Díszhalszaporítás, tenyésztés

Több
13 éve 1 napja #301 Írta: Robi0108
Robi0108 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Csak így tovább! Menni fog ez. Az első szaporulatot követi a második, azután a harmadik. :) Szép lassan rákapsz az ízére!
Sok örömed legyen benne!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: krisz

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 1 napja #302 Írta: krisz
krisz válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Képzeljétek!!
A mai napon 2 nőstény guppyyt is ki kellett szednem szülő szobába. remélem sikerülnek majd a szülések s kedvenceim sok utóddal örvendeztetnek meg.;) ;)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Robi0108

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 1 napja #303 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
kocka alakú lesz a hasa
Attila
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, krisz

Több
13 éve 3 napja #304 Írta: krisz
És miből látom, hogy szülni fog egy nőstény?

Több
13 éve 4 napja #305 Írta: toist
toist válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Majdnem ugyanazzal, csak apróbb szeművel, mint a nagyokat. Például összetort/összemorzsolt száraztápok, mikroférgek, apró fagyasztott eleségek mehetnek nekik, ha jól tartod őket, néhány hónapon belül bekerülhetnek a szüleik mellé. Egyébként javaslom a témában Dr. Lányi György - Elevenszülő fogaspontyok c. könyvét, párszáz forintért beszerezhető antikváriumokban és nagyon jó kis anyag elevenszülős témában, ha komolyabban szeretnél foglalkozni a guppikkal érdemes elolvasni + itt is visszaolvasni kicsit a 15-16. oldal környékén elég komoly eszmefuttatás kezdődik a témában, ahogy a guppikról szóló saját topikban szintén.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon, Robi0108, krisz

Több
13 éve 4 napja #306 Írta: krisz
Mivel etessem a kis guppikat?

Több
13 éve 1 hete #307 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
színesednek a betácskák és micsoda színek :)

Tommy
Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, roberto8802, saluosi

Több
13 éve 3 hete #308 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Csak arra utalnék hogy akinek hasonlóan sok kérdése van talán jobban jár a chaten..gyorsabb mindenesetre.
Nem gáz ha nem tudod még használni az oldalt,nézd csak-klikkelj erre a hivatkozásra itt alul,és megjelenik a honlap chat-je!
www.akvariummagazin.hu/chatAM/
Be kell lépned,és amint megjelenik az ablak már írhatsz is-persze előtte nézd meg a jobb oldali kis ablakocskában a főoldalon,hogy van-e jelen valaki a chat szobában.Ha szeretnéd hétvégén segítek neked az elsajátításában-ehhez is a chatre kell majd jönnöd.
Sok sikert-és még egy javaslatom bónuszként/jóakaróként:használd a helyesírás ellenőrzés funkciót...mindannyian ezt tesszük.Ki azért mert nem igazán tudja a szabályokat,ki azért mert hibásan ír a billentyűzeten.Nincs gáz-de alapkövetelmény a neten a lehető legjobb tudásunk szerinti írás-meg ezer más még.
Előbb próbáld a chatet,és olvass vissza a téged érdeklő topicokban/rovatokban/.Ezzel elejét Veheted a sok kérdésnek,illetve a fórumtársaid nem fogják úgy érezni hogy állandó kérdéseiddel a szabadidejüket nagymértékben kihasználod.Nem árt a szakirodalmat sem böngészgetned...
Tisztelettel:Gábor

Több
13 éve 4 hete #309 Írta: szotyika
természetesen rakhatsz még bele 2-3 db nőstényt, meg egyéb halacsokat is :laugh:

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: krisz

Több
13 éve 4 hete #310 Írta: krisz
Abban elfér még egy pár db nőstény?????

Több
13 éve 4 hete #311 Írta: szotyika
neagodj a xiphophorus fajok 4-5 hetenkét ellenek ivadékot. elöbb utobb annyi lessz hogy nem győződ hova rakni

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802, krisz

Több
13 éve 4 hete #312 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Amikor feldobtam ezt a témát,(vagy csak belekontárkodtam,),a nálam tapasztalt eltérések jutottak eszembe,mert a ch44-essel és az all red Nawampasával is hasonló képpen jártam,azaz egyre kevesebb hím született.Az akkori kutakodásommal találtam azt az angol nyelvű cikket,amit azóta is keresek és úgy emlékszem,hogy 3 afrikai sügér nemi"eltolódását" vizsgálta különböző hőmérsékleteken.
Azóta sem találom a cikket....

Olyan elméletet is hallottam,miszerint a nőstények "önszervezik" a csapatokat.Ha ideális a környezet,akkor fele-fele arányban születnek ivadékok.Ha romlanak a körülmények,akkor a faj fenntartásához több nőstényre van szükség,ezért több is születik.Viszont ha túl jók a körülmények,van hely,eleség bőven,akkor megint érdemes sok nősténynek születnie!Ki érti ezt?!?
Ha kicsi a hely és nem tud érdemben növekedni a csapat,akkor viszont elméletileg több hím születik,mert úgyis csak az egy-két dominánsra van szükség a szaporodáshoz,és a csapatnak nem szabad a szűkös élettér miatt növekednie,vagyis inkább hímek születnek.
Felmerült az is,hogy amíg a hímek folyamatosan harcolnak egymással a rangsor jobb helyiért,addig meg van a késztetés bennük és a nőstényekben is a hímek "gyártására".
Aztán amikor egy akváriumban csak a domináns hím marad,akkor nincs benne késztetés,leeshet a férfihormonszintje és nőstényeket produkál...
A tapasztalataim alapján erre hajlok,hogy elfogadjam...
De nagyon érdekel a téma és várom a hozzászólásaitokat,tapasztalataitokat!

Több
13 éve 4 hete #313 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Na igen, az is igaz viszont, hogy a Zsili könyvben genetikai szempontból volt leírva a dolog. A hőmérséklettel igazatok van, azt nem is írta ott.

Tehát ezek szerint guppiknál genetikailag jó eséllyel lehet közel 50-50 %, de ezt modósítja a vízkémia, hőmérséklet.

A xifo azért gázosabb, mert ott szimplán csak a genetikát nézve is totál eltolódhat.

Több
13 éve 4 hete #314 Írta: szotyika
Hát ha már így belelendültetek akkor most mondok egy extrém esetet, tudom nem nagyon vagytok odáig az afrikai sügérekért de van egy faj melynél többször megfigyelték hogy maga a víz pH érték csökkentésével 100% csak hím utód születik míg a túlzott pH növeléssel csak nőstény utódok vannak.
A lényeg hogy sok minden befolyásolhatja a nemek arányát, én rácáfolnék arra a 50-50% os guppy nem arányra is , főleg a Black moscownál ahol az arány 3 ellésnél őszesen 93 db utód után 81 db hím egyedem lett és 12 db nőstény. És ha ezt el is osszuk 3 hónappal akkor sem jön ki az az 50-50%
nálam nem állandó hőmérsékleten vannak a tenyészállatok.
Xiphophorus helleri-nél is jóval több a hím mint a nőstény a jelenlegi állományom-bol 80 % a hím egyed és 20% a nőstények aránya.
Én amondó vagyok hogy vannak irány elvek, melyeket figyelembe véve valamelyest lehet szabályozni a hím/ nőstények arányát. Csak rákel jönni kikel tapasztalni egy adott fajnál hogy mikor ,hogyan történik meg. Ez természetesen nagyon sok munka és odafigyeléssel megvalósulhat szerintem bárkinek.
De kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is hogy ti mit gondoltok eme kis eszmecserérmröl

Tommy

Több
13 éve 4 hete #315 Írta: halőrxxl
Mondod hát-én meg megértettem,ezért kérdeztem rá.Nehogy leharapd már a buksimat nah...:blush:

Több
13 éve 4 hete #316 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Mondom, hogy komolyabban nem merültem el a kísérletekben, de azt megfigyeltem, hogy a nyári ellések során, mikor a hőmérséklete a tartási víznek sokkal magasabb mint télen, akkor a hímek aránya lényegesen nagyobb mint télen a fűtetlen szoba-hőmérsékletű akváriumban. Ezt már több alkalommal tapasztaltam. Persze ez lehet törzsenként változó, ez további dokumentálást és megfigyelést igényelne. Csak hát én akkora kapacitás deficittel küszködök, hogy csak na....
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: szotyika

Több
13 éve 4 hete #317 Írta: halőrxxl
Akkor azt jelenti hogy nálad több a lányguppi Mátéfi?
Kíváncsi lenék ez vajon magyarázza-e /biztosan;)/az anciknál tapasztalt ivari dimorfizmus arányait?Mindenki arra panaszkodik hogy rengeteg a hímje-lányok alig!Nálam ez azért kicsikét másképpen van,mert sok éve magam is kísérletezem e témában-persze korántsem tudományos alapossággal sajnos:(.
A kémhatás is emlegettük anno...ha ez,és a hőmérséklet alkot egy "kétismeretlenest",még akkor is messze vagyunk a felszín karcolgatásától Mac.A dokumentumba bele kell mélyedni...én megtettem...ezért érzem úgy hogy "lepkepú" vagyok! :D
T.:Gábor

Több
13 éve 4 hete #318 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában

mark24 beküldte: Guppik esetében a Zsili Bibliában olvastam, hogy a kromoszómák szerint a születendő kishalak nemeinek aránya 50-50 %.
Érdekes, hogy Xiphophorusoknál (platti, papagájp., xipho) ez úgy változhat, hogy akár 75-100 %-os egyneműség is lehet. Dupla y-os kromoszómától kezdve x0-sig sokminden megjelenhet náluk.
Guppinál viszont elvileg ilyen nincs. Érdekes dolog ez...

Márk, azért a valóság erre az 50-50%-os arányra sokszor rácáfol. Volt nekem olyan törzsem, melynél a magasabb hőmérséklet több hímet, míg az alacsonyabb több nőstényt eredményezett. Az ideális tartási hőmérséklet 24-26-nál pedig közel azonos volt a nemek aránya. E tekintetben túl sok kísérletet vagy megfigyelést nem végeztem, mivel évek óta szoba hőmérsékleten tartom a halaimat, ez pedig erre nem alkalmas. Azonban a baromfi keltetésnél már konkrét eredményeim voltak, mivel ott érdekem volt a számomra kedvezőbb nemű egyedek túlsúlya a mesterséges keltetésnél. Ott biztosan működött a dolog. A guppik esetén is hiszem, hogy működne, de ahhoz több kontroll csoportot kellene górcső alá venni, amihez jelenleg nincs kapacitásom. Abban szinte biztos vagyok, hogy a változó testhőmérsékletű élőlények esetén a hőmérséklet befolyással van a nem arányára valamilyen mértékben.

Több
13 éve 4 hete #319 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Drága Márkom, lobogtathatom én akár Zsili papa bibliáját, de akár a kifejezetten róluk szóló Lányi könyvet.
Tojnak elolvasni, és tudomásulvenni. Ez a legnagyobb baj...

Mary

Több
13 éve 4 hete #320 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Guppik esetében a Zsili Bibliában olvastam, hogy a kromoszómák szerint a születendő kishalak nemeinek aránya 50-50 %.
Érdekes, hogy Xiphophorusoknál (platti, papagájp., xipho) ez úgy változhat, hogy akár 75-100 %-os egyneműség is lehet. Dupla y-os kromoszómától kezdve x0-sig sokminden megjelenhet náluk.
Guppinál viszont elvileg ilyen nincs. Érdekes dolog ez...

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.305 másodperc