- Köszönetek: 0
Díszhalak tartása, társítása
- kzsolti73
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
Ez igazából nem is baj.
Akkor kell közbelépni, ha ez a játék elkezd durvulni. Ekkor növényeket (vagy éppen még több növényt) kell betenni a vízbe.
Etetés közben mit csinál az a bizonyos márvány-guri?
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Alysah
- Nem elérhető
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- kzsolti73
- Nem elérhető
-
Én magam régóta foglalkozok gurámikkal:
szépek, aranyosak, jól esznek.
Azon kívül, hogy szeretik a melegebb vizet (legalább 26 fokos vízre gondolok), semmi más igényük nincs.
Szeretik továbbá a magas növényeket, és a gyökereket is.
A kistestű gurámik (lásd: Colisa fajok) közül csak a hím szép, a nőstény közel sem olyan feltűnő. Ezzel szemben a nagytestű gurámik (arany, kék, márvány, gyöngy /lásd Trichogaster fajok/) mindkét ivarban nagyon szépek, és kevesebb gond van velük, mint a Colisa fajokkal. Ez megnyilvánul a tenyésztésükben is- a Trichogaster fajok lényegesen olcsóbbak.
100 literes akváriumba max. 8 db Trichogastert ajánlanék (gondolok itt a várható 10 cm-es hosszra, és az elegendő úszótérre), vagy 14-16 db Colisát.
- Alysah
- Nem elérhető
-
- kzsolti73
- Nem elérhető
-
Azt írod, hogy a vitorlásaid nem bántották a neonjaidat.
Ami azt illeti, én is szemezgetek a vitorláshallal (vagyis még nincsenek), de tartok 12 db vörös neonhalat. És hát... hogy őszinte legyek, nem nagyon akarnám, hogy a leendő vitorlásaim felzabálják őket.
- kzsolti73
- Nem elérhető
-
Szia! Először is szeretnélek köszönteni ebben a csodálatos hobbiban!
Kérdésedre válaszolva: nagyon sok olyan halfaj van, ami szép, békés, és viszonylag igénytelen.
Persze ahhoz, hogy ténylegesen jól érezzék magukat, nem mindegyiket lehet összerakni.
Kezdőként elsősorban elevenszülőket javaslok: a plattik különböző színváltozatait, guppit, xifót. De számításba jöhetnének dániók, rózsás díszmárna, vörös karcsú díszmárna (azonban ez utóbbi 3 díszhalfaj kifejezetten csapathal - minél többet veszel belőlük, annál jobban érzik magukat). Inkább kevés fajból vegyél sokat, mint fordítva: sok fajból keveset.
Ne felejtkezz meg az ideális halnépességről (vagyis ne telepítsd túl az akváriumot). Természetesen mindig a várható kifejlett méretet kell figyelembe venni.
Ami a könyvet illeti: Javaslom a Horn-Zsilinszky: 'Akvarisztika' c. könyvet. Igaz ugyan, hogy ez a könyv nem foglalkozik a mai modern akvarisztikával (régi módszereket mutat be), mégis igen hasznos útmutatót ad a díszhalak tartásával, tenyésztésével kapcsolatban. Ajánlom!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
Én próbáltam valamiféle bevonattal magyarázni-ami a bolti fényviszonyokban keletkezhetett-,amit ők a régi levelekkel együtt "bedarálnak",igazam lehet?
Válaszukat előre is köszönve:Gábor
- P51D
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 35
A következő fajok érdekelnének elsősorban:
Melanotaenia boesemani - Boeseman kalászhal
Melanotaenia lacustris - Kék, vagy türkiz kalászhal
Melanotaenia praecox - Neon kalászhal
Melanotaenia fluviatilis - Folyami kalászhal
Glossolepis incisus - Lazacvörös kalászhal.
Érdekelne, hogy milyen tapasztalatai vannak, annak aki már tartott ilyeneket.
A másik fő kérdésem, hogy hol érdemes beszerezni őket? Díszhal kereskedésekben elvétve látok belőlük. Ott is inkább csak a Boesemani-t.
- perika
- Nem elérhető
-
Gondolim mar sokan irtak ezzel kapcsolatban, de
sok internetes lapot olvastam de konkret dolgot nem talaltam ezzel kapcsolatban.
En most szeretnek edesvizi akvariumot.60-80 liter közöttit. Szeretnem a segitsegeteket kerni mindenfelekeppen garnelakat es egy bettat is akarok bele es egy ket fajta halacskat. Milyen fajok jönnek ki jol egymassal es a garnelakkal? Garnelakbol több fajtat is rakhatok össze? Ha igen melyik melyikkel? Nem szeretnek igenyes halacskakat mert nem celom hogy elpusztuljanak a nem hozza ertesem miatt
Esetelg jo szakkönyvek cimet is szivesen fogadom, melyiket erdemes megszerezni.
Elöre is köszönöm a tanacsokat!
- mark9624
- Nem elérhető
- Felhasználó blokkolva
-
A fantomlazacot pedig teljesen nyugodtan teheted vitorlás mellé.
- Onedin
- Nem elérhető
-
Szeretnék egy délamerikás biotópra hajló akváriumot összehozni 160 -200 L ben. Tehát a ponytlazacokon, törpesügéreken kívűl tetszene ha tehetnék bele pár diszkoszhalat, vitorlásokat. Sajnos elég ellentmondásos infókat találtam a fórumukon. Pl rengeteg hirdetésben található "csapvizes" diszkosz. A vitorláshalak társításával is elég ellentmondásos vélemények vannak pl a törpesügérekkel, vagy akár a neon-fantom- és más kisebb termetű tetrákkal(pontylazacokkal) való összeférhetőségéről. Nagyon örülnék ha valaki konkrét gyakorlati tapasztalatokat tudna megosztani a fentiekkel kapcsolatba.
Jelenleg még csak a tervezésnél tartok és szeretném ha jól működő lenne ezért kérem véleményetek.
- micsf
- Nem elérhető
-
Csináltam képet a halról. Remélem elég jó lesz. Immár az én akváriumomban van. Nem tudtam ellenállni és megvettem. A boltban azt mondták, hogy a nagykereskedő listáján szivárványos algaevő géb néven szerepel.
Fotó itt
/képet ide az AM honlapra is fel lehet tölteni, akkor egyszerűbb elérni - szerk/
- Kasi_Mátyás
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 6
www.aquaticquotient.com/gallery/files/1/8/3/6/IMG_2142EP.jpg
Ne kövesd a kitaposott utat, hisz' ott már jártak!
- Kasi_Mátyás
- Nem elérhető
-
Én személy szerint a blue neon goby-ra tippelnék, melyet itthon csak Stiphodon sp.-nek kaptunk meg. Itt egy kép a hímről, a nőstény szintelenebb, barnásabb:
www.seriouslyfish.com/images/Stiphodon%2...aiwan%20male%203.jpg
Ha ez az, Pasát keresd meg személyesen, neki már volt, nem olyan régen.
- micsf
- Nem elérhető
-
Azt nem tudom, hogy a boltban látott hal is ez volt-e. Nem volt színes, csak barna, de gondolom fiatal hal volt még. Azt hittem itt a fórumon talán ismerik.
- Kasi_Mátyás
- Nem elérhető
-
Latin nevet, vagy legalább egy képet adj róla, mert ez egy fantázianév, így bármi lehet!
- micsf
- Nem elérhető
-
Ma láttam a boltban egy szivárvány géb nevű halat. Tetszik, de nem vettem még meg. Szeretnék érdeklődni, hogy milyen igényei vannak. A neten nem sok információt találtam róla. Gondoltam itt megkérdezem. Érdemes-e megvenni pontylazacok és páncélosharcsák közé? Előre is köszönöm a választ.
- schonmisi
- Nem elérhető
-
Akkor már csak a rendelet értelmetlensége bosszant... és egyébként engem kifejezetten zavar a gömb akvárium látványa az erős torzítás miatt...
- Pasa
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 360
14. §
...
(5)Tilos
...
d) gerinces állatot gömb alakú akváriumban tartani.
A rendelet nem mondja meg, hogy mekkora gömbakváriumról beszél. Lehet akár 100 literes is, akkor sem szabad.
Viszont rákokat szabad, azokat nem zavarja (ezek szerint).
Hogy miért? Én még nem beszéltem olyan hal-pszichológussal, aki kimutatta volna, hogy a gömbakváriumban tartott halak stresszelnének. Hogy a szemét beverné... mibe? az üvegbe? és az egyenes faluba miért nem?
- schonmisi
- Nem elérhető
-
Gondolom, hogy itt mindenki tudja, hogy március egytől tilos a gömbakvárium. (csak az aranyhalaknak?) Szeretném megtudni, hogy mi ennek a pontos magyarázata.
Azt persze tudom, hogy egy kicsi, alig 10 literes tér miért nem jó a halaknak, főleg normális szűrés és szellőzés nélkül, de van ennek a a tiltásnak köze a gömb akvárium formájához? A következőket olvastam neten böngészve: a gömb rezgéseket kelt, ettől megbolondulnak, meg a körbeúszástól kidörzsölődik a szemük, aztán fertőzés, vakulás lesz belőle. Van aki azt írta, hogy belülről igen torzan látják a külvilágot, mint ahogy, mi is őket, ettől akadnak ki. Érdekes volt olvasni egy olyan megjegyzést, miszerint, a gömbaksi belső felülete tükörként funkcionál és ki se látnak... hát ezt nem érteném... egyszer beledugom a fejem egy gömbakváriumba...
Szóval mi az igazság?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv: Misi