- Köszönetek: 374
Walterféreg
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
A guppyk, kolibrik szinte rávetik magukat a kis "mitugrászokra". Javaslom, Te is próbáld ki.
Mary
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Á..értelek már-nos akkor az élesztő fog a csodatevő lenni!Köszi:)!
Már régebben-évekkel ezelőtt-kellett volna a mikrós csíramentesítést eszközölnöm,de épen a most esedékes szaporítás-átoltás apropóján ezentúl én is így csinálom!Az etető anyag mindig zártan van elhelyezve,ez természetes:) ,azonban a közegeknél van egy kis bibi..Nevezetesen nálam kísérleti jelleggel valódi Sphagnumon is vannak grindálok,amely egyáltalán nem tömörödött még...a mikrók azonban már befészkeltek:(
A további tanácsodat megfogadom,és a továbbiakban a kimerülőfélben lévő grindál tenyészetekre megkísérlek további tőzeget tenni..biztos vagyok benne hogy sikerrel-ezt is köszönöm!Eddig mindig csak újraoltottam..lehet hogy nem is kellene mindig?
T.:Gábor
- kapi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 80
Az első a sorban a mindenes abban banán száraz és friss élesztő is van,vagyis dobj 1 kis élesztőt a tenyészeteidbe és beindulnak mint a gomba.
A grindál táptalajnak használt tőzeget megnedvesítem és néhány percre a mikroba teszem ez kiöl belőle mindent,ezután már csak az etető anyagot kell zárt dobozban tartani.
Több tenyészetemben is van mikró és grindál vegyesen a mikró csak akkor tudja elnyomni a grindált ha a közeg öreg összeállt vagy a kaja gyenge.
Ha 1 csipesszel feltúrod a tőzeget és 1 cm friss tőzeget is teszel a tetejére majd erre etetsz a grindálok ujult erővel szaporodni kezdenek a mikrók meg szinte el is tűnnek.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Azt gondolom lehet hogy én kissé maradi vagyok...és külön szeretem nevelgetni őket.Valahogy mindig azt hiszem hogy már ivadékkorban is a megfelelő méretű és változatos táplálás a fontos-aztán sorra rámcáfol a tapasztaltabb kollégák gyakorlata.Azonban felhőtlen jó kedvemet ez nem szegheti..annak is örülök hogy egyáltalán vannak ilyen tenyészeteim-alig 10-20 évvel ezelőtt még vért adtam volna egyetlen fajért!Most pedig itt a kánaán-annak aki szereti az élővel való nevelgetést.
Kapihelyzetjelentése nem sok jó jelent számomra...mint jeleztem banános pépen vannak.De semmi gáz..bőséggel van oltásra alkalmas Walterom!
Ja,igen:a grindáljaim sokszor rejtélyes módon így is mikró fertőzést kapnak-lehet nem is kellene ezen aggodalmaskodnom?Bár ilyenkor a mikrók elhatalmasodó uralma a grindálok visszaszorulását jelenti.Aztán a másik,amitől a hajam szála is az égnek áll..mikor megjelennek a Collembolák a grindálok között:(-na erre tessenek nekem tanácsot adni.Már a légypapírra is gondoltam kínomban-meg fogalmam sincs honnan jönnek ezek a kis fehér "mitugrászok"...nyilván a közeget kellene csírátlanítanom oltogatás előtt!
- kapi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Ez érdekes kipróbálom ,annyi különbséggel hogy grindál is lesz benne, egyszerűen azért mert a mikró nálam csak a grindállal vegyesen fordul elő néhány tégejben.
Csináltam pár képet a Walterokrol de valamiért nem tudom feltölteni, biztos én vagyok béna.
6 nap után a mindenes vezet ,a friss élesztős szorosan a nyomában ,a száraz élesztős feljött a harmadik helyre,a natúr és a banános messze lemaradt.
- Pasa
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 360
- pecajoco
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 8
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Azért egy gyors jelentés a tegnap késő délutáni oltásaim állapotáról:mint említettem azonos közegre telepítettem banán,és Walter-férget is..ez a közeg a banánféregnél használatos banán-zabpehely-víz keveréke.Ehmm..hogy is mondjam:a Walterek már elérték a tenyészedényke falát,az egész felület "rezseg"tőlük/tájjellegű szó,jelentése:izgő-mozgó tömeg intenzíven tekereg:)/..ezzel szemben a banánok még csak az oltás környékétől max.2 centire távolodtak el!
Elmondható ennek tudatában,hogy ha ne adj isten a két féreg egyazon élőhelyen lenne kénytelen osztozni-akkor a Walter a terjedés sebességében "lenyomná" a banánférget.Itt kérem hogy a kedves olvasó még azt is vegye figyelembe:specifikusan a banánféregnek kedvező közegről van szó..a Walter-féreg mégis villámként szétfutott a tenyésztő tálkában...érdekes!
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Mary
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
Javasolhatok még egy kísérletet, a két férgecskét egy dobozba tenni, hogy kiderüljön melyik a szaporább, dominánsabb. Az is lehet hogy keverednek és valami szuperférget kapunk.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Pár napon belül továbboltom az "Originál" változatot-a sima akváriumvizeset-is..mindeddig megfelelően dolgozik,mindig van féreg a falán!
Feltételezem hogy ez hamarabb fog kimerülni mint az élesztővel-banánnal tuningolt,sőt azt gondolom hogy a banános esetleg csak később mutatja be a jó oldalát;)
Látod hát:mindazok ellenére amit mondtam-hogy várok a kész eredményeidre-én is nekirugaszkodtam..lelkesít mikor egy ilyen szuper eleséggel dolgozhatok:)
- kapi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Tegyél bele 1 kis élesztőt is, a próba zacsiban az a legjobb amibe banánt friss és szárított élesztőt is tettem,5 naposan tele a zacsi oldala férgekkel és 4 napig ki sem nyitottam a zacskókat.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Későn olvaslak..már banános zabpelyhen vannak,csakúgy mint a banánférgek.Semmi gáz,mert a tenyészetüknek csupán negyedével oltottam,a többi vígan felfut holnapra:).Akkor aztán ha ez nem lenne ok,mehet még a variálás;)
Nálam a fürdőszobai állványok félreeső helyén vannak..nagyjából 22-23 fokon.A hőmérséklet azért fontos,mert így be tudjuk lőni hogy hol tartható..esetleg akinek nehézséget okoz az elhelyezésük,találhat nekik helyet máshol is.
Megjegyezném továbbá hogy a grindáljaim vígan elvannak-tenyésznek a 15-16 fokos pincénkben,persze nyilván jobb lesz nekik a nyári szálláson.Azért az az érdekes,hogy a szakirodalom ezen a hőfokon már azt mondja hogy szüneteltetik a táplálkozást-és nem szaporodnak.
Ergo:fontos a saját tapasztalat-köszi az állandó közreműködést!
- kapi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
A második tenyészet kb. felét használtam fel a kísérletre ,ebben nem volt banán.
A megmaradt részhez kevertem zabpejhes vizet és élesztőt is, két nap múlva már lehetett etetni belőle.
A banános telepből valamiért nem jönnek úgy ki a kis férgek mint az élesztősből.inkább maradj a natúrnál ami csak zabpehej és víz.
Most 5 zacskóban fejlődnek a kis férgek hétvégén ha lesz időm csinálok rolluk pár képet is.
A szobámban 20-22 fok van.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Oopppsss..még egy:nálad milyen hőfokon vannak?
- kapi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Érdekes az állás a negyedik napon.
A tenyészeteket sima nejlon zacsiban csináltam hogy jól látható legyen az eredmény.
A sötétebb oldalon több féreg mászott fel de a világoson is elég sok van
A legtöbb féreg azon található amibe mindent raktam,a következő a natúr ez engem is meglepett annak ellenére hogy olvastam arról hogy az oltásban lévő élesztő gombák képesek elszaporodni az új környezetben is.
A harmadik a friss élesztővel készült a negyedik a banános az utolsó a száraz élesztős.
- kapi
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
-
Amikor főzni kezdtem akkor a receptek is precízen voltak leírva most már tudom hogy nem kell azt sem grammozni.
A második nap kB egyformák voltak a próba telepek az instant élesztős volt lemaradva egyedül.
Ma harmadik napja hogy elindítottam a próbát és az instant is utolérte a többit.
Kíváncsi vagyok a holnapra ugyanis a kis Walterok 35 napig élnek és 4 naponta 60 szorozzák a létszámukat.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.