"Légi hidak"

Több
11 éve 9 hónapja #1 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: "Légi hidak" témában
Mindkét videó igen érdekes dolgokat mutat meg...az elsőn azt figyeljétek meg,amint az egyre növekvő átmérőjü csövekhez egyre több levegőt is kevernek....már az alapismereti linkeknél is megfigyelhettétek a diagrammoknál hogy a nagyobb átmérő több levegőt igényel-persze több lesz a vízhozam is!Ez azért fontos,mert egy túlméretezett vízvető cső igen sok levegőt vehet el..ráadásul nem is biztos hogy nekünk ekkora hozam kell.Gondoljátok hát át mekkora csövekkel dolgoztok..nade majd a következő blogban még visszatérünk erre!
Ugyancsak az első videón tanulságos ahogy egyre hosszabbítják a csöveket....mint látható a levegő bevitel nem nő,viszont a mélyebb víztestbe nagyobb nyomás képes lenyomni a levegőt.Mindannyian tudjuk,hogy ha durván számolunk akkor 10 méterenként egy bárral nő a nyomás..tehát ezért kell az erős légpumpa!Nem arról van szó hogy mi ilyen mélyre szeretnénk lejuttatni a levegőt,de sok "erőt"elvisznek a klf.csatlakozások,a kis levegő csapocskák,az áramlási ellenállások-sőt még a duguló porlasztók,csökkenő levegő befúvó furatok is.
Amit még említenem szükséges:magának a levegő vezetékeknek a tágulása...a szilikonos változatnál ez nem is oly elhanyagolható!Ergo:szükséges a minél merevebb fő levegő vezeték,és arról minél rövidebb hajlékony hagyományos kis csövekkel leágazni..el is érkeztünk a központi levegőrendszerhez,amit nagyon melegen ajánlok több akváriummal rendelkező kollégáimnak kiépíteni-ez viszont lehetne egy másik blog témája is!;)
Ha már felmerült a légpumpák kérdésköre itt is csak jelzem:maga a pumpa milyensége,kivitele teljesítménye,és fogyasztása,nyomása is nagyon fontos tényező....jóval később erre is érdemes lesz visszatérnünk!
Egy kis sajnálatos balesetem volt tegnap estefelé....most alig bírok ülni is,bár szerettelek volna ma benneteket megajándékozni a Légi hidak folytatásával.Nagyon köszönöm a megértéseteket....igérem amint tudom folytatom.Addig is gyűjtsétek az észrevételeket,a kérdéseket-persze olyanokat amire tudom is a választ;):D...
Rögvest itt egy jó példa..Mátéfi barátunk második videója!!Az ott látottak ébresztenek bennetek kérdéseket,vannak észrevételeitek?Kell hogy legyenek!.Beszéljük meg őket...várom én is a felvetődő gondolataitokat,és jó szívvel állíthatom:szeretném ezen a példán keresztül láttatni veletek is a konstrukció gyengéit.A neten számos példát láthattok elnagyolt kivitelezésre...mi beszéljük meg,így a gyakorlatban már rutinból dolgozunk majd!:)
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 9 hónapja #2 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: "Légi hidak" témában
...it azt látható egy demonstrációs előadáson, hogy hogyan is működik - átlátszó csövekkel bemutatva:

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 9 hónapja #3 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: "Légi hidak" témában
Egy kis hergelésre remélem jó lesz....

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 9 hónapja #4 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt "Légi hidak" témában
Csak jelzem:most hétvégén az időjárás kedvez a blogírásnak:D..tehát várható a gyakorlati ismeretekkel való folytatás!:)
Még picike türelmet please....
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 9 hónapja #5 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: "Légi hidak" témában
Köszönöm véleményed..megérte bíbelődnöm a "prológgal":)!
Tulajdonképen az egyik link alfejezetében részletesen kivesézi az író,hogy mitől működik ilyen jól..a sok kis buborék több helyet foglal el,így mintegy magukkal ragadják a vizet.
aquaristik-normal.de/html/luftheber.html
Magam is sokat számítgattam;),viszont tagadhatatlan hogy kevés vagyok fizikai ismeretek terén.Egyszerűen csodásan működik...Ha te rábukkansz valami komolyabb szintű számításra-magyarázatra,én szivesen olvasnám!
Légihidak 2?Kis "mohó"-de tökéletesen megértelek!Én pontosan ilyen vehemenciával estem neki,és még most is foglalkoztat a dolog.Kis türelmet kérek,de nem merül feledésbe a dolog-csupán a rengeteg kép beillesztését kell megoldani-vagy más utat választani!Biztos lehetsz benne hogy nagy lelkesedéssel vágok neki a feladatnak,hiszen az első szériát nem dokumentáltam.Ráadásul most úgy néz ki szükségem is lesz a többi emelőre-talán fejleszthetek a nem is oly távoli jövőben!:)
Egyetlen probléma:a képek feltöltése ide a blogba..ezzel sokat vesződtem a múltkor hiába-ez lelombozó:(
Így vagy úgy-lesz blog..készüljetek a megvalósításra,ok?:)
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 9 hónapja #6 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: "Légi hidak" témában
Kiváló áttekintő, köszönjük! :)
A dolog fizikája eléggé felcsigázott, ennek kapcsán pár órája bújom a hidrodinamikai tananyagokat mindezidáig sikertelenül, eddig csak változókat és figyelembe veendő módosító tényezőt (pl. a lamináris áramlás hatása) sikerült egy tucatot találni, konkrét képletet még véletlenül sem. Folyadék+gáz jellegű emelőkre sajnos sehol nem térnek ki - pneumatikát találtam legközelebbinek, de sajnos az is csak gáz+szilárd, ill folyadék+szilárddal foglalkozik, ami még hasonló: az áramlástechnikai gépek, de ez alatt jórészt csak lapátkerekes megoldások vannak, úgy néz ki ez a típus - ami amellett, hogy szállít, még az oxigénnel való feldúsulást is segíti - rajtunk, akvaristákon kívül senkit nem érdekel :( Azért még futok egy kört nálam jártasabbaknál a témában - szerencsére ilyet elég könnyen találok :) Ez sajnos sokkal több egyszerű felületszámításnál, az áramlástani egyéb tényezőket nem szabad figyelmen kívül hagyni, a felület*sebesség szorzó csak az egyszerű pumpáknál elég... Nade erről bővebben akkor, ha már valami konkrétum is lesz!
Bízom benne, hogy a "kurta" előzetes utáni, "Légi hidak" 2 blogodban már saját megvalósítást is láthatunk, illetve ha minden jól megy - a Tőled kapott információkból építkezve - nem kell sokat aludni saját példányaink használatba vételéig! :)

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 9 hónapja #7 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: "Légi hidak" témában
Köszönöm..a képekkel sem lett volna baj-csak ne szerettem volna beilleszteni őket!:D
Igazából az lenne a jó ha mondjuk az 500megás maximumot el lehetne osztani képekre,és nem maximalizált 4-5 kép lehetőség lenne.Nem értek hozzá..
Barkácsolni jó....
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 9 hónapja #8 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: "Légi hidak" témában
Először is hadd gratuláljak a blogodhoz! Szépen összefoglaltad a fellehető információkat, alapokat :)
Tűkön ülve várom a Te verziód megépítéséről szólót:). Mivel személyesen is láttam, állítom hogy mestermű, profin kidolgozott, átgondolt!
A képek beillesztésével Én is küzdöttem :(

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 9 hónapja #9 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt "Légi hidak" témában
Látom már hogy a képletek beillesztése sem sikerült maradéktalanul..de talán értitek így is!:)
Élvezetes tájékozódást:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
11 éve 9 hónapja #10 Írta: halőrxxl
halőrxxl létrehozta "Légi hidak" témát

Rendhagyó az ilyen blogcím...azonban a Google fordítója van hogy így fordítja nekem a levegővel működő vízemelőket.Tetszik!:)Igen nagy érdeklődést keltett bennem amikor anno megpillantottam ezt a kis szerkezet..de erről már írtam nektek párszor.:)Olyannyira sikerült felkeltenem érdeklődéseteket,hogytöbben már a megépítését tervezitek-én pedig igyekszem segíteni nektek!

Kétségtelen,hogy a hálón rengeteg infót megtalálhattok erről,csak be kell ütnötök a kereső szót: Tschechische luftheber,…ám a blogomban én szeretném megkönnyíteni a dolgotokat.Jól tudom,hogy amint valami érdekességről olvas az ember,azonnal meg is szeretné valósítani!Ilyen ez is…de nem árt előbb kicsikéttájékozódni,és az alapokkal tisztába kerülni.Ezért is kezdem leírásomat az alapokkal…aztán későbbi folytatásokban belemerülhetünk a saját magunk kreálta levegős emelők előnyeibe-hátrányaiba.Kezdődjön hát azon dolgok „elmesélése” amit azóta megtudtam-megtapasztaltam e nagyszerű segédeszközünkről!

„Kortesbeszéd”

Akváriumaink szűrése elkerülhetetlen…bár pár évtizede már itthon is elérhetőek a motoros szűrők,jópár helyen látni levegővel meghajtott szivacsszűrőket.Ennek igen egyszerű a magyarázata:olcsón lehet sok vizet szűrni,és mindemellett kivitelezése is egyszerű.Az,hogy idegenkednek tőle a hobbisták,több dologgal is magyarázható-reklám,a motoros szűrők olcsóbbá válása,az egyszerű csatlakoztathatóság a hálózatba stb..

Arról azonban ne feledkezzünk meg,hogy a dolognak ára van..nem is kevés!Nem csak a készülék árára gondolok-hanem annak fogyasztására,amortizációjára,és nem utolsó sorban a rossz szabályozhatóságra.Így igaz….ráadásul mindig egy elektromos berendezés van a vízben-ami nem veszélytelen.

Mielőtt a kis motoros powerfejeket kárhoztatnám,azért el kell ismernem:igen sokat használtam már én is..de most itt az ideje,hogyőket szabadságra küldjem a cseh mintára készült emelőim sikere okán.Még sosem éreztem azt,hogy ennyi örömet találtam egyetlen DIY megoldásban,mint éppen ebben…pipecül egyszerű,olcsó,és igen hatékony!Mára már 12 darab üzemel nálam teljes megelégedettségemre-a 15 literes ívató medencéktől a 140 literes nevelőkig. Ajánlom hát,hogy ilyen szemmel olvassátok a blogot...és már jó előre megmondom az igazat:a megoldásban sokkal több van mint amit képzelnénk!

Alapinformációk”

Mi is hát az a cseh emelő? A neten olvasva megtudhatjuk:cseh akvaristák hozták létre,hiszen elégedetlenek voltak az addigi levegővel működő szűrésükkel...aztán német nyelvterületen is hatalmas sikert aratott.Olyannyira,hogy már létezik belőle második generációs „dizájndarab” is nem olcsón…

Ám a lényeg egyszerű:egy mindkét végén nyitott csőbe beporlasztott levegő felhajtóereje tolja fölfelé a vizet..mi pedig elcsodálkozunk azon hogy a fizika törvényei érvényesülnek nálunk is;)!Mint mindig,itt is a részletekben bújik az ördög!Egyáltalán nem mindegy ugyanis az,hogy az a bizonyos levegő mekkora,és mennyi buborékot képez.Kérlek benneteket hogy vessetek egy pillantást az alábbi linkre a folytatáshoz: http://www.google.hu/imgres?hl=hu&client=firefox-a&hs=rVn&sa=X&pwst=1&rls=org.mozilla:hu:official&biw=1016&bih=565&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=YWlpXYwYBf2A0M:&imgrefurl=http://doelling-berlin.de/%3FThemen:Luftheber:Luftheber_Bauformen&docid=aHPbzOoQngTGqM&imgurl=http://doelling-berlin.de/cpg/albums/technik/luftheberklein.jpg&w=800&h=397&ei=Ox3tT_rtC-Oi0QXX8JCKDg&zoom=1&iact=hc&vpx=656&vpy=254&dur=1301&hovh=158&hovw=319&tx=227&ty=94&sig=110423886685284668074&page=2&tbnh=118&tbnw=237&start=18&ndsp=13&ved=1t:429,r:3,s:18,i:139

Előbb egy kis magyarázat:szerettem volna konkrétan a képet beilleszteni-de nem volt sikerem.Kicsit bosszankodtam is emiatt,azonban ma hajnalban már másképp látom a dolgokat:egyáltalán nem baj hogy nem ment a kép beillesztése!Így legalább közvetlenül az eredeti író magyarázatát is olvashatjátok,hiszen nekik is köszönhető mindaz a tudás amit elsajátítottam.Az összes linket a Google képkeresőjéből választottam…már régi „ismerőseim”J!

Nos hát…balról haladva szemlélhetjük az őskövületnek is beillő legegyszerűbb kivitelt,amikor is semmi mást nem teszünk,mint egy csővel közvetlenül bevezetjük a levegőt a vízvető csőbe-hatásfoka mind közül a leggyengébb,hangos,gazdaságtalan..A keletkező nagy buborékok gyorsan felemelkednek,fajlagosan kis felszínükkel kevés vizet mozgatnak-ezt ha lehet feledjük is el;)!

A középső képen már tenni szerettek volna valamit az apróbb légbuborékok elérése érdekében,ez sikerül is egy porlasztó kő segedelmével…azonban annak dugulása mindegyikőnk előtt ismert jelenség,ráadásul pontosan ott veszi el a helyet,ahol ez nem áldásos:a belépő víz útjában áll.A keletkező buborékok nem egyenletesek,így a vízvető csőben össze-vissza kavarognak-ez viszaveti a szállított víz mennyiségét is sajnos.A kereskedelemben számos ezen az elven működő légemelő van,áruk néha érdekesen alakul..akkor meg minek nekünk?

Végezetül a jobb oldali képen láthatjátok a tulajdonképpeni „Cseh emelő”vázlatos rajzát-bár már itt megjegyezném:a neten nem minden írás adja a legigazibb megoldást,és később ti is látni fogjátok:ez a rajz több hibát is felvetne-mi ezen az elven működő „vízköpőket” fogunk készíteni…

Mint látható egyszerű kis szerkezet..állítólag azért találták ki valahai csehszlovák kollégáink,mert problémájuk adódott a megfelelő porlasztókő beszerzésével.

Tanulmányozzuk kicsit közösen a rajzot:minket most elsősorban az alsó rész érdekel,különösen a kamra!Bár ismét jelzem:a miénk nem fog ennyi furatot tartalmazni,mertvéleményem szerint sem jó ha a levegő bevezető csövétől magasabban is vannak furatok…Mint látható:egy nagyobb átmérőjű cső van megfúrva a légvezeték számára,és gumigyűrűkkel egy kisebb csőre légmentesen illesztve.A kisebb cső-javaslom vízvetőnek nevezni-sűrűn van perforálva apró furatokkal,ezen tud távozni a levegő..közben persze megmozgatja a vizet is,és a kilépő végénél tud távozni.

Hát mindössze ennyi lenne kérem…hogy aztán mi a magyarázat arra hogytöbb kisebb buborék több vizet emel?Matekozzunk!

Tételezzük fel,hogyaz első rajzon szereplő verzióval dolgozunk,és az egyszerűség kedvéért 4mmes buborékjaink keletkeznek…ekkor az ismert képletek alapján a buborékjaink felszíne gömb alakot feltételezve így alakul:

A = 4 \pi r^2 \,=4x3.14x 4=50.24

Megjegyzendő,hogy a felszínnek csupán a fele-sőt még kevesebb,de ne menjünk bele;)-vesz részt a víz felfelé tolásában,tehát ennek az értéknek is vegyük a felét…amivel számolunk:25.12

 

E buborék térfogata pedig:

 

 

V = \frac{4 \pi r^3}{3}

Számoljunk:[4x3.14x8]:3=33.49

 

Most próbáljunk ugyanennyi mennyiségű levegővel számolni,de sokkal apróbb buborékokat figyelembe véve!Tételezzük fel,hogy a harmadik verzión-a tulajdonképpeni cseh típusunkban-tízszer ennyi buborék keletkezik,természetesen azonos együttes térfogattal…kis számolás után kiderül,hogy ekkor buborékaink átmérője már csak 0.4mm!

A felszín érdekesen fog alakulni..számoljunk együtt!:)/Jut eszembe:ti is utáltátok a matekot?;)/

A = 4 \pi r^2 \,=4x3.14x0.4=5.024

Ennek ugye a felét kell vennünk-mint előbb-így hát 2.512-vel számolhatunk.

Kimondható,hogy ugyanannyi felszínünk van,hiszen ezt még a buborékok számával-10-el!-is szoroznunk kell..de akkor meg mi a fene működteti mégis hatékonyabban a cseh típust???

A dolog már jópár hónappal ezelőtt is heveny gondolkodási rohamot váltott ki belőlem,végül egyszerű magyarázattal voltam kénytelen beérni:működik és kész!:D Na ez nem így van ám…nem nyugodtam bele,és tovább filóztam:a sok kis buborék nyilván nem fér el olyan kis helyen mint az egy nagy..és nyilvánvaló hogy azok felfelé való törekvésük során jobban megmozgatják-magukkal ragadják a vizet!Így is igaz..tekintsétek meg hát ezt a nagyon szép grafikát:

http://www.tlh-info.de/graphics/tlh_3d_large.jpg

 

Megjegyzendő,hogy a kép származási helye talán a legjobb témával foglalkozó írás a neten..számtalancsodás magyarázattal szolgál,rettentő hasznos képek is vannak.Böngésszétek hát bátran….a lenyíló almenűkben igen érdekes dolgokat találtok majd,használjátok egészséggel!

Még egy érdekesség….az író nem volr rest,és még méréseket is végzett..íme: http://www.tlh-info.de/tlh/tlh_30.html

Egy ilyen átfogó ismereteket tartalmazó honlap után nehéz a dolga a blogírónak….nem is igazán szükséges saját szavaimmal elmondani mindazt amit a témában írók már kiveséztek szvsz.Ehelyett inkább megosztom veletek mindazt a linkgyűjteményt,amit én használtam:

http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fdoelling-berlin.de%2Fphpbb%2Fviewtopic.php%3Fp%3D562&hl=hu&langpair=auto|hu&tbb=1&ie=ISO-8859-1

http://translate.google.com/translate?hl=hu&ie=ASCII&langpair=auto|hu&rurl=translate.google.com&tbb=1&twu=1&u=http://www.aquaristik-normal.de/html/luftheber.html

Hopp-hopp..itt álljunk csak meg!:)a fenti hivatkozás megnyitása után olyan egyedi lapra érkezhetünk,mely igen jó diagrammokat is bemutat nekünk..érdemes belemerülni!

A linkek sorát folytatva:

http://translate.google.com/translate?hl=hu&ie=ASCII&langpair=auto|hu&rurl=translate.google.com&tbb=1&twu=1&u=http://www.luftheber.com/tschechische-luftheber/luftheber-faq.html

http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.gn-luftheber.de%2F&hl=hu&langpair=auto|hu&tbb=1&ie=UTF-8

A fenti linken megcsodálhatjátok a már említettmásodik generációs cseh emelő tulajdonképpeni „motorját”….és annak árát is.Mi nem ilyet fogunk készíteni-sőt mi mindent magunk állítunk majd elő;)!

Végezetül még egy link:

http://translate.google.com/translate?hl=hu&ie=UTF8&langpair=auto|hu&rurl=translate.google.com&tbb=1&twu=1&u=http://2011.l-wels-tage.de/sponsoren/beck-harich/

 

Mint láthatjátok a végtelenségig lehet folytatni a hivatkozásokat..de nem ez a célom.Csupán szeretnélek benneteket ráhangolni mégjobban a dologra-hiszitek vagy nem,érzésem szerint az utóbbi idők leghasznosabb otthon is barkácsolható berendezése ez….Sokrétű felhasználhatósága,egyszerű kivitelezhetősége okot ad a lelkesedésünkre!Ráadásul olcsóbbá is teszi a hobbinkat-összehoz minket egy kis közös barkácsolásra mint a boldog békeidőkben…hát kell ettől több?:)

Egyenlőre hát ennyi…bőséges infóhalmaz annak aki hozzám hasonlóan lelkesedik az egyszerű és igen hasznos megoldások iránt.

Tisztelgek az eredeti gondolatébresztő blog inspirálója előtt,és köszönetemet fejezem ki mindazért a munkáért ami nélkül ma még én is csak a motoros szűrőknél tartanék….Mátéfi/Díszhal-Killer89:köszönök mindent!

Ajánlom gondolatébresztő „blogomat” mindazoknak,akik nem restek egy kicsit barkácsolni…különösen Toist kolléga kezdeményezése példaértékű:közös munkára invitál benneteket!:)

Megjegyezném,hogy ezen írásom szervesen kapcsolódik az alábbi íráshoz,amit kedves kollégánk ejtett a honlapon:

http://www.akvariummagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=459&Itemid=242

A hozzá kapcsolódó hozzászólások értékesek azoknak akik a magyar verzió születését kívánják nyomon követni…

Egyenlőre hát ennyi..a folytatásban bemutatom nektek a tulajdonképpenikészítést,ötletekkel szolgálok a megvalósításban.Az elméleten túlvagyunk…jöhet majd a munka!:)Tökéletesen tisztában vagyok vele hogy ti is élvezettel fogjátok szemlélni a működését,és igen hasznos segítőtök lesz....

Baráti tisztelettel:Gábor

 

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Oldalmegjelenítési idő: 0.168 másodperc

Naptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Bejelentkezés