Díszhalszaporítás, tenyésztés

Több
13 éve 6 hónapja #381 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Már én is belebotlottam írásaiba, de szeretnék többet tudni az úrról.
Ha egyszer feljutok a Harcsa utcába, meg is kérdem a Mestert.

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 6 hónapja #382 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Horgász portálon ilyen írást...főleg a vitorlások fejlődése képekkel isteni!:)
Véletlenül találtam az írást nyilván van ott még több is,de az utolsó mondata miatt elhatároztam hogy belinkelem nektek-idézem:"Nincs annál jobb, ha otthon is halak veszik körül a horgászt, csak legyen elég akvárium!"
Hát ez csúcs..igaza van!:)Hozzátenném még,hogy van egy parádésan jó rajz is a cikkben...talán érthető miért imádom!
És a link:
www.haldorado.hu/articles.php?articleid=2438
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 6 hónapja #383 Írta: halőrxxl
Parádés képek...viszont az én pár ivadékomon kívül már nem soknak van esélye tavaszig.Kezdődik ugyanis nálam az "esős évszak"-azaz a hátvégétől megkezdem ismét az érdekesebb corykkal való próbálkozást.
Ez egy kis rumlit okoz,hiszen eddigi békésen punnyadó halaimat áthelyezgetem,ikrákat szedek tőlük-remélem ;)-és az akváriumokat is át kell csoportosítanom.Nem kis meló..de alig várom!:)
Talán késő tavasszal már esélyem lesz egy újabb állványon,tartósan csak a wowo-knak berendezett akváriumot is beállítani.Addig tervezgetek...Te viszont nyomasd csak közben is a képeket-roppantul élvezem,és ezzel biztosan nem egyedül vagyok!További sikereket Tamás!

Több
13 éve 6 hónapja #384 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
jelenleg is kelnek a picurok:) csak hogy szemléltessem a 8 nap közötti ikrafejlődést.

Tommy
Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 6 hónapja #385 Írta: szotyika
2 hetes ezüst félcsőrős és oryzias ikra kikelés elötti percek.:laugh:

Tommy
Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 6 hónapja #386 Írta: halőrxxl
Mindkét téma rendkívül mélyen érint..kis wowo-jaim már vannak páran,de elégedetlen vagyok.A csigák....én is beleestem:(
A pygmis írásért már rohanok is..köszi mindkettőtöknek!

Több
13 éve 6 hónapja #387 Írta: mmccannon
Szotyi, szerintem vezess fejlődésükről feljegyzést, mert roppant hasznos lehet egy megírandó cikkhez.
KOMOLYAN!

A pygmaeusoktól a megfelelő topikban berakom a Cory Guru, Ian Fuller feljegyzésének fordítását. Érdemes elolvasni.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, tauben1

Több
13 éve 6 hónapja #388 Írta: szotyika
én viszont egy kicsit eltérek most a cory-tol és olyan információra hívnám fel az Oryzias w. tartó emberek figyelmét hogy azt tapasztaltam hogy ha 28-29 fokon keltetjük az ikrákat akkor azok saját magukat meghazudtolva kikelnek a 8-adik napra. sőt semmi deformitás semmi egyéb rendellenességet nem tapasztalok náluk. szóval szuperül vannak a 8 napra kelt ivadékok, először azt hittem egyedi eset de megismételtem a kísérletet és ugyanúgy 8 napra keltek ki, a leírásokban szereplő 20-24 nap helyett.
remélem hasznos információ azok számára akik szaporitani is szeretnék kis kedvencűket . ;)

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 6 hónapja #389 Írta: mmccannon
Gondolom nem lep meg (néhányótokat), hogy az akvarisztikában leginkább az etológia és a biológia (avagy hogyan "működnek" kis uszonyos barátaim) érdekel.

Nagyon sok helyen kutattam a törpe Coryk viselkedése tekintetében, de a pontot az "i"-re az általam nagyra becsült Ian Fuller tette fel.
Bonyolult elmélet állt össze a temérdek részinformációból, de helyrerakott a Cory Mester: azért látjuk többet vízközt úszni őket, mert termetüknek, és színezetüknek köszönhetően sokkal könnyebben, és gyorsabban el tudnak bújni veszély esetén. Ilyen pofon egyszerű.

Ahogy Gábor is említette, anatómiailag egészen kicsi a különbség a nagyobb fajtársaikhoz képest - többek között az úszóhólyag -, de fejlődésükben is eltérnek a többi Corytól, mivel kikeléstől számított 6 hónapon belül elérik kifejlett méretüket (fogságban ez általában 2,5 cm), és ivarérettek.

Mary

Több
13 éve 6 hónapja #390 Írta: halőrxxl
Nos kedves levélíróm..ugye már érted miért szerettem volna a fórumon említeni e témát?Amellett hogy mint írtam még nincs tapasztalatom velük,olyan társunktól kaptál választ aki a létező legmélyebben benne van a sűrűjében-hiszen az én pygmaeusaim is tőle származnak!:)
Megvallom engem is igen érdekelt a válasz,és fel is használom arra a témakört hogy későbbi olvasóinkat buzdítsam:nem kell megelégedni a "tucathalakkal"...nem kell mindenkinek a kereskedésekben leggyakoribb fajokat tartania!Tessenek utánajárni hogy kinél milyen fajok megtalálhatóak,miket szaporít..esetleg rendeljetek együttesen külföldről új fajokat!Azért megjegyezném hogy az általam csak "Szent helyként"aposztrofált halodában számos kincs lelhető fel!:)
Nem bírnám ki hogy ne említsem azt a legőszintébb megdöbbenést,amit e kicsiny páncélosok megérkezése váltott ki belőlem..A mai napig a fürdőszobánkban,egy alsó akváriumban vannak sok más hallal,így őket rendszeresen-és huzamos időn keresztül-figyelem.Olyannyira,hogy már volt olyan hogy párom aggódva kopogott be hozzám fürdés közben-azt hitte valami bajom esett,annyi ideje fürödtem! :D Pedig csak az akváriumokban étkező halakat figyeltem,igaz közben többször kellett meleg vizet utánaengednem a kádba ;)
Imádom őket is...de ne ez irányba menjünk el.A C.pygmaeusok a legkisebb coryk közé tartoznak,bár nem lenék meglepődve ha történetesen ők lennének a legkisebbek!Csodálkoztam is hogy nem találtam leírást arról a narancsos színezetről amit az oldalukon figyeltem meg,és amely számomra egészen lenyűgöző!Mikor e faj hozzám került,úgy voltam vele,hogy egy fajjal több..aztán észrevettem magamon a növekvő érdeklődést a törpék iránt-mára már tervezett új állványomon egész akvárium sort tervezek nekik szánni.Már az úszásuk is hihetetlenül másabb mint egyéb coryjainknak,hiszen az úszóhólyagjuk lehetővé teszi a lebegést..amit ki is használnak!Nálam rendszeresen "állnak meg" vízközt is,egyetlen úszórezdítés nélkül egy helyben lebegve...aztán újabb egyedek csatlakoznak a rajhoz,és csak figyelnek-lehet hogy engem?:)Mac említette ezt a fajta viselkedést,de tény hogy ők voltak akik felfigyeltek a matten felületére tapadó eleségszemcsékre,és ők azok akik legelőbb megjelenek az eleségosztáskor!Kevésbé bújósak,szivesen mutatkoznak...apró kis bajuszkáikkal a talaj legapróbb zugát is felkutatják,élénken keresnek újabb zsákmány után.Aztán ha jóllaktak szivesen pihennek csapatban egy-egy cserépdarabkán-és csodásan egészségesek.
Szóval így...a lányok már erősen kikerekedtek,a fiúk élénken udvarolnak-lehet hogy ideje lenne egyfajos medencébe telepítenem őket mint a mesternél vannak?Az említett medenceméret nagyon felcsigázott...bizonyítja hogy jó nyomon járok amikor coryjaimnak majd laposabb,ám nagyobb alapterületű akváriumokat szeretnék beállítani.Pasa totálisan lefertőzött ezekkel a kis csodákkal már akkor,amikor még nem is sejtettem hogy egykor majd közös honlapon írhatok vele..köszönet érte!
Ha már törpékről esik szó,ne menjünk el más fajok mellett sem!A C.habrosus-ok kisebb csapata szintén tiszteletét teszi nálam,és mondanom sem kell hogy ők is tetszenek...A C.hastatus-ok még nem kerültek a látómezőmbe,de idővel őket is szeretném tartani-szaporítani.A C.cochui totálisan kiesik a tudásom teréből..bár itt megjegyzem hogy ők egyszerűségük okán kevésbé érdekelnek.Aztán ki tudja....
Engedjétek meg hogy azt a linket bemutassam amit már oly sokszor olvasgattam ezzel kapcsolatosan:
www.scotcat.com/articles/article115.htm

Végezetül mivel kedves levélírómnak a reggeli mellé ígértem a választ,hadd kívánjak az itteni olvasás mellé jó étvágyat is...nekem sokszor órákba telik mire végzek a kajálással,mert csak olvasok,írok.;)
Pygmi..hastatus..habrosus-olyan fajok amit apróbb medencékben is tarthatunk..hát tegyük is meg!:)El tudjátok képzelni milyen lehet mikor egy azonos fajba tartozó igen népes törpe cory csapat "elővágtat"a rejtekből kajára éhesen??És még egy kérdés végső csattanónak:ugye már nem kell több inspiráció ahhoz,hogy ti is újabb fajokkal népesítsétek medencéitek alsó régióit? ;)
A legnagyobb tisztelettel,barátsággal:Gábor/akit megcsapott a corys mozdony füstje/
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: tauben1

Több
13 éve 6 hónapja - 13 éve 6 hónapja #391 Írta: mmccannon
Áhááá!

Na, ha majd visszakerülnek hozzám, akkor a Mester útmutatása alapján fogom lakhelyüket berendezni.
Addig meg imédkozom, hogy a jávai nálam is gyarapodjon....:S

Mary
Last edit: 13 éve 6 hónapja by mmccannon.

Több
13 éve 6 hónapja #392 Írta: Pasa
Nálam így vannak:
15-20 darab kifejlett hal, 40 literes akvárium (50*40*20 magas!), víz 5-6 nk, pH 6-6,5 , kb. fél cm-nyi finom homok talaj, porlasztós szivacsszűrő, 24-26 °C, jávai moha. Világítás nincs, mert az akvárium üvegházban van, de csak alsó szinten. Hetente van 20% vízcsere, etetés napi kétszeri frissen kelt Artemia.
szinte folyamatosan ikráznak, de nem kell elvenni az ikrát, nem bántják az ivadékot.

Több
13 éve 6 hónapja #393 Írta: halőrxxl
Kedves levelet kaptam kollégánktól,és egyeztetés után engedélyezte hogy ide illeszthessem..íme:
"Szia Gábor

A segítségedet szeretném kérni!Van egy 10 fős pygmaeus csapatom,és szeretnék nekik egy jó kis tenyész medehcét készíteni.Megköszönném ha leírnád,hogy nálad hogy nézne ki ez a medence(méret, forma ajzat növények,és minden más amit Te fontosnak gondolsz)"

Nos..az életben nem voltak még pygmijeim egészen ez év júniusáig..ekkor azonban a mesternél kaptam.:)Imádnivalóak...tapasztalatom nincs velük.Ezért úgy vélem mindenfajta okoskodás helyett hatékonyabb ha ő maga válaszol neked..
Köszönöm hogy érdeklődéseddel hozzám fordultál,és megköszönöm a mesternek a válaszát!:)
Tisztelettel:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: tauben1

Több
13 éve 6 hónapja #394 Írta: mmccannon
Próbáljad ki a közönséges kerti hangyát is. Meglátod, mennyire fogják komálni.

Mary

Több
13 éve 6 hónapja - 13 éve 6 hónapja #395 Írta: szotyika
a nagyokat fekete , vörös szúnyog lárva a Pasa féle granulátumot imádják. artemia, és muslincával.
a piciket meg artemia, walter

Tommy
Last edit: 13 éve 6 hónapja by szotyika.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 6 hónapja #396 Írta: halőrxxl
Rendkívül aranyos..erre nincs más szó!:)Jól megfigyelhető hogy szája a felszínről való táplálkozáshoz alkalmazkodott,éppen ezért ott keresi elsősorban az eleséget!
Nekem még sosem voltak félcsőröseim...mivel eteted őket Tamás?
Köszönettel:Gábor

Több
13 éve 6 hónapja - 13 éve 6 hónapja #397 Írta: szotyika
egykis ezüst félcsőrős ivadék. 5 napos .

Tommy
Mellékletek:
Last edit: 13 éve 6 hónapja by szotyika.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: branco

Több
13 éve 6 hónapja #398 Írta: szotyika
Na az egyik nöstény teljesen kifogyott az ikrábol :lol:

Tommy
Mellékletek:

Több
13 éve 6 hónapja #399 Írta: szotyika
Na ismét egy újabb faj szaporitásával bövült a listám :lol: Phenacogrammus interruptus alias Kongó lazac. Ma reggelre leikráztak. :woohoo:

Tommy

Több
13 éve 6 hónapja #400 Írta: halőrxxl
A szakirodalom szerint 1.5 évesen már bizonyosan ivaréretté válnak.Én azt mondanám hogy a nagyság is döntő!Amikor markánsan megjelennek a külső nemi bélyegek,már számítani lehet ikrarakásra mely először alig 20-30 db.Nagyságban vannak eltérések,a hímek hosszabbak mint a lányok-bár később a hölgyek testesebbé válnak-így súlyra lehet hogy közel egyformák!
Etetésükkor figyelj a rostdús menüre,rágófájuk mindig legyen.Én picit extrém módon élő eleségekkel,és fagyasztottakkal is etetem őket-de valóban sok a zöld eleségük is.A répát az enyémek nem komálják,a tök-cukkini uborka akár nyersen is mehet nekik.Kérlek keress rá az "Ancibrikett" receptjére ami rém egyszerű.:)Rengeteg hozzászólás foglalkozik már etetésükkel-akár keresőzhetsz is Robi!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.351 másodperc