Díszhalszaporítás, tenyésztés

Több
13 éve 8 hónapja #501 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Na, most egy kicsit megnyugodtam, mert már kezdtem aggódni, hogy holt fát akarok új hajtással beoltani...

Egyébként a P guppyt "készen", azaz kifejletten vettem, vagy kaptam, már nem is emlékszem. Viszont a sihedereknél borzasztó érdekes megfigyelni, hogyan is fejlődik ki a cafrangos farok:
- először a farokúszó két szélén megjelenik egy-egy vékony fekete csík
- azután elkezd pöttyösödni
- majd úgy 3 hónapos kora körül megjelenik a narancs, illetve sárga szín
- 6 hónapos kora után úgy tűnik, mintha a legyező farokúszó fekvő dojásdad formát öltene
- ezt követően kezdenek megnyúlni egyes úszósugarak a farokúszón, és ezzel egyidejűleg indul meg a hátúszó erőteljes "megnyúlása" is.

Egészen más ütemben fejlődnek, mint a két másik endler törzsem, és nem tudom, van-e köze a Steve Elliott által emlegetett "no grow" génnek ehhez.

Mit gondoltok?

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #502 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Annak viszont örülök és azt hiszem nem is mondtam, hogy a Mary guppija ebből a szempontból problémás lett volna, annál is inkább, mivel az ő hímjének inkább csak az úszósugarak meghosszabbodásáról beszélhetünk, Van neki úszóhártyája is.
Én elsősorban arra a szelektált változatra gondoltam ami crowntail néven emlegetnek.
Last edit: 13 éve 8 hónapja by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 8 hónapja #503 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
mátéfi én nem láttam hogy bármiféle akadályba ütközne mary kis guppija úszás közben, semmi természetellenes úszást nem lehet tőle látni.

Tommy

Több
13 éve 8 hónapja #504 Írta: mmccannon
Szerintem, semmilyen funkcionális probléma nem volt a hímmel. De én könnyen lehetek elfogult.
Pasa, Szotyika, Halivadék látta, talán ők mondjanak véleményt e tekintetben.

Az első linken szereplő hal nem tetszik, viszont a második linkben szereplő egyenesen rettenetes. Egyik sem kelti azt a benyomást, hogy a természet alkotta.

Az IFGA-nak kiírtam, csak épp Pat Alan-nek, a szövetség titkárának címeztem. Ő csak tudja, ki a legfőbb illetékes elvtárs. Azóta is várom a választ. :dry:

Mary

Több
13 éve 8 hónapja #505 Írta: Mátéfi
Ha a farokúszó elcsökevényesedik és a sugarak közötti úszóhártya mesterséges szelekciónak köszönhetően eltűnik, abból adódhatnak problémák. Pl. nehézkessé válik az úszás áramlással szemben, ragadozók elől a menekülés, más halak zaklatása, stb. Funkcionális probléma alatt azt értem, hogy a farokúszó már nem vagy csak részben képes betölteni eredeti rendeltetését: az előrehajtó képességet. A hal mozgásában korlátozott lesz. Természetesen ez leginkább a faroktőig rongyos úszók esetében lehet leginkább jellemző, azoknál melyeknél megvan a farokúszó közötti úszóhártya de az úszósugarak mindegyike tovább nő és megnyúlik, ott kevésbé állhat fenn ez a probléma. Ráadásul még tetszetősebb is, mint egy teljesen cérnaszerű farokúszó.

Hogy mire is gondolok?

Itt találsz egy képet az általam inkább preferált változatról, ahol a sugarak vannak megnyúlva:
Class 1 Swallow & Ribbon Champion

harnsheng.blogspot.hu/2011/06/2nd-malays...nal-betta-guppy.html

És itt egy másikat, melyet én nem nagyon tartok szerencsésnek:

www.bee-point.de/blog/?p=8242

Természetesen ez csak az én véleményem! És ez nem mérvadó.

Szerintem a helyes elnevezés: crowntail, swallow, ribbon stb. vonatkozásában jobb lenne ha kíváló angol tudásoddal megkeresnéd az IFGA-nál Tim Mousseau-t.

www.ifga.org/membersonly/forum/index.php

Érdekelne engem is, hogy ő mit mond.

Több
13 éve 8 hónapja #506 Írta: mmccannon
Inkább a "ribbon" kifejezést javallották, bár még mindig nem sikerült meghatározni, hogy milyen halacska is valójában. Már 2 kontinens be lett vonva a rejtvény megoldásába...

Mit értesz "funkcionális probléma" alatt? Hadd tanuljak, mert a genetikában tudod, hogy mily sekély a tudásom.

Mary

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #507 Írta: Mátéfi
Amennyiben a halacska már az örök halmezőkön ficánkol, úgy valóban nem lehet már vele mit kezdeni. Talán hagyott maga után annyi "emléket" amire lehetne alapozni.

A "rongyos farokúszójú" halak elnevezésére a bettásoktól kölcsönvett "Crowntail" (koronás farok) használják illetve a Merah is használatban van.

Nekem személy szerint az vele a problémám, hogy:

- a bettáknál a korona farok általában a fátyolos úszó sugarai vannak meghosszabbodva, így elég esztétikus
- a guppiknál a normál vagy a fátyolos változat úszóiból csupán a sugarak maradtak meg, azaz a faroktőből kezdődik a módosulás, ami számomra esztétikai és funkcionális problémát is felvet. Más lenne talán ha csupán az úszósugarak meghosszabbodásáról lenne szó, és nem a sugarak közötti rész eltüntetéséről.

Több
13 éve 8 hónapja #508 Írta: mmccannon
Az érdekes volt, hogy a megboldogult hímnek bizony ici-pici gonopódiuma volt. Mivel másfél évig semmit sem történt, bármilyen szexi nősténnyel raktam össze, azt hittem, hogy nem is képes szaporodni.

Hála Istennek, nem így lett.

Mary

Több
13 éve 8 hónapja #509 Írta: mmccannon
Már jó ideje el vannak különítve, és anyjukat is kitettem. Hagyom, hogy kiszülje magát (4 hete tettem ki), majd kb.3-4 hét múlva külön-külön, összerakom a 3 fiút:
- egyet az anyjával
- kettőt a testvérükkel (akik anyjuk kiköpött másai) fogok összerakni.

Megvallom, hogy még sosem csináltam effélét, és nagyon élvezem. A szutyok kis guppy sok kihívást jelent, és szórakozva tanulok.

Mary

Több
13 éve 8 hónapja #510 Írta: ugrosaska
ugrosaska válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Ha jól értettem elhullott a hímje, tehát visszakeresztezni már nem tudja sajnos Mary. Amúgy a filigran fedőszín ált. az X kromoszómához kötött és sokszor ugrik egy generációt, ha a nőstény nem hordozza, márpedig Mary nőstényei tutira nem hordozzák. Ribbon vagy a német elnevezése, Giessener guppi törzsem nekem is van, de ott a gonopodium is megnyúlik. Amúgy Elliottnak igaza van. A Standardba nem illenek bele ilyen úszómódosulások, de még a fél holdat sem akarják belevenni. Amúgy elég nehéz, sőt szinte lehetetlen farokúszó formák vannak a sima standardban is. 3 db szép triangel hímet is elég nehéz kitenyészteni, nemhogy ezt stabilizálni, szóval hajrá. Szelektálj cakkos farokra! ;)

Több
13 éve 8 hónapja #511 Írta: Mátéfi

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #512 Írta: Mátéfi
Tartsd meg az utódokat, és minél több szűz nőstényre szabadítsd rá a hímedet. Ha ezzel megvagy, add el!

Egyébként ahogy mondja: Ázsiában több fenotípusú guppynál kidolgozták az úgynevezett "rongyos farokúszót". Elég nagy divat ott. Néha az Aquabiden is kínálgatják.

Több
13 éve 8 hónapja #513 Írta: mmccannon
Nem tudom Gyula, de Elliott 80 angol fontot ajánlott a halért.
Úgyhogy lehet(ett) benne valami, ami egy szakértőnek ennyire megragadta a tekintetét/fantáziáját.

Mary

Több
13 éve 8 hónapja #514 Írta: mmccannon
Jaj, ne haragudj Balázs! (Bár kölcsön kenéyr visszajár: nem tudok németül. :evil: )

Amit még érdemes tudni az apáról - Pasa látta is, és Szotyika is -, hogy a hátúszó olyannyira megnyúlt, hogy egészen a farokúszó végéig ért. Ez a legcsekélyebb mértékben sem befolyásolta az úszását, gerincvonala teljesen szabályos volt, stb.

Elődeiről semmit sem tudok, mert életem első halaiból született, és ők egy kicsi bolt zanzásított guppy medencéjéből került ki. Szóval benne, valamelyik felmenő bivalyerős genetikai tulajdonságai jelentek meg. Ennyi, amit fixen tudok.

Szóval, hogy mit írt Elliott:
"A szóban forgó guppy valóban szürke, és kobra vagy filigrán.. Az egyetlen problematikus pont a farokúszó formája. Van egy törzs, amely kísértetiesen hasonlít, de annak legyező az úszó formája. A 90-es évek Németországában előfordultak, és nagyon nó vérvonalakat produkált. Én sportszerűen zézlósakkal foglalkozom. A 12 európai standard által elfogadott úszóformákat megtalálod honlapomon.

Ha megnézed a haladat, látható a fekete körvonala a farokúszónak. Úgy gondolom, hogy a "nem növő gén" felelős ezért a jellegzetességért. A "nem növő gén" saját megfigyelésemen alapul. Van valami, ami megakadálozza a farokúszó növekedését, így csak adott méretű lesz. Például a Xifóknál van egy gén, amelyik megmondja, hogy a hímek farokúszójának alsó fele nőjjön tovább, míg egyéb részek álljanak meg a fejlődésben, és ez úgy is marad. Láttam már guppykat, de vékony fekete kontúrral.

Ez az uszonyforma elég nehezen besorolható: ribbon vagy swallow, amelyek az ézsiai kontinens fenotípusai között elismert. Ha kapcsolatban lépsz a szingapúri guppy klubbal (a kontakt adatokra még várok - Mary), bizonyára megadják az ázsiai sztenderdeket."

Slágvortokban fordítottam, de remélem, a lényeget sikerült átvinnem.

Ha valami továbbra sem érthető, kérlek Benneteket, hogy jelezzétek.

Mary

Több
13 éve 8 hónapja #515 Írta: ugrosaska
ÜDv!

Dejó, hogy tettél fel képet Mary... :)
Kezdem érteni mire gondoltál az ázsiai fenotipuson. Én anno csak az F1 generációról láttam képet és simán úgy rögzült az agyamban, hogy egy endler, de így látva az apát, én szerintem is endler guppi hibrid. Filigran mintázata van amúgy, ami tisztán látszik, mert a kobránál sokkal erőteljesebbek a minták, a "kígyóbőr"...
Itt egy link egy érdekes farokúszójú hibridről. guppyfocus.blogspot.hu/2012/01/some-thing.html

Mary, másik kedves gesztus, hogy betetted a levelezésed Steve Elliottal folytatott beszélgetésedről és voltál olyan kedvesen naiv, hogy jóhiszeműen azt gondoltad, hogy mindenki szakfordító angolból a csapatban. :)
Pár szóban (google trans-nál kicsit összeszedettebben) leírnád, hogy mit is írt neked. Köszi! ;)
Balázs

Több
13 éve 8 hónapja #516 Írta: Mátéfi
Mary a halaidról készült képeidet elemezgetve, nekem van egy olyan érzésem, hogy egy eredetileg zöld vagy sárga kobra néhány lókuszán megbújt néhány endler vonó. De ez csupán hipotézis részemről és csupán a fenotípusa az ami ebbe az irányba terelgette gondolataimat. A felmenők ismerése sokat segíthetne.....

Több
13 éve 8 hónapja #517 Írta: mmccannon
No, egy másik honlapról levadásztam a képet az időközben kimúlt hímről:

http://www.akvariummagazin.hu/index.php?view=detail&id=1275&option=com_joomgallery

A gyerekekről meg egy uszkve 2 hónappal ezelőtti kép:

http://www.akvariummagazin.hu/index.php?view=detail&id=1241&option=com_joomgallery#joomimg

Azóta a gyerkőcök farokúszója sokkalta cakkosabb, és a hátúszó is szépen megnyúlt.

Az alapszín egyértelműen szürke. S. Elliott-tóé az alábi infót kaptam (ő sem tudta pontosan meghatározni):
"With regards to the guppy, yes it is grey and it is a snakeskin, or filigran. The only question is with regards to the tail shape. There is a strain of guppy that is very similar to this, but it is a round tail. We used to get them even back in germany in the 1990's so they are a good strain that usually breeds true. I have one 'sport' that is more like a flag tail. The 12 european recognised tail shapes are on my website.

If you look at your fish there is a black line around the edges. I think that the 'stop growing' gene is often linked to this colour edge. the stop growing gene is a personal observation. There is something that stops the tail fin (and others) growing too big. So like human hair just keeps growing, the finage does not. It stops. For example in a bottom sword tail, the bottom part of the fin extends but there is something that tells the rest of the tail not to grow and to stay as a round tail. I have seen some guppies that have a thin black line to the perimeter edges and I very much suspect that they are connected to the growth gene. Of caurse the black line is only noticable in some fishes and so can not be said to be essential or perminantly connected.

This particular tail shape, although not recognised is a ribbon tail or swallow tail that is much more recognised in asia. If you look at the singapore guppy club or the world guppy club you will find the standards."

Eddig jutottam el.

Amúgy vagy másfél évve játszom e halakkal, és mostanra sikerült 3 olyan utódot "produkálni", amikre azt mondom, hogy érdemes tovább szórakozni.

Mary

Több
13 éve 8 hónapja #518 Írta: ugrosaska

mmccannon beküldte: Szia Ugrósáska!

Rég láttalak itt (is, meg a Harcsa utcában is).
Árulj el egy titkot, ha megkérhetlek: hol találok fenotípusokról képes adatbázist?

Van egy "szívem csücske" hímem, akivel játszadozom, és már vannak apjukra ütő utódok.
Steve Elliott-al annyira jutottam eddig, hogy ázsiai fenotípus. Ennél azért többet szeretnék, és ezért kérem segítsgedet.

Persze a legjobb lenne megint találkozni, de ami késik, nem múlik, ugye?

Szia Mary!
Naná, hogy ami késik az tovább késik. :) Viccet félre, igen nehezen mozgok mostanában Budapest felé. Sajnos minimális időm van, de tuti fix, hogy fogunk személyesen is találkozni!
Ha jól emlékszem, a te szíved csücske egy endler és náluk kicsit mások a szín meghatározások, mint a guppiknál, pláne, hogy vad változatról van szó. Náluk lelőhely megjelölést alkalmaznak és az alapszínt is odaírják, ha kivételesen nem szürke. Alapszíneknél a meghatározáshoz ezt szoktam követni: www.guppyseite.de/index.php?content=grundfarben
A fedőszíneknél (pl: Kobra/filigran,japán kék, magenta, tuxedo, stb.) pedig van egy táblázatom, ami a hivatalos verseny táblázat. Az csak egy segítség, nem ad 100% választ egy guppi genotipusának megállapításánál.

Üdv; Balázs

Több
13 éve 8 hónapja #519 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Nnna!:)....Az életben nem gondoltam volna hogy ilyen figyelemmel fogom kísérni egy "fránya guppi"meghatározását,de be kell látnom:igen szivesen nézegetem őket-aztán azt is el kell ismerni hogy bőséggel van az elevenszülős témában kraft.
Tisztelem azokat az embereket akik nem átallanak a tiszta törzsekre törekedni,és ilyen csodás kis lényeket gondozni...pedig sokak csak "leguppizzák" és kész.Nem is olyan kis meló,és hatalmas felkészültség kell a klf.szülők nyomonkövetésére,utódaik szelektálására,szűz lánykák nevelésére stb..
Hölgyem és uraim:le a kalappal!Sok sikert..még az is lehet hogy egyszer én is teszek valamely akváriumomba az "egerek" fölé pár ilyen fehér, lágyan hullámzó farkú csodát!Szépek..határozottan szépek!
Most érkezett el az idő hogy Mátéfi blogjának guppis linkjeire is rányitogassak-előbb azonban valami vakcinával oltatom magam,mert már csak az hiányzik hogy lefertőződjem...;)
Tiszteletem,és sok sikert nektek:Gábor

Több
13 éve 8 hónapja #520 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában

Mátéfi beküldte: Szép tisztán akkor azok valami ilyesmik lennének:

guppyclub.mkat.su/plugins/mediagallery/view.php?316

... és ez már engem is elkezdene felizgatni....

Szotyi te látod őket, mit szólsz?

igen na van ilyenem egy darab ami tiszta fehér a felnöttek között, de a fiatalok között látok enyhén sárgás kinézetüt is.
Vérfrisités az jó lenne hátha kijönne egy szép tiszta törzs . :)

Tommy

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.326 másodperc