- Köszönetek: 486
Kávézó
- szotyika
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Tommy
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 486
Tommy
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Igen,én is olvastam a cikket,mely szerint a GMO-s csökkenő eladása,és a fogyasztók ellenérzése miatt kivonul a régióból.Azért ha figyelted vannak országok ahol továbbra is forgalmazva/vetve lesz az efféle vetőmag.Nem biztos hogy ugyanazon cikket olvastuk-de még az is lehet hogy én a te egyik "ajándéklinkedről" informálódtam:
nol.hu/tud-tech/a_gmo-k_elhagyjak_europat
/Igen...utánanéztem,ezt is köszi!
Valahogy olyan hangulata van a cikk hozzászólásainak mintha enyhén lesajnálnák azokat az országokat ahonnan most kivonulnak-de menjenek isten hírével!
A haltápokkal kapcsolatosan is osztom véleményedet-márka említése nélkül,csak az összetevőket elemezgetve lenne jó beszélnünk róla egy nyílt fórumon.Bár a további nyitottságra vonatkozó gondolataid is igen-igen helytállóak,a honlap kellemetlenségeinek megelőzése érdekében hagyjuk a márkákat szvsz!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
T.:Gábor
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Van viszont egy jó hírem is: úgy tűnik, hogy a Monsanto meghátrálni kényszerül Európában.
www.ir-d.dk/gmo-lose-europe-victory-for-...ental-organisations/
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Más,már vízközeli gondolataimat e téren majd egy év vége felé megjelenő-reménybeli-cikkemben olvashatod te is a magazinban.Előző írásom vége felé jeleztem hogy immár halszagú lesz a kezünk-nyáron,illetve az ősz eljövetelével a képanyag gyűjtésével fogok foglalkozni időm egy részében.
Sajnos a rossz tapasztalatom az,hogy még régi pecások sem ismerik azokat a fajokat mikkel találkozhatnak egy vadvíz meghorgászása során..ugyanakkor szeretném elmondani gondolataimat azon kedves akvarista társainknak akik valóban hideg vízben élő fajokkal foglalkoznak.
Egy más témában viszont én szeretném kifejezni neked elismerésem:a napokban rengeteg segítséget jelentett a Skype-on általad átküldött "linkfelhő".Szerintem többeket is érdekelne itt a kávézóban a tesztekkel foglalkozó,illetve a füstöléssel/házi disznótoros dolgokkal foglalkozó aranyat érő olvasnivalók nagy része.Sokan vagyunk itt vidékiek akik számára ezek nem számítanak újdonságnak,de hadd tudják meg a nagyvárosi kollégák is hogy mitől kolbász a kolbász.Nekem egy kicsikét-sőt nagyon!-vegyes érzelmeim származnak az ominózus 40gr húsból készített 100gr húskészítmény....hátrahőköltem mikor a riportban szóbakerült a bambuszrost mint felhasznált anyag.Az emulgeáló szerekről már csak egy odadobott megérzésem származna ennek fényében:mi a fenének ez a sok adalék a kajánkba-netán a kell ez nekünk?
A párommal is megnéztük együtt a videót..elszörnyülködött,de kettőnk közül ő a józanabb:"Apa,és ha csak ezt tudjuk megvenni,akkor mit tegyünk?"Meglátásom:a kereskedelem kiszolgálja a vevőket..ha az olcsó kell akkor azt adja el nekünk.Mivel étkezéskor a mennyiség is számít kénytelen az én családom is ilyen étkeket fogyasztani..mi hát a megoldás?Szerintem manapság az ország megszámlálhatatlan családja jár hasonló cipőben mint mi...valószínű hogy érdemi megoldást nem tudunk.Esszük a fekáliát is ha jó illatú,meg ha arra van cash....ez az igazság,és elszomorít.
Viszont halaim etetésekor is felfigyeltem ám egy összetevőre a száraz eleségeknél:szója protein.Ez kiábrándító..már nekik is ezt adjuk?
Rendkívül érdekelne egy olyan témájú linkgyűjtemény amit felhasználva tudnánk erről beszélgetni.
Mit tartalmaznak halaink eleségei,és azok mi célból kerültek bele..kellenek ezek nekik,megennék jószántukból?
Vajon mit tartalmazhat egy alsó kategóriás haltáp,vagy milyen összetevőkkel bír egy professzionális tenyésztői táp..jó lenne idővel ezekről is beszélgetni.Kiindulási alapként nagyszerű lenne a magazinban megjelent halak etetésével foglalkozó cikkek tanulmányozása-Dr.Bódis Márk írásainak "agyi feldolgozása" nálam mostanában van folyamatban.Milyen kár hogy neki nincs ennyi ideje...aranyat érnének a profi postjai!Köszönet a magazinnak,és persze a szerzőnek azért hogy ezek a cikkek megjelenhettek írásban is.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
A védettekre fokozottan ér figyelni, azonban a nem védettekre is, hogy ne kerüljenek védett státuszba miattunk.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Mint ti is tapasztaljátok a hobbink érdeklődést von maga után embertársaink körében...minden érdekesebb természettel kapcsolatos kérdésben bizalommal fordulnak hozzánk,és állataikról is előszeretettel kérdezik véleményünket.Ez érdekes,de nem csodálnivaló dolog...ha tetszik ha nem kissé különcnek tartanak minket a kívülállók,de nagyon jó értelemben.Munkahelyemen bizony afféle nagypofájúként ismernek,és joggal.Keményen dolgozunk,és a lehető legtöbbet is...céltudatosnak kell hát lennünk.
Éppen ezért figyeltek fel rá a társaim hogy milyen változáson megyek át a pillanat törtrésze alatt egy napon.Kolleginánk panelban lakik,és elmondása szerint a postaládák közös dobozára feltéve talált egy edénykét...egyszerű savanyúságos dobozka volt ez,vízzel feltöltve-úgy gondolta ezt nekem látnom kell,és eldöntenem mit tartalmaz.Merthogy nem halak voltak benne..de nem ám!
Kezembe került hát a kis edényke-abban a pillanatban tudtam hogy a rám rótt felelősség hirtelen sokkal nagyobb lett mint a sima munkahelyi "tonnaröptetés"/darus vagyok/.A benne éppen hogy létező lények a vízből fejüket kidugva igyekeztek nyugalomhoz/levegőhöz jutni....kígyók voltak!Eredetileg négyen voltak,de egy társuk nem bírta a ki tudja mióta tartó küzdelmet,és sajnos feladta....kis teste élettelenül immár csak támasztékul szolgált a többieknek.
A vizet kollégámmal leöntettem róluk-dolgoznom kellett ezerrel-és bevitte őket a talán melegebb öltözőbe.Hazahoztam őket...megmelegedve már alkalmasnak ítéltem őket a visszatelepítésre.
Tudom hogy várjátok már vajon mit hoztam haza...én csak ékszernek tekintettem őket,melyekkel a természet ékíti saját valóját.Rettentően undorodom a kígyóktól...de őket felszárítottam,megmelengettem kicsit itt a gépem melletti kis polcon.Tudtam én hogy miféle állattal állok szemben,hiszen a vizes élőhelyek nem ismeretlenek előttem.Viszont tudni akartam milyen környezetbe,mennyire messzire kell szállítanom őket ahhoz,hogy hárman túléljék a felelőtlen begyűjtő oktalanságát.A net segítségével szerencsére a közelben is találtam nekik megfelelő leendő életteret-ezért mielőbb és nagyon körültekintően szabadon engedtem a három védett kígyót.Siklók voltak csak...de milyenek,milyen fantasztikusan szépek?Miért kell ezeket a természetből összeszedni,miért kell hazavinni?De a legjobban az fájt ahogy kidobták őket....ha a kolleginám nem veszi észre őket,ha nem hozza el nekem őket...ha...itt folytathatnánk.
Csodáljátok meg a tenyeremből a szabadba igyekvő hihetetlen szép fiatal kis kockás siklókat amint kisiklanak ujjaim között a fűbe...éljenek boldogan!Íme:
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5881793461738340258
És méltatlan börtönükben várva....
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5881793917082950050
A gondolataim további taglalása felesleges..ismertek,tudjátok hogy miként érzek hasonló helyzetekben.A kis siklóknak kívánok szívből jövő legjobbakat-ha pár év múlva találkoznék közel méteresen veletek bizony kiteljesedne örömem.Szaporodjatok..errefelé még sosem láttam fajotokat-de esküszöm szépek vagytok,és odavalók ahová immár ismét tartoztok: a természet egy víz közeli élőhelyére.
Ui.:bármiféle állattal/növénnyel találkoztok a természetben bizonyosodjatok meg annak védelmi státuszáról.Becsüljük meg a természetet legalább mi...
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Csodálatos az ébredező természet-az első fénysugarakra már mocorognak pipijeink a külső kertben,sőt a kakas már adja is az ébresztőt.Mindig szerettem hallgatni a falusi udvarok hangjait...a hajnali ébredés neszezését,az állatok jelzéseit:mi már mennénk,gazdi az ólajtókat tessék kitárni!Így volt ez akkor is amikor még sokkal több jószágot tartott a falusi emberek többsége...ám akkoriban még tehenek bőgésétől,malacok sivalkodásától,és számtalan szárnyas hangoskodásától volt reggel a reggel!Az igazi reggel..nem a 7-8 órakor előjövő "mindenki ébredése",hanem az állatokat gondozó emberek reggel.Ahogy idősödöm egyre kevesebb alvással is beérem-persze ebéd után késztetést érzek legalább hétvégeken némi szunyókálásra...
Kiengedtem hát a múltidéző szárnyas csapatunkat a hajnali ködbe...szinte kiömlenek az ólajtón,és abban a pillanatban már táplálkoznak is:ki egy óvatlan gilisztát húzgál ki a földből,ki az eléjük szórt magokat csipegeti...a kakas az más tészta!Neki előbb szemre kell vételezni az udvart hogy minden rendben van-e,hogy a tyúkok megvannak-e?Ez pár másodperc..aztán jön az én jutalmam:hatalmas levegőt vesz ez a délceg állat,és fejét magasra emelve adja tudtára a környéknek hogy itt ő az úr...akkorát,és olyan hangosat kukorékol,hogy közelről hallgatva az ember azt hihetné most megremeg a föld is.A bőröm mindenesetre beleborsódzik-imádom!Az utolsó cseppnyi levegőig nyomja...belegörbül ahogy préseli ki a levegőt!:)Aztán persze már ő is lehajol a magokért,de közben azért a pipiket is szemmel tartja,meg a "légteret":amint megérkeznek a legelső verebek/gerlék,ő már kergeti is őket el az etetésről...várjatok,előbb mi eszünk!Ha netán nagyobb madár kerül a közelbe rögvest riaszt:mélyről jövő "krúú"-val figyelmezteti a többi kosztost hogy figyelni,netán menekülni szükséges.Azt hiszem nekimenne ő a héjának is...de idén figyeltem föl rá,hogy nem kerengenek már a Pap-hegy fölött ezek a ragadozók.
Holnap lesz a nagy nap:még bőséggel falusi létemre is izgalommal várom a kotlósunk eredményét..letelik a 21 nap,és kiderül milyen tojásokat tojnak pipijeink,hogy működik nálunk a kakas/tyúk reprodukció?A többi pipit különzárva kiengedem hát a kotlóst is...hadd rázza meg tagjait,és végezze el dolgát.Ez nem akaródzik kijönni-megrázom hát a kukoricás dobozkát előtte.Meg se moccan,csak tollait borzolva fújja magát fel...de közben előbb egy,majd legalább öt kis pihés fejecske kíváncsiskodik ki a melegítő tollak közül.Uramisten...kelnek a kis pipijeink!!Alig várom hogy benn a házban családom is "éledezzen"..ez lesz a napi főhír ma reggel!
Ülve a ködbeburkolózó kert határán egyszer csak hangos verébzsivaj vonja magára figyelmem...tudjátok-e vajon hogy milyen kemény alkalmi ragadozó a mátyás madár?Ok..felétek nyilván más a neve,de édes nagyapám emlékét őrizve én csak így említem a szajkót.Most is levert egy kisebb verebet a fűbe,és minden hiába..már viszi is a körtefára.A tollak hullanak,érdeklődő közelítésemre pedig elsuhan vele egy távolabbi fára-a veréb már halott.
Hmm..hát így indult a ma reggel errefelé.Mint oly sok hétvégém,ez is a halakról fog szólni..hasonló jó ébredést,és tartalmas időtöltést kívánok nektek!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Dr.Hunyadi Attila stílusát is rendkívül szeretem...az úrral együtt horgásztam szinte az igen plasztikus és képszerű leírásai nyomán.A Repity-gurgyóban harcsát reméltünk,a Béda-foknál süllőre tapogattunk-persze csak olvasóként élvezhettem társaságát...
Számos magyar horgászíró könyvét említhetném....egyszer a téli szürkeség elől tessenek bemenni egy meleg és csöndes könyvtárba.Semmi nem pótolhatja a könyvek illatát,semmi sem múlhatja felül az olvasás közbeni fantáziavilágunkat-ajánlom!
Ez a mamut-téma már felső tagozatos ált.iskolás koromban is kerengett...de akkoriban még nem tudtam bővebbet hozzáfűzni.Mai fejjel azt gondolom nem a kihalt állatfajokat kellene feltámasztani,hanem a még meglévőket nagyobb becsben tartani!A mai ember érzéketlen minden iránt ami neki nem hoz közvetlen hasznot/előnyt....de ezt a vonalat értelmetlen folytatnom.Azért kíváncsi lennék hogy Ötzivel kapcsolatosan milyen gondolataink lennének hasonló vonatkozásban-és halovány suttogással kérdezném:a kegyelet ugye az állatoknak is jár,a másvilági nyugalmuk ugyanolyan fontos mint a miénk?Lehet nagyon idealisztikus elképzeléseim vannak-de naiv nem vagyok..
Végezetül felvetettél egy olyan gondolatot,melyben érintettnek érzem magam...a kihalófélben lévő halakból begyűjteni élőhelyükön már nem csak törvénybe ütköző,de etikailag is elítélendő.Ami van még akváriumainkban azt szaporítani kellene,és visszavarázsolni valamikori szépségüket.Nálatok elevenszülősöknél már körbe is jártam a dolgot a rovatban-most reakciókra várok türelemmel.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Ti hogy látjátok ezt a kérdést? Szabad-e kihalt állatot géntechnológiával feltámasztani az embernek? Sajnos vagy szerencsére az általunk akváriumban tartható esetleg már kihalt halfajok vonatkozásában ez a veszély nem fenyeget, ugyanis a trópusi környezetben az anyag körforgása olyan gyors, hogy ott órákon belül minden elpusztult szervezet beépül egy másik még élő szervezetbe. Továbbá hiányoznak a konzerváláshoz szükséges természeti adottságok is. De. Vannak olyan fajok (pl. Godeidae), melyek a szemünk előtt halnak ki de emberi közreműködéssel maradnak fenn konzervált példányok, szövetek, melyekből esetleg fel lehetne támasztani őket. Ezt etikusnak esetleg elfogadhatónak tartanátok-e?
index.hu/tudomany/2013/05/29/mamutot_talaltak_sziberiaban/
- roberto8802
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 97
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Nyilván emellett toleránsak vagyunk azokkal a horgásztársainkkal is,akik azt a fajta pecát szeretik....én ezt tudom.Nem szeretnénk mi pálcát törni senki hobbija felett,egész egyszerűen azok akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak azok azt a pecát szeretik ami a régmúltban volt-de vannak arra utaló jelek hogy akik megérzik ennek az ízét..szóval látok esélyt még.
Alig két hete meghívást kaptam egy nagyon jó barátomtól:menjünk el Maconkára pecázni!Ezúton is elnézést kérek,mert hazudtam:kimentettem magam az elfoglaltságommal,pedig az igazi ok nem az volt.Aztán egy más barát hívott hogy Harsányba...vagy Palotásra,esetleg bárhová ahol esély lehet egy húsz kiló feletti pontyra.Aranyosak vagytok srácok....de én nem horgászom tógazdasági pontyra.A tiszai/dunai vadpontyok az már más kérdés..de senki nem akar szúnyoghaddal viaskodva a sárban dagonyázva bemászni velem az ártérre....senkinek nincs kedve halálos csendben lesni a spicc rezdülését.Na hát horgásszatok csak kedvetekre...mobil internet legyen a parton,TV elkerülhetetlen,a telefonon pedig forródrót a barátokhoz,azonnali eseménymegosztás minden halnál.
Én kimegyek a partra olyan korán,hogy még a fű sem nedves..az majd csak kora hajnalban lesz,de akkorra én már olyannyira belemerültem a parton való létbe,hogy észre sem veszem ha megfázok a csuromvizes cipőmben.Én már akkor adtam enni a pecahelyemen ólálkodó gémnek,mire a napkorongot meglátom én már kielégültem a sok csodával/látnivalóval.Már indulnék haza..a folyó halai is pihenni térnek a nagy fényzuhatag elől....de ni:most jön az első horgász befelé az úton!a legkézenfekvőbb helyet választja,ahol az autóból szinte be lehet dobni.Sörösdoboz szisszen...a hangfalakból egydalos sztárocska ordítja világgá az ő gondolatait...horgászat lesz itt kérem!Etetőanyag minimum 5 kiló begyúrva,gigantikus csobbanásokkal bevágva a sodorvonalba-ezt így kell csinálni?Fenekezők elővétele,természetesen mindkettő/csak kettő,mert ismer../a maximális horogszámmal,és orbitális önetetőkkel..kukorica fel,és zuuuuu.......A 35-ös fonott elszaggatása/mert a másik parton a fűz az tart ám!/szitkozódás,még sör,még zene..és még csúnyább szavak!
Minden ok-én megállok még az ő horgászhelyétől kissé távolabb.Szétnyitom a hatalmasra nőtt füvet közvetlenül a partszélen,halálos lassúsággal persze...polárszemüvegem lencséjén át látom hogy az öreg már befeküdt a helyére-csak legyező farka jelzi hogy még keresi a helyét a félig bedőlt fa gyökerei között.Neki párja már nincs..valóban öreg már,nem vesz részt a nemek harcában.Evett az este-hallottam ám!-de még a helye elé csusszantok pár megroppantott gerincű piszét/sneci/.Sosem bíztam benne hogy megeszi...de kíváncsiságom mégis győzedelmeskedett párszor.Megérzi...farkával besöpri őket a rejtekbe,ahová én nem láthatok be-de azt hiszem elfogadja tőlem.Harcsa ő kérem...nem is akármilyen.De minden ilyen látogatásomkor nagyon be kell tartanom a szabályokat:legalább két hétig nem zavarhatom aztán a helyet,mert ha letaposom a füvet akkor észreveszik...megzavarják.Megtéptél már egyszer harcsa bácsi-én pedig többet nem horgászom rád!Véletlenül fedeztem fel rejtekhelyedet,mert az éjszakai horgászatomra szinte világító zöld damillal szerelkeztem hogy jobban lássam a petróleumlámpám fényében.Harcsáztam én kérem...de ki gondolta hogy ebben a kis vízben ilyen őserő lakozik?Megtépett lazán....legalább 50 méter zsinórommal együtt hagyott faképnél.Hajnalban hazafelé mintha egy hosszú hínárszálat láttam volna az egyik víz alatti ágon-de hoppá,hát ilyen hínár nincs is,főleg ilyen hosszú!A zsinórom volt...a víz alatt belegabalyodott egy áradáskor alámerült fa hosszú ágába,és most is ráncibálta valaki!
Nem-nem a horgászösztön,vagy a zsákmányszerzés volt már a célom....tudtam hogy a bivalyerős zsinór ezzel a hajlékony víz alatti ággal előbb utóbb halálos veszedelmet jelent az éjszakai vendégemre,aki engem legyőzött.Azért hideg volt még akkoriban is a Sajó tavasztájt....de a ruhámat nem akartam összesarazni,így csak ahogy megszülettem úgy veselkedtem neki a zavarbaejtően nagy kalandnak.Errefelé nem jár senki-reméltem!
Kikecmeregtem,megmosakodtam ahogy tudtam-szerencsére belenéztem a visszapillantóba.Nem is emlékszem hogy az arcom hogy lett ilyen iszamós...de szemeimtől az államig két vékonyka csík tiszta volt.Jó ideje ennek már....talán igaz sem volt.Ha mégis akkor már tudom hogy az ujjamon ez a forradás milyen szép emlékekhez köt.
Nos él még az öreg...nem számít mekkora,mert soha kifogni nem akarom.Melegebb vízben sokkal nagyobb lehetne már,de az is lehet hogy a hideg víznek köszönheti még az életét-lassan nőtt meg,de nagyon idős lehet már.Éjjelenként hallgatom amint buffanásaival rabol magának valami élőt....volt olyan horgász aki felemelte kezét mondván most ugrott a ponty.Ok..hát hadd ugorjon.2010-ben azt hittem már nem látom többé....de gyökér otthonát a víz nem mosta el,és pár héttel a nagy áradás után már láttam őt.Simán letagadom a legjobb barátaimnak is hogy tudom hol lakik.....még pihenőjén zavarnák.Nem barátaim...ha éjnek évadján velem horgásztok most már tudjátok miért sóhajtok olyan mélyet mikor "ugrik a ponty"
Köszönöm az itteni akvarista kis közösségnek hogy elmondhattam ezt nektek....életem a víz.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Megkérdeztem azt aki elcsalt egy ilyen horgászatra:
"Te ezt élvezed?"
"Nagyon" - hangzott a válasz.
"Ezzel a sok csipogó kütyüvel és egy autó felszereléssel?"
"????"
Legközelebb akkor megyek pecázni, ha az egy szál csupasz pecabotommal visszautazhatok az időben és térben, legyezni, blinkerezni, stb.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
De talán itt van valami:
www.aquanet.tv/Kategorie/Expeditionen
A kis patakokkal kapcsolatosan meg rezignáltan meg kell jegyeznem:ez van:(.De talán majd jön egy újabb irányzat,és újabb százmilliókért lehet renaturálni...csúcs!Vas megyében már van olyan patak amit a horgászok saját erőből vadítottak vissza-biztos rémlik neked is ezzel kapcsolatosan a dolog.Anno errefelé az Eger patak hegyvidéki részén valósították meg ezt..bár ott csak némi mederrendezés volt a lényeg,azóta pisztrángos víz.Buták vagyunk...ez van.
Biztosan találkoztál már a hozzászólásaimban a Sajó partjának rendezése kapcsán felmerült gondolataimmal...kivágják a víz fölé hajló fákat/bokrokat,a parton is rendezkednek.Mindezt azért-mint mondják-mert árvízkor sok szennyet fog meg a parti növényzet,és növeli az árvízveszélyt...Ok,legyen ez igaz-de vajon mi lesz a meder szélét megkötő gyökérzettel,vagy nem számít hogy merre megy az a folyó?2010-re utal mindenki,meg az elárasztott multira...bocsi ártéren volt,egyáltalán ki adott oda építési engedélyt/és mennyiért?/.Hagyjuk ezt a vonulatot is..mi közünk hozzá ugye?De azt minden folyóparton csak sétáló ember is tudja hogy a fák/bokrok takarásában vannak a halak menedékei,hogy ezek gyökérzetére ívnak halaink...szerencsétleneknek már nem lesz semmiféle esélyük hogy szaporodhassanak?Sírnék az emberi gondatlanságon,de inkább ordítanék!Mivé lesz az ország pár "természetes" élővize ha megássuk a medrét,ha úgy alakítjuk ki hogy nekünk jó legyen?
De hogy kicsit nevessünk is kínunkban elmondok egy rövid történetet:pár éve alapítványt szerettünk volna létrehozni az itteni szakasz megfelelő halakkal történő halasítására...mert nem megfelelőekkel van telepítve!Nekem jutott a nemes feladat hogy a horgászokkal beszélgetve leszűrjem a leendő támogatás mértékét....És most figyelj kollégám:"Minek addig halat tenni a Sajóba míg nincs kikotorva,meg rendezve a partja?Tiszta fű minden,fák bedőlve,meg a vízmélység is kiismerhetetlen..így horgászni?"Jelzem ezt szó szerint mondta egy azt hiszem befolyással rendelkező horgász kolléga...
Na lépjünk....egy,de még sok fecske sem tavasz-és egy vagy sok fűszál sem mező még.
Vannak olyan gondolataim/ismereteim melyek miatt azt hiszem a halőrségbe vetett hitem is lenullázódik...
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
Gábor, szomorú, ami nálatok (is) történt, a természetes vizek szabályzását sajnos manapság úgy néz ki csak betonkádakban tudják elképzelni az ennek tervezésére hivatottak, lehet valamelyik "modern" környezetmérnök-professzor számlájára írható ez az egész, mindenesetre nagyon elterjedt tendencia. Legyen az akár a legkisebb patak, a vízrendezéshez tipikusan sok betonra, kövezésre és markolóra meg néhány EU-s százmillióra van szükség. Környezetbeilleszthetőség nem számít, útban lévő fákat, növényeket stb-t pedig le kell tarolni...