Ancibrikett-őszi variáns

Több
10 éve 6 hónapja - 10 éve 6 hónapja #1 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Ancibrikett-őszi variáns témában
Hát igen...volt már hogy díszhalboltban hallottam a kifejezést:"ancibrikett"-és eredetiben mesélte a srác egy másiknak hogy miből készül.Öröm ez,és sajátos hangulata van a nevének is,nem találod?:D
Nálunk is volt tavaly nagy mennyiségű salátának való uborka fagyasztva-megmondom a frankót:a kétlábú családtagjaim kedvence,ezért az uszonyosok csak szezonban kapják-a bolti uborka..szóval nem.
Köszönöm a tanácsodat-idén az uborkatermésünk nulla volta miatt nem-de jövőre kipróbálom,és tudom hogy jó lesz!:)
Most akkor ha megengeded válaszolok a benned megfogalmazódott kérdésre:nem ismeretlen a botmixer tengelyére csavarodó szálas növénydarabkák problémaköre!Percek alatt ki lehet nyírni vele a mixert,hiszen pörgetné mint a veszedelem a sűrű mixben,de nem bírja.Én ugyanazt csinálom ilyenkor mint te is tetted gondolom:lerázogatom a burkolatról a mixet,és a tengelyről leszedegetem a rátekeredett szálakat-másképpen nem megy!
De:ennek oka lehet az,hogy kissé "szíjasabb" csalánt szedtél,és az elöregedett szárban lévő erős szálakkal már nem boldogul az aprítókés-inkább magára tekeri.Fiatalabb növényeket keress,vagy csak a frissebb hajtáscsúcsokat szedegesd le.Jól bevált egyébként az a gyakorlat is,hogy ha időhiányban nem tudtuk időben visszavágni a csalánlelőhelyünk növényeit,akkor úgy szedjük hogy csak a levelek jöjjenek!Egyszerű:megfogod a felső 20-30 centi szárat,és annyira szorítod hogy felfelé húzva ujjaid csak a leveleket szedjék le a szárról-a vége le fog szakadni,de ott már nem is "kemény" a növény.A felmagzott,és senyvedő levelű növényeket kerüljük!Erdőben ha nagyon árnyékos helyen találtunk csalánt akkor inkább keressünk tovább:ezeknek nagyon ritkán álló levelei vannak,a napon növő az igazi!;)
Felmerült a csalánosunk karbantartása is...vigyünk magunkkal így fagyok előtt egy sarlót vagy akár kaszát,és csapjuk le a növényeket a földig.A kaszálékot rajtahagyhatjuk,kora tavasszal majd ledobjuk róla.Így mindig szép friss,és üde megfelelő növényeink lesznek a felhasználáshoz.
Időközben közelebb hajoltunk az anyaföldhöz ugye-hiszen már a Taraxacum leveleit is szedegetjük.Legegyszerűbb ha nem hajlongunk hanem egy szúrókéssel egyszerűen alászúrunk,és a tőlevélrózsát egy kis darabka gyökérrel együtt szedjük föl.Így együtt marad az összes levél,nem kel a fűben térdelve bogarászni.Otthon aztán szép alaposan letépkedjük a levélkéket-persze a félig elszáradtak és a láthatóan szennyezettek nélkül-és így tiszta pitypanglevél áll rendelkezésünkre.Ha ellenben a fűből szedjük fennáll az eshetőség néhány fűszál bekeveredésére is-ez halainknak nem árt meg,de a mixer ugyancsak feltekeri:(
Kihagytad a sóskát-na és?Az otthoni változat is használható,sőt a spenót is megfelelő...Azonban úgy néz ki hogy a jövőben már csak vadon gyűjthető növényeket fogok használni-kicsi a kertünk konyhakertnek alkalmas része,az ottani termések meg mind kellenek a konyhára.A salátát is csak akkor fogom használni ha a saját kertből származik,vagy ismerem az eredetét...üvegházi/fóliás nem ok számomra.
Hmmm-már nem tervezem megint külön írásban tárgyalni a következő verziót,de jövőre újabb alkotókat fogok felhasználni a briketthez!Idén már megtettem,ez az év a teszt-csak aztán merem ajánlani hogy nálam bevált.Amit per pillanat etetek abban a következő összetevők vannak,durva közelítésben:40% csalán,30%lucerna,20% pitypang,és a többi pedig a domboldalakon szedett fehér és vöröshere levélzet...négylevelű is tuti volt benne-eddig hibátlan!.
Valamennyiőtöknek sikereket kívánok a briketthez-ez utóbbi "fullvad" változathoz is!
T.:Gábor
Last edit: 10 éve 6 hónapja by halőrxxl.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: toist, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 6 hónapja #2 Írta: toist
toist válaszolt Ancibrikett-őszi variáns témában
Ismét kiváló írás!

És ráadásul alátámasztja, hogy nem gyaláztam meg az eredeti receptet! :D
Még a korábbi ancibrikettes írásodon felbuzdulva döntöttem el, hogy készítek hasonlót jószágaimnak, azonban tutira vegyszermentes salátát nem találtam, viszont egy szatyor pitypanglevelet hipp-hopp össze tudtam kapni. Sóska nem volt benne, de nagyjából 50-50% csalán és pitypanglevél igen, csak egyetlen gondom volt vele: képtelen voltam rendesen összemixelni, majdnem leégettem egy botmixert, mert a növények szárai folyamatosan nagy tételben tekeredtek a kis aprítókésekre. Ezt a problémát hogyan szoktad elkerülni? (persze attól függetlenül, hogy jóval darabosabb volt, az anciknak nem volt kifogása ellene, még tavaly nyáron készítettem, tél végére már elfogyott :) )
Másik gondolatom a téma kapcsán: említed a fagyasztott kobakosok iránt érzett ellenszenved (pontosabban a fagyasztott-mixelt verzió irántit). Én is kerülöm a fagyasztást, amikor lehet, azonban a fagyasztott uborkát régen rendszeresen etettem, mégpedig úgy, hogy fagyasztás előtt durvára reszeltem, majd a fagyasztóba kockákba raktam el (hát igen, a jégkockatartót azért elég alaposan el kellett mosni később :) ), etetéskor pedig a fagyott kockát sajtreszelőn reszelgettem be az akváriumba. A díszmárnák imádták, de ők megettek más növényi kajákat is, viszont az érdekes az volt, hogy az arany- és kékgurámik szintén rajongtak érte! Náluk más növényi eleséggel hiába próbálkoztam, az uborkát sem fogadták el máshogy, ezt a verziót azonban jobban szerették, mint a szárazeleséget... Ha gondolod próbáld ki, csak egy-két uborkával, hátha Nálad is elnyeri a halak tetszését! ;)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
10 éve 6 hónapja #3 Írta: halőrxxl
halőrxxl létrehozta Ancibrikett-őszi variáns témát

Itt az ideje hogy kicsi ráncfelvarráson essen át kedvenc blogjaim egyike - most ezzel kezdem.

 

Bővebben...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Oldalmegjelenítési idő: 0.137 másodperc

Naptár

March 2024
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Bejelentkezés