Díszhalbetegségek

Több
18 éve 11 hónapja #381 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Re: Díszhalbetegségek témában
Klion-nal kezelhette (1 tabletta / 60 liter, egy hetes tartós fürdõ).

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
18 éve 11 hónapja #382 Írta: Gercsi
Gercsi válaszolt Re: Díszhalbetegségek témában
Sziasztok! A diszkoszoknak a kasuk megy. Ewgyik ismerõsömnél volt ilyen és õ besötétítette az akváriumot és kezelte vlmivel, de már nem emléxem mivel. Ötlet? Köszi szépen elõre is!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
18 éve 11 hónapja #383 Írta: Pasa
A parakill nem jó erre.
A bajt egy hexamita okozza, a kezelése Klion-nal történik. Egy hetes a kezelés, 60 literenként 1 tabletta. (fel kell íratni)

Több
18 éve 11 hónapja #384 Írta: Gercsi
Sziasztok! a diszkoszokon most néztem és ilyen fejlyukasodás van. Ezt parazita okozza eddig eljutottam mert dr. Ács Zoltán most tartott elõadást bezekrõl. De nem emléxem a parakill jó erre?

Köszi elõre is!

Több
18 éve 11 hónapja #385 Írta: trek
trek válaszolt Re: Díszhalbetegségek témában
Az egyensúlyi zavarok oka lehet akár az úszóhólyag örökletes rendellenessége, alultápláltság, valamilyen fertõzés, megfázás stb. Ennyi információból szerintem nem lehet megállapítani a kiváltó okot.

Több
19 éve 1 hete #386 Írta: tom
tom válaszolt Re: Díszhalbetegségek témában
Sziasztok !

Az egyik izzófényûm egyhelyben áll állandóan, függõleges helyzetben, és folyamatosan ingázik egy-két centit, hogy el ne süllyedjen. Mitõl lehet ? Úszóhólyag betegség ? Enni eszik, de képtelen laztítani, éjjel is ugyanazt csinálja.

Több
19 éve 3 hete #387 Írta: Pasa
Valami változás lehetett az etetésben vagy a vízminõségben.
Akkor fordul elõ ilyen, ha eleség-váltás van, vagy ha nem megfelelõ méretû az eleség.
A víz is megváltozhatott, pl. infuzória szaporodot fel (pH emelkedés miatt).

Több
19 éve 3 hete #388 Írta: Gercsi
Sziasztok! a kis ramiknál most hirtelen elpusztult pár db ,pedig rég nem volt hullás... Egyik dögnek a kopoltyúja piros volt és düledt. Ötlet?Sós kezelés? ??? köszi elõre is!

Több
19 éve 3 hete #389 Írta: tom
Kedves Doki !

Igen, az izzófényûek szemén vastag a lepedék, és olyan szürkés-molyhos.. Tehát elképzelhetõ, hogy gomba. Mit kell tennem ? Ha jól sejtem valami gombaölõ szert fogtok ajánlani.

Több
19 éve 1 hónapja #390 Írta: Kasi_Mátyás
Kasi_Mátyás válaszolt Re: Díszhalbetegségek témában
Csinálj rendszeres részleges vízcseréket az akváriumban, a serpát pedig (ha el van különítve), hetente rakd át új vízbe, ez segíthet. Ha eszik rendesen, nem lehet akkora a baj.

Ne kövesd a kitaposott utat, hisz' ott már jártak!

Több
19 éve 1 hónapja #391 Írta: Zolesz
Zolesz válaszolt Re: Díszhalbetegségek témában
Sziasztok!Szia Mátyás! Köszönöm a segítséget.Régen cseréltem a vizet az akváriumban,ez igaz.Akkor szerinted most mit csináljak a serpával?Csúnya,de jól megvan,eszik is.Sajnélom!Volt mégegy gondom: Két borostyánmolli szája olyan volt,mintha szétszakadt volna.A felsõ ajak feletti rész "kilyukadt",borzalmas volt,de ez is elmúlt magától.Lehetett ez betegség?Szerintem nem mechanikai sérülés volt.

Több
19 éve 1 hónapja #392 Írta: Doki
Doki válaszolt Re: Díszhalbetegségek témában
Zolesz:
Szerintem is rossz volt a vízminõséged. Ezt megerõsíti az is, hogy ami az elevenszülõk száján jelentkezett az a columnaris betegség volt, amit egy baktérium okoz. Akkor alakul ki fõként, ha nem megfelelõek a tartási körülmények.
tom:
Ha vastagabb lepedéket látsz a szemen, akkor az gomba. Ha maga a szem homályosodik el és nincs rajta felrakódás, az a bakteriális fertõzöttség egyik kísérõ tünete lehet.

Több
19 éve 1 hónapja #393 Írta: Kasi_Mátyás
Természetesen, de a legfontosabb adatokat le kell írnod, hogy tudjunk segíteni. Nem feltétlenül a szemhomály további lefolyására voltam kíváncsi, hanem a tartási körülményekre, most az a leglényegesebb. Ugyanis lehet, hogy segít egy szimpla vízcsere, de ehhez tudnom kéne, hogy mikor történt ilyen. Illetve van-e másik hal, ami piszkálthatja.

Több
19 éve 1 hónapja #394 Írta: tom
Ez teljesen világos, csak kaptam az egyik admintól egy levelet, hogy ne írjak novellákat egy-egy hozzászólásomban. Persze ezt finoman kérte, és igaza is van.
Tehát kezd elhomályosodni a szem, a végén csak nagyon halványan lehet kivenni a pupillát. És az egyik - már azóta elpusztult - színe teljesen megváltozott, sokkal világosabb és erõteljesebb lett a narancsos árnyalata. Más tünetet nem tapasztaltam.

Több
19 éve 1 hónapja #395 Írta: Kasi_Mátyás
Zolesz:
Általában a szemkidülledést a rossz vízminõség okozza (leggyakrabban). A gond az, hogy még így is kevés információt kaptunk. Nem tudjuk,hogy milyen régen cseréltél vizet a régi akváriumban, de mivel azt írtad, hogy túl sûrû volt az állomány, így legvalószínûbbnek a nem megfelelõ víz tûnik. Ha az elkülönített halak új, friss vízbe kerültek, meg is van a magyarázat a "maguktól" gyógyulásukra. De persze ezt is tudnunk kéne.
tom:
Próbálunk minél többet segíteni mindenkinek, de ennyi adatból aztán végképp csak tippelni tudunk, hogy nálad mi lehet a probléma. A szemhomály szintén lehet a rossz vízminõség miatt, ahogy a halpenész is!

Több
19 éve 1 hónapja #396 Írta: tom
Két izófényûmnek is az egyik szeme beopálosodott - vagyis nagyon finom vatta szerû gyönyörûség nõtt rá. Mi lehet ?

Több
19 éve 1 hónapja #397 Írta: Zolesz
Zolesz válaszolt Re: Díszhalbetegségek témában
Sziasztok! Érdekes problémával fordulok hozzátok: Pár napja lecseréltem a vizet egy 90 literes akváriumból.Amikor kihálóztam a halakat,akkor vettem észre,hogy egy serpalazacnak a szemei kidülledtek,mintha veseelégtelenségben szenvedne.Mivel sûrû volt az állományom,és elkészült az új nagy akváriumom,így a többi halat áttettem abba,a serpát meg elkülönítettem egy szumival,amelyiknek meg csak az egyik szeme dülledt ki!Azóta (kb egy hete)semmi romlás.Volt még két lyra molly aminek viszont a szája mintha lemállott volna.Ezek azóta megjavultak a semmitõl...(ezek is szeparálva lettek) Közben a nagyban az egyik xifó száján penész jelent meg,de az is meggyógyult magától.Mi lehet a szemdülledés oka?

Több
19 éve 2 hónapja #398 Írta: trek
trek válaszolt Re: Díszhalbetegségek témában
A gyógyszer mennyiségét a vized mennyiségéhez kell igazítani. A kupak külsõ részével 35-40 literhez szükséges adag mérhetõ ki. Fél adagnak ez neked megfelelõ.

Több
19 éve 2 hónapja #399 Írta: tom
Sziasztok !

Vettem JBL Punktolt, ahogy azt kell :) , és a papír szerint a belsõ kupak 70-80 liter vízhez való. Elsõ gyógyszerezésként (elsõ nap) az én akváriumomnak megfelelõ mennyiség kell ? Mert a papíon még az is áll, hogy "kezdjük a kezelést fél adaggal". Ez mit jelent ? A 93 liters akváriumnál mondjuk 46 literre valót löttyintsek bele ?
Köszönöm

Több
19 éve 2 hónapja #400 Írta: Pasa
A darakór nem halálos betegség, minden hal kigyógyítható belõle, csak a megefelelõ szert kell használni és betartani a kezelési útmutatót.
Általában: a tartó víz hõmérsékletét megemeljük 2-3 °C-kal, erõsebbre állítjuk a levegõztetést, kivesszük a szûrõkbõl a szûrõ közegeket (de a motorokat -üresen- járni hagyjuk), betesszük az elõírt vízkezelõ szert (nevezzük gyógyszernek).
A felhasználható szerek: konyhasó, malachitzöld, formalin, FMC, JBL Punktol, Sera Costapur
A gyógyszeres kezelés minden esetben legalább 4-5 nap. A kezelés harmadik napján 20 % vízcsere szükséges, majd ismételjük meg a gyógyszerezést.
Érzékeny halakhoz használjuk a Costapurt ill. a Punktolt.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.273 másodperc