Díszhalszaporítás, tenyésztés

Több
15 éve 2 hónapja #681 Írta: csuszi78
Kedves Pasa!
Megkeptam a papucsokat,már kaptak banánt is,köszönöm szépen,kérlek jelezz,hogy legalább a postaköltségedet rendezni tudjam!
Szeretném én is hogy ilyen hosszú ideig megmaradjon a tenyészet,mit kell ehhez tennem,hány naponta és miként kell utánaetessek?
És még néhány gyakorlati kérdés
Le kell e zárni a tartóedényt,vagy maradhat szabadon is?
Szobahőmérséglet elég e neki?
Van e jelentőségea a fényhatásnak,te hol tartod őket?
Vízcsere milyen gyakran szügségeltetik?
Az átmászatás vattán keresztül kb.mennyi ideig tart,te ezt a részt hogy oldod meg?
Az átmászatás utáni maradék víz az üveg alsó részéből kiöntendő?
Válaszaidat előre is köszönöm!

Megjegyzés: BBcode és szmájlik is használhatók.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
15 éve 2 hónapja #682 Írta: csuszi78
csuszi78 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Kedves Pasa!
Megkeptam a papucsokat,már kaptak banánt is,köszönöm szépen,kérlek jelezz,hogy legalább a postaköltségedet rendezni tudjam!
Szeretném én is hogy ilyen hosszú ideig megmaradjon a tenyészet,mit kell ehhez tennem,hány naponta és miként kell utánaetessek?
És még néhány gyakorlati kérdés
Le kell e zárni a tartóedényt,vagy maradhat szabadon is?
Szobahőmérséglet elég e neki?
Van e jelentőségea a fényhatásnak,te hol tartod őket?
Vízcsere milyen gyakran szügségeltetik?
Az átmászatás vattán keresztül kb.mennyi ideig tart,te ezt a részt hogy oldod meg?
Az átmászatás utáni maradék víz az üveg alsó részéből kiöntendő?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
15 éve 2 hónapja #683 Írta: Pasa
A visszatételben az lenne a fontos, hogy a közös medencében több, stabilabb viszonyok vannak. Ez stresszmentesebb is egyben.
A fény esetében éppen annak hiánya kellhet, vagyis takarás, hogy inkább félárnyék legyen.

Több
15 éve 2 hónapja #684 Írta: gosta
A fényről még nem olvastam sehol. Mi az ideális fény nekik?

A másik kérdés: mi a jelentősége a visszatételnek? El kell őket különíteni? Vagy a körülmények legyenek mások (pl. hidegebb, több hal...)? Vagy semmi, és maradhatnak is ugyanott, csak leviszem a hőmérsékletet, szűrő bekapcs, etetés, vízcsere...?

Több
15 éve 2 hónapja #685 Írta: Pasa
Türelem! Türelem!
Néhány napig hagyd kint őket. Ha az ikrázás elmarad, vedd vissza. 10-12 nap múlva ismét megpróbálhatod.
Ha semmi érdeklődés nincs a nőstény iránt, akkor valami nem stimmel (víz, hőmérséklet, fény).

Több
15 éve 2 hónapja #686 Írta: gosta
Jó pár napja kitettem a mézgurámijaimat egy kisaksiba, mivel a közösben a hím fésézket épített, és kergette a nőstényt. Gondoltam, majd a kicsiben is folytatja, de azóta semmi. Illetve szeretgetik egymást a tapogatójukkal. Utánaolvastam a külföldi oldalakon is, mert - minden paraméter optimálisra beállítva, utánakérdezve, javítva - el nem tudtam képzelni, hogy miért nincs fészek. Több oldalon is találtam olyan infot, hogy a mézgurik még akkor leívnak, amikor a fészek nincs is teljesen kész, és a hím az ívás után erősíti meg készre a fészket. Ebből arra következtettem, hogy talán nálam már ívtak a közösben, és emiatt már nincs ikra a nőstényben. Van valakinek ilyesmi tapasztalata? Igaz lehet? Ha így van, akkor mennyi időt kell várjak, amíg a lány megint beikrásodik? Várható még mostanában, vagy hagyjam ezt a projektet későbbre?

Több
15 éve 2 hónapja - 15 éve 2 hónapja #687 Írta: csuszi78
Nagyon szépen köszönöm!
A címem:...
e-mail:.
A postaköltséget e-mailon keresztül megbeszélhetjük,ha neked úgy megfelel.

(a megadott címet Pasa megkapta e-mailben - szerk.)
Last edit: 15 éve 2 hónapja by trek.

Több
15 éve 2 hónapja #688 Írta: Pasa
Akkor postázok Neked, majd adj nevet címet.
A recept: az oltást tedd bele egy 3-4 literes üvegbe és töltsd fel csapvízzel. Tegyél hozzá egy 5-6 cm-nyi teljesen száraz banánhéj darabot. 1-2 nap alatt felszaporodik a papucs és etethetsz vele.

Több
15 éve 2 hónapja #689 Írta: csuszi78
Sajnos Tolna megyéből írok,így ne tudok érte menni,pedig igen jó lenne.Ha írásban adnál néhány gyakorlati tanácsot,azt nagyon megköszönném!
Miként tartod fenn ilyen rég a tenyészetedet?

Több
15 éve 2 hónapja #690 Írta: Pasa
Az én papucs-törzsem több mint 30 éve megvan. Előnye, hogy szemmel látható és könnyen fenntartható a tenyészet. Ha szeretnél, szívesen adok. A legjobb, ha el tudsz jönni érte akár hozzám vasárnap délelőtt, akár a Zsilinszky-boltba.

Több
15 éve 2 hónapja #691 Írta: csuszi78
Kedves Pasa!
Szeretném,ha szakértelmeddel egy kicsit segítenél!
Szeretnék papucsot tenyészteni,és gyűjtenék nyerskultúrát természetes vízből.Szerinted most télen januárban ezt meg tudom tenni? Vajon vannak eyáltalán ilyenkor a vízben a jég alatt papucsok?
Érdekelne,hogy te hogyan tenyészted őket,és hogyan szereztél be magadnak nyerskultúrát.
üdv:csuszi78

Több
15 éve 3 hónapja #692 Írta: witamin
witamin válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
A papucsállatka tenyésztését hogyan csinálod? Mindenképpen be kell oltani már meglévő kultúrából vagy megjelenik magától a tenyészetben? A grindál és banánféreg inkább már több napos kishalaknak való méreténél fogva (javíts ki ha rosszul tudom), vagy darabolva adod őket?
Gyűjteni nem fogok menni, soha nem is csináltam, nincs benne tapasztalatom, akkor már inkább az otthon tenyészthetők jöhetnek szóba.

Több
15 éve 3 hónapja #693 Írta: Pasa
Papucsot, banánférget és grindált tenyésztek itthon (és adok is szívesen). Kerekesférget és Cyclops naupliust szedni kell.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: witamin

Több
15 éve 3 hónapja #694 Írta: witamin
witamin válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Sziasztok!
A pontylazac szaporítóktól kérdezem, hogy a kelést követő első eleségnek mit adtok és hogyan oldjátok meg a beszerzését? Most rézlazac ivadékaim vannak.Tojássárgájával indítottam őket(jobb híján), de valahogy viszolygok tőle. A magazinban olvastam, hogy papucsállatka és kerekesféreg nauplius is javasolt. Ti magatok tenyésztitek vagy halásszátok ezeket? Erről írjatok néhány sorban, légy szíves!

Több
15 éve 3 hónapja #695 Írta: Moderátor
Moderátor válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában

halőrxxl beküldte: Tiszteletem,sziasztok!
Egy kollégám érdekes kérdést vetett föl,és ismereteim hiányossága sarkallt az itteni tudakozódásra..Nos,több molly nemzedéket nevel egy nagyobb medencében,mégis az összes egyed nősténynek mutatkozik.A kérdés az lenne,hogy mi ennek a magyarázata,illetve min kellene módosítania hogy kiegyenlítettebb legyen az arány a nemek között?
És egy saját kérdésem:érdekes módon az anciknál sokkal több "legény" nevelkedik föl mint nőstény..szerintetek van erre magyarázat?:dry:

Pasa beküldte: Az elevenszülőknél (általában) a kicsik nősténynek születnek, a hímek később alakulnak át. Türelem!

Az anciknál viszont (több ezer ivadékot vizsgálva) az ivadékok ivararánya 1:9 a hímek javára. Ezért van az, hogy a tenyészetekben állandó nőstény-hiány van, a piacon is sokkal ritkább a nőstény.

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
15 éve 4 hónapja #696 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Nagyon köszönöm!
Most már minden világos:woohoo: !

Mary

Több
15 éve 4 hónapja #697 Írta: Pasa
A pontos értelmezéshez:
F1 generáció, ami az eredeti szülőktől származik, függetlenül attól, hányadik ellés.
F2 generáció már az F1 generáció ivadéka
és így tovább...

Több
15 éve 4 hónapja #698 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Mindenek előtt hálásan köszönöm, hogy válaszoltál bejegyzésemre!

Megvallom elsápadtam a harmincas szám olvastán! No, annyi valószínűleg nem lesz nekem, de a közeljövőben tervezem, hogy Limia melanogastereket veszek.

Visszatérve plattis próbálkozásomra, akkor nincs más, mint buzgón lejegyezni mindent, ami történik.

Immár 4 generáció van az adott halból, és küllemre mindegyik a szülők élénk színét, és habitusát örökölte. Kíváncsi vagyok, hogy milyen utódok fognak világra jönni, amikor a 3. generációt keresztezem a szülőkkel...

U. i.: A mollyk esetében (black, borostyán, jaffa, stb.) minden a Lányi-könyv szerint megy. Hála Istennek!

Mary

Több
15 éve 4 hónapja #699 Írta: Pasa
A Lányi-féle könyv az eredeti halfajokról szól, amelyek közül most több mint harmincat tartok, sok ritkasággal. Rájuk valóban igazak az általános leírások.
A mai, túltenyésztett változatok csak nevükben viselik az eredetit, de még azt se mindig. Ha ilyen törzsekkel kezded a tenyésztést, bizony lesznek meglepetések, például az ikra fejlődési idejében az anya testében, vagy az ivadékok számában, méretében.
AZ F1, F2,.. jelölést a vadon fogott egyedek ivadékainál szokták alkalmazni, ami azt jelzi, hogy az ivadék mennyire viseli magán a szülő jellemzőit. Elevenszülőknél is csak az olyan tiszta törzseknél van ennek jelentősége, amikor a szülők több helyről származnak ugyan, de a főbb vagy kívánatos jellemzőkben megegyeznek. Ilyenkor az ivadékok generációnkénti nevelése fontos lehet.

Több
15 éve 4 hónapja #700 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Xiphophorus maculatus tenyésztés témában
A Lányi-féle Elevenszülő fogaspontyok című könyv olvasását és kijegyzetelését követően, elhatároztam, hogy megpróbálkozom a Xiphophorus maculatus (Korall vagy vér platti) tenyésztésével.
Nos, jelentem, hogy F3-nál tartok, de bajban vagyok a dokumentációval. A nőstény komótosan, nem egyszerre hozza világra a kicsinyeket. Nem kapkodja el a lelkem. Napokon keresztül adagolja az utánpótlást.

Kérdéseim:
- Hogyan számoljam ki a következő szülés várható idejét? Az első vagy az utolsó "adag" ivadék után?
- Az általam F2-nek és F3-nak titulált nemzedék között nem telt el az átlagos 30 nap - ami jellemző a plattikra - csak valamivel több, mint 2,5-3 hét. Akkor ezt jelentheti-e azt, hogy F3 valójában kései F2?

Azt is lehet, hogy laikusként félreértelmeztem a Mendel-féle öröklődési törvényt? Mindhárom új generáció azonos szülőktől származik.
Ebben az esetben helyesen használom az F1, F2 és F3 megjelölést?

Mary

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.314 másodperc