ameddig ki nem tapasztalod a megfelelő mennyiséget.Ha halaid hamar elteltek vele a maradékot-remélem nem lesz ilyen;)-távolítsd el..legközelebb kevesebbet adj nekik. Ha kellően finomra aprítottad ,és megfelelően homogénre is készült már a másfél centis ivadékok is kaphatják.Nálam reggelre általában tükörvíz fogad és a halak éhesek megint-de ezt a kaját nem adom nekik csak heti egy alkalommal-a többi eleségnek is sorra kell kerülnie! Sok sikert-ha csak a videó tetszett már akkor is megérte írnom e rövidke bejegyzést.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Moderátorok: Koka
Oldalmegjelenítési idő: 0.191 másodperc
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
    • Az akvárium szûrése
    • A lebegtetett vagy bugyogtatott homokszűrésről szintén érdekelne a tapasztalatok! Méretezésekkel, kialakításokkal ,hatékonysággal...
    • 1 napja 8 órája
    • AM Nyomtatott kiadás
    • Bocs, a múltkor elfeleljtettem rákérdezni, de most beszéltem Pasával, hetekkel ezelőtt feladta a megadott ózdi címre... Lehet, hogy már ott...
    • 3 hete 5 napja