- Köszönetek: 374
Díszhalszaporítás, tenyésztés
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Ha egyszer feljutok a Harcsa utcába, meg is kérdem a Mestert.
Mary
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Véletlenül találtam az írást nyilván van ott még több is,de az utolsó mondata miatt elhatároztam hogy belinkelem nektek-idézem:"Nincs annál jobb, ha otthon is halak veszik körül a horgászt, csak legyen elég akvárium!"
Hát ez csúcs..igaza van!:)Hozzátenném még,hogy van egy parádésan jó rajz is a cikkben...talán érthető miért imádom!
És a link:
www.haldorado.hu/articles.php?articleid=2438
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ez egy kis rumlit okoz,hiszen eddigi békésen punnyadó halaimat áthelyezgetem,ikrákat szedek tőlük-remélem
Talán késő tavasszal már esélyem lesz egy újabb állványon,tartósan csak a wowo-knak berendezett akváriumot is beállítani.Addig tervezgetek...Te viszont nyomasd csak közben is a képeket-roppantul élvezem,és ezzel biztosan nem egyedül vagyok!További sikereket Tamás!
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 486
Tommy
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A pygmis írásért már rohanok is..köszi mindkettőtöknek!
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
KOMOLYAN!
A pygmaeusoktól a megfelelő topikban berakom a Cory Guru, Ian Fuller feljegyzésének fordítását. Érdemes elolvasni.
Mary
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
remélem hasznos információ azok számára akik szaporitani is szeretnék kis kedvencűket .
Tommy
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Nagyon sok helyen kutattam a törpe Coryk viselkedése tekintetében, de a pontot az "i"-re az általam nagyra becsült Ian Fuller tette fel.
Bonyolult elmélet állt össze a temérdek részinformációból, de helyrerakott a Cory Mester: azért látjuk többet vízközt úszni őket, mert termetüknek, és színezetüknek köszönhetően sokkal könnyebben, és gyorsabban el tudnak bújni veszély esetén. Ilyen pofon egyszerű.
Ahogy Gábor is említette, anatómiailag egészen kicsi a különbség a nagyobb fajtársaikhoz képest - többek között az úszóhólyag -, de fejlődésükben is eltérnek a többi Corytól, mivel kikeléstől számított 6 hónapon belül elérik kifejlett méretüket (fogságban ez általában 2,5 cm), és ivarérettek.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Megvallom engem is igen érdekelt a válasz,és fel is használom arra a témakört hogy későbbi olvasóinkat buzdítsam:nem kell megelégedni a "tucathalakkal"...nem kell mindenkinek a kereskedésekben leggyakoribb fajokat tartania!Tessenek utánajárni hogy kinél milyen fajok megtalálhatóak,miket szaporít..esetleg rendeljetek együttesen külföldről új fajokat!Azért megjegyezném hogy az általam csak "Szent helyként"aposztrofált halodában számos kincs lelhető fel!
Nem bírnám ki hogy ne említsem azt a legőszintébb megdöbbenést,amit e kicsiny páncélosok megérkezése váltott ki belőlem..A mai napig a fürdőszobánkban,egy alsó akváriumban vannak sok más hallal,így őket rendszeresen-és huzamos időn keresztül-figyelem.Olyannyira,hogy már volt olyan hogy párom aggódva kopogott be hozzám fürdés közben-azt hitte valami bajom esett,annyi ideje fürödtem!
Imádom őket is...de ne ez irányba menjünk el.A C.pygmaeusok a legkisebb coryk közé tartoznak,bár nem lenék meglepődve ha történetesen ők lennének a legkisebbek!Csodálkoztam is hogy nem találtam leírást arról a narancsos színezetről amit az oldalukon figyeltem meg,és amely számomra egészen lenyűgöző!Mikor e faj hozzám került,úgy voltam vele,hogy egy fajjal több..aztán észrevettem magamon a növekvő érdeklődést a törpék iránt-mára már tervezett új állványomon egész akvárium sort tervezek nekik szánni.Már az úszásuk is hihetetlenül másabb mint egyéb coryjainknak,hiszen az úszóhólyagjuk lehetővé teszi a lebegést..amit ki is használnak!Nálam rendszeresen "állnak meg" vízközt is,egyetlen úszórezdítés nélkül egy helyben lebegve...aztán újabb egyedek csatlakoznak a rajhoz,és csak figyelnek-lehet hogy engem?:)Mac említette ezt a fajta viselkedést,de tény hogy ők voltak akik felfigyeltek a matten felületére tapadó eleségszemcsékre,és ők azok akik legelőbb megjelenek az eleségosztáskor!Kevésbé bújósak,szivesen mutatkoznak...apró kis bajuszkáikkal a talaj legapróbb zugát is felkutatják,élénken keresnek újabb zsákmány után.Aztán ha jóllaktak szivesen pihennek csapatban egy-egy cserépdarabkán-és csodásan egészségesek.
Szóval így...a lányok már erősen kikerekedtek,a fiúk élénken udvarolnak-lehet hogy ideje lenne egyfajos medencébe telepítenem őket mint a mesternél vannak?Az említett medenceméret nagyon felcsigázott...bizonyítja hogy jó nyomon járok amikor coryjaimnak majd laposabb,ám nagyobb alapterületű akváriumokat szeretnék beállítani.Pasa totálisan lefertőzött ezekkel a kis csodákkal már akkor,amikor még nem is sejtettem hogy egykor majd közös honlapon írhatok vele..köszönet érte!
Ha már törpékről esik szó,ne menjünk el más fajok mellett sem!A C.habrosus-ok kisebb csapata szintén tiszteletét teszi nálam,és mondanom sem kell hogy ők is tetszenek...A C.hastatus-ok még nem kerültek a látómezőmbe,de idővel őket is szeretném tartani-szaporítani.A C.cochui totálisan kiesik a tudásom teréből..bár itt megjegyzem hogy ők egyszerűségük okán kevésbé érdekelnek.Aztán ki tudja....
Engedjétek meg hogy azt a linket bemutassam amit már oly sokszor olvasgattam ezzel kapcsolatosan:
www.scotcat.com/articles/article115.htm
Végezetül mivel kedves levélírómnak a reggeli mellé ígértem a választ,hadd kívánjak az itteni olvasás mellé jó étvágyat is...nekem sokszor órákba telik mire végzek a kajálással,mert csak olvasok,írok.
Pygmi..hastatus..habrosus-olyan fajok amit apróbb medencékben is tarthatunk..hát tegyük is meg!:)El tudjátok képzelni milyen lehet mikor egy azonos fajba tartozó igen népes törpe cory csapat "elővágtat"a rejtekből kajára éhesen??És még egy kérdés végső csattanónak:ugye már nem kell több inspiráció ahhoz,hogy ti is újabb fajokkal népesítsétek medencéitek alsó régióit?
A legnagyobb tisztelettel,barátsággal:Gábor/akit megcsapott a corys mozdony füstje/
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Na, ha majd visszakerülnek hozzám, akkor a Mester útmutatása alapján fogom lakhelyüket berendezni.
Addig meg imédkozom, hogy a jávai nálam is gyarapodjon....
Mary
- Pasa
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 360
15-20 darab kifejlett hal, 40 literes akvárium (50*40*20 magas!), víz 5-6 nk, pH 6-6,5 , kb. fél cm-nyi finom homok talaj, porlasztós szivacsszűrő, 24-26 °C, jávai moha. Világítás nincs, mert az akvárium üvegházban van, de csak alsó szinten. Hetente van 20% vízcsere, etetés napi kétszeri frissen kelt Artemia.
szinte folyamatosan ikráznak, de nem kell elvenni az ikrát, nem bántják az ivadékot.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
"Szia Gábor
A segítségedet szeretném kérni!Van egy 10 fős pygmaeus csapatom,és szeretnék nekik egy jó kis tenyész medehcét készíteni.Megköszönném ha leírnád,hogy nálad hogy nézne ki ez a medence(méret, forma ajzat növények,és minden más amit Te fontosnak gondolsz)"
Nos..az életben nem voltak még pygmijeim egészen ez év júniusáig..ekkor azonban a mesternél kaptam.:)Imádnivalóak...tapasztalatom nincs velük.Ezért úgy vélem mindenfajta okoskodás helyett hatékonyabb ha ő maga válaszol neked..
Köszönöm hogy érdeklődéseddel hozzám fordultál,és megköszönöm a mesternek a válaszát!
Tisztelettel:Gábor
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Mary
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
a piciket meg artemia, walter
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Nekem még sosem voltak félcsőröseim...mivel eteted őket Tamás?
Köszönettel:Gábor
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Etetésükkor figyelj a rostdús menüre,rágófájuk mindig legyen.Én picit extrém módon élő eleségekkel,és fagyasztottakkal is etetem őket-de valóban sok a zöld eleségük is.A répát az enyémek nem komálják,a tök-cukkini uborka akár nyersen is mehet nekik.Kérlek keress rá az "Ancibrikett" receptjére ami rém egyszerű.:)Rengeteg hozzászólás foglalkozik már etetésükkel-akár keresőzhetsz is Robi!