- Köszönetek: 486
Díszhalszaporítás, tenyésztés
- szotyika
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Tommy
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Édes gond....Szűrő leáll,áttelepít a megfelelő vízparaméterekkel rendelkező keltetőbe,és aláporlaszt;)
Sok sikert:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- aquad
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 16
- gyovai68
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 14
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ha nekem szól a kérdés,akkor válaszom nem lesz egyszerű
Nos:az említett botmixerrel én nem aprítom a tubit,hiszen nincs egyszerre akkora mennyiségű aprítékra szükségem..inkább egy üveglapra helyezem őket,és egy kisollóval végzem a műveletet!Lényeges azonban,hogy hogyan tartod azt az ollót,mert az üveggel párhuzamosan kell vagdalgatnod,így megfelelően apró tubit kapsz a kis ivadékaid etetéséhez.Meglehetősen szapora meló,egy perc ollózással elő is állítható az ekkor már megfelelően apró,homogén tubivagdalék.Elmondani tovább tart,mint csinálni-próbáld ki,és jelezz vissza,ok?
Akvarisztikai "hardver"azonban nálam is a botmixer..hiszen ezzel végzem el pillanatok alatt a megfelelően kimászatott,és tiszta gilisztákat!Bár néhány diszkoszos kifejezetten ajánlja a béltartalommal együtt használni a gilisztákat,én mindig két-három napig nedves fű között tárolom őket etetés előtt.Ekkorra már rendszerint kiürült a béltraktusukban lévő föld és egyéb anyag,bőrük nem annyira nyálkás már...felkerülhetnek hát coryjaim étlapjára-nos ebben segít nekem a botmixer.
Azonban nem ennyire egyszerű a gilisztás dolog sem...bátran kijelenthetem,hogy ha megfelelően tartott-tenyésztett,otthoni vagy megbízható tenyésztőtől szerezzük be a gilisztáinkat,akkor akár egészben is adhatjuk-értsd:béltartalommal együtt!Természetesen kisebb szájú halainknak továbbra is darabolni szükséges-míg nagyobb sügereknek,egyéb étkesebb halunknak csak dobjuk be....és gyönyörködjünk!
Még "tuningolnám" a post-omat:tapasztalataim szerint a kertünkből befogott,vagy a hosszabb eltárolásra eltett giliszták nem alkalmasak mászatás nélküli mixelésre sajnos...ekkor ugyanis egy saras "katyvasz" keletkezik,és a habos-saras eleséggel való etetés nem áldásos-bár ha a természetet nézzük;).
Miután totálisan eltértem kérdésedtől,időszerűnek látom visszafogni közlésvágyamat-és köszönöm hogy egyszerű kérdésedre válaszul mindezt elmondhattam!
T.:Gábor
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Azonnali válasz persze ment..meg az ígéret is,hogy ezt a kérdését névtelenül megválaszolom az AM.fórumán is-hátha mást is érdekelne!
"Szia!
A sorrend nálam:banánféreg azonnal elúszás után,aztán két-három nap múlva friss sórák.Egy hetes kortól már a két napos sórák is ok,aztán tovább bővül a paletta két hetesen apró/osztályozott grindállal,három hetesen pedig már az aprított tubi is "hadrendbe" áll.
Természetesen attól függ milyen ivadékról van szó..mert ami lassabban fejlődő fajta,azt később kínálom nagyobb falatokkal,ami pedig gyors,és viszonylag nagy méretű azt már előbb átállítom kiadósabb falatokra:)
T.:Gábor"
Eddig hát a válaszom,ami korántsem ennyire egyszerű....szeretném ha ezt a témát is kiveséznénk,hiszen vannak az én gyakorlatomtól totálisan eltérő-és sikeres-módszerek is!Senki ne gondolja ezek után,hogy szembe mennék a legfőbb iránnyal:sórák-sórák-sórák...
Nálam már ivadékkorban is a változatos étrend dívik,amit csak tovább szeretnék bővíteni számos más élőeleséggel..
Vannak persze akik valamely gyártó indítóeleségét részesítik előnyben...hát persze hogy akár azzal is sikereket érhetünk el!
Ha van kedvetek,beszélgessünk erről!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Bármilyen apró-cseprő ügyben gyere...mindent kivesézünk együtt,oks?
- roberto8802
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 97
Köszi szépen, ha elúsznak, rakok föl képeket
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Roberto:ancik mellet egyáltalán ne számíts ikrák kelésére..ha igazi falánk "algázóid" vannak,még az éjjel elvégzik a munkájukat,és bizonyosan az ikrák is áldozattá válnak.A hőmérséklettel kapcsolatosan:nálam 25 Co-on keltek anno rendszeresen.Vigyázni kel általában az ikrák kelése közbeni hőmérséklet változásokra,de nagy általánosságban elmondható hogy +/-2 fok nem zavarja be az embrió fejlődését.A magas hőmérséklet veszélyeire azonban szeretném felhívni a figyelmeteket..
Bár az említett 27-28 fok még nem ártalmas,de aztán ennyi legyen a maximum.Sajnos még ettől is melegebb vízben -olvasott irodalmaim szerint-sok lesz a torz ivadék,mindenféle problémákba ütközhettek.
Egyébként amit még Szotyika soraiban nagyon követendőnek tartok:valóban be kell rendezkedni az ikrakeltetésre,ha bármikor is szeretnél bármely halfajt szaporítani..vagy csak próbálkozni akarsz:).Kis pénzmagot bele kell feccölni,meglásd a rendelkezésre álló eszközök mekkora biztonságérzetet adnak majd a továbbiakban!
Csak barátilag szeretnélek még egy dologra figyelmeztetni-bár sejtem hogy erről már gondoskodtál előbb.A szükséges indító eleségek rendelkezésre állásáról, a megfelelő mennyiségi-minőségi követelményeknek megfelelő eleségekről írok neked..
Egyébként szívemből kívánok leendő kis C.paleatusaidhoz sok örömet,és sikert!Talán elindulsz azon az úton amin magam is hatalmas érdeklődéssel járok...szerencse,és a megszerzett tudás kísérjen!
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
vagy pedig marad a lámpás megoldás de éjszakára azért kapcsold ki. csak próbáld meg valami takarással óvni az ikrákat.
Jelenleg ebből tudsz gazdálkodni. remélem tudtam segíteni. és bármi van szólj nyugodtan szívesen segítek amiben tudok
Tommy
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
6 corym van, 3-3 a felállás, elvileg
Melegítő nélkül nem nagyon tudok úgy fűteni nekik, hogy nem világítok rájuk. Esetleg valami javaslat?
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Addigra ha beszerzel egy 10-15 literes akváriumot és egy 25 W-os szabályozható fűtő-t akkor lehet siker élményed.De nem mondom hogy így nem lehet ne hogy félre érts csak így hosszabb a kelési idő ha nincs meg a 27-28°C fok.
kis akváriumba raktad őket (mármint az ikrákat) ?
Ha az ikrákat külön veszed ne világíts rá közvetlenül mert nem tesz jót nekik az erős fény.
Amugy ha van rá kapacitásod akkor abbol az akváriumbol vegyél ki vizet amiben leikráztak és abba a vízbe tedd az ikrákat.
Mennyi paleatus hímed van?
ami van ikra rakd át , de ne zavard meg az ikrázást:)
Tommy
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
én egyesével feltapasztom az ikrákat az üres akvárium üvegfalára így könnyebben kitudnak bújní az ikrából és nem vergődnek annyit. az ikrákhoz ajánlatos xantakridint tenni hogy az 5-6 napos kelési idő alatt meg ne penészedjenek. Én 27°C-on szoktam keltetni az ikrákat és jelenleg is 2 alom vár kikelésre. Sajnos elég gyakori hogy a szülök is megeszik az ikrákat .
Tommy
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
Van akinek elúsztak a közösben vagy föltétlen ki kell őket szedni külön aksiba, levegőztetőt tenni nekik meg napi friss vizet?
Mik a tapasztalatok? (Közösben még Aranyhal és algázó van, 120 liter, belső szűrő 520l/h, kövek között és kókuszhély alatt búvóhely, ha ez számít valamit nekik)
- csuszi78
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
Harmadszor ikrázott le a szumátrai díszmárna párom,de a kikelt kishalakat nem tudom felnevelni,a kelés utáni és az elúszás közötti időszakban mindig elpusztulnak.
Legutoljára 3 kishal maradt meg 14 napig,de ők sem tűntek valami életképesnek,nem úszkáltak,csak a medence alján feküdtek és libbentek arrébb,ha megzavartam őket.Papucsállatkával etettem őket.
Próbálkoztam az ívás utáni részleges vízcserével is,más tippem nincs.
Más: Olvastam ,hogy a kis szumik érzékenyekek az infúzóriákra.,de tudtommal a papucsállatka is az.Ha valóban ,hogy lenne célszerű etetni őket először?
Megint más:A napokban fekete fantomlazacokat ikráztattam,még nem keltek ki.Mire érdemes figyelni náluk,én sötétítettem nekik,úgy ívtak,és most is úgy vannak.Nagyon sok szakirodalom nincs róluk.
- Pasa
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 360
AZ ikrázás elmaradásának oka lehet az, hogy a tenyésznőstény nincs rendesen betelve, vagy, ha igen, akkor a benne lévő ikra már elkezdett zsírrá alakulni. Ettől több módon lehet megszabadulni: vagy kézzel finoman kitolod a zsírdugót, vagy koplalásra fogod a nőstényt. Ez utóbbi esetben kb 10 napos koplalás kell.