- Köszönetek: 97
Díszhalszaporítás, tenyésztés
- roberto8802
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
Javasolni tudom az "ancibunkert" (csempéből összeragasztott házikó), nálam nagyon szeretik, már negyedszerre ikráztak bele. Jelenleg 200-250 különböző korú ivadék úszkál 4 akváriumban
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Pana28
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 27
3 napja észrevettem, hogy az anci hímem nagyon legyezget a bújó előtt.
Ahogy belenéztem, észrevettem, hogy van benne pár darab ikra
Kivettem kitettem egy vödörbe ugyanabba a vízbe és kikelt kb. 12 darab picúr.
Az apjukat elvettem tőlük most a vödör oldalán, alján lógnak.
Nagy sárga pöttyök tapadókoronggal és úszóval
Mikor kell nekik adni valamit? Az a nagy sárga gondolom a szíkzacskó az a méretéből ítélve még egy darabig meglesz nekik.
Mit kell nekik adni? van algás kövem és csigaházam az jó?
vagy tegyek követ vízbe amin gyenge alga képződik és azt kapják?
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
De ha már emlegetjük halainkat a csodás/akár nem létező/latin nevükön,akkor támogatnám a helyes írásmódot is.Robikám nyesegetem a vadhajtásokat bocsi..a genus mindig nagy betűvel,a species pedig kicsivel írandó,ok?
T.:Gábor
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
Viszont az Ancistrus Communis a google szerint telitalálat
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Mikor viszont tiszta vérvonalú új fajt vagy változatot tudunk beszerezni már ne kevergessük tovább a genetikai kártyapaklit..ezért ajánlottam az újakat külön tartani.Haladat azonban íme én elnevezem..talán ez a legtalálóbb:Ancistrus communis /ha másra nem is,de egy jó derülésre elegendő a névadó...a Google pedig azonnal idetalál,hadd írjak már én is egy kis dőreséget;)!/ű
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
Nekem ilyenek vannak. Ezt a képet a google "Ancistrus Dolichopterus" néven adja ki,
vagy inkább erre a névre is kiadja. A kép akkor is kijön ha más nevet írok be.
Így elég nehéz számomra meghatározni a pontos fajtát. Szivesen veszek minden segítséget ez ügyben,
szeretném tudni mim is van pontosan.
Ma délután mielőtt eljötem volna Zentára kitettem egy adag vizet, fűszálakkal a napra. A köveket el is felejtettem beletenni,
de majd hazatelefonálok
Érdekesség: miután megszokta új környezetét a két új ancilány, rögtön el akarták dönteni ki a főnök. Uszonyszakadásig ment a viadal, 25-30 perc
után meg nem birtam tovább nézni és adtam nekik ételt, meg bedobáltam nekik pár kókusz búvóhelyet. Szerintem az éjjel tovább folyatatták, mert
másnapra már meg volt a rangsor.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
L144 még ami gyakoribb viszonylag,náluk is érvényes a lassabb növekedés,és a némileg érzékenyebb természet.Bár az anciknak se szeri,sem száma /Ancistrus sp./mégis kevés fajt tartunk medencéinkben.Szotyikának van egy rendkívül szép változata,ha nyitottabbak vagytok bátran próbálhattok ahhoz hasonló de akár más fajokat is.Egy dologra azért szeretnélek benneteket figyelmeztetni-nem mintha nem tudnátok:egymás között minden további nélkül kereszteződnek.Talán a későbbi szaporodásukat is tekintetbe véve legjobb egy medencében azonos halakat tartani..már beszerzéskor érdemes erre figyelni.Ha van lehetőségetek szerezzetek be más fajokat is...
Robikám sok sikert-a köveket nem kell túlspilázni,ha nemcsak alga lesz rajtuk azt is add be nekik..mindenféle öblítés,minden nélkül zutty bele ahogy mondom!;)Természetesen mielőtt a köveket/cserepeket kitesszük "algásítani" jó alaposan tisztítsuk le..a kövekből/cserepekből nem elegendő egy garnitúra,kettő kell.Míg az egyiket a medencében körös-körül bejárják,addig a másik garnitúra hadd algásodjon.
Szúnyoglárva?Csúcs dolog meglátod-de jó idő kell hozzá,akkor igazi a dolog!
Ui.:a csigákról meg teljesen elfeledkeztem..talán legközelebb,ok?
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
Most viszont jó ötletet adtál Gábor, egyrészt az előregyártott algával, másrészt meg az szűnyoglárvával. Kipróbáljom mindkettőt a következő héten
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Az anci ikrákkal én már megtettem "csúnya dolgokat" is,nevezetesen csak a'la natur átdobtam őket egy teljesen más vízbe..ott is hasonló százalékban keltek mintha az eredeti vízzel tettem volna ki őket.Ha olvastál engem régebben akkor tudod hogy anno apa nélkül keltettem,lényeg hogy az oxigenizált víz érje őket..erre egy 7 literes keltetőben elegendő volt mindig is egyetlen,és nem is túl nagy kapacitású szivacsszűrő.Lényeges azonban hogy az etetésüket időben elkezdjük,ez nálam mindig valami növényi eleséget jelent/ett/ pár hónappal ez előttig.Mostanság ők valahogy a háttérbe szorultak,így a közös akváriumokban kelnek ki a kicsik,és igazából nem mentem őket...etetésükkel nem foglalkozom speciálisan,így nem is marad meg olyan szép számú ivadék.Ostorozhatnám magam ezért-a későbbiekben fogadom hogy nekik nagyobb figyelmet szentelek.
Ha már szaporítás a topic címe,akkor elmondom még e hallal kapcsolatban a következőket:mivel rendszeresen vannak kis ancikáim a körülmények dacára,én bizony fel is használom őket!Kicsike coryjaimnál néha megjelenik egy biofilmszerű réteg a medencécskék falán,némelyiken olyan mértékben hogy szinte homályos lesz az üveg.A letakarítás helyett medencemérettől függően ilyenkor bevetek pár méretileg passzoló anci ifjoncot.Az eredmény önmagáért beszél:már másnapra rendszerint szemmel láthatóan javul az üveg átláthatósága,közben az ancik hasa is mintha borsszemnyi méretet venne föl..leeszik hát,sőt ettől turbó módon gyarapodásnak is indulnak.Itt az a lényeg hogy az aktuális corydoras növendékek mérete,és az anci süvölvények nagysága arányban legyen....túl kicsi ancik nem érzik majd jól magukat-a túl nagyok pedig coryjaimat zavarják majd!Nos ez a magyarázata annak hogy minden méretű anci leledzik nálam,igaz nem túl nagy egyedszámban...
Pár szó az etetésükről:amelyik anci kikerült a corykhoz,azt anno úgy tekintettem mint beáldozható veszteség.Kegyetlen dolog ez,ezért is örültem annak amit tapasztaltam:miután elfogyott a biofilm nem estek ám pánikba..szépen rátértek a "corymenüre",és zokszó nélkül ették a klf.microworm,aztán a grindál,és a vágott tubi eleséget.Az is igaz viszont hogy egyetlen akváriumocskában sem maradtak fa nélkül,sőt ancibrikett is került nagyon kis mennyiségben be nekik.E kajával azonban vigyáznom kell,hiszen nem minden corym eszi meg nagyobb mennyiségben.Néha meglepődöm hogy ezek a kis "feláldozhatók" mennyivel gyorsabban,és milyen élénk természettel nőnek föl testvéreikhez képest-de hangsúlyozom:szerintem kell a zöld nekik,még idősebb korban is ez tegye ki eleségük nagyobbik hányadát.
Itt a nyár,és mindenhol olvasható az algásított kövek behelyezése..én sem sokat hezitálok:zutty be nekik,és hajrá!
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
A világítási idővel nem nagyon játszadoztam kivéva ha algáról volt szó, De érdemes ezen is elgondolkodni, próbálkozni. Jó ötlet.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Nos a linked nyomán egy kísértetiesen ismerős írásra nyitottam rá..de tudod ezt mi corysok is ismerjük ám!Az hogy speciálisan az ancikra adaptálva jelent volna meg,én kétlem-inkább amolyan Dél-Amerikás harcsafanoknak szóló segédlet ez,hiszen rengeteg ottani halra ráhúzható ez!Egyértelmű hogy a bőség idején fognak szaporodni a halak... a kérdés csak az hogy eredeti származási helyükön ez mikor van?Ha erről a földrészről esik szó szinte 99% az Amazonasra gondol,pedig vannak ott még gigantikus folyók...és némileg eltérő vízjárások is;)
Elkeseredned nem kell,főleg az általad ismert ancikkal kapcsolatban-nálam télen/nyáron akkor van ikra amikor csak akarom...manapság már nem nagy kunszt ez.Minél több generáció nevelkedik fel akváriumi körülmények között,minél inkább "beakvarizált" egy faj annál nagyobb az esélyünk a szaporításra.Anciéknál ez minden bizonnyal így is van már manapság...
a hasonló leírások viszont nagyon jó ötleteket adhatnak olyan kevéssé-vagy egyáltalán nem!-ismert fajokkal kísérletezőknek,akik valamilyen szinten úttörő jellegű szaporítási kísérleteket "futtatnak" halaikkal...esetleg WF halakat szeretnének szaporodásra bírni.
Milyen szép is lenne,ha csak erről a 26 napról lenne szó...hidd el már minden fajt "leszaporítottak" volna az akvaristák!Azonban nekem elégtétel az hogy ez nem jön össze sokszor!Nem olyan egyszerű ez kérem..nem tárgyakkal bánunk,melyek reakciói mindig kiszámíthatóan bekövetkezik.Mondok én neked egy példát,ha nem bánod...de jelzem ez nem kifejezetten az ancikra,de még nem is csak a corykra vonatkozik:mi van ha végigvezetjük halainkat e metóduson,ám a mi éghajlatunkon éppen verőfényes nyár van,és nem az esős időszakra jellemző légköri nyomásadatok uralkodnak?Ezt is érzi a hal...ha mégis kicsikarjuk az ikrarakást akkor az esetek nagy hányadában az ikrák vagy terméketlenek lesznek,vagy elkeserítően kicsi lesz a kelési hányad.Ezt már saját magam is tapasztaltam,de nagy volt a megdöbbenésem mikor egy régi AM-ben Törpös mesterünk hasonló dologról írt törpesügerek kapcsán!Való igaz...ami a génekbe ivódott ne akarjuk már mi felülírni..ráérünk mi nem?
Még lenne "hőzöngeni valóm",de már így is offba sodortatsz!
Cserélgess szorgalmasan/rendszeresen vizeket egy kicsit hűvösebbel/1-2 fok elegendő!/,etess változatosan nem csak növényit,a medencéjük legyen kifogástalan nekik és meglásd lesz mit elajándékoznod a csodálatos ancikákból...mert ha tenyésztőjük nem is,de hódolójuk az vagyok!
Egyébként a búvóhelyekkel kapcsolatosan én azt tapasztalom hogy ők nem szeretik az áthúzó áramlást mint pl némely loricaria,inkább azt szeretik ha az üregen belül szinte áll a víz!Ne sajnáld a hímet mert folyton legyez..ez a dolga,és ha mesélni tudna elmondaná hogy milyen szenvedéllyel végzi.A hím nem érzékeli hogy az ikráknak elegendő-e az oxigénszint..ezt arra alapozva mondom,hogy volt már kísérletem ezzel kapcsolatosan.Apával együtt vettem el a cserepet,és közvetlenül egy porlasztó keltette oxigéndús áramlatban volt..a hím rendületlenül legyezett így is!Viszont mintha szeretett volna egy csöndesebb helyet a keltetéshez-ezért lefektettem az eredeti helyzetbe a cserépdarabkát,és a hím már nem helyezkedett olyan nyugtalanul az ikrákon mint a nagy sodrásban.Tette a dolgát mondhatni...
Hát szóval így...egy csodálatosan szép hal ez,számomra az "antennaerdő" lehetne akár még hatalmasabb is,vagy legalább az odontode-ok lennének sokkal kifejezettebbek...imádom őket,mondom én!
Ui.:tavasz óta szinte folyamatosan gondoznak nálam a fiúk...ha le akarom őket állítani akkor gyenge kaját kapnak,vagy több a koplalónap.
- gyovai68
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 14
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
malawicichlidhomepage.com/aquainfo/ancistrus_breed.html
A lapon egy folyamatot írnak le, mégpedig az esős és a szárad időszak váltakozását mesterségesen 26 napba bezsúfolva a természet egy évnyi eseményeit. Ebből arra következtettem, hogy csak esős időszakban szaporodnak, de a cikk nem tér ki arra (legalábbis nem találtam vagy nem értettem ilyen részt), hogy ez a módszer mennyire lehet folyamatos egész évre nézve.
Nektek ancitenyásztőknek mi ezzel a tapasztalatotok?
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
Annyi, hogy a "tenyészakváriumom" ahogy te fogalmaztál, igazából a 120 literes közös. Itt vannak a lányok, ha megvannak az ikrák, akkor kiveszem az ancibunkert apástól és áthelyezem egy üres akváriumba. Ha kijöttek a búvóhelyről a kicsik, általában már azapát is visszateszem.
Eddig 2 akváriumban vannak ilyen módon keltetett ivadékok. A módszer annyival fog bővülni, hogy most mindkét hímet besorozom "munkára". Ha az egyik kikerül a közösből az ikráival, ancibunkerével együtt, a másikat beteszem.
Gyakorlatilag mindkettőnek van saját költöztethető háza. Vagyis lesz, mert a második bunker épp tervezés alatt áll. ezért is kérdeztem a megfelelő formát. De igazából a meglévő beváltnak bizonyul így lehet maradok ennél a formatervezésnél
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-