Díszhalszaporítás, tenyésztés

Több
12 éve 8 hónapja #201 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Szia. Az apjukat velük hagyhatod, vigyázni fog rájuk. Általában egy szűk, rejtett helyre ikráznak le, ami elzárt és könnyen védhető. nevezzük bűvóhelynek :D ha már felélték a szikzacskóikat és elkezdenek barnulni, előjönnek (kb 5-6 nap). Ilyenkor kell elkezdeni etetni. Én száraz tápod adok nekik elöször, de pár héten belül elég nagyok, hogy megegyék az lemezelt tápot is. Ezek mellett pedig hetetnte többször kapnak, már az elejétől fogva uborkát, salátát, spenótot, cukkinit, répát csak ritkán. Eleinte kifőztem a növényeked, de most csak megmosom, egy kóvel leszorítom, másnapra képes csak a levél erezete megmaradni (kb. 4 hónapos ivadékoknál).

Javasolni tudom az "ancibunkert" (csempéből összeragasztott házikó), nálam nagyon szeretik, már negyedszerre ikráztak bele. Jelenleg 200-250 különböző korú ivadék úszkál 4 akváriumban :) Mind a 4 generázió ancibunkerben jött világra :) Csak jót tudok mondani róla.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 8 hónapja #202 Írta: Pana28
Pana28 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Sziasztok!

3 napja észrevettem, hogy az anci hímem nagyon legyezget a bújó előtt.
Ahogy belenéztem, észrevettem, hogy van benne pár darab ikra
Kivettem kitettem egy vödörbe ugyanabba a vízbe és kikelt kb. 12 darab picúr.
Az apjukat elvettem tőlük most a vödör oldalán, alján lógnak.
Nagy sárga pöttyök tapadókoronggal és úszóval :D
Mikor kell nekik adni valamit? Az a nagy sárga gondolom a szíkzacskó az a méretéből ítélve még egy darabig meglesz nekik.
Mit kell nekik adni? van algás kövem és csigaházam az jó?
vagy tegyek követ vízbe amin gyenge alga képződik és azt kapják?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 9 hónapja #203 Írta: roberto8802
Nahát ezt nem tudtam. Minden nap tanul valamit az ember. Köszi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 9 hónapja #204 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Rögvest szögezzük is le:ez a faj nem létezik,csak úgy,mint ahogy nincs egy régi hoax Corydoras variabilis sem!:D
De ha már emlegetjük halainkat a csodás/akár nem létező/latin nevükön,akkor támogatnám a helyes írásmódot is.Robikám nyesegetem a vadhajtásokat bocsi..a genus mindig nagy betűvel,a species pedig kicsivel írandó,ok?:)
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
12 éve 9 hónapja #205 Írta: roberto8802
Én is csak ancinak hívom, meg a környező eladók is. De akkor ezek szerint reménytelen a dolog :D
Viszont az Ancistrus Communis a google szerint telitalálat :D

Több
12 éve 9 hónapja #206 Írta: halőrxxl
Na aki neked ezt a halat beazonosítja az felkötheti a textilt...ez pontosan az amit jómagam csak ancinak hívok,és mint anno utánanéztem esetlegesen több faj keveredéséből is állhat a "géntérképe".Nálam is hasonlóak vannak..ők az ancikáink!:)
Mikor viszont tiszta vérvonalú új fajt vagy változatot tudunk beszerezni már ne kevergessük tovább a genetikai kártyapaklit..ezért ajánlottam az újakat külön tartani.Haladat azonban íme én elnevezem..talán ez a legtalálóbb:Ancistrus communis /ha másra nem is,de egy jó derülésre elegendő a névadó...a Google pedig azonnal idetalál,hadd írjak már én is egy kis dőreséget;)!/ű

Több
12 éve 9 hónapja #207 Írta: roberto8802
Ha már a fajtáknál járunk:

Nekem ilyenek vannak. Ezt a képet a google "Ancistrus Dolichopterus" néven adja ki,
vagy inkább erre a névre is kiadja. A kép akkor is kijön ha más nevet írok be.
Így elég nehéz számomra meghatározni a pontos fajtát. Szivesen veszek minden segítséget ez ügyben,
szeretném tudni mim is van pontosan.

Ma délután mielőtt eljötem volna Zentára kitettem egy adag vizet, fűszálakkal a napra. A köveket el is felejtettem beletenni,
de majd hazatelefonálok :) Szerintetek hétfő délutánra lesz benne alga/szúnyoglárva?

Érdekesség: miután megszokta új környezetét a két új ancilány, rögtön el akarták dönteni ki a főnök. Uszonyszakadásig ment a viadal, 25-30 perc
után meg nem birtam tovább nézni és adtam nekik ételt, meg bedobáltam nekik pár kókusz búvóhelyet. Szerintem az éjjel tovább folyatatták, mert
másnapra már meg volt a rangsor.

Több
12 éve 9 hónapja - 12 éve 9 hónapja #208 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
A köves megoldás nagyszerű és egy biotóp akváriumba beleillik, azonban ha nem biotóp hanem tenyésztő medence akkor lehet alkalmazni üvegpoharat vagy más öblös üvegedényt is algásításra. Mivel átlátszó ezért mindkét oldalát be fogja lepni az alga lepedék, ha jó erős napfényre teszed pár napra. Persze csak akkor, ha az egész poharat elsüllyeszted a vízben amiben algásítasz.
Last edit: 12 éve 9 hónapja by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, roberto8802

Több
12 éve 9 hónapja - 12 éve 9 hónapja #209 Írta: halőrxxl
Még picit az ancikról:a legegyszerűbb/vad alak/a legjobb szerintem...bár az úszók nem fátylasak,a test is "csak" barna némi pöttymintával,nekem ők a legkedvesebbek!Mind az albínó,mind pedig a fátylas változat lassabb növekedésű,és érzékenyebb ..nos ezért ajánlom "munkahalnak" az eredeti változatot-persze mindenki maga dönt!
L144 még ami gyakoribb viszonylag,náluk is érvényes a lassabb növekedés,és a némileg érzékenyebb természet.Bár az anciknak se szeri,sem száma /Ancistrus sp./mégis kevés fajt tartunk medencéinkben.Szotyikának van egy rendkívül szép változata,ha nyitottabbak vagytok bátran próbálhattok ahhoz hasonló de akár más fajokat is.Egy dologra azért szeretnélek benneteket figyelmeztetni-nem mintha nem tudnátok:egymás között minden további nélkül kereszteződnek.Talán a későbbi szaporodásukat is tekintetbe véve legjobb egy medencében azonos halakat tartani..már beszerzéskor érdemes erre figyelni.Ha van lehetőségetek szerezzetek be más fajokat is...
Robikám sok sikert-a köveket nem kell túlspilázni,ha nemcsak alga lesz rajtuk azt is add be nekik..mindenféle öblítés,minden nélkül zutty bele ahogy mondom!;)Természetesen mielőtt a köveket/cserepeket kitesszük "algásítani" jó alaposan tisztítsuk le..a kövekből/cserepekből nem elegendő egy garnitúra,kettő kell.Míg az egyiket a medencében körös-körül bejárják,addig a másik garnitúra hadd algásodjon.
Szúnyoglárva?Csúcs dolog meglátod-de jó idő kell hozzá,akkor igazi a dolog!
Ui.:a csigákról meg teljesen elfeledkeztem..talán legközelebb,ok?:)
Last edit: 12 éve 9 hónapja by halőrxxl.

Több
12 éve 9 hónapja #210 Írta: roberto8802
Hasznos halak az tény! Nálam két ajándék aranyhal olyan mocskot csinál a medencéjükben, hogy az... aranyhalak, miért is várnánk mást?! Betettem hozzájuk egy ancit, másnapra kristálytiszta lett az üveg :) Ami az etetést illeti én az apával együtt teszem őket át, ha kezdenek kiszálingózni az ancibunkerből adok nekik egy kis fixet, mert csak az van itthon. Az után jön a lemezelt, csak hogy szokják (ki tudja hová kerülnek, mit fognak majd kapni?!), utána már lereszelem nekik az ancibrikettet. Ezt már nem nagyon szeretik, de megszokják kis idő alatt és meg is eszik. És végül jöhet a cukkini, uborka, saláta... ezeket nagyon szeretik, mindig többen támadnak rá egyszerre :)
Most viszont jó ötletet adtál Gábor, egyrészt az előregyártott algával, másrészt meg az szűnyoglárvával. Kipróbáljom mindkettőt a következő héten :)

Több
12 éve 9 hónapja #211 Írta: Mátéfi
Tulajdonképpen, és most, hogy mondod, nekem is alkalmaznom kellene pár takarítónőt, mivel nemcsak filmréteg de algaréteg is képződik viszonylag gyorsan. Csak engem zavar a látásban és nem a halakat. No a következő TP-n beszerzek párat. No nem csíkos köpenyest, hanem valami egyszerűbb barna vagy arany munkaruhásat.

Több
12 éve 9 hónapja #212 Írta: halőrxxl
Nyugodtan próbáld csak ki..ha halaid jó kondiban vannak szinte bármit kibírnak!Láttam már neves tenyésztőnél átmenetileg 14 fokos vízben élő ancikat is,de 32 fokban is vígan elvoltak..igaz ekkor már nem a reprodukcióra,hanem saját fennmaradásukra összpontosítottak.
Az anci ikrákkal én már megtettem "csúnya dolgokat" is,nevezetesen csak a'la natur átdobtam őket egy teljesen más vízbe..ott is hasonló százalékban keltek mintha az eredeti vízzel tettem volna ki őket.Ha olvastál engem régebben akkor tudod hogy anno apa nélkül keltettem,lényeg hogy az oxigenizált víz érje őket..erre egy 7 literes keltetőben elegendő volt mindig is egyetlen,és nem is túl nagy kapacitású szivacsszűrő.Lényeges azonban hogy az etetésüket időben elkezdjük,ez nálam mindig valami növényi eleséget jelent/ett/ pár hónappal ez előttig.Mostanság ők valahogy a háttérbe szorultak,így a közös akváriumokban kelnek ki a kicsik,és igazából nem mentem őket...etetésükkel nem foglalkozom speciálisan,így nem is marad meg olyan szép számú ivadék.Ostorozhatnám magam ezért-a későbbiekben fogadom hogy nekik nagyobb figyelmet szentelek.
Ha már szaporítás a topic címe,akkor elmondom még e hallal kapcsolatban a következőket:mivel rendszeresen vannak kis ancikáim a körülmények dacára,én bizony fel is használom őket!Kicsike coryjaimnál néha megjelenik egy biofilmszerű réteg a medencécskék falán,némelyiken olyan mértékben hogy szinte homályos lesz az üveg.A letakarítás helyett medencemérettől függően ilyenkor bevetek pár méretileg passzoló anci ifjoncot.Az eredmény önmagáért beszél:már másnapra rendszerint szemmel láthatóan javul az üveg átláthatósága,közben az ancik hasa is mintha borsszemnyi méretet venne föl..leeszik hát,sőt ettől turbó módon gyarapodásnak is indulnak.Itt az a lényeg hogy az aktuális corydoras növendékek mérete,és az anci süvölvények nagysága arányban legyen....túl kicsi ancik nem érzik majd jól magukat-a túl nagyok pedig coryjaimat zavarják majd!Nos ez a magyarázata annak hogy minden méretű anci leledzik nálam,igaz nem túl nagy egyedszámban...
Pár szó az etetésükről:amelyik anci kikerült a corykhoz,azt anno úgy tekintettem mint beáldozható veszteség.Kegyetlen dolog ez,ezért is örültem annak amit tapasztaltam:miután elfogyott a biofilm nem estek ám pánikba..szépen rátértek a "corymenüre",és zokszó nélkül ették a klf.microworm,aztán a grindál,és a vágott tubi eleséget.Az is igaz viszont hogy egyetlen akváriumocskában sem maradtak fa nélkül,sőt ancibrikett is került nagyon kis mennyiségben be nekik.E kajával azonban vigyáznom kell,hiszen nem minden corym eszi meg nagyobb mennyiségben.Néha meglepődöm hogy ezek a kis "feláldozhatók" mennyivel gyorsabban,és milyen élénk természettel nőnek föl testvéreikhez képest-de hangsúlyozom:szerintem kell a zöld nekik,még idősebb korban is ez tegye ki eleségük nagyobbik hányadát.
Itt a nyár,és mindenhol olvasható az algásított kövek behelyezése..én sem sokat hezitálok:zutty be nekik,és hajrá!;)

Több
12 éve 9 hónapja #213 Írta: roberto8802
Tehát akkor elvileg ha bősőg van, ikra is van. De igaz, nem várhatom el tőlük, hogy egyész évben megállás nélkül ikrázzanak. Viszont ha abbahagyják, kipróbálhatom a leírtakat és kideül hatásos-e?! :)

A világítási idővel nem nagyon játszadoztam kivéva ha algáról volt szó, De érdemes ezen is elgondolkodni, próbálkozni. Jó ötlet.

Több
12 éve 9 hónapja #214 Írta: Mátéfi
Még egy kis adalék....nyáron nálunk 16-17 óra is lehet a fényes órák száma, míg az egyenlítőn ez szinte percere pontosan 12 világos és 12 sötét...lehet, hogy ennek is van valami szerepe
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, roberto8802

Több
12 éve 9 hónapja #215 Írta: halőrxxl
Robi bár "ancitenyésztő" én nem vagyok,de vannak tapasztalataim a hallal-ha megfelelnek használd őket bátran!;)
Nos a linked nyomán egy kísértetiesen ismerős írásra nyitottam rá..de tudod ezt mi corysok is ismerjük ám!Az hogy speciálisan az ancikra adaptálva jelent volna meg,én kétlem-inkább amolyan Dél-Amerikás harcsafanoknak szóló segédlet ez,hiszen rengeteg ottani halra ráhúzható ez!Egyértelmű hogy a bőség idején fognak szaporodni a halak... a kérdés csak az hogy eredeti származási helyükön ez mikor van?Ha erről a földrészről esik szó szinte 99% az Amazonasra gondol,pedig vannak ott még gigantikus folyók...és némileg eltérő vízjárások is;)
Elkeseredned nem kell,főleg az általad ismert ancikkal kapcsolatban-nálam télen/nyáron akkor van ikra amikor csak akarom...manapság már nem nagy kunszt ez.Minél több generáció nevelkedik fel akváriumi körülmények között,minél inkább "beakvarizált" egy faj annál nagyobb az esélyünk a szaporításra.Anciéknál ez minden bizonnyal így is van már manapság...
a hasonló leírások viszont nagyon jó ötleteket adhatnak olyan kevéssé-vagy egyáltalán nem!-ismert fajokkal kísérletezőknek,akik valamilyen szinten úttörő jellegű szaporítási kísérleteket "futtatnak" halaikkal...esetleg WF halakat szeretnének szaporodásra bírni.
Milyen szép is lenne,ha csak erről a 26 napról lenne szó...hidd el már minden fajt "leszaporítottak" volna az akvaristák!Azonban nekem elégtétel az hogy ez nem jön össze sokszor!Nem olyan egyszerű ez kérem..nem tárgyakkal bánunk,melyek reakciói mindig kiszámíthatóan bekövetkezik.Mondok én neked egy példát,ha nem bánod...de jelzem ez nem kifejezetten az ancikra,de még nem is csak a corykra vonatkozik:mi van ha végigvezetjük halainkat e metóduson,ám a mi éghajlatunkon éppen verőfényes nyár van,és nem az esős időszakra jellemző légköri nyomásadatok uralkodnak?Ezt is érzi a hal...ha mégis kicsikarjuk az ikrarakást akkor az esetek nagy hányadában az ikrák vagy terméketlenek lesznek,vagy elkeserítően kicsi lesz a kelési hányad.Ezt már saját magam is tapasztaltam,de nagy volt a megdöbbenésem mikor egy régi AM-ben Törpös mesterünk hasonló dologról írt törpesügerek kapcsán!Való igaz...ami a génekbe ivódott ne akarjuk már mi felülírni..ráérünk mi nem?;)
Még lenne "hőzöngeni valóm",de már így is offba sodortatsz!:Dű
Cserélgess szorgalmasan/rendszeresen vizeket egy kicsit hűvösebbel/1-2 fok elegendő!/,etess változatosan nem csak növényit,a medencéjük legyen kifogástalan nekik és meglásd lesz mit elajándékoznod a csodálatos ancikákból...mert ha tenyésztőjük nem is,de hódolójuk az vagyok!
Egyébként a búvóhelyekkel kapcsolatosan én azt tapasztalom hogy ők nem szeretik az áthúzó áramlást mint pl némely loricaria,inkább azt szeretik ha az üregen belül szinte áll a víz!Ne sajnáld a hímet mert folyton legyez..ez a dolga,és ha mesélni tudna elmondaná hogy milyen szenvedéllyel végzi.A hím nem érzékeli hogy az ikráknak elegendő-e az oxigénszint..ezt arra alapozva mondom,hogy volt már kísérletem ezzel kapcsolatosan.Apával együtt vettem el a cserepet,és közvetlenül egy porlasztó keltette oxigéndús áramlatban volt..a hím rendületlenül legyezett így is!Viszont mintha szeretett volna egy csöndesebb helyet a keltetéshez-ezért lefektettem az eredeti helyzetbe a cserépdarabkát,és a hím már nem helyezkedett olyan nyugtalanul az ikrákon mint a nagy sodrásban.Tette a dolgát mondhatni...
Hát szóval így...egy csodálatosan szép hal ez,számomra az "antennaerdő" lehetne akár még hatalmasabb is,vagy legalább az odontode-ok lennének sokkal kifejezettebbek...imádom őket,mondom én!
Ui.:tavasz óta szinte folyamatosan gondoznak nálam a fiúk...ha le akarom őket állítani akkor gyenge kaját kapnak,vagy több a koplalónap.

Több
12 éve 9 hónapja #216 Írta: gyovai68
gyovai68 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Nálam:kb.28C fölött leállnak(nyári meleg),majd ha lehűl a víz újra ikráznak.De én is kíváncsi vagyok másnál mi a helyzet.

Több
12 éve 9 hónapja - 12 éve 9 hónapja #217 Írta: roberto8802
Mondhatni 3,5 hónap alatt háromszór ikráztak az ancik. Azon gondolkodtam ez vajon meddig folytatódhat?! Fel akartam tenni a kérdést, de inkább utánajártam:

malawicichlidhomepage.com/aquainfo/ancistrus_breed.html

A lapon egy folyamatot írnak le, mégpedig az esős és a szárad időszak váltakozását mesterségesen 26 napba bezsúfolva a természet egy évnyi eseményeit. Ebből arra következtettem, hogy csak esős időszakban szaporodnak, de a cikk nem tér ki arra (legalábbis nem találtam vagy nem értettem ilyen részt), hogy ez a módszer mennyire lehet folyamatos egész évre nézve.

Nektek ancitenyásztőknek mi ezzel a tapasztalatotok?
Last edit: 12 éve 9 hónapja by roberto8802.

Több
12 éve 9 hónapja #218 Írta: Mátéfi
Szerintem jó megoldás lehet, ha több a bunkerek mint a halak száma.

Több
12 éve 9 hónapja #219 Írta: roberto8802
Végül nekem 10 centire van a porlasztó az üreg hátuljától, szóval azért mégse az eleje, de ezek szerint ez is segít.

Annyi, hogy a "tenyészakváriumom" ahogy te fogalmaztál, igazából a 120 literes közös. Itt vannak a lányok, ha megvannak az ikrák, akkor kiveszem az ancibunkert apástól és áthelyezem egy üres akváriumba. Ha kijöttek a búvóhelyről a kicsik, általában már azapát is visszateszem.

Eddig 2 akváriumban vannak ilyen módon keltetett ivadékok. A módszer annyival fog bővülni, hogy most mindkét hímet besorozom "munkára". Ha az egyik kikerül a közösből az ikráival, ancibunkerével együtt, a másikat beteszem.

Gyakorlatilag mindkettőnek van saját költöztethető háza. Vagyis lesz, mert a második bunker épp tervezés alatt áll. ezért is kérdeztem a megfelelő formát. De igazából a meglévő beváltnak bizonyul így lehet maradok ennél a formatervezésnél :)

Több
12 éve 9 hónapja #220 Írta: Mátéfi
Nekem nincsenek gyakorlati ancis tapasztalataim:laugh: ......csupán amit olvastam. Az áramlással kapcsolatban nem arra gondoltam, hogy erőteljes vízmozgás kell, csupán egy enyhe alig érezhető, ami lehetővé teszi azt, hogy ha lassan is de kicserélődjön az üreg víztartalma. A keléshez kell egy kis oxigén is. A legyezés is erre utal, hajtja a vizet az ikrákhoz, hogy a gázcserét biztosítsa a fejlődéshez. Ha a tényészakváriumod bármely sarkában elhelyezel egy porlasztót, az biztosítja ezt a minimális vízmozgást az üregben is, akkor is ha nem közvetlenül mellette van. Ha megfestenéd a vizet, láthatnád....

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.354 másodperc