Díszhalszaporítás, tenyésztés

Több
13 éve 4 hete #321 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Gáborom, sose szabad beérni a jelenlegi tudásszinttel, úgyhogy ne legyünk restek feszegetni saját határainkat.

Számomra is roppant érdekes a kérdés, mivel szobafogságom ideje alatt igen sokat nézem halaimat. Isten bizony, hetek óta mindig megakad a tekintetem egy medencén, amiben a YCSR guppyk vannak. Csak nőstény utódok vannak, pedig nyár derekán még annyi hím volt, hogy Dunát lehetett volna velük rekeszteni.

Nem ismeretlen számomra a belinkelt értekezés, de hiába, egy valami zavar: a guppy - bármennyire "tucathal" - nem egy kaptafa, amelyikre könnyen rá tudnám húzni bármely elméletet.

A kis különc, nem elég neki, hogy fejtörést okoz, még csavar is rajta, a huncut. De épp ezért örök szerelem, nem?

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: saluosi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 4 hete #322 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Hopp..emellett meg elsiklottam.
Igazad van-nem csak sügeres berkekben ismert a tény,de legközelebb bátran küldj hivatkozásokat is,nagyon érdekel a téma!A hőmérséklet mellett valóban számít a kémhatás is..de vannak tudatosan "átfordított"halak is.
Erről olvashatunk az Akvárium Magazin 94/2 számában is.A szerző-Farkas Norbert-ír a sikeresen szexátfordított Tilapia nilotika-ról.Mint írja ő is sikeresen alkalmazta Dr.Woynarovich metiltesztoszteronos módszerét.
További adalékként még ajánlom figyelmedbe az alábbi "kis" dokumentumot-hálás vagyok érte hogy ilyen aranyakkal is találkozhatok a hálózaton.Nyilván ez a dokumentum ismerős már...én meg nem szeretek tudományoskodni,inkább az eredeti írást mutatom nektek:
phd.szie.hu/JaDoX_Portlets/documents/doc...288_section_3638.pdf
Huuu...na ebben annyi szakszöveg van,hogy kitarthatunk vele életünk végéig..mi azért maradjunk meg a hobbista tudásszintjén;).
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: saluosi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 1 hónapja #323 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Gábor,Balázs!
Ide írom a guppis címszó alatt "elharapodzó" beszélgetésünk részemről következő hozzászólását.Azt nem tudom,hogy algaevő ügyben mi az igazság,de a halaknál is megfigyelték ugyanazt,amit a krokodiloknál.Vagyis a születendő utódok neme a hőmérséklettől(is)függ!
Sügéres berkekben már körbejártuk ezt a témát...vannak tanulmányok arról,hogy a hőmérséklet változásával hogyan tolódnak el az ivararányok.
Sajnos nem olyan egyértelműek,úgy emlékszem,mint a krokiknál,hanem az egyik fajnál a hőmérséklet emelésével nő,míg a másiknál csökken a hímek száma.
Talán arról van szó,hogy az ideális hőmérsékleten kb.azonos számú a két ivar megjelenése,míg túl alacsony,vagy túl magas hőmérséklet esetén eltolódnak az arányok.
De nem csak ez számít.Kiderült,hogy a társítás,a rendelkezésre álló hely nagysága,a csapat nagysága és összetétele is hatással van az arányokra...nem is beszélve a víz kémiai és fizikai összetevőiről.
Szóval ezekről a dolgokról vannak tanulmányok,de általános szabályt nem ismerek.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon, Robi0108

Több
13 éve 2 hónapja #324 Írta: Pasa
Mint az az öszvér esetében is előfordul, minden tízezredik pár termékeny lehet. Igen kicsi az esély.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, szotyika, BrogosiBrigi

Több
13 éve 2 hónapja #325 Írta: BrogosiBrigi
BrogosiBrigi válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Másnak sem jelennek meg a képek, amiket felraktam? Nálam egy üres bejegyzés látszik.

Több
13 éve 2 hónapja #326 Írta: BrogosiBrigi
BrogosiBrigi válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Próbáltam róluk elfogadható képet készíteni, de nem sok sikerrel. Remélem kivehető belőle valami. Az ikrákat a képeken nem lehet látni, de van a köveken szétszórva jó adag.

Több
13 éve 2 hónapja #327 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
egy kép jó lenne róluk

Tommy

Több
13 éve 2 hónapja #328 Írta: BrogosiBrigi
BrogosiBrigi válaszolt papagájsügér ikra témában
Szeretnék segítséget kérni. Lányom kapott kb két hete két db papagájsügeret. Amikor megkapta utánna olvastam és azt írták, hogy ezek a halak sterilek. Na most az a problémám, hogy egy hete elkezdték átrendezni az akváriumot és mára leikrázott az egyik. És nagyon kergetik onnan a többi halat. Na most ez természetes? Vagy egyáltalán lehet azokból valami? Mit csináljak ezzel? Annyi az akvarista tudásom, hogy napi szinten megetetem a halakat és figyelem, hogy neme van rajtuk bármi eltérés, mert az gondolm bajt jelentene. Előre köszönöm a segítséget!!!

Több
13 éve 2 hónapja #329 Írta: mmccannon
Nálam havonta (uszkve 26-28 nap) ikráztak, akármit is tettem.

Mary

Több
13 éve 2 hónapja #330 Írta: halőrxxl
Én pedig a zárójelben rögzített véleményeddel értek maximálisan egyet!Kell a pihenő a halnak is...hiszen ők is "emberek"!
Hogy mit tegyen az akvarista ha mégis folyamatosan ikráznak a halai?Rontson el valamit..de csak kicsikét!Etessen gyengébb eleséggel,cseréljen kevesebb vizet....eressze lejjebb a vízszintet,fűtsön-vagy éppen ne fűtsön olyan ideális hőfokra!Rengeteg módja van annak hogy hogyan helyezhetjük "nyugalmi állapotba" igen reproduktív halainkat-ezt az tudja leginkább aki viszont azon fáradozik hogy eleddig kevésszer tenyésztett halait szeretné ívásra késztetni.De a dolognak még csak a felszínét karcoljuk....
Ancik?Ha háremben tartja a kolléga a halait akár valóban folyamatosan is gondozhat a hím..ekkor az ő kímélése érdekében hagyjuk benn az ikracsomót-mert mikor kikeltek a kicsinyek,ő már csak előmerészkedik a rejtekből.Hetek állnak rendelkezésére..addig nem ívik,amíg gondoz.A kis ancikákat pedig figyelve rájuk hogy még egy csapatban bandázzanak-egyszerre menthetjük ki később ha úgy szeretnénk...de nem kell mindenkinek a tenyésztéssel bíbelődni....úgy is megmarad annyi hogy barátainkat néha meglepjük pár saját magunk felnevelte valódi túlélő ancival!:)
Én megállj szoktam parancsolni nekik....vízcsere már csak két hetente 20%-persze mérve mindig közben!-élő,vagy fagyi kaja kilő...etetés ritkítva,akkor is csak valami gyenge szárazzal,meg némi ancibrikett.Eltelik egy két hónap mire megnyugszanak-belefásulnak a megmásíthatatlanba..nekik itt már nem kell ikrázni:( Ekkor jövök én...ismételten eszményi viszonyokat teremtek,ők pedig újult erővel állnak neki az ösztönük diktálta parancsnak:sokasodjunk!
Csodahalak...bármilyen közönségesnek számítanak is már manapság,kereskedő ismerősöm sokszor panaszkodik a kis ancik minőségére,gyenge étvágyukra.Itt az idő hogy végre megmutassuk:milyen a magyar anci..aki a sarokból kirágja a szilót,akit csak minimum hatos üvegből készült akváriumban szabad tartani,mert azt is kirágja-persze csak viccelek.:)De a legkomolyabban mondom:aki ismer tudja hogy a coryk mellett az ancik a másik bolondériám.A közönséges,hétköznapi barna ancik..meg más variánsaik is...meg egyáltalán:gyerünk,és szaporítsunk olyan ancikat melyek igenis legények-lányok a talpukon!/Na ballagok:a szép fátylas legényem éppen kikelt kicsinyeit gondozza...most még egyben vannak a cserép egy védett zugában..mentem őket!:)/

Több
13 éve 2 hónapja #331 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
A természetben mindenképpen akkor, mikor elérkezik a bőség ideje. Azaz az esős évszak. Olyankor megnövekszik az élelmiszer ellátás, az áradásokkal több lesz a menedék és búvóhely ezáltal az utódok felnevelésére sokkal nagyobb az esély. Ez szolgálja leginkább a faj fennmaradását. Én úgy tudom, hogy az ikrázók nagy többsége szezonálisan szaporodik a természetben, az elevenszülők szinte folyamatosan, viszont egy alkalommal kevesebb utóddal. Minden fajnak van egy sajátos "stratégiája", a nagy versenyben ami a fajfenntartást illeti.

Akváriumi körülmények között ez eltérhet, de erről írjanak a harcsások neked.

(Én személy szerint nem értek egyet azzal a természetestől eltérő gyakorlattal, hogy folyamatosan szaporodásra késztessük a halakat, mint valami gépeket. Ez nemcsak a tenyészállatoknak árthat, de az utódok minősége is kérdéses lesz.)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 2 hónapja #332 Írta: Omen
Sziasztok !

Elég sok mindent megtaláltam az ancikról csak az az egyet nem milyen időközönként rakják az ikrákat ?

Előre is köszönöm a választ !

Üdv Misi

Több
13 éve 2 hónapja #333 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Sziasztok. Ma vízcsere közben észre vettem, hogy a kis ancik előmerészkedtek. Hihetetlen aranyos kis jószágok ha valamelyik kijön a barlangból úgy cikázik hogy alig tudom követni aztán gyorsan be apuci hasa alá. az meg folyton legyezgeti őket. Most hogyan tovább? esetleg megpróbáljak leszúrni a barlangjukhoz közel egy kis ubit vagy most hagyjam őket amíg ki nem jönnek végleg onnan?

Több
13 éve 2 hónapja #334 Írta: mmccannon
Figyuz, a halaknak ugyanúgy meg kell tanulniuk az ikragondozást.

A sima anci hímem az első adagot kaviárnak nézte - de nem kért hozzá sem pirítóst, sem pezsgőt.
A második ikracsomót végig szemből nézte, ahogy lassan az enyészeté lesznek.
A harmadik alkalommal már legyezgette, őrködött is egy keveset, de nem eleget, mert a többi HAMM! befalták.
A negyedik almot viszont példásan őrizte, gondozta, és szépen nődögéltek, amíg túl nem adtam rajtuk.

Szóval, járj a végére, hogy TE mit rontottál el, és, hogy a vizeddel mi lehet a bibi. A halakat meg hagyjad kufircolni, majd belejönnek.

Mary

Több
13 éve 2 hónapja #335 Írta: dalialama
dalialama válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Egy fél másodpercig voltak csak levegőn körülbelül... Már csináltam régebben úgy is, hogy víz alatt vettem el az ikrákat, akkor sem volt sikeres...

Szerintem is kissebb volt a vízmozgás a ketrecben, ez lehetett a fő ok, hogy gyorsan elhaltak, a belső szűrő kimenő ágához kellett volna raknom az ikraszobát.....

Azért nem hagytam, hogy folytassák a gondozást a szülők, mert féltem, hogy a kicsiket beszívná a motoros belsőszűrő, meg azért, mert szerintem a sok már hal megette volna őket, ha a szűlők nem... 2 egész nagy torokatum, dániók, endlerek, molly, vörös neonok voltak még az akváriumban.

A másik lehetőség, hogy kicsit erősebb volt nekik a megvilágítás, mint az addigi helyükön, bár direkt arrébbtoltam a lámpát, csak félhomyályban voltak, nem erős fényben.....

Legközelebb ha leikráznak, megpróbálok jobb áramlást biztosítani a "szülőszobában".
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 2 hónapja #336 Írta: halőrxxl
Ejj....hát miért nem hagytad már hogy sikerük legyen?A szülők legyezik is az ikrákat..erre is gondolni kell.Hiába hogy ugyanabban a vízben voltak,lehet hogy ahová tetted nem úgy forgott a víz-harisnya:(-és egyszerűen befulladtak.Azért sajnálom-legközelebb legyen türelmed,és az elvételt csak akkor folytasd ha már sikerült az eredeti verzió...a szülőket becsüld meg..az ivadékgondozási ösztönüket pedig segítsd azzal hogy legközelebb adsz nekik lehetőséget,ok?:)
Drukkolok neked chat partnerem...számolj be a történésekről a következő alkalomkor is!

Több
13 éve 2 hónapja #337 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Az ikrákat víz alatt vetted el?

Több
13 éve 2 hónapja #338 Írta: dalialama
dalialama válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Sziasztok.

Ramireziket próbáltam egy ideig szaporítani elég kevés sikerrel, egészen pontosan az eredmény most 3 db. ivaréréshez közeledő kis nőstény amit én hoztam össze a remirezi szülőkkel együttműködve. Egy külön, 80 liter körüli lágyvizes akváriumban volt 2 pár. Sokszor ikráztak, próbáltam többször benthagyni velük az ikrákat, főleg, hogy nem egyszer a homokba ívtak, mindig megették az ikrákat. Ha kavicsra ikráztak, akkor általában kivettem keltetni külön őket. A 3 sikeresen felnevelt hal az első próbálkozásomból maradt, ekkor egy egy-két hónapig előre járatott szivacsszűrős akváriumba raktam az ikrákat, miután itt a víz nagy részét kicseréltem a nagy akváriumból vett vízzel. Kb. 20 lárva kelt ki, de 15 úszott el, tapasztalatlanságom miatt egyre fogytak, végül 4-et etetgettem sórákkal, majd fagyasztott cyclops-al is. Azon a napon, amikor átraktam volna őket a 3. társas akváriumba, az egy hímem megdöglött, így csak a 3 kis nőstény maradt. Ez után, ha kivettem keltetni az ikrákat, kb. 5-6szor, nem volt sikeres, szinte egyszersem keltek ki. Próbáltam frissen indított kisakváriummal, szivacsszűrővel, majd plusz levegőztetéssel, csak levegőztetéssel, majd egy befőttes üveggel próbálkoztam, amit beraktam egy szülőszobában a fő akváriumba, hogy hőmérsékletváltozás ne legyen és h fűtőt ne kelljen bele rakni. Próbáltam levegőztetéssel és nélküle is. A befőttesüveget megpróbáltam kifertőtleníteni, forróvízzel és mikrózással.....
Mindig amikor külön keltettem az ikrákat, xantakridint használtam, csak egyszer penészedett be, máskor az ikrák csak kifehéredtek szépen egymás után.
A sok sikertelen próbálkozás után feladtam, és a 2 "tenyészpárt" és a 3 megmaradt kicsit beraktam egy csapvizes társas akvériumba, ahol sok növény van, tápozás, sok hal, havi egy vízcsere.(az eredeti lágyvizes akváriumukban heti egyszer volt vízcsere)
Itt élnek most is, elvannak, boldognak tűnnek, nem kapnak mindenféle fagyasztott és élő eleséget, mint a régi helyükön.
Az egyik meglepő dolog, ami nemrég történt a mostani helyükön, az, hogy leikráztak egy sziklára és nem ették meg őket rögtön, ahogyan régebben. Gondoltam, hogy nem foglalkozom az ikrázással, mert másnapra úgy is eltűnnek, de nem így lett. Nem is néztem, hogy mennyi idő telik el az ikrázástól, de nem fehéredtek, nem tűntek el, viszont már kezdtem látni az átlátszó ikrákban kis pontokat, vagyis, hogy fejlődnek. Gyorsan kitaláltam még egy keltetési módot, ami már biztosasn a legjobb lesz, vagyis egy beakasztható szülőszobát átalakítottam. Az eredeti háló túl nagylyukú volt, kiúsztak volna belőle a kikelő lárvák, harisnyát húztam rá, alul kötegelővel bekötöttem, beraktam az akváriumba, bele a követ amin az ikrák voltak.
És szerintetek kikeltek? Miért is reméltem... Egy-két órával az akció után elkezdtek fehéredni, másnap pedig szinte az összes kifehéredett.

Ha valakinek van kedve, tanácsa, nyugodtan hozzászólhat a fent leírt bénázásaimhoz.

Üdv: Miki

Több
13 éve 4 hónapja #339 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
xantakridin vagy metilénkék , ezeket használjuk ikrapenészedés ellen.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: witamin

Több
13 éve 4 hónapja #340 Írta: witamin
witamin válaszolt Válasz: Díszhalszaporítás, tenyésztés témában
Sziasztok!
M. thoracata szaporítással kapcsolatban kérdezem tőletek, hogy mit lehet tenni a sikeres kelés érdekében? Már többször ikráztak a társas akváriumban egy vízfelszínen úszó műanyag doboztetőre. Mindig átraktam az ikrákat másik akváriumba a tetővel együtt és azonos vízzel, mint a társas vize. Az ikrákat figyelve többnél látható a kishalak fejlődése, de a többség befehéredik és elkezd penészedni. Most legutóbb is több ikránál már látható volt a kishal farkincája, ennek ellenére betliztem megint. Xantakridint még nem használtam soha, lehet ez megoldás esetleg? Vagy valami más? Már gondoltam arra, hogy a hím nem termékenyít jól.
Üdv: Józsi

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.379 másodperc