Az akvárium szûrése

Több
13 éve 4 hónapja #641 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
nemrég beszéltünk hasonló használatra könnyező pálmáról is - de mi van pl a vizipálmával? az még ideálisabbnak tűnik nekem, hiszen vízben kell állnia amúgyis.
[viszont csak a szivattyúval közös rekeszbe tudnám tenni a szűrőben, és tartok tőle, hogy a növekvő gyökereit beszippantaná, aztán kuka a növény is meg a szivattyú is...]

Nedőzz!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 4 hónapja #642 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Ja..hogy a gyökérzónás szűrésről van szó a náddal kapcsolatban!:woohoo: Már vágom-és tuti jó ötletnek is tartom,viszont valóban csak nyitott akváriumban kivitelezhető,és borzalmasan helyigényes is.Ráadásul ehhez szükséges a növénynek is a megfelelő fényhez jutnia...
Viszont rendkívül szépnek találtam a szobai futóka/Scindapsus/használatát már több helyen is-aztán ne feledkezzünk meg a mocsári növények részben emers elhelyezéséről sem.Az Anubias fajok nagyobbra növő változatai rendkívül bejövősek,ráadásul legtöbbünknél semmi mást nem kell tenni csak "megengedni2 hogy kinőjön az akváriumból...meg is teszi zokszó nélkül,és bombasztikus szépségű növénnyé fejlődik!De mint beszéljük is ez már paludárium....sajna legtöbbünknél az állványok nem teszik lehetővé a hasonló megoldást.....igaz viszont hogy akinél megoldható annak a legmesszebbmenőkig ajánlom is./Emlékszem egy éppen főiskolai tanulmányait folytató kedves hölgy ismerősünknél valódi dzsungellé váltak.:)/
Más kérdés ha külön szűrőmedencében vannak a növények elhelyezve-A'la Organica-,itt már egy külön rekeszben a növények gyökerei életteret,és tápanyagot találhatnak,de a fény itt is szükséges.Ha van kedvetek beszélhetünk arról is hogy milyen növényeket gondoltok még alkalmasnak efféle felhasználásra.Kezdem is:Chlorophytum,Cyperus....tisztára kedvet kapnék ha a hobbim kivitele engedné!:)Azért pár élő fűzággal be tudnék próbálkozni mint "mindenfaló gyökérdzsungel";)
T.:Gábor
Ui.:Balázs olvasgass csak ha van kedved...rég lelkesedem a dolgokért,szenvedélyem mindenfajta vizes élőhely.A gilifarm jelenleg téli álmát alussza kinn a pipiknél,egy elkerített részen.Ősszel komoly fedést kapott mindenféle kerti hulladékkal....a pincében pedig állandóan pörög a vödrös verzió,időnként coryjaim legnagyobb örömére pár Eisenia-t megtanítok úszni...rendre meghiúsítják a coryk!:D
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #643 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
- Anubias,
- Microsorum pteropus,
- Pogostemon helferi,
- Mohafélék (Vesicularia ferriei 'Weeping', Fissidens fontanus, Taxiphyllum sp. 'Spiky', stb.)

Mohákkal sosem volt szerencsém, viszont az első három él és virul számos medencémben.
Fontos, hogy olyan anyaggal kötözzed a tereptárgyra, amit ha pl. az ancik elrágnak, nem tehet kárt bennük. E célból szoktam ősidőkből származó pamut gombvarró cérnát használni.

Moháknál hajháló használatát nem javaslom, mert az szinte mindig mágnesként vonzotta ancijaimat, akiket aztán ollóval kellett kiszabadítanom.

Mary
Last edit: 13 éve 4 hónapja by mmccannon.

Több
13 éve 4 hónapja #644 Írta: halőrxxl
Olyannyira nem,hogy a nálam is meglévő kis szivacsdarabkákból juszt is készítek én is magamnak!Nehogy már ezen múljon-időm néha akad,szinte semmi nem kell hozzá,akkor meg?:)Egyénként emlékszel hogy már régebben is beszélgettünk az efféle szűrőkről-már akkor tervben volt!
Ui.:ami nem öl meg,az megerősít..de halainknak azért segíthetünk némi praktikával,meg kicsike pozitív hozzáállással.

Több
13 éve 4 hónapja #645 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
A 258-as posztomban közölt videót megosztottam az egyik diszkoszos ismerősömmel, aki megcsinálta, és eddigi tapasztalatai szerint remekül teszi a dolgát. Úgyhogy nem rossz szűrő az.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 4 hónapja #646 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Üdv, mindenkinek.

Ami a szűrást illeti én is megújultam. Már hónapok óta gyüjtögetem a különböző szűrőanyagokat és 2 napja beüzemeltem egy külső szűrőt. Üveg külső szűrőről van szó. Nem biztos, hogy megfelelő sorrendben tettem bele a szűrőanyagokat, de ami a lényeg, hogy extrém módon kitisztította a vizet :)
Ilyen tiszta még soha sem volt az akváriumom vize... ha én ezt előbb tudom nem bajlódom a belső szűrővel :D

Amit bele tettem, alulról fölfelé:

kerámiahengerek, perlon vatta, relatív finom szivacs (2 db), krumpliszsák (2db), durva szivacs.

Összefoglalva: nem került borzasztóan sokba, egyszerű volt ősszeállítani, eszméletlenül megtisztította a vizet :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 4 hónapja #647 Írta: halőrxxl
Nád nem ok....pár hónap-év alatt annyi neki.Egyébként nem gáz a műanyag,de óvatosan kell bánni vele-előbb nem árt tesztelni pár hónapig.Azt kívánom senkinek ne legyen gondja a medencéivel,de sajnos néha hallani hogy beüt a rejtélyes krach...öröm hogy nálad minden ok,így igy maradjon!:)
Ha már talajszűrés:vannak rendkívül szellemes megoldások a neten-parányi munkával megoldható némely!Érdekes hogy hazánkban inkább a külső szűrőket istenítik,aztán számos más módszer is rendkívüli eredményt produkál.Még az is fájlalom hogy sokan az anyagiakat okolják...aztán a DIY megoldásokhoz meg hozzá sem nyúlnak.A sokkal jobban eleresztett külföldi kollégák meg rendre olyan dolgokat barkácsolnak,hogy az ember szava eláll!Lehet ők jobban élvezik az akvarisztikát ha nem "plug&play" módon teszik azt?Valahogy nem ítélem el őket-és számos hazai barkácsolót sem..sőt!;)
Kettőnk közt maradjon:becsülöm hogy ilyet alkottál-a jövőben biztos hogy rengeteg dolgot magad fogsz megvalósítani,én pedig élvezettel olvasok majd róluk!
Köszönöm:Gábor

Több
13 éve 4 hónapja #648 Írta: halőrxxl
Hm..talajszűrés!Óvatosan a felhasznált műanyagokkal,mert van amely ellenőrizhetetlen mit enged ki magából.Sajnos tudom mit beszélek-volt olyan műanyagom,ami melegben egyszerűen megszínezte a kezemet!:( Egyébként a fordított talajszűrést alkalmazod?/gondolom nem,hiszen "porszívózol"/
A linken egy "nem egyszerű" szűrő van...nem a lebegő részecskék eltávolítása a feladata,sokkal inkább az ammónia elleni küzdelemre találták ki...szuper!:)Sőt-már magam is elfilóztam rajta hogy egyszerű építhetősége okán próbát teszek..mint tudjátok a vezetékes vizünkben ammóniumot találni:(,sőt a ph-m is néha az egeket veri....lehet CO2 adagoláson is filózhatok?
Javaslom olvassatok utána a "Moving bed filter" kereső szó utáni találatok segítségével...igazán hasznos,és inspiráló lesz!

Több
13 éve 4 hónapja #649 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában

balazs7710 beküldte: A házilag kèszìtett szürök gyakran sajnos nem biztonságosak, ès ha nem figyelünk oda drágáb is lesz mint a bolti. Mindig fèlelmem hogy egy pillanatban ùszik a lakás, ès oda a halálomány is.

Ahogy néztem, ez viszont akváriumon belüli szűrő, nem lóg ki sehol a vízből, így az áradás veszélye szerintem nem fenyeget...

Több
13 éve 4 hónapja #650 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Egyszerű kis bioszűrő:

!

Több
13 éve 5 hónapja #651 Írta: P51D
P51D válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Szia!
Én 120-140 literhez javaslom a Tetratec EX 700 típust inkább. Drágább egy kicsit, de több szűrőanyag van benne, nagyobb felületen. Amúgy ajánlom ezt a szűrőt. Nálam 110- literben immáron 6. éve üzemel teljes megelégedésemre. Mármint az EX700-as!

Több
13 éve 5 hónapja #652 Írta: Gelfiro
Gelfiro válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Sziasztok!

Egy kis szakmai segítséget kérnék. Jelenleg egy 54l-es akváriumom van, amit tervezek nagyobbra 120-140 l cserélni. Aminél megakadtam, a szűrés. Milyet érdemes ekkoránál használni? Elég csak a belső szűrő vagy külsőben gondolkodjak? Belsőre a Ferplast Marex BluWave 07-t nézegettem vagy külsőt pedig TetraTec EX 600.
Előre is köszönöm a válaszokat, tanácsot.

Több
13 éve 6 hónapja #653 Írta: roberto8802
Üdvözlök mindenkit.

Nem régiben Pasa megosztott velünk egy érdekes képet egy messziföldi akvarista nagykerről:

akvariummagazin.hu/media/kunena/attachments/92/szures3.JPG

A képen látszik, hogy sóder szűrést használnak. Kaptam egy üveg külső szűrő akváriumot és azon gondolkodtam miféle szűrőközeget rakjak vele, amikor bevillant ez a kép.

Véleményeket kérnék a sóderes szürésről. Esetleg ha már próbálta valaki, legyen szives ossza meg velem a tapasztalatait :)

Előre is köszi

Több
13 éve 7 hónapja #654 Írta: halőrxxl
Házilagosan kivitelezett külső szűrő.....megéri!:)
De vannak olyan körülmények,melyek során körültekintően kell eljárni annak,aki maga szeretné kivitelezni.Meg kell vizsgálni azt a lehetőséget,hogy az akváriummal egy magasságban elhelyezhető-e..ha igen,ez már fél siker,hiszen egy oldalpolcos szűrőhöz hasonlatosan a vízszintek magassága nem fog eltérni kardinálisan-ergo a vízpumpánk hatékonyan működhet,gyakorlatilag alig kell neki a gravitáció ellen dolgozni.Aztán még:az esetleges tömítetlenségek nem okoznak lakás elázást,maga a megépítése is egyszerűbb-olcsóbb.Igaz viszont,hogy ehhez hely kell,és nem árt ha némileg el is rejtjük...már csak az esztétika okán!Persze akiknél nem gáz a technika látványa annak ezt nem muszáj..a működés nyomon követhetősége,az ellenőrzések megejtése időnként szükséges.
Egészen más a helyzet akkor,ha zárt rendszert szeretne építeni a halazó...ilyenkor már magának a szűrőháznak-hordónak-a megválasztása is fél siker!A ki-be menő csövek megfelelő rögzítése,a tömítettség mind-mind olyan szaktudást kívánnak,melyek komolyabb odafigyelést igényelnek!Sajnos az általunk használt akvárium ragasztáshoz alkalmas szilikonok sok esetben csődöt mondanak a műanyag elemek rögzítésekor,ezt mindenképpen szükséges figyelembe vennünk...
Látszólag pofonegyszerű a működés:a szívóágon lezúduló vizet egy vízpumpa nyomja vissza az akváriumba,és ennyi!Jah..de közben számos olyan dologra is figyelni kell,amiket elsőre nem is gondoltunk volna.Ilyenek például a biztonsági intézkedések például már a szívó csőnél:ha a rendszerünk akváriumunk vízszintje alá eső része akár a legkisebb mértékben is tömítetlenné válna,úszik a lakás...ezt a szívócsőbe fúrt kicsinyke furattal szokták megoldani,még az akvárium vízszintje alatt 1-2 centivel.Ekkor-probléma esetén-csak az a víz tud kifolyni,ami a furatig van akváriumunkban....hiszen a vízszint csökkenésével belevegősödik a rendszer,és megáll a vízkeringés.A pumpa viszont dolgozik,tehát még valamennyi vizet az is kisajtol a hordónkból teljesen addig,amíg képes emelni a vizet-illetve szárazra nem kerül a pumpa is.Ha távollétünkben történik mindez,az gáz....:(maga a pumpa is károsodhat.
Viszont azt jelzem:korántsem elriasztani szeretném azokat akik első házi külső szűrőjük megépítését fontolgatják!Csupán csak a figyelmeteket hívnám fel a szükséges odafigyelésre,a megfelelő rögzítésre-tömítésre.
Magam még sosem használtam külső szűrőket...sőt nem is építettem.Viszont sokat olvastam róluk,és ezen okból tettem ezt a bejegyzést.Nem kívánnám hogy elvegye kedveteket egy elázás...
Jut eszembe:sokan a vízvezető csövekkel spórolnak,aztán pár hónap múlva már cserélnék is!Jobb elsőre megfelelő méretű,kellően rugalmas-és nem öregedő!-csöveket vásárolni még akkor is,ha picikét drágábbak!Egy hordós szűrőt nem pár hétre készítenek annak elkészítői,nem baj ha a csövek is becsülettel szolgálnak eközben.
Amit még kevés helyen olvastam,de figyelmetekbe ajánlok:a hordó elhelyezése,annak szigetelése a hőveszteség tekintetében.Vegyünk egy 200literes akváriumot,melyhez gazdája készített egy 30L-es hordós szűrőt...a keringtető csövek,maga a hordó nagy felületen érintkezik a helyiség levegőjével,látható hát hogy annak hőjét képes átvenni.Ezért ajánlott a csövek hosszának helyes megállapítása,és ha mód van rá a hordó hőszigetelése.Most mindenki a hidegre gondol ugye?:)Pedig nyáron meg majd az lesz a gond,hogy túl meleg van,és hűteni kellene...nos a hőszigetelés erre is megoldás.A mindenkori akváriumi fűtőtest méretezésekor azért szüksége a többletvízzel számolni-a 200 literes akvárium már "nagyobb lett",hiszen a szerves részévé tettünk egy szűrőmédiával jól megrakott hordót is.Szűrőmédia..talán ezzel is folytathatnánk legközelebb.
Tehát:az olvasgatást nyitott szemmel és értő hozzáállással végezzétek azért,hogy a megvalósuló külső szűrőtök megfelelően,hosszú időn át szolgálja az örömteli hobbizást...ehhez kívánok már előlegezetten is sok örömet,és sikert!

Több
13 éve 7 hónapja #655 Írta: halőrxxl
Ott a pont...De akár egy konkrét user nevét is be lehet írni-ezt viszont lehet ajánlani!:)
Van egy igen rendes barátom,aki pár évvel ezelőtt készített magának hordós szűrőt,és egyszerű kivitele,biztonságos működése miatt én ajánlanám.
Magát a készüléket-azóta párja is van!-láttam működés közben,a barátom pedig saját bevallása szerint is átlagos barkácsoló.Így hát jó szível ajánlom,hogy Gabiorsi barátom szűrőjét nézzétek meg...délután visszatérek a témára,észrevételekkel!

Több
13 éve 8 hónapja #656 Írta: roberto8802
Nem szeretnék más oldalakról linkelni, mert azt nem szabad... már megtanultam! Egyszerűen a gugliba tessék beírni, hogy "külső szűrő házilag" és lehet válogatni :)

Több
13 éve 8 hónapja #657 Írta: halőrxxl
Igaz..akár pár linket is nyomathatnál,hogy Beni is könnyebben találjon párat!:)Vannak itt olyan kollégák akik felső fokon ismerik ezeket,akár konkrét példát is kivesézhetnénk hogy mi az amin javítani kellene,milyen töltetet tennék bele stb..

Több
13 éve 8 hónapja #658 Írta: roberto8802
Az utóbbi időben én is egy külső szűrő készítésén gondolkoztam, hogy őszintén megmondjam. Mindenképpen olcsóbb és ha nem is annyira hatékony, mint egy bolti...de olcsóbb és itt a pont (amúgy szerintem még hatékonyabb is lehet, mint a gyári). Ha áttérnék külső szűrőre, mindenképpen saját kezeimmel készíteném, rengeteg leírás található a neten a témával kapcsolatban.

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #659 Írta: halőrxxl
Nézd csak Beni:ha tisztábbat nem is,de hasonlóan kiválót házi szűrőkkel is el lehet érni!A saját gyártású szűrők előnye a mérsékeltebb ár,a tetszőleges nagyság,és a saját kivitelezés...többek között!Viszont ez egy kicsikét "mélyvíz" jellegű dolog,utánanézni mindenképpen ajánlatos.
Találhatsz számos házi készítésű hordós szűrőt,de akár megnézheted a szűrőakváriumokat is...A csepegtetős szűrés,a mozgóágyas szűrés egyenlőre csak unikumként foglalkoztasson...Bár ahogy látom benned ahogy mondani szokták van kraft!:)
De akár ajánlom neked a mattenszűrést is..ki tudja miért nekem nagyon bejövős,árban-teljesítményben-sőt a fogyasztásban is azt gondolom irtózatosan jók.Tájékozódj csak,aztán szólj hogy milyen irányba orientálódjanak az infók!A házi szűrőben lévő média viszont nem kell hogy minden esetben hulladékokból álljon,és ehhez is szükséged lesz starter kultúrára..vagy majd meglátjuk,oks?:)
Értelek én..nem szeretnél egy Eheim Prof. III.-at beújítani hirtelen;)Valami azt súgja enélkül is boldogulhatsz majdan...
Last edit: 13 éve 8 hónapja by halőrxxl.

Több
13 éve 8 hónapja #660 Írta: bandras.kaposi
bandras.kaposi válaszolt Válasz: Az akvárium szûrése témában
Köszönöm a válaszokat!
Azért érdeklődtem ez ügyben mert azt olvastam tisztább víz minőséget lehet elérni egy házi készítésű szűrővel mint egy boltival.
Ez persze attól is függ mekkora a szűrő.
Ráadásul valamennyivel olcsóbb is mint egy bolti.
Nektek mi a véleményetek evvel kapcsolatban?
Kiváncsian várom a válaszokat.
Üdv:
Beni

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.304 másodperc