- Köszönetek: 1
Díszhalak tartása, társítása
- morcsi
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
Lillla beküldte: hello
az lenne a kérdésem hogy aranyhalak mellé betehetem e a guppikat?! megférnek egymás mellett? a kis guppit megeszi a nagy aranyhal ?
Szia!
Szerintem nem ajánlatos berakni az aranyhalak mellé a guppikat!!! A kicsiket meg tutti, hogy megeszik! A kicsiket még a saját fajtája is megeszi.
Üdv: morcsi
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Lillla
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 0
az lenne a kérdésem hogy aranyhalak mellé betehetem e a guppikat?! megférnek egymás mellett? a kis guppit megeszi a nagy aranyhal ?
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- rgabi
- Nem elérhető
-
- trek
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 26
- rgabi
- Nem elérhető
-
Új vagyok itt és lenne egy kérdésem.
Kaptam egy 70literes akváriumot.
Nem értek hozzá hogy milyen halat mivel lehet tartani és mire figyeljek.
Vitorláshal , neonhal és a gyöngygurámi tetszik.Nem tudom lehet e őket eggyütt tartani és ha igen ekkora akváriumban miből mennyit.
Előre is köszönöm a segítséget.
- kzsolti73
- Nem elérhető
-
Több módszer lehetséges:
1. Veszel csigacsapdát (a SERA árul ilyet), ebbe kell egy tabletta-tápot helyezni csalétkül, és kész (állítólag ugyanezt elérheted lefagyasztott (és felengedett) saláta levéllel is) - ez a petékre hatástalan.
2. Vannak csigairtó szerek - ugyancsak hatástalan a petékre.
3. Csigavadászatot tartasz: ha sötétben felkapcsolod a lámpát, általában gond nélkül ki tudod venni a csigákat - amelyik az üvegen van, egyszerűen szétnyomod.
4. Van egy olyan csiga, ami kannibál: más csigákat eszik (de se a halakat, se a növényeket nem bántja). Úgy hívják, hogy "Anentome helena - csigaevő csiga".
- kzsolti73
- Nem elérhető
-
Pillangó tarkasügér (Mikrogeophagus ramirezi /régebben: Apistogramma ramirezi/): teljesen mindegy, bár a hímek itt is élénkebb színűek.
Páncélos harcsák (Corydoras-fajok): igen sok faj kapható belőlük. Teljesen mindegy, hogy melyikből veszel, a lényeg, hogy ezek kimondottan csapathalak, Ez azt jelenti, hogy ugyanabból a fajból legalább 6 db kell belőlük. Azonkívül gondoskodni kell nekik külön kajáról: ez lehet granulátum-táp és/vagy tablettás eleség (persze megeszik a talajon, talaj közelében mozgó vizibolhákat is).
- halacska1997
- Nem elérhető
-
- kzsolti73
- Nem elérhető
-
Nem írod, hogy milyen fajhoz tartozó gurámit tartanál. Nem mindegy, mert a kistestű gurámik (ezek a Colisa fajok) nyugodtabbak, és max. 5 cm-re nőnek. Ezzel szemben a nagytestű gurámik (vagyis a Trichogaster fajok) sokkal élénkebbek, és 10cm-nél nagyobbak is lehetnek.
Én különben - ekkora akváriumba, és neonhalak, valamint törpesügér mellé - inkább kistestű gurámit javasolnék.
Szóval: mehetne 4 db törpe- vagy mézgurámi
4 db pillangó tarkasügér
16db neonhal
Dús növényzet mellett szépen mutatnának.
- kzsolti73
- Nem elérhető
-
Én nem tenném.
Más milyen a viselkedése, mint az előbb említett halaknak. Szeretnek kergetőzni egymással, és területvédők: ez nem jellemző az általad felsorolt halakra.
Inkább arra gondolj, hogy azok a halak, amiket tartasz, mind csapathal. Vagyis NEM egyet, hanem legalább 6 db-ot kéne belőlük tartanod. De NEM aranysügért !!
- istvan1226
- Nem elérhető
-
- halacska1997
- Nem elérhető
-
- kzsolti73
- Nem elérhető
-
Vagyis egy 80 literes akváriumban tarthatóak a törpesügér mellett:
1. Colisa fajok (vagyis kisméretű gurámik)
2. Pontylazacok közül sok (amit nem: kongólazac és tányérlazac (ez a két faj nagyra nő és csapathal: sok kell belőlük), serpalazac (ez nagyon szép, de előfordulhat hogy csipkelődik /hallottam már ilyet/)
3. Elevenszülők közül jöhet: platti
4. Páncélosharcsák közül mindegyik (azonban jó ha tudod: ezek is csapathalak, ezért fajonként legalább 6 db kell belőlük)
5. Díszmárnák közül a vörös karcsú díszmárna (Puntius titteya)
6. Algaevő halak közül az Otocinclus és az Ancistrus.
Bárhogyan is döntesz, ne felejtsd el, hogy az említett halfajok döntő többsége csapathal. Ez azt jelenti, hogy minél többet tartasz belőlük, annál jobban érzik magukat. Azonban ne zsúfold össze őket, gondolj az elegendő úszótérre is.
Inkább kevés fajból tarts sokat, mint fordítva: sok fajból keveset!
(a fajneveket tessék pontosan írni - szerk)
- halacska1997
- Nem elérhető
-
- kzsolti73
- Nem elérhető
-
Persze hogy lehet.
Valamennyi Apistogramma fajt számításba vehetsz (ajánlom az A. cacatuoides-t és az A. agassizi-t illetve a a Microgeophagus ramirezi-t). Jó tanács: a víz minőségére vigyázz: a hirtelen vízváltozásra érzékenyek (főleg a M. ramirezi)!
(a fajneveket tessék pontosan írni magyarul és latinul is! - szerk.)
- halacska1997
- Nem elérhető
-
Válaszotokat előre is köszönöm
- kzsolti73
- Nem elérhető
-
Szóval, ennek megfelelően gondolkozz el a gurámik társításáról.
Olyan halak kellenének, amik hasonló igényűek, viselkedésűek.
Talán a legideálisabb lenne - természetesen a lehetőségekhez igazodva - még több Trichogaster fajt venni, illetve ezekből válogatni , de szóba jöhetne még a sziámi harcoshal és a paradicsomhal (Macropodus opercularis) is.
De ha nem gondolkodsz labirinthalakban, lehetnénk pontylazacok (nekem nagyon jól elvoltak a gurámikkal a serpalazacok. Igaz, erről megoszlanak a vélemények, mert hallottam már olyan akvaristáról, aki 'befürdött' a serpákkal. Erre csak azt mondhatom, hogy ha legalább 10 db serpalazac van, hozzá 6 db Trichogaster /vagyis nagytestű gurámi/, plusz jó a vízhőfok és kellő /változatos/ a kaja, akkor nem lesz gond).
Ugyancsak elvolt nekem gurámikkal a xifó is - szerintem ezekből a narancssárga változatok igen szépek.
Mehetnének bele Corydoras (vagyis páncélosharcsa) fajok: velük az a helyzet, hogy lámpaoltás után kell enni adni nekik (mármint a harcsáknak). Ha nem így teszel, szegény harcsák bizony könnyen éhen maradhatnak!
Szóval van választék. Azonban lényeges (nem győzöm hangsúlyozni), hogy csakis a lehetőségeidnek megfelelően telepíts: Vagyis: mekkora az akváriumod, illetve mekkorára nő az adott hal, milyen igényei vannak (vízhőfok, kaja, vízértékek, viselkedés, stb.)!
- Alysah
- Nem elérhető
-
- kzsolti73
- Nem elérhető
-
Szóval, nem hiszem, hogy komolyabb kárt tennének egymásban, de azért figyeld őket.
Védekezni: lehetőség szerint több hal és több növény. Vagy végső esetben az adott hal elpaterolása máshová (de nem hiszem, hogy szükség lenne erre...)
- Alysah
- Nem elérhető
-