- Köszönetek: 205
Kávézó
- saluosi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 374
Mary
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
A pipik nem akartak kijönni az ólból....csak vaksin nézegették hogy mi ez a nagy fehérség most.Bár az időjárás a jövő hétre változni fog,megvallom nekem tetszik ez a hó-főleg hogy tudom ez a tél utolsó próbálkozása!Remélem legalábbis...
T.:Gábor
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ez a kisfilm generálta bennem az érdeklődést hogy utánanézzek a mostanában használatos nem ölő fegyvereknek-emlékeim szerint még a II.Világháborúban kísérleteztek vele.És lőn..manapság már nemhogy az infrahangot,hanem a nagyon magas de még hallható frekvenciát is használják.
Tudom régről hogy a hangok megfelelő alkalmazása egészen élvezetes az embereknek-zene-de érdekes hogy még mit tud....
biztonsag.blogter.hu/108065/nem-olo_fegy...es_tartosabb_bekeert
hadmernok.hu/archivum/2008/3/2008_3_csuka.pdf
Számomra sem ismeretlen a hagyományos fegyverek acéljának hűvös érintése-de inkább sose legyen szükség semelyikre.Az állatok szerintem jobbak nálunk..alig tudok olyan állatot amely aljas indokból kihasználná,vagy "csak úgy"megölné a másikat.Lehet hogy a genetikai készletünk alig pár helyen tér el az övéktől,de arra gondolok nagyon félresiklott a mi evolúciónk.
Na hagyjuk is..borzalom belegondolni hogy micsoda fegyverek is léteznek már,és a tudtunk nélkül is alkalmazhatják-ez komolyabb mint az "atom" szerintem.
Miért nem a természet védelmezésére,a környezetünk minél jobb megismerésére fordítjuk azt a sok tudást amit felhalmoztunk már?Talán az emberek legfőbb célja a halál-csak mindannyian hazudunk magunknak is?Hmm..bocsánat,néha vannak ilyen gondolataim is.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
!
A trükkhöz nem kell semmilyen grafikai program, csupán egy méretes hangfal, egy slag (benne vízzel) és egy videokamera. Az utóbbi roppant fontos, ugyanis ez a csoda szabad szemmel nem látható.
Nincs más dolgunk, mint a vizet a hangfal előtt kell lecsurgatni, a hangfalból 24hz-et bömböltetni, a kamerát pedig úgy beállítani, hogy másodpercenként szintén pontosan 24 képet rögzítsen. Ráadásul ha a hangfalból csak 23hz szól, úgy tűnik, mintha a víz visszafele folyna. Zseniális.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A komposztálásról rendkívül sok anyagot lehet találni a neten,és magam is bújom a témát a 801-as évektől kezdődően.Az általatok is emlegetett talajlakó kolóniák pontosan olyan nagy segítség nekünk,mint a szűrőbaktériumok a medencéinkben.Én úgy gondoltam a megtámogatásukra adok az általam emlegetett szerből-ami tulajdonképpen az én értelmezésemben olyan mint a mi szűrőindító kultúráink.Megfigyeltem ugyanis,hogy nálam valóban lassan bomlanak el a beásózott maradványok...ha többen vannak hamarabb lehet egészséges földem,és nem sajnálok érte kiadni egy ezrest.Mert nem több amire szükségem lehetne..
Viszont még egy dolog..a szennyvíz.Tegnap szivattyúztam ki a kertünk végében lévő gyümölcsös talajára.Szaga abszolút nincs,színe enyhén szürke...Jah,Septifos!:)Megfigyeltem hogy az így öntözött földön olyan fű nő mintha turbóra kapcsolták volna..de azért én a zöldségesre nem adok ebből sosem.Azt tiszta vízzel locsolom-bár méréseim szerint a kútvizünk nitrát tartalma arra enged következtetni hogy mások derítője bizony nem zár.
Az igazi az lenne,ha a mosáskor/mosogatáskor valami olyan szert használnánk ami abszolút nem károsít...bár mi semmi agresszívet nem használunk már.
U.:jah...az akváriumaim cserevize öntözési szezonban szigorúan megy a zöldségesre!
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Én a komposztot inkább fejtrágyaként használom mint tápanyagbomba. Olyan sok nincs, hogy minden évben csak úgy találomra szórjam.
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 105
Irányadó lehet Alwin Seifert: kertészkedés mérgek nélkül könyve, kissé adaptálva, mert Németországban több eső esik.
Én sok komposztot csináltam, és csodálatos vegykonyha. Amikor végül átrostálod, és a kész komposzt a világ legjobb anyaga.
A nyúltrágya, a fűrészpor, ezek nyers, nem lebontott dolgok.
De ha veszel két földterületet, és elkezded rakni rétegesen: mondjuk egy adag kaszálék, rá a mondjuk nyúltrágya, aztán az el nem égetendő kis gallyak, rá a hamu a kályhából, ha fával fűtesz, rá megint kaszálék... Vékonyan letakarod földdel, belocsolod, s vársz...
Ha túl vizes, leáll, ha túl száraz, beég, vagy el sem indul.
De nagy a toleranciája.
Aztán megint összejönnek ágacskák, és már nagyobb, durvább kaszálék, és gazok, gyökerek, minden mehet bele, háztartási hulladék..
Amikor már elég nagy a többször tömörödött komposzt, kissé vastagabban takarjuk, és pihenjen.
Következő tavasszal áthányjuk az új helyre, ekkor már homogénebb..
A régi helyen elindítjuk az újat.
2 év, és olyan rugalmas, jószagú, érett komposzttalajt kapunk, hogy öröm nézni, szagolni. Minden belement, és minden átalakult benne.
Csak a felnyitott halmot át kell lapátolni egy szitán. A maradék jó kovász a következőhöz.
Vannak szakaszok, mikor teli van gilisztával. Van, amikor belenyúlsz, s 30-35 fokos, és millió apró lény dolgozik benne.
De az odagyűlt cserebogárpajor, lótetű is szépen összegyűjthető, mehet a csirkéknek, vagy lapáttal...
A zsámbéki hegyoldal száraz löszében is nagyon jó eredményeket lehetett elérni komposzttal.
A faforgács a "steril" agyagtalajban alig bomlik le, de a trágya is szinte konzerválódik. A kpomposzt oldja a tömöttséget.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Nálunk rendkívül kelendő-néha csak bekapok egyet-egyet az íze miatt!
Idén még káposztával töltött paprikát is kellene csinálni-de ebből nálunk semmi nem terem meg,marad a piac.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Pasa, abban biztos lehetsz, hogy sikerül!
- Pasa
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 360
Kaptam egy jelentős mennyiségű saját eltevésű savanyúság-kóstolót Halőr barátunktól, aminek hatására az idén én is ráhajtok a saját savanyúságra, remélem sikerrel járok.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A fűrészpor nálunk nagy kincs,főleg a fűtési szezonban.A trágyát viszont használom eztán.
Nem tudom nálunk mennyire savanyítaná a meszes talajunkat egyébként,de ősszel rámegyek nagyobb adag fűrészporra!
Végül is a fahamut mindig kihordtuk a földre egy időben...a föld szerkezete javult is,de eltűntek a gilik.Most a dolgok átgondolása van folyamatban,viszont azt el kell mondanom hogy a konyhakertünkben lévő föld az évek alatt még a színét is változtatta-egyre barnább,és egyre jobban művelhető lett.Most is csak a dolgok elősegítése érdekében próbálnám ezt a Phylazonit-ot,hátha!
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A mi földünk sárga nyirok,és kevéske termőréteg-ezt javítgatom 93' óta.Hideg,nehezen melegszik föl,az öntözővíz meg lefolyik róla:(.Gyorsan kérgesedik..na ekkor a fene megette az egészet-ezért is viszek be rettenet mennyiségű mulcsot,növényi maradványokat.Persze hogy kicsi a konyhakert nálunk is-de mire felásózom a fájós tagjaimmal már elég is.még nem érkezett el nálunk a földművelés ideje,pl ma reggel is -2 fokot mértem.Tapasztalat hogy ha hamar ültetünk szinte semmi nem jött ki,mintha befulladna a mag.Volt hogy már márciusban elültettünk,a szomszédok meg csak áprilisban..mire a terményeket kellett betakarítani meg nem tudtam volna mondani hogy a miénk jobb-e..sőt azt hiszem semmivel nem volt szebb,nagyobb.Tehát itt még van egy hónap addig amíg ültethetek.
Részben tudatosan,részben kényszerből eddig sem permeteztem..tavaly is csak egyszer a paradicsomot réztartalmú szerrel,mert másképpen lerohadt volna minden a sok hirtelen esőtől/sok ismerősömnek meg is betegedtek a növényei/.Emlékeztem a tavalyi beszélgetésünkre Gyulám,a csalánlevelet,és a csalánlevet is bevetem idén természetesen.Azt már rég tudom hogy lombtrágya,és a levéltetveket is kordában tartja a lé-valaha sokat olvastam a Biofüzeteket!:)Továbbra is erősítem a földünk vízmegtartó képességét azáltal hogy folyamatosan dolgozom bele a rostos növényi maradványokat-de ezzel van egy kis baj.A giliszták számával elégedetlen vagyok..alig bukkan elő pár igazi földigiliszta,ásózáskor is inkább a tejfehér giliszták vannak jelen.De ahol alkalmaztam a trágyát ott megjelentek nagyobb számban-igaz a lótetűk is:(.Volt olyan sor paradicsomom,ahol a 4. palánta tudott megnőni-mindig kirágta ez a féreg!Végül nevetséges megoldást eszeltem ki:mivel a lótetű éjjel mászkál,vagy a föld alól támad,ezért PET palackokat süllyesztettem a talajba a palántáim mellé úgy,hogy kiálljon belőlük egy jókora "gallér" is.Persze a palackokat hosszában felhasítottam hogy a víz ki tudjon folyni,illetve hogy a növény köré besüllyeszthessem.Bevált!
Mióta nős vagyok minden évben megfogadtuk hogy jövőre már csak füvet nyírok..de tavaly ennek az ellenkezőjét mondtam a páromnak!Igenis harcolok azért a kis földért is,mert az ott termett növényeinknek az íze valami fenomenális..már alig várom a friss répát,meg a borsót!Nevetségesen kicsinyke a terület-de idén még bővítek is-nagyon hálás dolog amikor a párom csak kilép a kertbe és hozza befelé a levesnek valót,vagy éppen a legelső paradicsomon vitatkoznak a gyerekek.Tavaly nem lett borsónk...a srácok,meg a lány is azonmód leették ahogy lehetett.
Csodálatos dolog a saját magunk megtermelte étkeket fogyasztani-nem érdekel sem hátfájás,sem recsegő izület-én idén még többet ültetek az tuti!
Hopp...a mester említette a mentateát régebben-nos vannak mentatöveink,idén biztos hogy nem hagyom kárba menni a leveleket!
A csíráztatás ötlete igen jó-még a panellakó kollégák is élvezhetik!Balkonládában lehet termeszteni sokféle dolgot..pl. a snidling nálunk kiveszett mert mindenki azt ette volna télen!
A saját hordós savanyúnk úgy érzem sikeres volt Budán is-legalábbis erre enged következtetni az,hogy mesterünkkel élénk levelezést folytatunk arról hogy idén már neki is legyen sajátja!Pár üveg saját lecsót is próbára bocsájtottunk...abból az igazi nap érlelte paradicsomból-gondolom nagy nehezen csak elfogyott!
Idén újabb lendülettel azon leszek hogy ismét megtölthessük a hordókat,és a spájz polcait....160l savanyú,és minimum 250 üveg saját befőttünk volt az őszre.Ma már van hely polcokon,hiszen elfogy az ami ízlik!
Köszönöm azt hogy tavaly sok időt szakítottál arra hogy skype-on is beszélhettünk a kertészkedésről,és megoszthattuk gondolatainkat.Adja az ég hogy idén jobb egészségben,és több erővel művelhessük valamennyien a háztájit.
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Na Gabikám munkára fel! Én már elduggattam a hagymát, fokhagymát, vetettem spenótot, borsót, petrezselymet,a sóska már szépen hozza a leveleit. A cseresznye, kajszi, körte, szilva, földieper meg a pár szóló is jó termést ígér erre az évre. Annyi mindenképpen lesz, hogy nekünk elegendő legyen. Majd ha palántázod a paradicsomot, akkor ne felejts el az ültetőgödör aljára dobni egy marék frissen szedett csalánt majd locsold bőségesen, csalánlével virágzásig. Onnantól jobb a fekete nadálylé, mivel sok benne a kálium. Ha még eddig nem vetetted el a palánta magokat, akkor itt az ideje, mert a piacon nem olcsó és bizonytalan a fajtájuk is.
További jó kapirgálást.