21 november 2017

Walterféreg

Több
5 éve 6 hónapja #101 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Walterféreg
Fantasztikus vagy Kapi! Ilyen flott receptajánlatok még a Paprika TV-n sincsenek :woohoo:
Kíváncsian várom az eredményhirdetést.

Lehet, hogy telhetetlennek tűnök, de örömmel olvasnék tapasztalataidról egy képekkel tűzdelt blogot.


Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #102 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Walterféreg
Csúcs vagy barátom..fantasztikusan vetted a lapot!Lehet hogy -bízván a te kísérletedben-most én akkor csak várok az eredményeidre,aztán majd a legtutibbat fogom követni.
Köszönet nemcsak az infódért-oltásért,hanem a kísérletezőkedvedért is!:)
T.:Gábor

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #103 Írta: kapi
kapi válaszolt Válasz: Walterféreg
szia
Nálam fehérek a kis férgek
Csináltam 5 próba tenyészetet.100 g zabpejhet összekevertem 170 g vízzel ezt elosztottam 5 felé.
Minden zacsiba került 54 g alapanyag 1 kávéskanál oltás az első natúr ,a második szárított élesztős ,a harmadik friss élesztős,a negyedik banános, az ötödikbe meg mindenből raktam.
Pár hét múlva eredmény hirdetés.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #104 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Walterféreg
Végül is akkor elmondhatjuk:mindkettő jó..a lényeg az élesztőgombák elszaporodása lenne,esetleg valami olyan megjelenése a tenyészetben amely jelenléte elősegíti a kis férgecskék fejlődését,táplálkozását.
Kíváncsian várom Kapi kísérletének eredményét...
Egy kis kitérő azért;):mikor drosophiláimat megkaptam,mellé a tanács is bement a "hard disc"-embe:banánnal etetni.Aztán jött a kényszerhelyzet,mert egyáltalán nem tudtam beszerezni ezt a déligyümölcsöt napokig.Gondoltam jó lesz nekik az érett körte héja is-és lőn!:)
Aztán ott a másik példa,a grindál...sokan sokféleképpen csináljuk a gyakorlatban!Ez kényszerhelyzetben megoldásokat adhat saját kultúráinkban,hiszen így kollégánk írása alapján bízhatunk a sikerben...
Tehát:kísérletezzünk csak..minden infó hasznos-sőt a kollégák módszereinek jobb megismerése végett saját magunk is elvégezhetjük a másik hobbitárs módszere szerinti etetést-tartást!:)
Sok sikert..aztán mindenképpen várnám a tapasztalataitokat!
T.:Gábor
Ui.:nálatok milyen színűek a Walter férgecskék?Gondolom nálam azért vöröses barna a kirajzott kis lények tömege,mert kizárólag zabpelyhen vannak..

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #105 Írta: kapi
kapi válaszolt Válasz: Walterféreg
Én meg instantot épp az volt itthon,ha a kuglófnak jó akkor a walternek is jó lesz.
Hétvégén majd indítok néhány ujjat külömbözöképpen és meglátom mi a legjobb.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #106 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Walterféreg
igazi élesztőt használok az a biztos

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #107 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Walterféreg
Nálam is csodásan kifejlődött a "Waltersereg",bár én a legegyszerűbbet tettem:egyszerű akváriumvízzel átitatott zabpehelyre oltottam őket-gondolván hogy nézzük mi történik.
Még semmi mást nem kaptak enni,éppen hétvégén tervezem a továbboltásukat-de most már banános közegbe-éppen mint a banánférgeimet.
Az élesztő is bevetésre kerül később..ti instant,vagy igazi élesztőt használtok?
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja - 5 éve 6 hónapja #108 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Walterféreg
nálam még müködnek rendesen a walterok és több mint egy honaposak heti egyszer kapnak buza illetve zabpelyhet és egy csipet élesztőt ez utobbitol olyan szinten kimásznak hogy nem győzőm etetni az ivadékokkal;)


de ezt a kép is bizonyitja mert dagad a pocak a vitiknél:P

Tommy
Mellékletek:
Utolsó szerkesztés: 5 éve 6 hónapja Írta: szotyika.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #109 Írta: kapi
kapi válaszolt Válasz: Walterféreg
szia Gábor
Örülök hogy beindult a tenyészeted,remélem Mary-nál is hasonló a helyzet.
Az én élesztősöm is elkezdett termelni ,kíváncsi vagyok hosszú távon melyik lesz jobb
A kis dániok szépen növekednek hatalmas kerek pocijuk lesz a Waltertöl is.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #110 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Walterféreg
Egyetértek..a fehérje csak az egyik összetevője a táplálékoknak,rajta kívül még rengeteg/esetleg általunk nem is sejtett/összetevője van.Ha már fehérje:ugye tanultuk-ők az építőkövek,de egyedül semmit nem érnének,éppen a bizonyára általad is olvasott Wikipédia címszó is említi;)
Hottentotta?:D Hát akkor nyilván rá kel keresnünk a szakszavakra is...
Anno mikor még azt hittem komolyabb sportoló lehetek,én minden könyvet megvettem..közöttük ezt a könyvet is:http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=az-ehezestol-az-elhizasig&ID=10409
Élvezettel olvasgattam,bár ott az emberi táplálkozás van érthető módon górcső alá véve...ajánlom-közérthető,szórakoztató!
Említetted hatalmas becsű kollégánkat-hát tessék inspirálni:)!Én bizonyosan igen nagy élvezettel olvasnám akár a magazinban folytatásonként leközölve,akár itteni blogként is minden írását!Pár számmal ezelőtti AM-ben volt egy pár részből álló,halaink etetésével foglalkozó írás is-én a mai napig igazán nagyon várom hogy folytatása legyen!:silly:
Walter...minden sejtésem,és bénázásom ellenér nálam is beindultak!Lesz itt kajaválaszték kérem...és még fejleszteni szeretném.
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #111 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Walterféreg
Gábor, már-már gasztoenterológiai kérdéseket feszegetsz.

Különben fehérje, mint olyan, 20 féle aminosavból tevődikössze, és funkcionálisan megannyi csoportja létezik. Ebből gondolom (ajaj Dr. Szita Géza territóriumára tévedek - mi lesz ebből?!?), hogy nem szabad cakk-pakk kijelenteni, hogy fehérjékkel csínján kell bánni.

Nem tudjuk - az előbb említett Tiszteletbeli Örökös AME-tag kivételével -, hogy valójában mely aminosavak vanak "többségben" egyes élő elesgállatokban, így aWalterben is.

Sajnos a hobbi akvarista számára nincs hozzáférhető szakirodalom e témában, de ha lenne is, nem biztos, hogy megértenénk a tudomány esetenkénti hottentotta nyelvezetét.

Én maradok a boldog "tudatlanságomnál", és amit a halaim jóízűen elfogyasztanak, és másnapra nem döglenek bele, továbbra is admo nekik. Persze fő szempont: változatosság. Abból baj nem lehet.

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja - 5 éve 6 hónapja #112 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Walterféreg
Épp a Természetbúvár Magazin legutóbbi számában írnak arról, hogy milyen galibákat okozhatnak a génkezelt állatok és a vadon élő társaik kereszteződése. Igaz, néhány esetben ádásos az eredmény, de messze nem jellemző.

U. i.: Halkan megjegyzem, Dr. Lányi György két cikke is olvasható, az egyik "eleven röntgenképek" címmel, míg a másk a díszcsíkokkal foglalkozik.

Mary
Utolsó szerkesztés: 5 éve 6 hónapja Írta: mmccannon.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #113 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Walterféreg
Mi az hogy...;)
Az egyik legfontosabb dolog halaink egészsége-étlapja,egyértelmű hogy belelkesülünk ha ebben a témában valamiről lehet beszélgetni!
A tubi fehérjetartalma..kis csalit helyeztem el-jó horgászhoz méltóan-a postomban,hála a jó istennek hogy Mátéfi kolléga rövidre is zárta..:silly:
Mert ugyan valóban ilyen értéket ad meg az idézett könyv,mindazonáltal megjegyzendő hogy ott az eleségek víztartalma is szerepeltetve van-tehát csalóka lehet a 8%-os fehérjetartalom!A legjobban akkor tudjuk megítélni egy eleség beltartalmát,ha a szárazanyag tartalmát nézzük-és akkor ekképpen alakul a tubi összetétele:fehérje 8 "egység",szénhidrát 2e.,zsír 2e.,ásványi anyag 1e.,és végezetül kitin 1egység.Így egyszerű matematikával már valóban közelebbi -mondhatni "jó"-értéket kapunk.Nevezetesen 8:6 a fehérje javára,azaz ebből számolva a tubi fehérjetartalma az összetevői tekintetében 57%-ra jön ki!Tehát némiképpen még túl is múlja a megadott értéket-bár az a néhány százalék se ide-se oda;)./Bár tudja a fene..../
Ismét egy újabb példa arra,hogy egy egyszerű táblázat is megtévesztheti a figyelmetlen értelmezőt-bár a sok tudománytól néha feláll a szőr a hátamon-ha lenne:D!
Valóban azok az aranyos aminosavak...bár vannak a műeleségben is,de nem jobb az "Original natural"
?
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #114 Írta: kapi
kapi válaszolt Walterféreg
sziasztok
Nem reméltem hogy így beindul ez a blog.
Köszönöm a sok kiegészítést.
Az előbb néztem mikroszkóp alatt a banánférget és a Waltert.
Csakugyan nagyobb a Walter bár az enyémek még csak serdülök.
Érdekes a mozgásuk a banánok s alakban kígyóznak a walterok meg teljesen kör alakúra is összetekerednek mozgás közben.
Készítettem 1 új tenyészetet zabpehejjel vízzel és instant élesztővel kíváncsi vagyok jobban termel-e mint a banános.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #115 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Walterféreg
Egy igazi csemege szöveg Helmut Walter tollából.... melyből az is megtudható, hogy a walter féreg bizony túléli a -18 C fagyasztást is!

http://www.cagd.info/index.php/publikationen/43-zuechtertips/56-alles-micro
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #116 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Walterféreg
Mint már megszokott,megint duplázok-mostanra néztem kicsit jobban utána a dolgoknak-bár még jobban bele kell mélyednem!:)
Legelőbb azonnal van is jó hírem:az édesburgonya latin neve azonnal ismerős volt,de ez szerencsére nem az amit minálunk termesztenek!A mi "kolompérunk,krumplink" egy teljesen más genusba tartozik,a latin neve is ismerősebb lesz még első hallásra is bárkinek:Solanum tuberosum.....azaz rózsakompér oszt jól van!:D
Menet közben találtam egy nagyságmeghatározást a banánféregre,mely így alakul:a nőstények 0.47-0.53mm közöttiek,a hímek pedig 0.43-0.55mm közötti versenyhosszal vesznek részt a férgek biodiverzitásának nagy tégelyében/már ha egyáltalán lehet egy fonálférget nősténynek-hímnek nevezni;)/
Kissé off,de Mátéfi adatai alapján irtózatosan fehérjedúsnak gondolom ezeket a kis microworm-okat!Emlékezzetek csak az olyan jó eleségnek tekintett tubifex,vörös szúnyoglárva,esetlegesen a grindál hasonló értékeire!A bibliánkban/H-Zs:Akvarisztika c. könyve/található táblázat szerint a tubi olyannyira messze lemarad a maga 8%-os fehérjetartalmával..a Daphnia 4%-át meg sem merem említeni.
Akkor vajon mi magyarázza azt,hogy mégis csúcskajának számítanak felnőtt halaink számára?Bizonyára a bennük lévő tápanyagok,az azok bontásáért felelős enzimek jelenléte halaink emésztőrendszerében teszik naggyá őket az étrendi hatás tekintetében...nahh,ez igen érdemes a további kutakodásra!
T.:Gábor
Ui.:szárazkaják..na ja!Sokszor én már a saját emberinek reklámozott élelmiszereinkben sem bízok-nemhogy a műkajákban..Mert mondjuk ki:a szárazkaják valóban azok..már a H-Zs biblia megírta!:)

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #117 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Walterféreg
Hoppá!!
Ez aztán igen..mindkettőtök olyan dologra tapintott rá ami mindenképpen követendő,és a legmesszebbmenőkig figyelembe kell vennünk!Mint ahogy a muslincáknál,itt is szem előtt kell tartanunk a szabad természetbe kerülés legkisebb esélyét is,Mátéfi kolléga javaslatát mindenek előtt nagyon ajánlom figyelembe venni!
Semelyikőnknek nem érdeke az hogy esetlegesen kultúráinkból kikerülve,netán az őshonos állománnyal keveredve olyan mutációt hozzanak létre-ha lehetséges egyáltalán-mely rezisztens lehetne az őshonos fajok betegségeivel-kórokozóival szemben..félelmetes belegondolni is hogy hová vezethetne!
Éppen e kis fonálférgekkel kapcsolatosan merült fel e gondolat-hát tartsuk magunkat a legkomolyabban ehhez.Ideértve természetesen bármiféle élőlényünket is..tehát semmi ne kerülhessen ellenőrizetlenül ki tenyészeteinkből,medencéinkből!
Egyáltalán nem túllihegés ez kérem..gondoljatok a klf.rovar,hal,és sajnos már az egyre több fajjal megjelenő növényi invazív fajokra is!
Nagyon szépen köszönöm nektek hogy felelősséggel gondolkoztok,és felhívtátok erre az eshetőségre többek között az én figyelmemet is!
Tisztelettel:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja - 5 éve 6 hónapja #118 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Walterféreg
Mátéfi, Te Görög Isten!

Hihetetlenül hasznos link, csak hirtelenjében néhány olyan növény, amiket nálunk is termesztenek:
édes burgonya,
sárgarépa,
görögdinnye,
vöröskáposzta,
zeller,
petrezselyem,
zöldborsó, stb.

Ezeknek mind kártevője lehet a banán, ha figyelmetlenek vagyunk.

Mary
Utolsó szerkesztés: 5 éve 6 hónapja Írta: mmccannon.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #119 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Walterféreg
Ha jók az információim, akkor az alábbiak szerint alakul a férgek tápértéke:



Micro
48% fehérje, 31% zsír, 12% lipidek, 7% glikogén, 1% szerves savak, 1% nukleinsavak

Walter féreg
59% fehérje, 18% lipidek, 15% zsír, 3% glikogén, 2% szerves savak, 3% nukleinsavak

Banán féreg
60% fehérje, 23% lipidek, 7% zsír, 5% glikogén, 3%-os szerves savak, 2% nukleinsavak


Süllyedési kísérlet:

http://www.well.com/~debunix/fish/MicroVsWalter.html
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: pecajoco, halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
5 éve 6 hónapja #120 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Walterféreg
Szotyika, köszi, hogy megint talulhattam valamit!

Ami a mérettáblázatot, ill. tápértékeket illeti, több hónapja brusztolok, de nem találtam igazán hasznos információkat, amik alapján korrekt összevetést lehetne készíteni.
De nem adom fel.

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Moderátorok: Koka
Oldalmegjelenítési idő: 0.315 másodperc
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
    • Az akvárium szûrése
    • A lebegtetett vagy bugyogtatott homokszűrésről szintén érdekelne a tapasztalatok! Méretezésekkel, kialakításokkal ,hatékonysággal...
    • 1 napja 8 órája
    • AM Nyomtatott kiadás
    • Bocs, a múltkor elfeleljtettem rákérdezni, de most beszéltem Pasával, hetekkel ezelőtt feladta a megadott ózdi címre... Lehet, hogy már ott...
    • 3 hete 5 napja