- Köszönetek: 1127
Kávézó
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Egyértelműen hasonlóan gondolkodunk...de tudod ez valahogy a részemről egyfajta védekezés is.Sajnos elértem itt is "végzetem",mert rengeteget reagálok rövid idő alatt-ez pedig téves következtetéseket enged levonni.Kötelességemnek érezném elmondani minden postomnál hogy nem azért írok én ennyit mert annyira jól tudom a dolgokat-éppen ellenkezőleg:keresem a helyes tudást,örökké kutatom a ma elfogadott véleményt dolgokról.Ez egy akvarisztikai honlap-nem véletlen hogy itt ilyen témában "aktívkodok"...életem része a hobbi.
Lektorálás-azért bízom benne!Részben azért is,mert állandóan ezzel abajgatom a honlapon dolgozó adminokat/moderátorokat,sőt még mesterünket sem átallom kérlelni hogy bátran mondja meg ha valami nem ok a dolgokban....én valóban a közös és helyes tudásunkért szállok síkra.Amikor blogot írok épen ezért nagyon meg is gondolom hogy miről írjak-kedves kollégáink közül nem egy jelezte is értetlenségét amiatt hogy én sosem írok halakról blogot.Isten óvjon ettől.....tudásom csak arra terjed ki hogy legtöbb esetben azt tudom amit biztosan nem tudok!
A bohém poénkodást jókedvvel elegyítő hozzászólásomat itt be is fejezhetném,ha engedné a habitusom-de nem ez történik.Nagyon szeretném ha minden blogíró nagy felelősséget érezne írása dolgában,hiszen egy blog nem hozzászólás-nem is úgy kezeli a manapság a halón függeszkedő társadalom.Tudom hogy a tárhelyek szinte végtelen volta sokakat arra sarkal hogy elmondja ő mit tud-vagy vél- a dolgokról....szíve joga.Mérlegelni azonban tudni kell,csakúgy ahogy te is írod.De megint mondom:nem az eredeti blog íróját bántanám én-sőt hálát kel éreznünk iránta!Vajon manapság hány halazó tudja a giliszták felépítését felidézni fejből-vagy egyáltalán ismerik még a gilisztát?
Rövidre fogva:féltem a haszontalan,és időt rabló információktól társaimat...ezért szóltam csak hogy valami nem kerek.De annyira szeretném ha mindenki készségszinten vágná rá valami helytelenre hogy ez nem ok-erre törekedjünk valamennyien!E hobbi mellett nem lehet lazítani...ezt szívből,utolsó leheletig kötelező csinálni-miközben a kötelezőséget meg sem érezzük,és nap nap után rádöbbenünk hogy alig tudunk valamit.Szerelem ez a javából....szenvedély,életforma.
Nah...ezt jól kibeszéltem magamból-ismételten hálás szívvel gondolok a honlapra ahol ezt megengedték nekem.Még szerencse hogy létrehozásra került a "Kávézó" rovat-köszi!
"Ügy befejezve",különben is meg kell locsolnom a pincénkben reményeim szerint életre kelő gombatenyészeteket-lehet hogy legközelebb erről beszélgetünk?Gomba jah..csiperke-alig várjuk hogy megjelenjenek a termőtestek!
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
A weben mindenki lehet író, költő, tudós, stb. mindenki azt ír amit akar. Az más kérdés, hogy az írásait ki veszi komolyan és ki figyel rájuk. Én könyvekben is olvastam, akkora marhaságokat, hogy napok múltán is röhögtem ha eszembe jutott. Én úgy gondolom, ha az ember olyat olvas ami számára új vagy szokatlan, akkor annak megpróbál utána járni. Több forrásból informálódik, és ha módja van rá, akkor a saját tapasztalatait is hozzáadja. Ha valaki nem tud rendszerezni az információözönben az pórul járhat. Egyébként köznyelven őket nevezzük hiszékenyeknek. Az internet ennek csupán szélesebb értelemben vett közvetítője, de az információ mögött mindig az ember áll. Az internet előtt is volt dezinformálás az emberek között, csak az valamivel lassabban tudott terjedni. Ma az internet korában egy infó pár másodperc alatt bejárhatja az egész világot. Ez azért rendkívüli dolog, és hatalmas segítség is egyben. Akkora könyvtárunk soha nem lesz, hogy az interneten található hasznos információkat nyomtatott formában tároljuk. Arról már nem is beszélve, hogy egy ilyen könyvtár megléte még nem garantálja a sikert, ugyanis több mázsa könyvben nem egyszerű megtalálni azt a kis infót amire pont szükséged van. Én azt mondom neked, hogy nem az internettel van a baj (sőt, azzal semmi baj nincsen), azokkal van a baj, akik egy információnak nem néznek szélesebb értelemben utána, nem ellenőrzik annak helyességét. És ezt akár az interneten is megtehetik. Csupán annyit tanácsolok, hogy nézze meg mindenki a szerzőt vagy a weboldal tulajdonosát üzemeltetőjét, aztán ellenőrizze keresztbe őket. Rengeteg tudományos általad oly áhított "lektorált" oldal van, lehet szívni a tudást. Egyet azonban nem kell elfelejteni, a lektoráló is ember csak kicsit többet tud mint mások. De ő sem tud mindent, és van amit ő sem tud jól. No, remélem most jól összezavartalak.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A gilisztáskönyv kedves olvasmányom volt anno-még talán az ösztöndíjamból veszegettem akkoriban a könyveket..de jó is volt!
Viszont van egy linked amin arról beszélnek hogy az eső hangjától jönnek ki a giliszták a földből-merthogy a ragadozók elöl menekülnének,meg ilyesmi....imádom az ilyen cikkeket!De kontrázom is egy másikkal:
translate.google.com/translate?u=http%3A...to|hu&tbb=1&ie=UTF-8
Szóval vannak különféle feltevések,de elegendő ha mi használjuk a józan eszünket:a földigiliszta szárazföldi létre született-erre specializálódott.Hogy aztán a külső nyálkaburok nyilván segíti a bőrlégzést az egyértelmű-de mi van ha ez a burok leoldódik szép lassan a vízben?Dobjunk egy tiszta lelkű földigilisztát egy vödör vízbe-mit tesz?Mindenfelé csúszik-mászik..nem akar az befúródni,menekülne a vízből szegény....A magasabb oldott oxigéntartalom nyilván segíti a légzését,de ha a magas oxigéntartalmú víz lenne a lételeme,akkor kedves folyóm a Sajó térdig lenne földigilisztával;).Arról nem is beszélve hogy a táplálkozásához "szükséges"dolgok sem a vízben tenyésznek.
Értem amit az ozmotikus dolgokról írsz-és erre hajlok első körben én is!Még anno a kaktuszaimmal kapcsolatosan olvasgattam hasonló dolgok után,de már akkor is felkeltette figyelmemet..itt egy kis szösszenetke arról amire én gondolok:
translate.google.com/translate?u=http%3A...&hl=hu&langpair=auto
A földigiliszta vízben nem él...felénk a kötött talajon esőzések után kijönnek a szabad levegőre,hiszen elönti járataikat a víz.Persze szaporodnak is,ha már as "vakrandi"létrejött,de alapvetően én azt hiszem hogy életüket mentendő jöttek elő-némelyiküket este gyenge fejlámpafénynél összeszedve elviszem magammal horgászni..ők már nem térnek vissza.A Sajóban a nagyon kíméletesen horogra tűzött egész giliszta talán egy órát él megfelelő intenzitással..de én mindig azt remélem hogy hamarabb jön egy márna;).Érdekes hogy a trágyagiliszta jobban bírja a horgon,de őt errefelé csak az apróbb halak preferálják..a nagy,hatalmas giliszta a nyerő!
De hogy az ozmotikus nyomásra is visszautaljak:bizony-bizony a frissen szedett "kemény" giliszták ha érintetlenül kerülnek elő a horog ellenőrzésekor már korántsem kemények:mint egy "plötty",úgy néznek ki....már mozogni sincs kedvük,nem hogy szaporodni!Ilyenkor más legényt hívok táncba a csalis vödrömből...márnáék remélem díjazzák igyekezetemet!
Minél többet beszélünk a gilisztás/szűrős dologról annál bosszantóbbnak találom a blogíró pontatlanságait:(Én elnézést kérek mindenkitől,de hogy lehet ilyet írni mindenféle előtanulmány nélkül?Részemről ezt a dolgot már nem fogom tovább taglalni,mert meg nem érdemelt érdeklődést generálnék a blog iránt.
Viszont nem úgy működik az kérem ahogy én elképzeltem:a neten ésszel kell keresőzni,mert addig jutottunk a nagy információ áradatban hogy mindenféle előzetes tudás nélkül nem tuti a helyes eredmény.Tanulnunk kell..mindig csak tanulni!Anno terveztem egy "csaliblog" írását is,hiszen irtózatosan zavar a moderálatlan/lektoráltság nélküli információhalmaz amit a nethez csatlakozva találtam...én nem ezt szerettem volna!Jobbára azért is hajlok manapság még mindig az írott orgánumok tiszteletére-és ezt jó szívvel ajánlom is.Ajánlanám,ha elérhető áron szép magyarsággal vagy helyes és érthető fordítással íródnának a könyvek.Ez mára már csak kósza álom maradhat sajna....de ki tudja.
Mátéfi további kutakodásra kérlek a témában,mert bár a héten már nem melózom,de elönt az itthoni tennivalók halmaza...megint időzavarban vagyok,és 5 napba szeretnék belezsúfolni három hetes tennivalót.
Köszönöm mindenkori segítségedet a keresőzésben...inspirálsz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Talán ezeket böngészgetve rátalálhatnék arra a gyűrűsféregre,amit évekkel ezelőtt láttam egy patakocska hídja alatt átgázolva...már majdnem fagyott-a csizmámban élveztem is a becsorgott vizet-amikor félelmetes felfedezést tettem:körös-körül a vízben mindenhol fehéres,és igen hosszú/vékony férgek másznak ki az iszapból.Grrr....ráadásul nem is aprócskák,a hosszuk talán még a 20 centit is közelítette-ám halálvékonyak voltak!Egy életem-egy halálom...én bizony elkaptam jópárat!Aa féregnek olyan tapintása volt,mintha vastag horgászzsinór lenne,és elszakítani sem volt őket könnyű...mintha műanyagszálat fogdosnék.
Ennek sosem néztem még utána...mi lehetett vajon?
Másik férges kalandom az volt amikor a helyi polg.mest hivatalban raktárosként dolgoztam.2010 bőséges csapadéka rengeteg pocsolyát hagyott maga után az udvaron is-én pedig természetesen lelkesedve figyeltem meg bennük az éledező vízi világot.Nos,honnan-honnan nem de megjelent némelyikben egy 25-30mm hosszú szintén fehéres/krémsárgás kis féreg,mely hasonlóan a mi tubinkhoz hullámzó mozgással himbálta magát a víz alján.Ő ki lehetett vajon...na ezek olyan dolgok melyeknek sürgősen utána kell járnom-hisz a téma szó szerint a lábaim előtt hevert-minő feledékeny vagyok!
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
www.scientificamerican.com/article.cfm?i...s-surface-after-rain
Én értem, hogy bőrlégzése van, és ahhoz szükséges a külső epidermisz folyamatos nedvesen tartása, mert csak így tud megvalósulni a gázcsere. Akkor elvileg egy oxigéndús vízben túl kellene élnie, nem? Viszont én mindig azt látom, hogy azok a giliszták melyek esőzés után egy tócsában rekednek, azok elpusztulnak ha nem tudnak onnan kijutni. Pedig elvileg ott oxigéndús a víz és így élnie kellene. Lehetséges, hogy valamilyen ozmotikus hatás miatt pusztul el és nem az oxigénhiány miatt?
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Nem uraim...nem a téma vesézése miatt hívtam fel rá figyelmeteket,hanem egy kissé görbe tükröt állítottam a net hitelessége elé.Nem kárhoztatom én a blogot-de képzeljétek el mit gondolhat az a kevésbé tájékozott kolléga aki ezt-mint a Google első találata-olvassa?Most kinek higgyen...ki az aki igazat mond,és ki az aki csak beszól?Szóval nem itteni téma ez..hiszem hogy ti ügyesebben keresőztök,sőt tudásotok is kardinálisabb attól mint hogy egy rövidke pillanat erejéig is fontolóra vegyétek a dolgot.Azonban mint tudjuk minden igaz-és az ellentéte is lehet az!Van hogy régi tapasztalatainkat felülírja egy újabb dolog-azonban ismételném önmagamat,és titeket is:mindkét fenn említett gilisztafaj a víz alatt nemhogy szaporodni,hanem huzamosabb időn keresztül élni sem tud.
De belemerüljünk jobban?
Keressünk csak rá a hazánkban élő vízi gyűrűsférgekre....
Halkan megsúgom:a kevés vízben rothasztott földigiliszta állítólag csoda távcsali a horgászoknál....én 25 évnyi dohányzás után is érzem a szagát,így nem használom-szűrőbe ezért bocsi de nem ajánlom;)
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- Robi0108
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 47
Hétvége van....miért ne legyen jó a hangulat?
T.:Gábor "
Gábor most olvasgattam a témát!
- Robi0108
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 47
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- sandorfipeter
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 4
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Hétvége van....miért ne legyen jó a hangulat?