Díszhalszaporítás, tenyésztés

Több
13 éve 4 hónapja #341 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Mac:addig lépkedsz a corykra,míg a papucsodat is átszúrja majd egy mellúszó tüskéje...Vigyázz!:)
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 4 hónapja #342 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
A demasonikra visszatérve,azt gondolom,hogy az emberi "gyarló" szépérzék,szimmetriára hajló konvencionális ízlés miatt várjuk el,hogy szabályos legyen a csíkozottságuk.A tapasztalatom az,hogy még "hibátlan" csíkozású szülőknek is születnek hibás csíkozású ivadékai.
Nagyobb csapatban érdemes tartani őket,ahol a "hibás" színezetűeknek is megvan a maguk feladata.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 4 hónapja #343 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
nyugodtan szaporithatod őket, de a deformált halakat ne használj tenyészállatnak. És akkor semmi gond nem lessz illetve max 25 fok on keltesd az ikrákat, az én és mások tapasztalatai azt mutatják hogy ami e fölötti hőmérsékleten kelt ikra abba nagyobb az esély a deformitásra.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
13 éve 4 hónapja #344 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Akkor viszont marad a próbálkozás. Majd közlöm az eredményt :)

Több
13 éve 4 hónapja #345 Írta: szotyika
így vagy úgy de kicsi az esély rá hogy ne legyenek egyetlen egy vérvonalból, max akkor ha szerzel Vad halakat.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Több
13 éve 4 hónapja #346 Írta: roberto8802
Sok válasz, tapasztalat és vélemény érkezett a kérdésemre, nagyon örülök neki :)

Mostmár csak arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek a 3 hím, 3 nőstény testvér Cory paleatus mellé elég lenne még hímeket beszerezni vagy teljesen iktassam ki a testvérkapcsolatot?

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #347 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Számíthatsz rám Tauben1 :laugh:

Épp ezért tartottam egy Ctenolucius hujeta hujetát, mert lazán bedobtam neki a "selejtes" egywedeket, lett légyen elevenszülő, gerinferde kalász, vagy épp nyári melegtől haldokló kolibrihal.
Ami meg olyan volt, hogy nem adhattam neki (pl. gerinferde cory), szétnyitottam egy reklámújságot, halat bele, és rálépni.

Most megváltam a Ctenoluciustól, mert olyan nagyot fejlődött, hoyg nem volt szívem továbbra is egy 42-es medencében tartani.
Valószínű, hogy egy procambarust fogok a medencében tartani, de még utána kell olvasnom, mert nem is merem e fajt.

Szóval kíméletlenség relatív. A természetben még annyi esélyük sincs egyes halaknak, mint egy hasvízkóros medencében.

Mary
Last edit: 13 éve 4 hónapja by mmccannon.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: tauben1

Több
13 éve 4 hónapja #348 Írta: tauben1
tauben1 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Tenyésztés! Számomra egy igen kedves téma, hát csörögjenek a kardok.
Mutáció: tudomásom szerint, minden fajta geno-és feno típusbeli változást mutációnak nevezünk. Téves felfogás, hogy a mutáció szót egy negatív jelzőként használjuk. Gábor, tőled ilyen alapos szelektálási szempontok betartását vártam. Imádom az ilyen következetes embereket. Én gyengébb vagyok. Én abban az esetben likvidálok egy állatot, ha az elváltozásai korlátozzák az optimális életfeltételeit. Igen csekély halas múltammal néhány guppynál és zebra dániónál tapasztaltam gerinctorzulás formájában. Voltak olyan halaim nevezetesen a már előbb említett pseudotropheus demasoni akikből képtelen voltam tenyészcsapatot összeállítani, 3 helyen is láttam kb. 50-50 fős csapatot, de nem sikerült belőlük választanom. a problémájuk "mindössze" az volt, hogy a csíkjaik szabálytalanok voltak. Én ezt az okot már a tenyésztésből való kizárásnak tartom, de szerintem ésszerűtlen volna egy tollvonással likvidálni Őket . Feltételezem ők azóta is egy díszakvárium lakói, és sok örömet okoznak gazdáiknak.
Sok gondolat cikázik a fejemben, de most röviden ennyi, Sziasztok!
Ui: De ha rajtam múlik az örökkévalóságig boncolgatjuk a témát!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 4 hónapja #349 Írta: saluosi
Sziasztok
Csak a saját tapasztalataimat szeretném ebben a témában leírni.
Kb.15 éve vannak N.multifasciatus csigasügereim.Amikor beszereztem őket,még drágák és viszonylag ritkák voltak,természetesen testvér halakat tudtam csak beszerezni.Amikor az egyik nőstények kiöregedett,majd elpusztult,az idős hím az egyik leányával is ikrázott.Az ivadékok között majdnem fele arányban gerinctorzulás,vakság,és a csíkok összefolyása,szakadozása jelentkezett.Ebből arra következtettem,hogy ennél a fajnál a 4-5 generációs beltenyésztés erősen lerontja az ivadékokat.
Azóta három vérvonalat tartok,és figyelek,hogy ne testvér halak párosodjanak.
Ezek után a P.demasonikból felneveltem egy csapatot,a hímeket eladtam és a megmaradt nőstények mellé máshonnan vettem válogatott színű hímet,hímeket.Az ivadékok színezete,vitalitása sokkal jobb,mint amikor néhány éve ugyanebből a fajból testvéreket hagytam szaporodni.

Több
13 éve 4 hónapja #350 Írta: halőrxxl
Még szerencse hogy nem tegnap este commenteltem...még szerencse!:)
Így legalább olyan hozzászólásaitokat is olvashattam,melyekkel részben-egészében egyet is értek.
Tenyésztés?Hmm...igen érdekes témakör!De vajon a szó eredeti értelmén túl beszélhetünk-e tenyésztésről-ha az eredmény kétséges?
Valamennyien úgy teszünk szert halakra,hogy megveszünk párat-netán ajándékként kapjuk.Nevelgetjük őket esetleg évekig is,mindaddig amíg csak nem vonjuk "tenyésztésbe" őket.Roppant nagy eséllyel testvérekkel tesszük ezt...az első pár körben ez nem is nagy gáz.Azonban abban a szent pillanatban amint a legkisebb romlást,kedvezőtlen tulajdonságok jelentkezését tapasztaljuk meg kel szakítanunk a folyamatot.Meg kell szakítani,abba kell hagyni-nem szabad a továbbiakban egyetlen egy ikrát sem hagyni.Az ivadékokat meg kell semmisíteni-maradéktalanul.
Nem értek egyet azzal a kijelentéssel,hogy jók még ezek egy díszakváriumba..nem,egyáltalán nem jók!Főleg nem a díszakváriumba valók..mert amíg esetleg egy nem öröklődő deformitást hordozó állat esetleg tenyésztésben megfelelhet-gondolok itt a sérülésből eredő pl. úszótorzulásra,vagy a hal testén lévő gyógyult sebre-,addig éppen a díszakvárium az,ahol a díszhalaknak helyük van-mégpedig a legkiválóbb kinézetben,kicsattanó egészségben!
Halaink szervezetének stabilitása,mozgásának intenzitása-a vitalitás-,de akár kinézetük is szelekciós tényező lehet.Csak pár kiragadott példa..mert magam még számos tényezőt tudnék felsorolni ha kérdeznétek.:)Első sorban persze hogy a mintázat szépsége,a hal egészsége,és hasonlók azok a tényezők amik alapján szelektálni szükséges...De mit tegyünk akkor,ha szinte minden halunkon van valami olyan ami nem odavaló..ha nem megfelelő az étvágyuk,ha nem megfelelően szaporodnak-vagy az utódok csenevészek,alig esznek stb..?:
Kanyarodjunk csak vissza a halak vételéhez!Vettünk pár darab halat..szaporodtak..aztán a kicsinyeink is szaporodtak.Tettünk valamit időközben a vonaltenyésztésen kívül?Kár ha nem..már az első időkben más,idegen helyről kellett volna hoznunk pontosan ilyen fajt-de mondom:nem azonos vérvonalból!:)Ha nem a fajon belüli mutáció,vagy a beltenyésztés a cél-bizony össze kell hozni nem kis fáradtsággal olyan csapatot,ahol a halak nem lehetnek egymás egyenesági rokonai..sőt ha lehet teljesen más "vonulat" szülöttei.Ez az alap..és nem kell letális faktorokról,meg recesszív génekről beszélnünk sem szvsz!;)
Szóval nem egyszerű dolgok ezek kérem..folytathatjuk ha van kedvetek! A téma pontosan esszenciális felvetődése annak,hogy miről szól a tenyésztés..a TENYÉSZTÉS.Nem a tömeggyártás-bár nem ítélem el-nem is a szaporítás.A tervszerű munka sokkal több kritériumot tartalmaz mint ahogy képzelnénk..erről is ejthetnénk pár keresetlen szót.Jól tudjátok hogy én coryfan vagyok..az én dolgom nem az hogy újabb verziókat hozzak létre..hogy színváltozatokat próbáljak kicsikarni náluk.Sőt..nem is szeretném ha keverednének erre hajlamos halaim.Messzemenően becsülöm pl. az elevenszülős kollégákat-az ő dolguk számomra kimondhatatlanul nehezebb,mint pl. az enyém.Persze nem is lehet összehasonlítani..nem ez volt a célom.
Végezetül hadd mondjam el mit szeretnék én elérni halaimmal:szeretném ha a legkiválóbb egészségben,ellenállva a legtöbb betegségnek kerülhetnének más hobbistákhoz.A küllem nem szenvedhet semmiféle csorbát..díszhalakat szeretnék nevelni,nem "éppen hogy megfelel" tucathalat.Inkább legyen kevés halam,semmint hogy rengeteg-de számomra necces példány.Tudom megosztó a véleményem..bántani nem akartam-viszont ha részvevője szeretnék lenni a hazai díszhalas hobbi tenyésztői vonulatának..akkor ez a dolog megkerülhetetlen számomra.Szigorúan,kritikus szemmel nézem mindig halaimat..és nem adom tovább még tartásra sem az olyan példányokat,melyeket nem tartanék magam is szívesen.Most épen pandáimra vagyok büszke...mind növekedési erényben,mind küllemben azt hiszem jó csapattal szaporítok!:)A kis pandák "kieszik a szilikont a sarokból"...sokat nevettem már ezen,de tény:étkesek,szépek-nem véletlen hogy jó szívvel adtam idén pár hobbitársamnak belőlük!:)
Hát folytassuk..ti hogyan gondoljátok..van olyan dolog amiben nem értünk egyet,vitázzunk,fórumozzunk a témában!
Köszönettel:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802, tauben1, S.Péter

Több
13 éve 4 hónapja #351 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában

tauben1 beküldte: ....... Tapasztalatom szerint nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy a küllem formálása érdekében engedményt tesznek a vitalitásból. Szerintem legfontosabb, szelektálási szempont a vitalitás. ........
üdv nektek: Tauben1

Az egyes "tenyésztők" elsősorban a minél nagyobb mennyiség elérése érdekében tesznek engedményeket. A fenotípus "formálása" valamilyen szintű mutációval jár együtt. A mutáció nem feltétlenül jelent csökkent vitalitást, de helytelen és figyelmetlen szelekcióval valóban le lehet azt rontani.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: tauben1

Több
13 éve 4 hónapja #352 Írta: mmccannon
Úgy, ahogy írtad Roberto, a várzsszó: vérfrissítés.
Nagy Sándor is ezt javasolta, oszt nézd, hogy belaktuk a földet. :cheer:

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, roberto8802

Több
13 éve 4 hónapja #353 Írta: tauben1
tauben1 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Tenyésztés, szerintem kis túlzással egyenlő Istent játszani. Én magam több állatfajt is tenyésztek, szigorúan hobbi szinten. A tenyésztési tudásomat (ha van ilyen), autodidakta módon szereztem. A testvérek egymás közti párosítása elfogadott tenyésztői megoldás. Egyes számunkra kedvező tulajdonságok csak rokontenyésztéssel rögzíthetők. Számomra a tenyésztésben a legnehezebb feladat a nem odaillő egyedek kiszelektálása. Tapasztalatom szerint nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy a küllem formálása érdekében engedményt tesznek a vitalitásból. Szerintem legfontosabb, szelektálási szempont a vitalitás. Erre jó példákat láthatunk a galamb tenyésztésben, vannak 25 éves postagalambok, tökéletes egészségben és küllemre tenyésztett díszgalambok 5 évesen tropa állapotban. Díszhalakat 1 éve "tenyésztgetek", ha mondhatom ezt, de csak a kiváló vitalitású egyedeket szaporítom tovább. Ez nem azt jelenti, hogy az esetlegesen minimális deformációval született egyedeket likvidálom. Hiszen ők még egy díszakvárium tökéletes lakói lehetnek. Nagy tiszteletem azoké, akik egy halfaj vad alakját tenyésztik, az ő vállukon nagy a felelősség, hisz ők egy génbankot tartanak fent. Ezek az én tenyésztéssel kapcsolatos gondolataim.
üdv nektek: Tauben1
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, szotyika, roberto8802

Több
13 éve 4 hónapja #354 Írta: roberto8802
Az én corydoras paleatus-aim ugyan abból az üzletből származnak. Mind a hatot egyszerre vettem. Legnagyobb valószinűség szerint testvérek lehetnek. Vennék még hozzájuk 3 hímet, amolyan vérfrissítés céljából.

Ha ikrázni kezdenek, kivehetem az összes coryt a szülő medencébe? Csak amaeddig le nem rakják az ikrákat. Tavaly télen próbáltam kiszedni az ikrákat, de nem lett belőlük semmi.

Több
13 éve 4 hónapja #355 Írta: saluosi
A környezet,a vízminőség,a táplálék mellett a testvér halak közti beltenyészet is erősen rontja a következő generációkat.
Az utóbbi 15 évben az afrikai sügerekkel foglalkoztam fő "csapásirányként",és több fajnál is feltűnt a beltenyésztés hatása.A halak egyre kisebb méretben kezdtek szaporodni,egyre kevesebb lett az utód és egyre több"sérült" hal született.De talán a színintenzitásuk csökkenése a legfeltűnőbb.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 4 hónapja #356 Írta: szotyika
mivel az akváriumban nincs természetes szelekció így kizárásos lapon a tenyésztő végzi el ezt a kis problémát, ha nem szelektálnának a tenyésztők már rég elkorcsosult volna a legtöbb halfaj amit akváriumban tartunk,
természetesen ha testvéreket párosítunk benne van a pakliba hogy ahogy te nevezted fogyatékos hal lesz az eredmény, de fogyatékos halat kaphatsz ha nem megfeleő a víz , a hőmérséklet, hiánybetegség, stb stb..

Tommy

Több
13 éve 4 hónapja #357 Írta: roberto8802
Üdv, mindenkinek :)

Ma arra gondoltam, hogy vajon a halaknál is születhet testvérkapcsolatből fogyatékos hal? a Tenyésztől mennyire figyelnek oda erre?

A legtöbb állatfajnál általában figyelnek erre, de nem tudom a haltenyésztők mennyire tartják ezt szem előtt.

Több
13 éve 5 hónapja #358 Írta: mmccannon
Mostanság nem sok ideje van Máténak, azért nemrég a Margit-szigethez közel kifogott egy gyönyörű kecsegét (70 cm, majd' 4 kg).
Ha meg nem az egyetemi munkájával, és pecázással van elfoglalva, újabban festeget, nem is akárhogy! :)

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 5 hónapja #359 Írta: halőrxxl
Szia!
én csak véletlenül olvasgattam arra..igaz hiv.halőrként vagyok tag zárt fórumon is...de valahogy az akvarisztikai témát jobban nyomom a neten!;)
Kérlek gratulálj az úrnak..és ha gondolja én szívesen találkoznék vele e honlapon is!Jó egészséget,sok sikert neki-és köszi a hozzászólásaidat!
T.:Gábor

Több
13 éve 5 hónapja #360 Írta: saluosi
Az előző hozzászólásom elsősorban Marynek és halőrnek szól,akik dicsérték Mátét egy horgászoldalon megjelent díszhalas írásáért.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.366 másodperc