- Köszönetek: 55
Tubifex helyett giliszta ?
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Robotpilóta
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 28
Enyhe kifejezés...halőrxxl beküldte: Ez borzalom ami ott van....valamit tegyél.
T. :Gábor
"Ami nem öl meg az megerősít"
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
- Társ
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 5
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-

- Társ
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 5
Az enyémek 1x1x1 méteresek.
Ha oda halmozod a trágyát, ahol előzőleg volt, feljönnek a talajból, be sem kell oltani. Nálam már az egész kertben megtalálhatók. Lomb, kő és fa alatt is.
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
Nem fagy át. Valószínűleg nálunk is az a siker titka, hogy a trágya nagy része a földalatt van.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-

Meglátjuk mi lesz még addig mire ismét aktuális lesz a dolog...

- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
Egyébként ha eljössz a girnyókért, akkor nem valószínű, hogy bármit is kérünk érte, a horgászok is csak haverságból hozzák a halat, nekünk annyi gilisztánk van, hogy akár tiszta gilisztával is teleszedhetsz egy vödröt, az sem kottyan meg az állománynak. Ha érdekel a dolog, lezsírozhatjuk. Budapestre nem valószínű hogy egy tejfölösvödörnél többet felcipelek, a legjobb ha érte jösz. Nem tudom van-e dolgod Szolnok megyében?
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Egy olyan trágyadombért mint a tiétek én vért adnék..coryzom főleg, így nekik a tubifex és a giliszta alapkaja kellene hogy legyen- erre itt tubiért meg kell halni szinte hogy egyáltalán legyen, giliszta pedig pfff....

Ui: nem lehetetlen hogy ha jársz a Terrákon én vásárolnék tőled egy nagy vödör gilisztát az általad mondott áron...úgyse nyugszom bele hogy nekem ne legyen tenyészetem, minden követ meg fogok mozgatni!

- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
Itt írok arról, hogy mi történik azokkal a gilisztákkal, melyek meglógnak a halak elől. Amikor még életben volt ez az oldal, akkor óriási, de szerintem alaptalan vitát váltott ki a blogom. ezek a kommentek az oldal "megújulásakor" eltűntek.
A trágydombunk hatalmas, egy három méter mély ciszterna tele van velem és a tetején még egy domb. A csirkék minden nap kaparásszák, de ez mit sem árt a girnyóknak. Bármely tárgyat felemelek, mely a trágyadomb közelében van, alattal milió virgonc vörös trágyagiliszta, tehát soha nem ások utánuk. Szeretik a faleveleket is. Többször tartottam már diszperzites vödörben, hogy télen is legyen girnyó a halaimnak. Tehát ha valakinek Martfű közelében kell ilyen giliszta, annak csak egy kérdésem van: Mennyi kell?
Panelban is tartható vödörben, teafű kávézacc, ilyesmi ideális táplálék nekik. Mikor kollégista voltam, akkor is volt akváriumom, és gilisztás vödröm is a koleszban. ezen soka ottani társam megbotránkozott, de ez mit sem zavart engem. Az ablakban törperózsákat nevelgettem. Auchanos cucc volt, mindig kipusztult, dögledezett, egészen addig míg nem tettem a földjükbe egy marék gilisztát. Többet ért minden tápszernél, néhány nap alatt kivirultak a növényeim. Azóta hazaköltöztem, itt mán nem ilyen kicsiben űzöm a gilisztaipart. Vagyis nem csinálok én velük semmit, ők csak vannak és mindig, amennyi csak kell.
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
2013. november 8-án ástam pár gilisztát a Zemplénben (horgászati célra). Túl sok nem fogyott, de nem is ez a lényeg. A gilisztákat ottani nedves földdel egy 2 l-es "fagyisvödörbe" raktam és feltöltöttem peremig falevéllel, majd beraktam a kocsi hátuljába (téli menyhalazáshoz terveztem használni, csak nem jutottam el menyhalazni...).
Teltek-múltak a hónapok, egyszercsak március közepe lett, ismét irány a Zemplén, a kocsi hátuljában a doboz...!? Egyrészt állatkínzónak éreztem magam, másrészt elképzelni sem tudtam, hogy a telet egy légmentesen lezárt 2 l-es vödörben, fagyban, nagy hőingásnak kitett autóban kibírták volna a girnyók. Pedig... DE! Ahogy kinyitottam a tetőt a kisebb-nagyobb földigilisztától a harmatgilisztáig életben voltak a dobozban, bár a talaj teljesen át volt járva és a levelek felemésztve. Dinnyehéjjal/kiszáradással saját ládában tartott tenyészetet háromszor is öltem már le, nem gondoltam volna, hogy ez ilyen szerencsésen életben marad. Néhányat elhorgásztam, párat visszatettem, azt hiszem lassan fel kéne etetnem a halakkal, mert már 30°C fölé melegszik néha a járgány a napon. Persze még mindig élnek (a kép tegnap készült, éles szeműek 4, nagyon éles szeműek 5 gilisztát is láthatnak, pedig a vödör nem is volt fejre fordítva..):
Ha valaki hasonló titániumgilisztákra szeretne szert tenni, jó hírem van: itt a tavasz, jönnek fel a giliszták!

- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A komposzthalom mára már valóságos erődítményé nőtte ki magát:a nyáron feldolgozott gyümölcsök héja,a hullott gyümölcsöket is beleértve mind-mind hozzáadásra került.A fűnyesedék,a rengeteg zöld gyom is mind-mind itt talált végső lehetőséget a biológiai körforgásra.Talán említenem sem kell,hogy pipijeink hatalmas hévvel estek neki a halomnak,mire észbekaptam már az összes tarajos sereg egyként aprította a benne tanyázó gilisztákat...jujj!Kreálnom kellett egy külön kerítést,mert nem az ő friss gilisztával való ellátásuk volt a célom-ráadásul ezek a fránya csirkék az egész halmot pár nap alatt átforgatták volna:(A kerítés elkészült,ők csalódottan törődtek bele a kiűzetésbe....
Mai munkám során a komposztra került a pipik alól kicserélt aljazó is,természetesen azzal a fajta "tojással" amit ők egyenlőre produkálnak-kicsit görbe még!:)Mint valami dínoszauruszok úgy követtek a halomig,élesen villogó szemükkel-darabos fejmozgásukkal tényleg elhiszem hogy őseik között volt a T.rex is!

A kertes házban lakók okvetlenül készítsenek ilyen halmocskát ha megtehetik...fogalmatok sincs róla hogy milyen jó kerti föld keletkezik,és milyen megnyugtató a sok zöld maradékot erre ráhelyezni inkább mint a szemetesbe dobni!A párom már külön gyűjti a komposztálható nyersanyagokat,ő legalább annyira örül mint én.A virágai meg fogják hálálni azt,hogy még a zöldségpucolás maradéka is itt végzi....Pluszmunkát nem jelent:csupán a megfelelő anyagokat kell rádobni,és okosan elhelyezni.
Ez hát a friss tapasztalatom e kis halommal...jön az ősz,a kertből az összes gyom,nyesedék,letermett paradicsom,tök,uborka stb. szár is ide kerül.Mi lesz itt kérem?

Záró gondolatként talán azt kell még említenem amikor a kartársnő átadta nekem a kis komposztgilisztákat tartalmazó dobozkát....sose feledem el hogy ő szedegetett nekem a saját tenyészetéből,és nem volt rest el is hozni mesterünkhöz a börze napján.Szotyika,és ő egy folyamatot indított el nálam,mely nyilván az időm végezetéig fog tartani...gilisztákkal is etethetek!

Köszönet,és hála:Gábor
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Bár tudom hogy sokan igen sűrűn beépített területeken-vagy éppen betondzsungelben-laktok,azért aki teheti,én ajánlom!E halmocska sok hasznot hajthat nem csak akvarisztikai-horgászati szempontból!Kertemben még további hely is bőséggel rendelkezésre áll,már most filózom egy hasonló megépítésén...így két évenként váltogathatnám az éppen használt komposztot,hiszen végső feltárás után a kiskertünk talaját hivatott javítani e halmocska is majdan.
Addig azonban csak hordjuk majd rá a növényi nyesedékeket,a konyhában képződő komposztálásra alkalmas anyagokat..kár volna a szemétbe tenni,hiszen ha nem is aranyat,de gilisztát,termőföldet,és nem utolsó sorban organikus gondolkodást jelent..
Ezzel kapcsolatosan vessetek pár pillantást az alábbi-nem akvarisztikai-írásra,ha van kedvetek.cuccos.com/hobby/index.php?op=dyncont&contid=301
A talajtakarást használom-ajánlom!
T.:Gábor
Ui.:Már nem áll szándékomban "kakaskodni";)megvan már a fészekalja!