- Köszönetek: 47
Díszhalszaporítás, tenyésztés
- Robi0108
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
Sok örömed legyen benne!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- krisz
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 6
A mai napon 2 nőstény guppyyt is ki kellett szednem szülő szobába. remélem sikerülnek majd a szülések s kedvenceim sok utóddal örvendeztetnek meg.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- karancsalja66
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 83
Attila
- krisz
- Nem elérhető
-
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
- krisz
- Nem elérhető
-
- szotyika
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 486
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Nem gáz ha nem tudod még használni az oldalt,nézd csak-klikkelj erre a hivatkozásra itt alul,és megjelenik a honlap chat-je!
www.akvariummagazin.hu/chatAM/
Be kell lépned,és amint megjelenik az ablak már írhatsz is-persze előtte nézd meg a jobb oldali kis ablakocskában a főoldalon,hogy van-e jelen valaki a chat szobában.Ha szeretnéd hétvégén segítek neked az elsajátításában-ehhez is a chatre kell majd jönnöd.
Sok sikert-és még egy javaslatom bónuszként/jóakaróként:használd a helyesírás ellenőrzés funkciót...mindannyian ezt tesszük.Ki azért mert nem igazán tudja a szabályokat,ki azért mert hibásan ír a billentyűzeten.Nincs gáz-de alapkövetelmény a neten a lehető legjobb tudásunk szerinti írás-meg ezer más még.
Előbb próbáld a chatet,és olvass vissza a téged érdeklő topicokban/rovatokban/.Ezzel elejét Veheted a sok kérdésnek,illetve a fórumtársaid nem fogják úgy érezni hogy állandó kérdéseiddel a szabadidejüket nagymértékben kihasználod.Nem árt a szakirodalmat sem böngészgetned...
Tisztelettel:Gábor
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- krisz
- Nem elérhető
-
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- saluosi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 205
Azóta sem találom a cikket....
Olyan elméletet is hallottam,miszerint a nőstények "önszervezik" a csapatokat.Ha ideális a környezet,akkor fele-fele arányban születnek ivadékok.Ha romlanak a körülmények,akkor a faj fenntartásához több nőstényre van szükség,ezért több is születik.Viszont ha túl jók a körülmények,van hely,eleség bőven,akkor megint érdemes sok nősténynek születnie!Ki érti ezt?!?
Ha kicsi a hely és nem tud érdemben növekedni a csapat,akkor viszont elméletileg több hím születik,mert úgyis csak az egy-két dominánsra van szükség a szaporodáshoz,és a csapatnak nem szabad a szűkös élettér miatt növekednie,vagyis inkább hímek születnek.
Felmerült az is,hogy amíg a hímek folyamatosan harcolnak egymással a rangsor jobb helyiért,addig meg van a késztetés bennük és a nőstényekben is a hímek "gyártására".
Aztán amikor egy akváriumban csak a domináns hím marad,akkor nincs benne késztetés,leeshet a férfihormonszintje és nőstényeket produkál...
A tapasztalataim alapján erre hajlok,hogy elfogadjam...
De nagyon érdekel a téma és várom a hozzászólásaitokat,tapasztalataitokat!
- mark24
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 107
Tehát ezek szerint guppiknál genetikailag jó eséllyel lehet közel 50-50 %, de ezt modósítja a vízkémia, hőmérséklet.
A xifo azért gázosabb, mert ott szimplán csak a genetikát nézve is totál eltolódhat.
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
A lényeg hogy sok minden befolyásolhatja a nemek arányát, én rácáfolnék arra a 50-50% os guppy nem arányra is , főleg a Black moscownál ahol az arány 3 ellésnél őszesen 93 db utód után 81 db hím egyedem lett és 12 db nőstény. És ha ezt el is osszuk 3 hónappal akkor sem jön ki az az 50-50%
nálam nem állandó hőmérsékleten vannak a tenyészállatok.
Xiphophorus helleri-nél is jóval több a hím mint a nőstény a jelenlegi állományom-bol 80 % a hím egyed és 20% a nőstények aránya.
Én amondó vagyok hogy vannak irány elvek, melyeket figyelembe véve valamelyest lehet szabályozni a hím/ nőstények arányát. Csak rákel jönni kikel tapasztalni egy adott fajnál hogy mikor ,hogyan történik meg. Ez természetesen nagyon sok munka és odafigyeléssel megvalósulhat szerintem bárkinek.
De kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is hogy ti mit gondoltok eme kis eszmecserérmröl
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Kíváncsi lenék ez vajon magyarázza-e /biztosan;)/az anciknál tapasztalt ivari dimorfizmus arányait?Mindenki arra panaszkodik hogy rengeteg a hímje-lányok alig!Nálam ez azért kicsikét másképpen van,mert sok éve magam is kísérletezem e témában-persze korántsem tudományos alapossággal sajnos:(.
A kémhatás is emlegettük anno...ha ez,és a hőmérséklet alkot egy "kétismeretlenest",még akkor is messze vagyunk a felszín karcolgatásától Mac.A dokumentumba bele kell mélyedni...én megtettem...ezért érzem úgy hogy "lepkepú" vagyok!
T.:Gábor
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
mark24 beküldte: Guppik esetében a Zsili Bibliában olvastam, hogy a kromoszómák szerint a születendő kishalak nemeinek aránya 50-50 %.
Érdekes, hogy Xiphophorusoknál (platti, papagájp., xipho) ez úgy változhat, hogy akár 75-100 %-os egyneműség is lehet. Dupla y-os kromoszómától kezdve x0-sig sokminden megjelenhet náluk.
Guppinál viszont elvileg ilyen nincs. Érdekes dolog ez...
Márk, azért a valóság erre az 50-50%-os arányra sokszor rácáfol. Volt nekem olyan törzsem, melynél a magasabb hőmérséklet több hímet, míg az alacsonyabb több nőstényt eredményezett. Az ideális tartási hőmérséklet 24-26-nál pedig közel azonos volt a nemek aránya. E tekintetben túl sok kísérletet vagy megfigyelést nem végeztem, mivel évek óta szoba hőmérsékleten tartom a halaimat, ez pedig erre nem alkalmas. Azonban a baromfi keltetésnél már konkrét eredményeim voltak, mivel ott érdekem volt a számomra kedvezőbb nemű egyedek túlsúlya a mesterséges keltetésnél. Ott biztosan működött a dolog. A guppik esetén is hiszem, hogy működne, de ahhoz több kontroll csoportot kellene górcső alá venni, amihez jelenleg nincs kapacitásom. Abban szinte biztos vagyok, hogy a változó testhőmérsékletű élőlények esetén a hőmérséklet befolyással van a nem arányára valamilyen mértékben.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Tojnak elolvasni, és tudomásulvenni. Ez a legnagyobb baj...
Mary
- mark24
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 107
Érdekes, hogy Xiphophorusoknál (platti, papagájp., xipho) ez úgy változhat, hogy akár 75-100 %-os egyneműség is lehet. Dupla y-os kromoszómától kezdve x0-sig sokminden megjelenhet náluk.
Guppinál viszont elvileg ilyen nincs. Érdekes dolog ez...