- Köszönetek: 26
Vízkezelés
- trek
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
Hát nem.katona.t beküldte: A nitrátból csinálnak a baktériumok nitretet, amit a növények beépítenek. Ez nem így működik?
Számos cikk van itt az AM-en amit el kellene olvasnod. A kapható magyar szakirodalom is foglalkozik a nitrogén körforgással. A víz paraméterek megváltoztatása nem egyszerű feladat. Amíg nem vagy tisztában az alapfogalmakkal ne kezdj bele vized "átalakításába".
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
A keménysége miatt mégse használd a karsztvizet,inkább valóban a vezetékes lenne ajánlatos.Felvetődik bennem a kérdés:csak nem Aggtelek mellett laksz,esetleg a Bükkben?
A nitrogénkörforgás valóban így kellene hogy történjen..azonban ez csak ideális esetben van így.Hidd el hiába az egészséges növényzet,hiába a szuper szűrés-a vízcserékkel csak használni tudsz!Ráadásul ugye nálad most a növények sem igazán vannak topon;)...De ha már beépítik:mit gondolsz a lerohadó növényzeted mit ad vissza a vízbe?Rendkívüli tudás,odafigyelés és emellett szerencse is kellene egy önellátó akváriumhoz-én azt gondolom maradjunk egyenlőre a hobi szinten..így talán én is bele tudok szólni!
Tipp:mérd meg a csapvizedet is..és mielőtt azzal cserélsz,jól folyasd ki a csőből,hiszen nem igazán használod.Egy pangó csőben olyan folyamatok is kialakulhatnak melyek nem kedvezőek-ezért ajánlom.
Mint írod ez a helyzet azóta van,mióta világítást cseréltél,elkezdted adagolni a növényes "lötyit",és desztillált vizet adagoltál.Mi lenne ha képletesen szólva visszatérnél a kályhához-azaz mindent úgy csinálnál mint ezelőtt,kivéve a vízcseréket?A világítás is könnyen lehet hogy változásokat okoz a növények növekedésében,ráadásul táp+turbó világítás mellé elkélne a CO2adagolás is...ha gondolod próbálkozz csak,azonban e dologban én már nem érzek kompetenciát a magam részéről.
Nitrifikáló baktériumok:a kezdeti nagyobb mennyiségű adagolás után már csak ún."emlékeztető"adagolásra van szükséged,amennyiben ez indokolt.A kezdeti több kisebb adagolás nem ok,hiszen a nagyobb adagnak éppen az a célja,hogy egy masszív baktérium kultúrát hozz létre pár hét alatt.A későbbi vízcserékkel is vigyáznod kell majd,hiszen maga az aljzat,sőt a víztest is hordoz ilyen baktériumokat.Egy hatalmas cserével,aljzatmosással pontosan azt érnéd el,mintha újraindítanád a medencédet-de ez későbbi téma.
Kérlek jelezz majd vissza,hogy hogyan folytatod...sok sikert neked,halaidnak-növényeidnek jó egészséget!
Ide illesztem be Nigro igen jó kis cikkét...olvasgasd értőn,és hasznosítsd a benne foglaltakat szerencsével!
www.nigro.hu/2010/09/12/a-biologiai-szures-alapja-nitrifikacio/
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 486
Úgy hogy ha van normál vezetékes víz is akkor inkább azt használd legalább az aksihoz.
A növényeknek meg rengeteg más ásványi , mikró és makró nyomelemekre is szükségük van.
Tommy
- katona.t
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
Mikor takarítottam az akváriumot, akkor vettem ilyen baktériumos lötyit amit írtál. A tegnapi desztvíz adagolás után is tettem bele egy picit. Tehát szerintem ez rendben lesz. A növényes lötyit még el sem kezdtem szinte, csak egyszer alkalmaztam (tegnapelőtt).
A csapvizes dologhoz: Én hegyen (mészkő) lakom és házi vízművel látom el a házat vízzel a saját kutunkból. Addig kapcsoljak át vezetékesre, vagy jobb ez a karsztvíz? (eddig a kutit használtam)
A nitrátból csinálnak a baktériumok nitretet, amit a növények beépítenek. Ez nem így működik? Eddig ez egyensúlyban volt egy évig. Legalábbis így gondolom, ezért nem kellett hozzányúlni. Vagy tévedek?
A levegőztetőm megy éjjel-nappal, csak a világítás kapcsol ki éjszakára.
Örülök, hogy csapvíz ügyben egyetértetek, így kényelmesebb lesz mint cserpálni a keménységgel meg a pH-val állandóan. Már csak az a kérdésem akkor hogy kúti, vagy vezetékes? ( mi a kútit isszuk, főzünk vele stb... , tehát rendes normális víz)
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 486
Próbálj meg tenni az ellen hogy a halaid örömmel úszkáljanak , és ne a túlélésért küzdjenek pipálva a vízfelszínen. És nem kell semmi extra víz a halaidnak csak sima csapvíz, nem kell desztillált víz meg savanyítás stb, csak ha elakarod pusztítani őket. A víz kezelése rendszeres mérés mellett is fölég a savanyítás is igen nagy odafigyelést igényel és azt is úgy kell hogy élőlények ne legyenek a vízben. Ha tenyészteni szeretnéd őket akkor előtte mindig tájékozódj internet, de inkább szakirodalomból Pl. Horn-Zsili könyvekből.
remélem sikerül rend berakni az aksidat.
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Hiába a a hatalmas külső szűrő,ha benne vagy nem megfelelő média van-de gyakoribb az,hogy nincs aktív szűrőbaktérium kultúrád kifejlődve.Javaslatom:nem lágyvizes,hanem normál csapvizes vízcsere-30%- már holnap,ennek megtörténtekor azonnali starterkultúra alkalmazása.Halaid viselkedése is azt mutatja,hogy vizedben valami megváltozott..és ez így van!Gondold el mennyi lehet most a nitrát szinted...miután halaid rég a saját vizükben léteznek.Nagyon kevés a legjobb szűrő is,ha nincs megfelelően biológiailag is aktiválva,és nincs meg a rendszeres heti/kétheti vízcsere...
Savlocsolgatás..hát igen:(Azt javasolnám neked jó szível,hogy hagyd abba a növényes lötyik öntözgetését,és egyenlőre ne akarj semmiféle komolyabb változtatást vizedben.Sima csapvizet használj egyenlőre kérlek-de azt természetesen készítsd elő mielőtt cserélsz!
Meglátjuk mit szólnak ehhez halaid-növényeid,és ennek ismeretében fogunk a későbbiekben haladni,ok?
T.:Gábor
- katona.t
- Nem elérhető
-
Szeretném a lehető legjobb körülményeket biztosítani nekik, nem esne rosszul ha szaporodnának esetleg.
Én savakat biztosan nem fogok a vízbe önteni ezért egy kicsit eltanácstalanodtam. Egyfolytában locsoljam bele a desztvizet? Elképzelésem és célom, hogy amennyire csak lehet, gondozásmentes legyen.
Mikor 2 éve összeraktam, a növények nagyon nőttek, a halak nyugisan úszkáltak és egy éven keresztül hozzá sem kellett nyúlni, csak a szűrőket tisztogattam 2 hetente (vizet sem cseréltem soha csak etettem és kész). Most valami elromlott és azóta látszik hogy felbomlott a nagy egyensúly. Vettem nagy külső szűrőt (a kicsi belső helyett), két akváriumos csövet (a halogén spotok helyett), tablettás növénytápot, vízbelocsolós növénytápot, eladtam a fél halállományt (hogy csökkentsem a terhelést). Nem tudom mit tegyek még!
Halaimat innen onnan kaptam, vettem. Sajnos semmit nem tudok róluk.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Jó lenne megtudakolnod, hogy a halaid - ahonnan vetted őket - milyen vízben voltak tartva. Ha ahhoz igazítod a saját vízparamétereidet, nem lesz gond.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Amit a neten olvasol,az általában ajánlott érték..de mi páran tudunk 50 nk körüli vízben élő halacsokról is;).Lényeg hogy ne hirtelen változtass,és ne drasztikusan avatkozz be a vízkémiába,Ismerős nekem a te teszted..a Neptun tesztje ilyen,valóban kész nevetség hogy 7.5 felett nincs is skála a kis papíroson:( Elmondom neked,hogy én sem tudok azzal csapvizet mérni-az elektronikus ph mérőre pedig még gyűjtenem kell igen sokáig..
Fel is merült egy érdekes kifejezés..csapvíz.Jelentését magyarázni nem kell,viszont tudnod kel hogy minden tenyésztő,haltartó arra törekedik hogy a rendelkezésére álló csapvízben tudjon ügyködni.Így hallhatsz csapvizes halakról..ezt jelenti.Teljesen más dolog a tartás,és a tenyésztés-nyilván tartásra a halaink nagy többségénél elfogadható a sima hazai csapvíz,de nem árt tájékozódni azért;)A tenyésztés-de főleg annak sikere-viszont más tészta.
Kérdésedre a választ megtalálod már magadtól is...jó úton haladsz!Miután kevert vízzel előállítod a megfelelő keménységet,még a kémhatással lesz egy köröd-ez azonban nem is oly egyszerű.Kérlek tájékozódj a korábbi írásokban,az akvarisztikai könyvekben,és természetesen az Akvárium Magazin korábbi számaiban:)
- katona.t
- Nem elérhető
-
tegnap vettem vízkeménység és pH teszteket és rádöbbentem, hogy hatalmas problémák vannak a vízzel.
Este 26-os NK-t mértem és a pH gyakorlatilag mérhetetlen azzal a tesztel amit vettem. 7,5-ig van a skála ami azt jelenti, hogy kicsit kékesnek kell lennie a víznek. Na nekem szép királykék lett. Még éjszaka vettem 5 liter ioncserélt vizet a Tesco-ban, azt beleöntöttem, ma 20NK-t és egy kicsit jobb, de még mindig nem mérhető pH-t mértem. És talán egy picit jobban is tátognak a halak.
Ezt a desztvizes dolgot a neten olvastam... Ha ezzel csinálom a vízcseréket, nem fog elfogyni a halak számára fontos ásványi anyag a vízből?
Utánanéztem a neten a halaim igényeinek. A cél 12NK és pH6,5 lenne. Ezt hogy érjem el?
- bimre
- Nem elérhető
-
Tudnátok abban segíteni, hogy Győrben, vagy Veszprémben (illetve ezek környékén) melyik akvarisztikai boltban tudnék kevertágyas műgyantához jutni?
Korábban a Zsili-boltban vettem Pesten, de mostanában nem járok arrafelé...
Köszi,
Imi
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Mivel részleges vízcserédhez nem kell 15 liternél több, három flakon szépen, diszkréten meg tud bújni az asztal alatt. Próbáld ki.
Mary
- jocopoco95
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 76
és sajnos nincs akkora tartály amiben az egészet egyszerre meg tudnám melegíteni (30l) és 3 vödör elég viccesen nézne ki a konyhában.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Mary
- Pasa
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 360
- jocopoco95
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 76
- gosta
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
Égertobozt általában víz mentén érdemes keresni, az égerfák mocsári-vízparti növények. Az előző évi teljesen elszáradtat kell szedni. Sétálj patakpartokon, tavak mentén, és figyeld a földet - észreveszed, látod a földön a lehullott tobozkákat. Én mondjuk nem szedném forgalmas budapesti helyen, akár el is utaznék érte, hogy tiszta erdei helyről származzon - ha szedsz egy nagy zsákkal, meg is éri. Többekkel összefogva jó kis program lehet: hasznos és kellemes, és még a család is elkísérhet.
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
- Köszönetek: 5
Pontylazacok tenyésztéséhez szeretném beállítani a víz kémhatását. Most 3nk körüli esővizem van, de a kémhatás a 8-hoz közelít. Halottam az égertobozról, amivel csökkenteni lehet a pH-t. Hol lehet gyűjteni Budapesten? A másik dolog: Szita tanár úr cikkében olvastam, hogy ő elemi ként tenne a vízbe és a képződő kénsavval lehet a pH-t változtatni. Ti milyen megoldásokat használtok a kémhatás változtatásra? Elsősorban savas irányba gondolom.
Üdv: József
- tbenj
- Nem elérhető
-
Ma megcsináltam,a halszag teljesen elmúlt.
- Pasa
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 360