Az akvárium szûrése

Több
13 éve 4 hónapja #621 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Gábor77, kérlek, hogy PÜ-ben áruljad el, hol laksz, hátha van megoldás.
Jövő hét elején "megyek" a beszer forráshoz.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Gabor77

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 4 hónapja #622 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Ok..persze hogy érthető ha nem szeretnél barkácsolni.:)A kis szűrő egyáltalán nem rossz egyébként..használd egészséggel!
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #623 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában

halőrxxl beküldte: Szia!
Természetesen ismerős ez a szűrő..benne egy porlasztókő kelti azt a sodrást amit a víz felemeléséhez használ fel.Biológiainak talán jó lehet egy kisebb akváriumba-és köszönöm hogy olvastad a cseh emelős postokat.Azzal azonban nem szabad egy szinten említeni...nem lenne kedved barkácsolni olyanokat?:)

Én köszönöm, hogy írtatok róla!
Kedvem még csak-csak lenne, de szerszámaim nem nagyon vannak hozzá (pl fúró) panellakó lévén, ráadásul 1 db akváriumhoz megcsinálni nem kicsit lenne költséges, már csak a ragasztó, amit ott írtál drágább, mintha rendelnék egy komplett szűrőt, ami szállítással együtt kb 1200 Ft. Mellesleg a kézügyességem sem valami jó, bár amit csinálok általában jól működik, de nem mindig sikerül szépnek is lennie... :)

mmccannon beküldte: Atya-gatya! Most látom, hogy majd' 8 USA Dollárért vesztegetik?!? :ohmy:

Itt pesten egy helyen a kicsit 1290-ért, a nagyot pedig 2090-ért lehet kapni.

Ha azt is hozzászámolod, hogy ezért a 8 dollárért ide is küldik MO-ra, ráadásul ha valamiért mégsem kapom meg (ami a Magyar Postánál sajnos nem ritka), simán elküldik újra, nem kérdezősködnek, nem kötekednek, nem abból indulnak ki, hogy biztos megkaptam, csak letagadom, akkor nem is olyan sok. Persze ha a bolt mellett laksz, és bármikor be tudsz ugrani, akkor Neked ez nem jó választás, de ha már neten rendeled meg, akkor 100%, hogy drágábban jössz ki a pesti boltnál. Nekem sajnos meg az a bolt kb 150 km-re van, az itteni boltok pedig ha árulnának is ilyesmit, akkor jóval drágában.
Tehát nem kell csodálkozni az áron, lehet az országban kb 10 olyan bolt is, ahol ennél olcsóbban adják, a többiben sajnos ennél drágábban. Te a szerencsések közé tartozol... :)
Last edit: 13 éve 4 hónapja by Gabor77.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #624 Írta: Gabor77

mmccannon beküldte: Jó, mert olyan szűrőközeggel töltöm meg, amivel akarom, esztétikus, a levegőrendszerre simán rácsatlakoztatom, és ami a legfontosabb, hogy olcsó. Nincs mozgó alkatrész, nincs, ami meghibásodjon.

Igen, pont ezekért néztem ki én is magamnak, ráadásul olcsóbb, mint egy belső szűrő...
Last edit: 13 éve 4 hónapja by Gabor77.

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #625 Írta: halőrxxl
Ahá..tehát nem egy furaton eregeti bele a levegőt-úgy értem a vízvezető csőbe alul?
Érdekes...
Last edit: 13 éve 4 hónapja by halőrxxl.

Több
13 éve 4 hónapja #626 Írta: mmccannon
Inkább pezsgő, de úgy állítottam be, hogy inkább fodrozza a vízfelszínt, tehát a kifolyó nyílása félig a felszín fölé emelkedik.

Egy (h x sz x m) 80 x 30 x 20 medencében van a sarokban, míg a 40, ill. túlvégi 10 centi környékén 1-1 szivacsszűrő dolgozik.

A kifolyó magassága fokozatmentesen állítható, tehát ideális ilyentén.

Mary

Több
13 éve 4 hónapja #627 Írta: halőrxxl
Ok..csúcs vagy!:)
Nagy buborékokat ereget bele,vagy pezsgőfürdőszerű a dolog?

Több
13 éve 4 hónapja #628 Írta: mmccannon
Az most bent van a Cory oviban, így azt most nem tudtam kikapni, de a dobozáról töltöttem fel két képet az albumomba.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Gabor77

Több
13 éve 4 hónapja #629 Írta: halőrxxl
Akkor viszont az enyém már ősrégi....akkoriban megvettem mindent amit tudtam,de nem biztos hogy használtam is.Így viszont előző postom átértékelhető....:)
Ha teheted egy fotót dobj már át akár mailben is bármikor arról a részéről..érdekelne a megoldása!

Több
13 éve 4 hónapja #630 Írta: mmccannon
Gábor, ebben a típusban nincs porlasztókő.

Az régebbiekben volt, ennél tényleg a cseh-emelőre ajaz a kivitelezés.

Mary

Több
13 éve 4 hónapja #631 Írta: mmccannon
Atya-gatya! Most látom, hogy majd' 8 USA Dollárért vesztegetik?!? :ohmy:

Itt pesten egy helyen a kicsit 1290-ért, a nagyot pedig 2090-ért lehet kapni.

Mary

Több
13 éve 4 hónapja #632 Írta: halőrxxl
Szia!
Természetesen ismerős ez a szűrő..benne egy porlasztókő kelti azt a sodrást amit a víz felemeléséhez használ fel.Biológiainak talán jó lehet egy kisebb akváriumba-és köszönöm hogy olvastad a cseh emelős postokat.Azzal azonban nem szabad egy szinten említeni...nem lenne kedved barkácsolni olyanokat?:)

Több
13 éve 4 hónapja #633 Írta: mmccannon
Használok ilyet, és kitűnő. Jelenleg pl. a Corydoras oviban üzemel egy, ahol max. 1 centis babák vannak.

Jó, mert olyan szűrőközeggel töltöm meg, amivel akarom, esztétikus, a levegőrendszerre simán rácsatlakoztatom, és ami a legfontosabb, hogy olcsó. Nincs mozgó alkatrész, nincs, ami meghibásodjon.

Attól függően, hogy milyen halak mellett használom, az alábbi szűrőanyagokat szoktam használni/variálni:
- kerámiagyűrű,
- lávakő,
- zeolit,
- Sera pellett (nyúlbogyó),
- TM 30-as vagdalék,
- perlon.

Mary

Több
13 éve 4 hónapja #634 Írta: Gabor77

halőrxxl beküldte: Gábor77:ahhoz képest szépen itt vagy bejelentkezve!:D Nem cserélnénk melóhelyet?:D

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

De hogy kapcsolódjak az akvárium szűréshez is, ez a szűrő szerintetek ér valamit:
dx.com/p/efficient-simple-corner-filter-...sparent-black-139163
Működésre szerintem olyasmi, mint a Cseh emelők, amiről cikkek/hírek rovatban beszélgettetek...

Több
13 éve 4 hónapja #635 Írta: halőrxxl
Nebula:égésről szó nincs..amit te tudsz,abban meg én tévednék;)-mindannyian fórumozunk,egymástól lessük el a meglátásokat!Egyébként én már anno gyermekként is a latin neveket szerettem jobban....Verne Némó kapitánya sok mindenre megtanított-talán ezért ragaszkodnék ma is a latinhoz-már amit tudok!;)
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Gábor77:ahhoz képest szépen itt vagy bejelentkezve!:D Nem cserélnénk melóhelyet?:D
Nos uraim talán ennyi off még belefért...valóban folytassuk a topichoz hűen,mert adnak a tyúkszemünkre!:)

Több
13 éve 4 hónapja #636 Írta: Gabor77

halőrxxl beküldte: Buék...de folytassuk csak halazással,mert a "legenda" szerint amit ma tesz az ember egész évben azt teszi!:)

OFF

Ez sajnos nálam nem jött be már ma sem. Tegnap pihentem, és nézegettem a halaimat otthon, ma meg már reggel óta dolgozok, és sajnos este 7-ig ezt fogom tenni előreláthatólag...

/OFF

Több
13 éve 4 hónapja #637 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
ez mekkora égés... :D
na sebaj, ma is tanultam valamit :)

köszi Gábor!

Nedőzz!

Több
13 éve 4 hónapja #638 Írta: halőrxxl
Buék...de folytassuk csak halazással,mert a "legenda" szerint amit ma tesz az ember egész évben azt teszi!:)
Nos nem rossz az ötleted,de nekünk ebben az esetben nem kell semmiféle CO2adagolás.Ennek oka egyszerű:aki a gyökérzónás szűrést is beveti a víz kémiájának "karbantartására",az emers módon helyezi el növényeit...a légkör pedig kimeríthetetlen forrással rendelkezik e gázból.Viszont a közeg megoldás nem rossz-én mégis valami sokkal porózusabb anyagra gondolnék,amiben a növény csupán megkapaszkodhat....mintegy rögzítésre szolgálna,az sem baj ha semmi tápanyagot nem tartalmaz-azt vonja csak ki maga a növény a vizünkből!:)
Lehet hogy a hidrokultúráknál használatos közegek megfelelnének ilyen célokra is?Van itt egy köznyelven íródott kis anyag,benne még az úsztatásos módszerről is bőséges infót találunk-bár nem akvarisztikai szorosan,de ajánlom figyelmetekbe a terméshozamot is!
Nos,ha valaki meg tudja oldani a növények elhelyezését,olyan szűrőakváriumot is készíthet amiben helyet kaphatna pár tő növény..a vegetáció tuti gyönyörűen fejlődik,a lakás ékszere lehet az ilyen kialakítás!Ismételten mondom:a fény elengedhetetlen.

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #639 Írta: mmccannon
Tavi ültetőkosár (10 x 10 cm, kb. 5 centi magas, de lehet, hogy 6), első réteg gyöngykavics 0,5-1,0 mm nagyságban, aztán az aljzatból szórni a tetejére.

Én anno JBL tápgolyót nyomtam a gyökerek közelébe. Most ilyentén "előnevelem" a Rotundiflorat és a Pogostemon helferit. Remekül bevált.
Ja, és mielőtt elfeledem, a Szita-féle CO-generátort használom.

Mary
Last edit: 13 éve 4 hónapja by mmccannon.

Több
13 éve 4 hónapja #640 Írta: halőrxxl
A "vízipálma" a Cyperus..;)
Nem,a növényeket olyan helyre kel elhelyezni véleményem szerint ahol a legkisebb a sodrás...sőt igazándiból mintegy hidropóniásként illene elhelyezni..De jó ötletnek gondolom agyag golyók,vagy akár más hasonlóan porózus szűrőanyagok közé is beengedni a gyökereit/hidrokultúra/.Vannak növények melyeknek gyökérzete elviseli a fényt,mások kedvelik a sötétséget....ki tudja,lehet hogy méh nagyon pangó területeket is ki lehetne alakítani,ahol szinte semmi oxigén nincs-na ott aztán az anaerob baktériumok nyerhetnének teret.Azt gondolom méltatlanul kevés szó esik ezekről,mindenhol csak az aerob szűrőkultúrákat prezentálják,pedig...szóval utána kell ennek is néznünk!:)
Egy tuti:minél okosabban használjuk a természet adta lehetőségeket,annál olcsóbban,és talán hatékonyabban is szűrhetnénk.Sokszor értetlenül állok az előtt,hogy csak a médiák sűrűségében,és a minél nagyobb mennyiségű forgatott vízmennyiségben van keresve a kristálytiszta vízhez vezető út.Elgondolkoztató némely állítás,mi szerint a belső szűrők egy nagy nullák-az egyszerű szivaccsal működő szűrések pedig...még annyik sem.No nem gáz..mindenki azt az elvet követi amit megfelelőnek tart!:)

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.345 másodperc