Kávézó

• Mátéfi
  • Mátéfi profilkép COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Nem elérhető
  • COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Több
13 éve 2 hete #301 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Kávézó témában
Újrahasznosítás:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 2 hete - 13 éve 2 hete #302 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Kávézó témában
Ott a pont.....tudod mikor megláttam a fotót,még nem olvastalak,de már úgy gondoltam ehhez nincs mit hozzászólnom-lehet hogy elhitted amit a képen látsz.De aztán nem!
Pontosan nagyon jól mondod-és én még hozzáteszek annyit,hogy ekkora kerítés mellett az állomány kb 3 percig marad az elkerített részen.Persze itt is egészséges,igen jó kondiban lévő tyúkokra utalok,melyek ha nem engedem ki őket idejében döngetik az ól falát.:D Láttam már "biotyúkokat"kiengedni az ólból:vaksin hunyorogtak,a világ kincséért nem akartak kimenni a szabad udvarra...aztán csak leültek,és helyben néha odacsíptek a fűnek mondván:mi ez?
Manapság már nincs is talán igény arra a fajta tyúktartásra amit nagyszüleink műveltek..lehet idő sincs.Megéri?Egyértelműen nem-de csak akkor ha az ember összehasonlítja az árakat.Számszerű adatok:14 pipink/egy kakas is van/havonta megeszik 3000 forint árú terményt,"cserébe" durván van napi 7-8 tojás.Ez a számok tükrében úgy néz ki,hogy 210-240 tojásunk van ennyi pénzből,magyarán egy tojás-közép hozamon számolva-13.- Ft önköltségen van.a boltban csak bemegyek,és harmincért veszek..nincs munkám,nincs napi többszöri ellenőrzésem,aljazás,takarítás-és nincs élményem sem amit a gyermekeim éreznek mikor szedik ki a tojásokat.Ezek a mi tyúkjaink nem szeretik a szedett füvet....maguknak csipegetnek a kertből.És pontosan úgy van az ahogy te is mondod:elkerítettem én nekik egy 18x15m-es részt,mondván hogy bőséggel elegendő lesz..aztán dehogy.:)Mára már kiengedem őket a kert nagyobbik felébe is,de láthatóan a további kb.18x30m-en is gyérül a fű!Az eredeti helyükön csak kopár föld van..az egy milliméteres kis sarjakat is lecsipegetik,ma hajnalban mikor kiengedtem őket csak úgy húzgálták a kinn maradt gilisztákat-a terményt majd csak később ették meg.
Sajnos manapság már nem is lehet úgy tartani csirkéket-meg semmit sem-mint rég.Az ólakat csak azért zárták,hogy az éjszakai ragadozók-görények,nyest stb.-ne férjenek hozzájuk...ma már nem árt lakatolni az ólakat,mert egészen másfajta "ragadozók" jelenhetnek meg az ember saját kertjében.Valaha látni lehetett kotlósokat,meg számtalan baromfitól volt hangos a vidéki reggel...és elmondom ami legjobban megdöbbentett:a minap felfigyeltem arra,hogy szomszédaink a nagyobb gyermekeiknek is mutogatják a pipijeinket.Egyszerűen falusi gyerek létükre újdonság volt nekik hogy a csirke megeszi a füvet,meg repülni is tud!Sőt,a legnagyobb attrakció az volt amikor a hatalmas fehér cirmos kakasunk elordította magát....ez a kakas mindenben a régiekre emlékeztet engem.Hamis mint a fene,erőszakos,durva,gigantikus....és remek háziállat.Amint bármi problémát észlel már riasztja is a többi tyúkot,a legjobb falatokra odahívja a pipiket,és irtózatosan hangosan/büszkén kukorékol!Meg persze végzi a kakasok dolgát is ;)
Hmm..egyáltalán nem akvarisztikai téma én tudom.Tavaly még csak úgy gondoltuk dísznek lesz pár tyúkunk,mára már megint szenvedélyemmé vált a tartásuk....mindenki dicséri is őket.Tojást február közepétől nem vettünk,a gyermekeink imádnak mindent amit a párom ezzel készít.Sőt-a csirkemelles/tojásos halkaja is ebből készült..még a coryk is imádják!:D
Teljesen más már a falusi élet is mint hajdanán....ha lehetne én úgy szeretnék élni mint valaha,persze a mai technikai vívmányokkal egyetemben.Úgy érzem így élnék emberhez méltóan,nyugalomban,békességben.Ez már csak hiú ábránd-de köszönöm hogy a csirkéken keresztül egyáltalán belegondolhattam.
Biztosan mindenki elgondolkodott már azon hogy mi lenne ha egyszer egy nagyon komoly összeget nyerne-én biztosan egy erdő szélére költöznék,ahol a telken kis patak suhan át...ahol lehet élni csöndesen,ahol nem az számít hogy kinek mije van,és azt hogy mutogatja.Ezer százalék hogy mindenfajta háziállatom lenne,és biztosan magamnak termelném a növények nagy részét is.Persze hogy olyan halodám lenne ahol sosem lenne helyszűke,és mindig fogadhatnék pár barátot.Egyszóval élnék mint ahogy az embernek kell....messzire vezet ez a téma.
Köszönöm ha végigolvastál-megyek a dolgomra,és remélem a mai estén arról álmodom hogy mindez megvalósult.
T.:Gábor
Last edit: 13 éve 2 hete by halőrxxl.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: saluosi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 2 hete - 13 éve 2 hete #303 Írta: Mátéfi
Sokat beszélgettünk az élelmiszereink előállításának módjáról stb. Fel vagyunk háborodva azon, hogy a húscsirkék nevelését milyen szűkös körülmények között végzik. Jogos. De a pénzcsinálóknak van egy másik megtévesztésük is. Mivel a bionak nevezett terméknek sokkal magasabb az ára, ezért előszeretettel használják ezt a kis utalást. Aztán ott van a tanyasi csirke, ó hát annak is remek ára van, jó pénzt lehet kérni érte. Remek fotókkal bizonyítják, milyen ideális körülmények között élnek az állatok. Az igaz, hogy sokkal jobb életkörülmények között mint a ketreces és istállós. De kérem szépen, itt is van ám megtévesztés. Íme egy fotó:

Mi benne a megtévesztő? Hát az, hogy ekkora területen, ennyi baromfi kb. egy-két hét alatt kopár sivataggá varázsolja a területet. A képen pedig azt látjuk, hogy milyen csoda zöld és zsenge fű között élnek. Ha jobban megnézed a képet, láthatod, hogy a fotózás előtt nem sokkal voltak jó térdig érő fűre rászabadítva a baromfik, amit már nagyjából letapostak lefektettek. Tehát ez igen megtévesztő információ. Tapasztalatból tudom, hogy egy baromfi udvar olyan kopár fű értelemben akár egy sivatag. Természetesen függ az állomány nagyságától illetve a terület nagyságától is a dolog. Az előbbi minél kisebb a második minél nagyobb, eredményezhet zöld fűlegelőt. Illetve van egy másik mód, ha a fotón látható hatalmas állományt, 10-15 napos rotációban tartják, és hagynak időt a növényzet regenerálódására. Ha nem így tesznek, akkor egy hónap után minden kopár lenne, és a korábbi fűtenger nyomokban sem lehetne felfedezni. Aki tartott már baromfit egy elkerített baromfiudvarban az tudja miről beszélek.

Na szóval, mindenképpen klasszisokkal jobb a tanyasi azaz a hagyományos módon tartott baromfi húsának tartalma és zamata, azonban az ilyen fotók megtévesztőek és sok esetben hamis illúziókat keltenek, főleg egy városi vásárlóban. De hát ilyen a konkurencia harc a piacon.
Last edit: 13 éve 2 hete by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 2 hete #304 Írta: Mátéfi
Művészet japán módra:

Több
13 éve 2 hete - 13 éve 2 hete #305 Írta: halőrxxl
Köszönöm!:)
Ez most jó vagy rossz nekünk-és nekik?
Sajnálom egyébként hogy hirtelen erre a mega cégre hegyeztem ki a postomat,de azonnal beugrott-mint a film is amit anno megdöbbenéssel néztem:

Aztán hátha valaki még nem ismeri:

És végezetül még egy ami nagyon-nagyon...na majd meglátjátok:

Itt szeretném megragadni az alkalmat hogy elnézést kérjek azon kollégáktól akikkel egyszer ezt már lezongoráztuk...viszont nem árt ha megvannak a linkek itt,újabb kollégáink kedvéért is.
Ui.:ha hasonló nem akvarisztikai filmeket találtok ide bátran beilleszthetitek a linkeket...meg is köszönöm előre!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 2 hete #306 Írta: Mátéfi

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 2 hete #307 Írta: Mátéfi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, szotyika, roberto8802

Több
13 éve 2 hete - 13 éve 2 hete #308 Írta: halőrxxl
Duma...mindkét kukorica Monsanto féle,max az egyik kisebb-erősen kétlem hogy nulla reklám tartalma lenne a képnek egyébként.Van némi tudásom a GMO,és az élelmiszeripar árnyoldaláról-ha emlékeztek még Mátéfi,és Imperatore kollégánkkal beszélgettünk erről is.Azóta olvasgatok mindenfelé..és én már tudom azt amit nem kellene:szinte mindenben található már olyan dolog ami nem kellene...Ha csak egyvalamit is a "nagyoktól" veszel-értsd kereskedelem-,már megvan az esélyed hogy manipulált műkaja kerül asztalodra.Ez van...
De az sem biztos hogy amit otthon termelsz az annyira mentes mindentől-légy észnél:használsz trágyát,mert te szuperbio akarsz lenni..mert te a gyermekednek a legjobbat szeretnéd adni,és egyszer érezni hogy milyen annak a gyümölcsnek,répának stb. a valódi íze.Egy ártatlan kérdésem csak:ahonnan a trágyád származik ott nem használtak semmiféle gyógyszert sem?Esetleg az öntözővizeddel nem juttatsz ki te magad hormontartalmú locsolóvizet?Honnan tudod...
Borúlátó vagyok-mert én is emberből vagyok és tudom hogy mindannyian gyarlóak vagyunk....azért bízzunk benne hogy van még tiszta föld,és tiszta víz e földön.
Hálaistennek visszavág a természet...
monsanto.hu/?Balmenu=biotechnologia&Tartalom=kukoricabogar
borsonline.hu/20120708_mutans_bogartol_retteg_amerika

Amikor GMO,meg hasonló kerül terítékre mindig gondoljatok bele:csak annyit tudhatunk amennyit hagynak tudnunk...a valóság lehet ettől sokkal eltérőbb is.
Nem akarom elvenni a kedveteket,de pár év kihagyás után ismét tartunk pipiket,és már szépen tojnak is.Míg azonban ez a mi kis csapatunk durván 5/3 arányban tojik-5 nap alatt 3 tojás/tyúk-,kérlek nézzetek utána mi a helyzet a "hivatásos tyúkoknál"...és olvassatok utána annak is,hogy mivel akarták indokolni a tavalyi 50 forintos tojásárakat!Ha mindeme tudás birtokában lesztek kérlek soroljátok osztályba azt a fajta tojást ami nálunk is az asztalra kerülhet,és ami valaha "A Tojás"-t jelentette...Emlékeztek még 20-30 évvel korábbra,mindenkinek voltak állatai aki kertesben lakott.
Azonban megette a fene az egészet:vásárolom a terményt:(-igaz a fű az itt nő a kertemben...lehet pontosan erre száll rá a csodás kipufogógáz,vagy éppen egy be nem jelentett atomerőmű probléma s/z/ara?:( Manapság már semmiben nem bízhatunk..lassan még a saját magunk által termelt zöldségekben sem.

Több
13 éve 2 hete #309 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Kávézó témában
Amennyi hiányzik a gmo-s kukoricáról,azt sem ették meg,hiszen kb. annyi van szétszórva a csövek alatt.Lecsipkedték,de nem ízlett nekik...

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 2 hete #310 Írta: Mátéfi
A madarak valamit tudnak:

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: saluosi

Több
13 éve 2 hete #311 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Kávézó témában
Az akvarisztikára is jellemző, hogy a régen gyártott lámpák, pumpák, akár 25+ évig is hibátlanul működnek. Ezzel szemben a manapság legyártott eszközök alig élnek pár évet. Ez a tervezett elavulásnak tudható be. Jó példa erre egy 1901 óta világító villanykörte:

Élő webcamera: centennialbulb.org/cam.htm

És a műsor ami erről szól:

youtube.com/watch?v=aM2SoPr9I7k

Érdemes megnézni!

Több
13 éve 2 hete - 13 éve 2 hete #312 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Kávézó témában
A dokumentumfilm már szinte fölháborítóan sok felfedezést titulál a sörnek! Aki szereti a sört, annak mindenképpen érdemes belenéznie!

youtube.com/watch?v=rWP1zfUvveg&list=PL0E0CCEDF47D09EFD
Last edit: 13 éve 2 hete by roberto8802.

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 3 hete #313 Írta: Mátéfi
Lajhár - cica szerelem

!

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 3 hete - 13 éve 3 hete #314 Írta: Mátéfi
Megfejtették a bojtosúszós hal genomját:
index.hu/tudomany/2013/04/18/megfejtette...suszos_hal_genomjat/
Last edit: 13 éve 3 hete by Mátéfi.

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 3 hete #315 Írta: Mátéfi
www.stop.hu/eletmod/vedi-a-gyerekek-immu...iallat/1139932/#null

az expozíciónak kitett emberhez hasonlóan alakítja a ki a hal is a szerzett immunitást, ha van időben kontaktus, akkor lesz védelem, ha nincs akkor nem lesz. Jön a nátha.

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 3 hete #316 Írta: Mátéfi

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 3 hete #317 Írta: Mátéfi
Találtam egy cikket, melyben a különféle műanyagok káros hatásait taglalják. Célszerű lenne a halas barkácsolásaink során is figyelni ezekre a dolgokra.

tudatosvasarlo.hu/cikk/rossz-es-jo-muanyagok

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 3 hete #318 Írta: Mátéfi
!

Több
13 éve 3 hete #319 Írta: halőrxxl
Ezt nyilván Dagobert bácsiék porozzák be;):D
A minap a hegyekben jártam-sikertelen levélvadászat okán-és felfedeztem egy szintén nagyon érdekes hazai kosborféle hatalmas,elszórt állományát.Csodás kis növények-mind védett.Nyitott szemmel érdemes járni erdőn-mezőn e későn jött tavaszon-a növények csak pár napig/hétig díszlenek sajnos...az erdőkben terített odvas keltike mezőket kerülgettem-fantasztikus volt!

• Mátéfi
  • Nem elérhető
Több
13 éve 3 hete #320 Írta: Mátéfi
Azt nem értem, hogy a mai világunkban miért nem használjuk ki a magyar szellemi kapacitást....Illő lenne végre a sok idióta tv/rádió műsorok és degenerált sajtó cikkek helyett a műsorkészítők és újságcikk írók értelmes dolgokkal is foglalkoznának. Mi szükség van arra, hogy minden csapból a politika ömöljön, kit érdekel az a sok olcsó tv műsor. Mikor csapnak már a homlokukra az illetékesek, hogy ez ami eddig ment nem fog kihúzni bennünket a dágványból. Alkotni és csinálni kellene, és ehhez nem ártana némi biztatás, komoly érdeklődést felkeltő műsorok, cikkek. Az emberek oktatása tv-n újságon interneten keresztül. Tök ingyen, a közös adóforintjainkból. Ki fog végre kedvet csinálni a gyerekeinknek, hogy gondolkodjanak és alkossanak? Úgy mint pl. az Öveges professzor? Vannak még most is olyan honfitársaink akikre illene figyelni, futtatni őket a médiában, segítséget nyújtani nekik. Miért nem? Miért csupán hülyeségekkel foglalkozunk? Magyarországnak saját innovációkra van szüksége! Nézzétek meg ezt a kisfilmet:

!

Oldalmegjelenítési idő: 0.255 másodperc